Elektrische auto's
Inleiding
In 2024 stopt autobouwer BMW met de productie van verbrandingsmotoren in de hoofdfabriek bij München. Er rijden ongeveer 1,2 miljard auto's op aarde, en elk jaar komen er zo'n 80 miljoen nieuwe bij. Dan kunnen we niet op de oude weg doorgaan.
In 2035 wordt er in de EU alleen nog elektrisch verkocht.
Een elektrische auto heeft alleen een elektromotor en een batterij. Stilstaan gaat zonder koppeling: alleen de stroom uitzetten. Een startmotor: niet aanwezig. Een versnellingsbak: niet nodig want de kracht is bij elk toerental gelijk. Remmen zijn er alleen voor nood: een elektrische auto remt voor 99 procent via de elektromotor en wint zo de remenergie terug. Een elektrische auto is simpeler en daardoor betrouwbaarder, heeft geen oliewissel of onderhoud nodig, en komt alleen in de garage als de banden op zijn. En is ook beter voor het milieu, want zonder uitlaatgassen, remstof of lawaai.
Vanaf 2025 is een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto. Terwijl de brandstofauto steeds complexer en duurder wordt, om aan de steeds strengere milieu- eisen te voldoen, wordt de elektrische auto steeds goedkoper, door alsmaar grotere series en omdat ze zoveel simpeler zijn.
1000 km (2022)
De Zeekr 001 is de eerste auto die CATL’s nieuwe, door vloeistof gekoelde, batterijpakket krijgt. CATL claimt dat hun batterij tot 13 procent meer vermogen levert dan de nieuwe 4680 batterijen van vergelijkbare grootte die Tesla op dit moment ontwikkelt. Daarnaast verwacht de batterijspecialist dat de auto binnen 10 minuten van 10 naar 80 procent vollaadt. In 2023 op de markt.
CATL kwamen de laatste jaren in het nieuws door een aantal opvallende innovaties. Zo kondigde ze de eerste klimaatneutrale batterijrecyclingfabriek aan en ontwierpen ze een ‘battery-swapping station’ waar elektrische auto’s onderweg hun lege batterij kunnen omwisselen voor een volle.
Oplaadsnelheid
Een nieuw koelsysteem zorgt ervoor dat elektrische auto’s in vijf minuten vol kunnen zijn in de toekomst.(2021)
Als 500 volt door de kabel gaat
Nieuwe chinese elektrische auto laadt 200 kilometer in vijf minuten via 800 V kabel. Daar zijn wel nieuwe laadpalen voor nodig.(2022)
De Ioniq 5 van Hyundai kan in 18 minuten van 10 naar 80 % opladen en in 5 minuten voor 100 km. Hij kan ook een caravan van 1600 kg trekken (2021)
Supersnel laden langs de snelweg moet elektrisch rijden net zo makkelijk maken als rijden in een benzineauto. Er is alleen een probleem: snellaadpalen vragen op dit moment heel veel van het stroomnet. Twee bedrijven bouwden een oplossing - en de eerste laadpaal met accu komt in Dronten (2022)
Circulaire auto (2023)
De auto wordt aangeboden in abonnementsvorm en ondergaat iedere vijf jaar een upgrade in een zogenaamde hermontagefabriek. De accu’s die niet meer geschikt zijn als autobatterij worden dan gebruikt buiten de auto, bijvoorbeeld als energieopslagsysteem voor huishoudens. De batterijen gaan dan nog zo’n 20 jaar mee.
Alle onderdelen worden vastgeschroefd in plaats van gelijmd. Daardoor is ieder onderdeel van de auto makkelijk te vervangen. Het dak van de Space kan bedekt worden met zonnepanelen, die weer voor extra rijbereik van de auto zorgen
De batterij
Hoogleraar Steinbuch: Er zijn genoeg grondstoffen voor de batterijen en ook als de vraag stijgt zullen vernieuwende recyclingtechnieken ervoor zorgen dat er geen gebrek aan opslagcapaciteit zal zijn.
Als een accu vol zit kan een huishouden er een week op draaien. Je kan van tevoren instellen voor hoeveel km je stroom in de accu wil behouden.
Actieradius daalt wel, maar niet veel. De Nederlandse start-up Lionvolt, die voortkomt uit TNO, ontwikkelt een batterij die twee keer zo licht is en twee keer zo goedkoop.
