2.2. Werk en denk in cirkels.

De video

De tekst

Sinds we op grote schaal fossiele brandstoffen zijn gaan gebruiken, werd het mogelijk grondstoffen in overvloed te bemachtigen. Vandaar dat we artikelen gingen produceren die we vervolgens op de vuilnisbelt deden belanden. Er was geen reden om er verder iets mee te doen. We namen van de natuur, we maakten producten bv.mobieltjes en gooiden ze weg. 

Als je naar de natuur kijkt valt op dat die geen vuilnis en enorme afvalbergen produceert. In de natuur werkt alles via kringlopen. De stoffen worden continu gebruikt, verwerkt, weer afgebroken en weer opnieuw gebruikt. Dat is duurzaam en kan altijd maar doorgaan.

Hoe kan het dat een kersenboom altijd maar kersen produceert terwijl in de winter ook nog eens alle bladeren van de boom vallen ? De boom, maar zelfs heel de natuur, werkt voornamelijk met verbindingen die ook weer afbreekbaar zijn. Er wordt zo min mogelijk gewerkt met (giftige) metalen als cadmium, koper, lood, zink en stoffen als chloor of fluor. Zo zouden wij ook alles zoveel mogelijk biobased en gifvrij moeten doen waarbij we ons al van tevoren af moeten vragen of e.e.a. na afloop wel afbreekbaar is en terug kan in de kringlopen (ofwel gifvrij is).

We moeten producten maken en gebruiken die weer afgebroken kunnen worden in stoffen die weer gebruikt kunnen worden. Dat maakt je onafhankelijk van als maar schaarser en duurder wordende grondstoffen en schommelingen in de prijs. 

Men kan daarin onderscheiden stoffen die afbreekbaar en composteerbaar zijn en stoffen die dat niet zijn. Maar die stoffen zijn wel recyclebaar.

De eerste groep stoffen kunnen in de bio cyclus alsmaar hergebruikt worden en de andere groep kan dat in de zogenaamde techno cyclus.

De bio cyclus 

biocyclus2
De zon schijnt op de akker. Er worden b.v. aardappelen gemaakt. Die aardappelen hebben een hele hoge opbrengst en groeien dus heel efficiënt. De stoffen die daar in zitten kunnen worden omgezet in allerhande stoffen voor de industrie zoals bioplastics e.d. Ze bestaan uit bouwstenen die weer teruggegeven kunnen worden aan de natuur.  Een voorwaarde is wel dat er geen giftige stoffen in zitten, anders vervuil je de bodems waar je weer je gewassen op wilt telen. Je hebt dan een bio cyclus opgebouwd die producten produceert op zonne-energie en waarbij de grondstoffen in een kringloop zitten.


trigema

Een voorbeeld van de bio cyclus is de kleding van Trigema. De katoenplanten zijn vrij van giftige stoffen gekweekt. Daar wordt kleding van gemaakt die ook gifvrij is. Na gebruik kan de kleding vergist worden (hetgeen aardgas oplevert) of gegooid worden op de composthoop waar het wordt afgebroken. Op de kompost kan de katoen weer groeien. Als we de kleding zo maken en er duurzame (zonne)energie bij gebruiken, kan het proces als maar doorgaan.“ Shopping for clothing for ever” wordt mogelijk in de komende circulaire economie. Ook Puma heeft al schoenen die gifvrij zijn en op de composthoop kunnen. Na zes maanden is er vrijwel niets meer van over.

Als de fabrieken dan ook nog eens het water en de lucht zuiveren, zijn gebouwd met hernieuwbare materialen en de natuur over het dak door laten lopen, leveren ze een positieve bijdrage aan het leven op aarde. Dan is er niets aan de hand.

