Waarom glas verduurzamen?

glas
Een gevel bestaat vaak voor 25 tot 40 procent uit glas. In ieder gebouw is dat noodzakelijk voor een prettig verblijfsklimaat, maar in een overigens goed geïsoleerde gebouwschil vormt het energetisch gezien een zwakke schakel. Zelfs met HR++-glas verliest een raam acht keer meer warmte dan een even groot geveldeel met een Rc-waarde van 5 m2K/W.

Om te komen tot energieneutrale nieuwbouw en verduurzaamde bestaande woningen (NOM-woning) moet het energieverlies via de schil van het gebouw worden beperkt. De transparante delen kunnen dan niet achterblijven.  

Het energieverlies via transparante delen wordt in hoofdlijnen bepaald door de isolatiewaarde van het gebruikte glas en de thermische kwaliteit van ramen, deuren en kozijnen. Daarnaast speelt de oriëntatie van transparante delen een belangrijke rol.  

Een innovatie

In 2024 is het TNO gelukt een folie te maken die boven 20 oC geen warmte (infrarood) meer doorlaat. Komt in 2025 op de markt.

Schermafbeelding 2024 03 09 225523

Waarom glasfolie?

Er zijn verschillende methoden om het warmteverlies van de beglazing van een huis of een gebouw te reduceren. Een ervan is om enkelglas te vervangen voor dubbelglas, HR-glas of driedubbel-glas. Maar er zijn ook ander opties zoals glasfolie.

Niet ieder gebouw kan worden voorzien van dubbele beglazing. En niet voor ieder gebouw is het wenselijk de beglazing te vervangen.

Denk bijvoorbeeld aan hoge gebouwen, waarbij het kostbaar en complex is om de beglazing te vervangen voor duurder dubbelglas of HR glas. Of denk aan monumenten, waarbij het niet altijd wenselijk is iets te wijzigen aan de beglazing vanwege de authentieke uitstraling. Daarnaast kan glasfolie oplossing bieden voor kunststof lichtstraten, gebogen glas, lichtkoepels, serres en atriums.

Door glasfolie aan te brengen, blijft het bestaande glas erin zitten en kan de isolatie -en de warmtewerende waarde toch worden verhoogd.

 glasfoliebijmonument

bekijk het plaatje: 'glasfolie bij monument'

*bij het toepassen van glasfolie bij monumenten moet er speciaal gelet worden op: de voorwaarde dat de folie zonder enige schade te verwijderen is van het raam en de kleur, tint, vlakheid en spiegeling van het glas mét folie mag niet afwijken van de oorspronkelijke situatie. 

Welke soorten glasfolie zijn er?

Er zijn verschillende soorten glasfolie voor verschillende toepassingen. De belangrijkste toepassingen zijn:

• Zon- en warmtewering
• Thermische isolatie
• Inbraakvertraging, veiligheid (bij brand)
• Privacy en decoratie
• UV-wering

We zoenen in op de zon- en warmtewerende folie en de isolerende folie.    

Zon- en warmtewerende folie 

 Zon- en warmtewerende folie is een polyester, waarop metalen zitten, die zonnewarmte en eventueel zonlicht buiten houden. De folie kan worden toegepast aan zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de beglazing. De folie is het meest effectief aan de buitenzijde. Dan is er geen warmte-opname in de ruit en houd je de zon tegen aan de buitenzijde. Bevestiging aan de binnenzijde is gunstiger voor de levensduur en handig voor moeilijk bereikbare beglazing. 

Ook kan de glasfolie de UV-straling filteren, waardoor het interieur minder verkleurt en/of veroudert. De folies kunnen worden uitgevoerd in verschillende kleuren en typen, van sterk spiegelend tot totaal transparant en houden ze de zonnewarmte buiten terwijl het licht wordt doorgelaten. 

De folie kan 85% van de zonnewarmte buiten houden. Zonwerende folie herken je aan een zontoetreding (g-factor) van 0,3 of lager. 

glasfolie 

 Isolerende folie 

Isolerende folie is een transparante folie, waarop metalen zitten, die werkt als een warmtespiegel. De isolerende folie voorkomt dat warmte verloren gaat door deze terug de ruimte in te reflecteren. Als gevolg gaat de isolatiewaarde van de beglazing omhoog. 

Het wordt aan de binnenzijde aangebracht. Dit houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer de warmte buiten.

De folie kan de isolatiewaarde tot 45% verhogen. Isolerende glasfolie is te herkennen aan een warmtedoorlating (Ug-waarde) die lager is dan 3,8 W/m2K op enkelglas en een zontoetreding (g-factor) die 0,5 of hoger is.

(let op: de werking van de folie en de beloofde resultaten zijn sterk afhankelijk van veel omstandigheden, laat je altijd goed informeren door een specialist) 

Hoe breng je glasfolie aan? 

Het aanbrengen van glasfolie vraagt vooral veel voorbereidings- en denkwerk en moet worden gedaan door een vakman. Vooral aan de buitenzijde van een bouwwerk is de beglazing moeilijk te bereiken en kan gebruik worden gemaakt van een hoogwerker of steigers.  

folieopbrengen

Gereedschappen en middelen 

foliegereedschap

Voor het aanbrengen van de glasfolie kunnen verschillende gereedschappen worden gebruikt. De folie kan worden gesneden met een foliesnijder of met een stanleymes. Verder zijn in ieder geval de volgende gereedschappen en middelen nodig:

• Stanleymes, foliesnijder of ander snijgereedschap
• pH neutraal afwasmiddel
• Keukenrol haarvrij
• Demi- of schoon kalkvrij water
• Raamschrapper
• Drukspuit of plantenspuit
• Raamwisser (rubber) en spons
• Glasfolie
• Snijplaatje c.q. liniaal.