Aanvankelijk verliest een batterij vrij snel 5 procent van zijn capaciteit. Dan worden mensen zenuwachtig. Maar daarna verliest een batterij nog maar 1 procent per 50.000 kilometer. Dat betekent dat je gewoon 700.000 kilometer met één batterij kunt rijden. Je bereik gaat wel achteruit, maar na die 700.000 kilometer is die 500 kilometer gedaald naar 400 kilometer. Dat valt dus allemaal reuze mee.
(verderop meer).
Waterstof
Waterstof in auto's gaat niet werken. Batterijen zijn veel efficienter. Geef waterstof aan de industrie.
Het netwerk
Is het elektriciteitsnetwerk niet geschikt? Het netwerk is geen probleem. Als iedereen elektrisch gaat rijden hebben we 20 procent meer elektriciteit nodig. Dat is peanuts. Als we alle huizen elektrisch gaan verwarmen, en de industrie gaat elektrificeren, heeft dat veel meer impact. Dan stijgt de vraag een factor drie of vier. Maar voor elektrische mobiliteit is het geen issue.
Als iedereen om zes uur thuis komt en zijn auto aan de laadpaal legt, terwijl in huis de warmtepomp aanslaat én de elektrische oven wordt aangezet, dan heb je wel een probleem. Maar met een App die je auto 's-nachts laadt als dat kan, lost het op.
Elektriciteitsverbruik
De minst zuinige Tesla verbruikt 0,2 kWh per km. Als je 15.000 km per jaar rijdt verbruik je dus 3000 kWh. Evenveel als een klein huisgezin. Daarvoor heb je ongeveer 12 tot 14 zonnepanelen nodig.
De uitstoot
Een gemiddelde auto stoot 0,22 kg CO2 per km uit. Een gemiddelde elektrische auto ondanks kolenstroom 0,11 kg. De uitstoot op grijze stroom is 900 kilo CO2 per jaar en van een gemiddelde benzineauto 2.300 kilo CO2.
Volgens de nieuwste berekeningen wordt een elektrische auto duurzamer als je er 35.000 km mee gereden hebt. Men denkt dat je 1,5 miljoen km met een Tesla kan rijden.
De productie van de accu kost vijfduizend kilo. Maar alles bij elkaar is de totale uitstoot in 2018 al zo'n 40 procent lager dan die van een auto met een uitlaat. Naarmate er meer groene stroom gebruikt wordt, neemt dit verschil verder toe. Een elektrische auto stoot over zijn hele levensduur zo'n 60 procent minder uit dan een auto met een uitlaat.
pK's reduceren?
In 2020 reden er 131.000 elektrische auto's in Nederland rond 16 procent. In 2021 174.000 full electric (van de 9 miljoen)
We gaan naar connected cars, voertuigen die communiceren met andere voertuigen, apps en die belangrijke informatie over de staat van het voertuig, kunnen delen met de fabrikant of het garagebedrijf. In 2030 80 procent van de nieuwe auto’s een connected car. Dit vraagt nieuwe vaardigheden.
Ruim 1 op de 4 autokopers koos in 2021 voor een elektrische auto. Bijna 15 procent van het totaal was emissievrij.
Ook wordt autorijden gemakkelijker via een rijtaakhulpsysteem (ADAS)
Meest verkocht
De Kia Niro werd het meest gekocht in 2020. Porsche, Audi, Skoda, ieder merk heeft inmiddels gelikte elektrische suv's of sportauto's in de verkoop. De aankoopsubsidie voor particulieren was een succes (de pot geld is inmiddels leeg), vandaar dat vooral zakelijke leaserijders die voor elektrisch gaan. In 2019 was de Tesla 3 de meestverkochte auto door een ongekende eindejaarssprint van zakelijke rijders die nog wilden profiteren van een lage bijtelling. Ook volgend jaar wordt de bijtelling verhoogd van 8 naar 12 procent, en opnieuw wordt verwacht dat de verkoop van elektrisch eind dit jaar zal pieken.
De goedkoopste e-auto voor particulieren is de Skoda Citigo: 23.000 euro.
Kosten
Rond 2023 zal het niet meer uitmaken of je op benzine of elektriciteit rijdt als je naar de totale kosten kijkt. Vooral de langere levensduur van de accu, die gemiddeld 250.000 kilometer meegaat, zorgt daarvoor. Toch betekent dat niet dat iedereen over een paar jaar elektrisch gaat rijden. De aanschafprijs blijft hoog. Iemand die weinig kilometers rijdt, kiest dan wellicht toch nog voor een goedkopere benzineauto met hogere brandstofkosten.