In de technocyclus maak je b.v. wasmachines die na gebruik weer worden opgehaald door de fabrikant en die vervolgens weer worden omgezet in nieuwe wasmachines. Zo krijgt de fabrikant de grondstoffen terug die hij nodig heeft.              

technocyle

Maar dat betekent eigenlijk dat je een wasmachine niet meer moet kopen om te bezitten. Als je gaat vliegen koop je ook geen vliegtuig. Wat als je b.v. 10.000 wasbeurten koopt en de fabrikant je het toestel in bruikleen geeft . Na de 10.000 beurten haalt de fabrikant het toestel weer op en krijgt zo de grondstoffen weer terug.
Als de machine kapot is zeg je tegen de fabrikant dat hij er maar voor moet zorgen dat je je 10.000 wasbeurten kan draaien. Voor de fabrikant wordt het dan zaak je een wasmachine te leveren die hij zo min mogelijk moet repareren. Je krijgt dus een goede wasmachine waarvoor je uiteindelijk de normale prijs betaalt minus de prijs voor de grondstoffen die de fabrikant nu niet meer hoeft aan te schaffen. Het wordt dan nog goedkoper ook.

Zo maakt Desso tapijten die ze na gebruik weer innemen en hergebruiken voor nieuwe tapijten. Desso heeft zelfs tapijten gemaakt die de lucht zuiveren en zo dus een nog positievere bijdrage leveren. Ze streven er naar de fabriek volledig op zonne –energie te laten draaien en water en lucht moeten de fabriek schoner uit gaan dan in.

Indien nu producten zowel stoffen bevatten uit de biocyclus en de technocyclus dan moet e.e.a. zo ontworpen worden deze makkelijk te scheiden zijn.        

Op die manier moet het mogelijk zijn bijzonder veel grondstoffen te sparen. Zoveel mogelijk van wat we maken moeten we na gebruik inzetten om onze bodems gezond te houden (en niet uit te putten) of om weer nieuwe producten van te maken.

Filmpje over Circular economy 

 

Hierboven een super mooi filmpje over het hele beeld m.b.t. circular economy. Start de film en ga dan op de onderste balk staan. Er verschijnt naast het figuurtje van een rad CC en klik daarop. Dan zie je de Nederlandse ondertiteling.

balk

Opdracht 2.2.1.

Zeg in je eigen woorden wat de boodschap van het bovenstaand filmpje is.

Opdracht 2.2.2.

Je gaat dus voor gebruik betalen en niet voor bezit. De onderstaande dingen blijven in bezit van de producent (de fabrieken) die er weer nieuwe producten van kunnen maken. Ze krijgen hun grondstoffen dan telkens terug.

Maak de volgende zinnen af en zeg wat op de puntjes zou moeten komen te staan
Je koopt geen wasmachine meer, maar betaalt voor .................
Je koopt geen auto meer, maar betaalt voor  ............
Je koopt geen lampen meer, maar betaalt voor ................
Je koopt geen verwarmingsketel meer, maar betaalt voor ............
Je koopt geen huis meer, maar betaalt voor ........
etc...
De wasmachine, de auto, de lampen, de verwarmingsketel, de huizen blijven in bezit van de makers en die kunnen er uiteindelijk weer nieuwe van maken.

Bekijk het onderstaand prachtig filmpje van 3 minuten over circulaire economie en de metaalketen.

Vraag 2.2.3.

Welke vier voorbeelden worden in het filmpje genoemd ?

Meer over de circulaire economie is hier te vinden en meer filmpjes uit de metaalwereld met voorbeelden van ondernemers die er mee bezig zijn, staan hier.  

Vraag 2.2.4.

Is men in jouw beroep ook al bezig met de circulaire economie ? Zie jij mogelijkheden ? Zijn producten waarmee je werkt goed uit elkaar te halen, waarna de grondstoffen goed kunnen worden hergebruikt of niet. Is daar iets aan te doen ?? 

Meer zie
hier  -> werk en denk circulair
hier  -> denk in cascades
hier  -> werk zoveel mogelijk biobased
hier  -> boots de natuur na (biomimicri)

Extra

Een (nieuw) filmpje over biobased economy is hier te zien.

Wil je dit filmpje zien met Nederlandse ondertiteling dan kan dat Zie hier 

Hits: 23759