Lees de Handleiding | raamfolie voor een uitgebreide instructie

Waarop moet je letten bij glasfolies? 

• Voorkomen van een thermische breuk: Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het raamoppervlak. Als je folie op een raam plakt dan kan dit raam warm worden. Als deze warmte niet goed naar de buitenkant kan worden afgevoerd dan kunnen er temperatuurverschillen ontstaan van meer dan 30 graden. Dit betekent dat een bepaald deel van het glas veel uitzet en een ander deel van het glas minder uitzet. Hierdoor krijg je spanningen in het raam waardoor het glas kan breken. Zo’n breuk noem je een thermische breuk. Combineer isolerende glasfolie daarom niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken.

• Aandachtspunten bij monumentaal glas: Voorwaarde is dat de folie zonder enige schade te verwijderen is van het raam. Bovendien mag de kleur, tint, vlakheid en spiegeling van het glas mét folie niet afwijken van de oorspronkelijke situatie. Hiervoor is een folie op waterbasis vereist. Er zijn verschillende soorten glasfolies, met verschillende eigenschappen. Warmte-isolerende glasfolies hebben een lage U-waarde en zo hoog mogelijke ZTA - en LTA -waarde.

• Voorkom een nieuwe koudebrug: Door het aanbrengen van de glasfolie kan de isolatiewaarde van de beglazing worden verhoogd. Indien de gevel of een latei niet is geïsoleerd, kan hier condens ontstaan. Bekijk altijd of er andere koudebruggen zijn.

• Voorkom toenemend energiegebruik: Bedenk daarbij dat als de zonnewarmte wordt buitengehouden, dit een voordeel oplevert in de zomer, maar in de winter minder gebruik kan worden gemaakt van de zonnewarmte. In dat laatste geval is er dus alsnog veel energie nodig om de ruimte op te warmen. Voor een energiebeparende situatie moet er dus altijd gekeken worden naar een juiste balans van deze waardes.  

De keramische laag filtert licht en vergroot privacy

school

Deze folie ‘Solar Gard’ is voorzien van een speciale keramische laag, die het licht filtert. Daarnaast vergroot deze folie de privacy van de gebruikers binnen, want passanten kunnen vanaf de straatkant niet naar binnen kijken. Wel kunnen studenten, docenten en medewerkers van binnen naar buiten kijken.

Het foliemateriaal is bijzonder duurzaam: behalve dat het uv-straling tegenhoudt levert het een besparing op van het energieverbruik. Zo hoeft de school minder de airconditioning te gebruiken. De eerste reacties van docenten en medewerkers in het gebouw zijn dan ook positief: ze vinden de temperatuur is aanmerkelijk aangenamer en dat bevordert het werkplezier.  

De Kock glasfolie heeft de werkzaamheden uitgevoerd.

Raamfolie

Raamfolie van Umisol® bestaat uit 5 gemetalliseerde lagen.

raamfolie

93 % van de warmtestraling wordt tegengehouden met zeer gering zichtsverlies dus het blijft binnen koel
Er gaat minder warmte door het glas heen dus tot 30 % minder stookkosten
Terugverdientijd 2-3 jaar met airco en 5 jaar zonder. Meer info hier

In de winter zorgt de isolerende raamfolie ervoor dat er minder warmte via  het glas verloren gaat. De folie reflecteert de warmte van de verwarming, zodat die in de ruimte blijft. Dat kan een verlaging op de stookkosten

opleveren tot 30%, afhankelijk van het type glas. Met isolerende raamfolie verbetert de U-waarde: De U-waarde van enkele beglazing verbetert tot 2,5 W/m²K, de U-waarde van dubbele beglazing tot 1,6 W/m²K en de U-waarde van HR++ beglazing tot 0,97 W/m²K.

Men is ook bezig met glas met een dun laagje nanokristallen die door middel van elektrische aansturing van kleur kan veranderen. Door bepaalde kleuren aan te nemen wordt zonlicht geblokkeerd. Slim glas dat infraroodlicht en dus warmte tegenhoudt, is nieuw. Bovendien gaat het glas in vergelijking met zijn voorgangers langer mee. Na tweeduizend keer de stroom aan en uit zetten had het glas nog steeds zesennegentig van zijn capaciteit. Zie een artikel over de technologie in Nature.

Bij een spanning van vier volt is het glas volledig transparant, bij 2,3 volt wordt infraroodlicht tegengehouden en bij anderhalve volt wordt het glas donker. ‘Individuele controle over infraroodlicht betekent dat gebruikers natuurlijk licht kunnen doorlaten zonder de warmte die het geeft’, aldus de onderzoekers. ‘Daardoor wordt de noodzaak van airconditioning en kunstmatig licht minder groot.’ Door een combinatie van technieken kunnen dunnere laagjes gebruikt worden, wat de kosten drukt. De onderzoekers werken aan een commerciële toepassing.

 



 

 

 

Hits: 7315