Om het prijsverschil met benzine-auto's te compenseren krijgen elektrische rijders subsidie. Zakelijke rijders worden gecompenseerd via de lagere bijtelling. Particulieren kunnen bij aanschaf van een nieuwe elektrische wagen 3.350 euro terugvragen. Als de koper snel is tenminste: er is 71 miljoen beschikbaar en op is op. In de eerste twee weken van januari is al ruim 22 miljoen van dit potje opgesoupeerd.
Het streven van de overheid is alle auto's in 2030 emissievrij.
Personen die een eigen oprit hebben en thuis kunnen opladen zijn beduidend enthousiaster.
Mercedes EQXX (2021)
Dit testmodel kan 1000 km rijden en de energie-efficiëntie van de elektromotor is dermate hoog dat de auto minder dan 10 kilowattuur (kWh) per 100 kilometer verbruikt. De Tesla model 3 verbruikt 14 kWh. Dit door het optimaliseren van software en de aerodynamica van het model. De auto heeft superdunne zonnepanelen in het dak voor max 25 kilometer. Het interieur heeft vegan zijde, leer van cactusvezels en paddenstoelwortels en vloermatten van bamboevezels. Het kunststof is gemaakt uit gerecyclde petflessen.
Het batterijpakket heeft siliciumanode accu's van o.a. TNO en LeydenJar. De anode is gemaakt van silicium in plaats van koolstof. Dit verhoogt de energiedichtheid van batterijen met 70 procent en zorgt voor 62 procent minder CO2-uitstoot.
Laden
Waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? Aanbieders zijn vanaf 2021 verplicht hierover real time informatie aan te bieden voor alle publiek toegankelijke laadpunten in Nederland. In Nederland staan al veel snelladers. Fastned maakt ze bijvoorbeeld, en het bedrijf zegt dat de auto’s die op 150 kilowatt kunnen laden binnen een kwartier weer 300 kilometer rijden. ABB gaat nog wat verder door te claimen dat je na een kwartier een volle batterij hebt. Na drie minuten is de auto alweer klaar voor 100 kilometer. Daarmee komt de oplaadsnelheid dicht in de buurt van de tijd die het duurt om te tanken in een benzine- of dieselauto. Nu wordt de tijd om op te laden vaak nog gebruikt als argument tegen de elektrische auto. Maar de techniek staat niet stil, zo laat deze laadpaal zien. (2021)
kWh (kilowatthour of kilowattuur) wordt gebruikt om de opslagcapaciteit van de batterijen aan te duiden. Hoe hoger het aantal kWh van de batterijen, des te verder je met de auto kunt komen. Ook wordt kWh gebruikt om het stroomverbruik per kilometer aan te geven.
De top 10 in 2020 met mooie animaties.
De batterij
Het gewicht van de accu's is de laatste tien jaar met de helft gedaald.
Waar de autobatterij op dit moment nog een grote kostenpost is, kan hij vóór 2030 twee tot drie keer goedkoper. Dan zullen elektrische auto's goedkoper worden dan de benzinevariant. Minister voor Milieu en Wonen heeft de ambitie dat elke nieuw verkochte auto in 2030 emissievrij is. Dan denkt men dat je na één oplaadbeurt 800 km kan rijden (is nu 250 km).
Huidige batterijen kan je 1500 - 3000 keer opladen met 20 % verleis tot gevolg. Tegen 2030 moet dat 5000 keer zijn en bij vastestof batterijen wordt dat 10.000 keer.
De productie van een elektrische auto veroorzaakt door de accu een extra uitstoot van 5.200 kg CO2 in vergelijking met een brandstofauto. Maar in het gebruik is de CO2-uitstoot maar een derde van die van een brandstofauto, uitgaande van de huidige grijsgroene stroommix. “Al met al, kijkend naar de productie en het energieverbruik over de hele levensduur van 220.000 km, halveert een elektrische auto de uitstoot van CO2. Ook is elektrisch rijden beter voor de luchtkwaliteit in steden en in natuurgebieden. Tijdens het rijden is er geen uitstoot van stikstofoxiden. Die is er wel bij de productie van grijze stroom, maar naarmate de elektriciteit groener opgewekt wordt, loopt de uitstoot van stikstofoxide verder terug.
Als je twijfelt tussen bezine of elektrisch dan kan je er hier hulp over krijgen.
De grootte van de batterij zegt wat
1 kWH batterij -> 6 km (gemiddeld)
32 kWh batterij -> 260 km (Seat Mii)
45 kWh batterij -> 330 km
58 kWh batterij -> 420 km
77 kWh batterij -> 550 km (bij de ID3)
90 kWh batterij -> 500 km (Jaguar Ipace)
Een elektrische motor is vier keer efficienter dan een benzinemotor. Hij is ook lichter, compacter en goedkoper.
Een prachtig overzicht van de elektrische auto's die in 2020 in de showroom staan is hier te zien
Universiteitsstad Oxford wil in 2020 nog een emissievrij centrum. Niet-elektrische auto's, bestelbusjes en taxi's moeten geld betalen om in het centrum te rijden.
Is zo’n elektrische auto dan net zo goed als een betrouwbare benzine-tweedehands? Batterijen worden immers slechter als ze langer meegaan Maar de nieuwe generatie elektrische auto’s is beter dan de eerste, en sommige auto’s houden het makkelijk vijftien jaar vol op hetzelfde batterijpakket. Tesla heeft zelfs de miljoen kilometer aangetikt. Met die batterijen zit het tegenwoordig echt wel snor zegt een kenner.
De aanschaf van een elektrische auto is duizenden euro’s duurder, maar gebruik en onderhoud is veel goedkoper. In een periode van vier jaar ben je goedkoper uit. Dat grote verschil komt doordat je geen benzine gebruikt, geen wegenbelasting betaalt en mogelijk aankoopsubsidie voor een nieuwe of tweedehands EV ontvangt. Ook zijn er minder onderhoudskosten voor een elektrische auto.
De lightyear
De lightyear is een nieuwe auto voor vijf personen met 5 m2 zonnepaneel. Bereik 725 kilometer. Hij kan met een stekker ’s nachts worden opgeladen voor een bereik van 400 kilometer. Door zonne-energie op te slaan, is het mogelijk de auto ongeveer dertig dagen te gebruiken zonder tussentijds op te laden. Batterij van 60 kilowattuur en heeft een motorkap en een dak volledig van zonnepanelen met veiligheidsglas zo sterk dat een volwassen persoon erover heen kan lopen zonder schade aan te richten. De carrosserie van de auto bestaat vooral uit aluminium en koolstofvezel. In plaats van buitenspiegels heeft de auto camera’s die naar achteren kijken. Het beeld van de camera’s is zichtbaar in de deuren van de auto, vlak onder het zijraam. Kosten € 113.000 maar men wil naar € 50.000. Daarvoor is de productie uitbesteed.
In 2021 kreeg de lightyaer concurrentie van de Apta
Het goedkoopste model met een bereik van 400 kilometer zal zo’n 22.000 euro kosten. Het accupakket van 1.600 kilometer gaat straks over de toonbank voor 38.000 euro. De totaalprijs is in ieder geval een stuk minder hoog dan de in Nederland geproduceerde zonneauto (met vier wieren) Lightyear One; deze gaat ongeveer 150.000 euro kosten.(2021)
Solar camper
De Stella Vita elektrische camper kan met volle batterij en veel zon 730 kilometer rijden (2021)
China heeft een pickup truck gemaakt met uitschuifbare zonnepanelen.
Droomauto's
Op de Dutch designweek 2021 presenteerde MINI Vision URBANAUT het bovenstaande interieur van een droomauto. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de auto passen zich aan op het moment: denk aan de geur, het geluid en sfeerverlichting. De auto is volledig elektrisch en gemaakt van gerecyclede materialen.
De Seat Mii (prijsdoorbraak)
Eind 2019 bracht Seat de Seat Mii op de markt voor € 23.400. Een prijsdoorbraak. 32,2 kWH accupakket. 260 km. In de stad verder door terugwinnen remenergie.
De Aptera
De Aptera kan 1500 km rijden op een batterijenpakket van 100 kWh. Hij krijgt drie wielen om gewicht te besparen, en elk wiel wordt aangedreven door een elektromotor. hij acceleert in drie seconden van nul naar honderd. In 2021 te koop voor rond € 34.000. Gewicht 800 tot 1.000 kilogram, de minder dan de helft van een Tesla. Je hoeft dan meestal niet te laden want als je 65 kilometer per dag aflegt laden de zonnepanlene in de meeste gebieden de auto genoeg bij. Een simpel design met slechts tien onderdelen, tegenover de honderden delen van andere wagens.
2019 De Jaguar I-pace is verkozen als auto van het jaar vanwege design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieubelasting en de prijs. Jaguar wordt geprezen om het combineren van de behoefte aan een nieuwe SUV en de groeiende vraag naar elektrische auto’s. De auto wordt omschreven als aantrekkelijk en praktisch voor alledaags gebruik. De vijfzitter beschikt over een accupakket van 90 kilowattuur en een actieradius van 500 kilometer. De elektrische auto beschikt daarnaast over een moderne warmtepomp, in tegenstelling tot conventionele elektrische verwarming. Dit leidt volgens Jaguar tot veel efficiënter energieverbruik. Vanaf € 80.810.
BMW zegt:
Zelfrijdende auto's zullen heel duur worden (50-70 % van de kosten); dat alle auto's dezelfde technologie op hetzelfde niveau moeten krijgen is ook een probleem. Eerst moet de elektrische auto én hoe groter het batterijenpakket, des te langer de laadtijd. En als je vaak bij snelladers komt, merkt dat de batterijen razendsnel verouderen en dat je ze met dat gedrag uiteindelijk om zeep helpt.De batterij is het duurste onderdeel van de auto. Als die het niet meer doet, is de complete auto na drie, vier jaar rijp voor de schroothoop.
Brandstofcellen hebben voor gewone personenauto's geen zin. Een brandstofcelauto blijft, ook in de toekomst, duurder dan een gewone, elektrische auto. Bovendien past zo'n brandstofcel met zijn waterstoftanks alleen in grotere auto's. Alleen daarin kun je die tanks goed beschermen bij botsingen.
De brandstofcel biedt wél goede mogelijkheden voor bestelbussen en trucks. In 2030 zien we ze heus in de bedrijfswagensector.
Innovaties
De combinatie tussen drones en zelfrijdende auto's
In Dubai werd al in 2017 een test uitgevoerd met vliegende taxi's en ook taxibedrijf Uber heeft grootse plannen met vervoer door de lucht. Als het aan Toyota ligt, komen er bij de Olympische Zomerspelen in 2020 vliegende auto’s in Tokyo. Ook Mercedes’ moederbedrijf Daimler investeert in vliegende taxi’s.
Zelfrijdende auto's
Men wil hebben dat de onderstaande taxi Navya eind 2018 in Parijs rijdt. Hij heeft geen stuur, pedalen of bestuurdersstoel. De mogelijkheid om volledig autonoom te rijden, wordt mogelijk gemaakt door tien Lidar sensoren, zes camera’s en vier radars, stelt Electric Cars Report. De taxi is in staat om 1 tot 6 passagiers te vervoeren en is beschikbaar als privé- of deeldienst.
Een autonoom rijdende auto heeft doorgaans drie typen sensoren, een laserscanner of lidar, camera's en gewone radars. Dit drietal vormt de zintuigen van de auto. Elke sensor heeft zijn eigen sterkte en zwakte. Zo kan de radar nauwkeurig afstanden en snelheden meten en kan hij 's nachts en door de mist kijken, maar hij is minder goed in het onderscheiden van hoogten, omdat hij in een plat horizontaal vlak 'kijkt'. De lidar op het dak maakt juist een 3D-beeld van de hele omgeving, maar ziet minder details dan de stereocamera's achter de voorruit. Om een auto goed zicht te geven, moeten ze alle drie worden gebruikt, waarbij de sterkte van elke sensor optimaal wordt ingezet.
Het samenvoegen van alle informatie kent veel uitdagingen. Neem de enorme berg data die sensors produceren; tientallen megabytes per seconde. Die gegevens moeten realtime worden verwerkt en geanalyseerd, wat veel computerkracht vergt.
Zelfrijdende auto's worden gezien als een mogelijkheid om het aantal verkeersdoden en -gewonden terug te dringen. Een zelfrijdende auto is immers altijd alert, nooit dronken, valt niet in slaap, ruziet niet met kinderen op de achterbank. Hij kan bovendien trucs die een mens niet kan, zoals door de mist kijken en zelfstandig een parkeerplaats met laadpaal opzoeken. Doordat zelfrijdende auto's buiten de stad kunnen parkeren, komt in de binnensteden veel ruimte vrij voor andere zaken, is de hoop. Of dat werkelijk gebeurt, is overigens de vraag. Zeker is dat diverse grote auto- en techconcerns al aan het experimenteren zijn met robottaxi's. Nog niet in Europa, maar voorlopig alleen aan de Amerikaanse westkust en in China.
'Het perfecte navigatiesysteem moet aan een aantal eisen voldoen. Om te beginnen moet het nauwkeurig zijn. Niet alleen moet het kunnen aangeven waar je naartoe moet, het moet ook precies weten op welke positie jij je bevindt. GPS-ontvangers denken nog wel eens dat je ergens anders bent dan waar je werkelijk bent. Dat komt onder andere door reflectie van het satelliet-signaal door gebouwen. Daardoor gaan die systemen afwijkingen vertonen.
'Voor de hedendaagse auto-navigatie is een foutje niet zo erg, maar als we het hebben over zelfrijdende auto's moet het zeer betrouwbaar zijn, want zo'n auto mag niet op basis van een foutieve positie ergens tegenaan rijden. De dekking moet perfect zijn: het systeem moet het overal doen. Dus eigenlijk ook in een ondergrondse parkeergarage. Die dekking is uiteraard afhankelijk van het satelliet-netwerk: je moet niet vergeten dat het systeem moet communiceren met een GPS-satelliet ruim 20.000 kilometer hier vandaan. Die dekking is dus de zwakke plek. De afgelopen tien, vijftien jaar is er op technologisch gebied een grote slag geslagen. De ontvangertjes zijn veel beter geworden. Maar er zijn natuurkundige beperkingen. Op een gegeven moment is het signaal zó laag, zijn de obstakels die het signaal onderweg tegenkomt zó sterk, dan hou je niks over. Een oplossing daarvoor is het neerzetten van meer zenders op aarde. Maar er zullen altijd beperkingen en grenzen zijn.
De kaart moet kloppen en actueel zijn. Je kunt al snel niet meer toe met een oude kaart. En in de toekomst gaat de overheid je ook niet meer helpen: voorspelbaar is dat er minder zal worden geïnvesteerd in van die dure blauwe borden boven de snelweg, omdat ze ervan uitgaan dat jij een navigatiesysteem hebt.
Privacy?! Oei! Je komt dan in het gebied van het conflict tussen het algemeen belang en het individueel belang. Kijk: GPS alléén is privacy-veilig. Het is een passief systeem, zoals een ouderwetse radio: het ontvangt alleen, het zendt niet. Pas als je een navigatiesysteem koopt en je vinkt aan dat ze mogen weten waar jij bent, pas dán zend je zelf.
'Het toekomstbeeld is dat je in een auto zelf niets meer hoeft te doen, mede dankzij de perfecte navigatie. Het geautomatiseerde rijden kun je instellen op een schaal van nul tot vijf. Bij nul rijd je zelf. Bij het hoogste niveau tik je je bestemming in en ga je zelf achterin een potje zitten kaarten.
Smart cars
In veel nieuwe auto's kun je al je smartphone aan de auto te koppelen: in feite geeft het scherm in de auto alleen het scherm van je smartphone weer. Wat Google nu gaat doen, is het complete besturingssysteem van het infotainment in de auto overnemen. Daardoor kan het ook bepaalde functies van de auto zelf regelen, zoals het klimaat. Bekende diensten als Google Assistant, Google Maps en de Google Play Store maken straks deel uit van de auto. En doordat het systeem continu met internet verbonden is, blijft het altijd up-to-date.
De kaarten en de weginformatie (snelheidslimieten, bochten, stijgingspercentage) van Google Maps worden ook benut voor de rij-assistentiesystemen van de auto.
Een interessante bijkomstigheid is dat Google ook de spraakbediening in de auto overneemt. Denk aan gesproken commando's voor de temperatuur in de auto, een navigatiebestemming, je favoriete playlist van Spotify of het versturen van berichten via WhatsApp. Het is zelfs mogelijk om vanuit de auto te communiceren met de smarthome-apparaten bij je thuis. Je kunt bijvoorbeeld vragen om alvast de kamerthermostaat hoger te zetten en het licht in de woonkamer aan te doen.
Maar het audiosysteem bestaat in een auto al gauw uit zeven luidsprekers met surroundtechnologie. Dat is wel even wat anders dan een telefoon. Daarvoor moest men allerlei nieuwe, ondersteunende systemen ontwikkelen.
Je zoekt thuis via de Google-zoekmachine een restaurant en reserveert. Je stapt in de auto en rijdt ernaartoe. Intussen heeft de auto de gegevens automatisch overgenomen in het navigatiesysteem. Het systeem helpt je ook om een parkeerplek te vinden. En nadat je bent uitgestapt, word je bij de laatste meters, lopend naar het restaurant, verder genavigeerd. Auto en smartphone sluiten dan echt naadloos op elkaar aan.'
Automobilisten hoeven niet voor hun privacy te vrezen, beloven Volvo en Google. De gebruiker moet altijd eerst kiezen welke data hij wil delen. Hij kan blokkeren dat bepaalde persoonlijke voorkeuren of locaties waar hij komt, worden vastgelegd.
Enig risico blijft nog wel de kwetsbaarheid van een onlinesysteem. Als de auto een slechte of geen internetverbinding heeft, zouden sommige functies niet (goed) kunnen werken. Autofabrikanten hebben tot nu toe altijd hun navigatiekaarten in de auto opgeslagen, waardoor ze offline beschikbaar zijn.
Nissan laat hier zien hoe auto's in de toekomst misschien worden opgeladen via een inductieplaat op de parkeerplaats en dat je 's-ochtends je huis van elektriciteit voorziet via de auto.
Vehicle to home of vehicle to grid oplossingen. Om koude donkere dagen op te kunnen vangen.
2018:In Noorwegen rijdt al bijna de helft met elektrische auto's hebben omdat de auto's daar geen belasting kennen en dus even duur zijn als gewone auto's.
Porche gaat elektrisch
Actieradius van 500 kilometer. Hij kan in 15 minuten 80 % van de accu opladen op een vermogen van 350 kilowatt. Komt in 2019 op de markt en gaat meer dan € 80.000 kosten.
De auto wordt geproduceerd in een nieuwe fabriek die klimaat neutraal is. Het dak met aluminium platen zet m.b.t. zonlicht stikstofoxide om in water en nitraat.
In 2020 komen (of zijn) onder andere de bovenstaande elektrische auto's op de markt.
Faraday Future
De innovatie technologie van Saietta maakt het mogelijk om de energieconsumptie van elektrische voertuigen terug te dringen. Saietta produceert elektrische motoren met een piekrendement van 94 procent. Deze efficiëntie wordt volgens het bedrijf over vrijwel het gehele toerentalbereik gehouden. Daardoor is het mogelijk om met kleinere, goedkope en compacte batterijen maximale prestaties te behalen.
De A8 kan met een stekker worden opgeladen maar kan zichzelf ook draadloos op te laden. Op je oprit plaats je een soort paneel waar de stroomvoorziening onder zit. Je komt vervolgens aanrijden en in je display wordt aangegeven dat hij een oplaadpunt heeft gevonden. Hij geeft ook direct aan of je er al ver genoeg boven bent of dat je even een stukje door moet rijden. Eenmaal boven het laadpunt zet je de auto stil en schuift het laadpaneel omhoog tot het iets onder de auto. Op dat moment wordt je auto draadloos opgeladen. Is hij vol, dan zakt het paneel weer omlaag en staat je auto klaar voor de volgende rit.
Als dat kan kunnen de accupaketten kleiner worden en heb je geen laadpalen meer nodig, Maar dan zouden alle auto's omgebouwd moeten worden etc.
In Italie is een stukje proefstrook aangelegd.
De Audi e-tron (een elektrische SUV) is onthuld (eind 2018). De elektrische cross-over krijgt een actieradius van ongeveer 400 kilometer en een Nederlands prijskaartje van € 84.100. De auto moet concurreren met Tesla Model X, de Jaguar I-Pace en de Mercedes EQC. De sportieve SUV beschikt over twee elektromotoren en kan daarmee een topsnelheid van 200 kilometer per uur bereiken. Binnen zes seconden bereikt de e-tron een snelheid van 100 kilometer per uur. Het accupakket van 95 kilowattuur zorgt ervoor dat de e-tron 400 kilometer kan rijden op een volle lading. Hij wint remenergie terug. Hij wordt geproduceerd in Brussel in een CO2-neutrale fabriek. Die is CO2-neutraal dankzij energieopwekking uit hernieuwbare bronnen en CO2-compensatie door investeringen in milieuprojecten.
Wat als we mensen transporteren als buizenpost door kanalen met een super lage luchtweerstand.
De TU Delft heeft gewonnen in een wedstrijd hoe zo'n voertig er uit moet komen te zien.
NIFTI (National Individual Floating Transport Infrastructure) van KU Nijmegen (2022)
Het ontwerp heeft een aantal belangrijke voordelen. 'Doordat de motor in het wegdek zit in plaats van in de modules, zijn de modules veel lichter.' Heel concreet is het gewicht van de pods die de onderzoekers met NIFTI voor ogen hebben, ongeveer driekwart kleiner dan dat van een gemiddelde elektrische auto. 'En doordat er alleen stroom door de elektromagneten loopt op het moment dat de module er overheen beweegt, wordt verwacht dat de modules minder stroom verbruiken dan een elektrische auto. Ook is NIFTI veel energiezuiniger dan bijvoorbeeld de Hyperloop, waarbij het creëren van een vacuüm heel veel stroom vereist.'
Wat betekent het als alle auto's in Nederland elektrisch gaan rijden?
1 op 100 Volkswagen De tweezits Volkswagen XL is dankzij een combinatie van zeer efficiënte Plug-In Hybridetechnologie, een zeer gunstige stroomlijn en een laag gewicht de zuinigste productieauto ter wereld. Het gemiddelde verbruik is met 1:111 sensationeel laag.
Het lage gewicht van 795 kg van de XL1 is onder meer bereikt door een ruime toepassing van koolstofvezel. Volkswagen heeft hiervoor een baanbrekende productietechniek ontwikkeld, waarmee de productietijd met een factor vier is verkort.
Het lage gewicht vormt samen met de zeer gunstige stroomlijn (Cw-waarde: 0,189) de basis voor de zuinigheid van de XL1. Het Plug-In Hybride-systeem bestaat uit een tweecilinder TDI-motor met 48 pk, een e-motor van 27 pk, een DSG-transmissie en een lithium-ion batterij. Desgewenst haalt de XL1 een top van 160 km/h. De sprint van 0-100 km/h duurt 12,7 s. De lithium-ion accu maakt een elektrische en dus lokaal emissievrije actieradius van zo’n 50 km mogelijk.
De mate van efficiency wordt nog eens onderstreept door het feit dat de XL1 voor een constante snelheid van 100 km/h slechts 8,4 pk nodig heeft. Bij volledig elektrische aandrijving bedraagt het energiegebruik per kilometer minder dan 0,1 kWh. Het fabrieksverbruik bedraagt 1:111,1 (0,9 l/100 km; CO2: 29 g/km). Met de XL1 laat Volkswagen zien wat nu technisch haalbaar is.
De Porche panamera S-hybride van € 130.000 kan 36 km elektrisch rijden en verbruikt 1 op 32.
Aan het begin van deze eeuw stelde Volkswagen zich ten doel een volwaardige 1 op 100-auto voor dagelijks gebruik te ontwikkelen. Met de spectaculair ogende XL1 is die er nu. Hij is 3,89 meter lang, 1,67 m breed en slechts 1,15 m hoog. Een Polo is ongeveer even lang en breed, maar duidelijk hoger (1,46 m). De XL1 biedt plaats aan twee personen. Zij zitten licht versprongen naast elkaar – in de prototypes die aan de XL1 vooraf gingen, waren de zitplaatsen nog achter elkaar geplaatst.
Volkswagen maakt de XL1 in de fabriek in Osnabrück. De eerste serie van 50 wordt nu geproduceerd.
In 2017 hebben ze er een elektrische versie van gemaakt die op de Energiebeurs in de Brabanthallen stond.
dat al een kleur krijgt tijdens de fabricage en niet meer gespoten hoeft te worden als deze Mazda.
Een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven werkt in 2020 aan een auto gemaakt van gerecycled plastic. Deze auto wordt veel lichter dan normale wagens en moet duidelijk maken dat gerecycled plastic een geschikt bouwmateriaal voor auto's is. Zo is het carroserie gemaakt met tweedehandsplastic en bestaat het chassis uit een combinatie van natuurlijke vlasvezel en plastic uit de oceaan. De auto wordt elektrisch aangedreven. In juni moet hij klaar zijn.
Zie ook hier