(Schone) auto's en fietsen

Inleiding

Een gemiddelde auto stoot 0,22 kg CO2 per km uit. Een gemiddelde elektrische auto ondanks kolenstroom 0,11 kg.
Volgens de nieuwste berekeningen wordt een elektrische auto duurzamer als je er 35.000 km mee gereden hebt. Men denkt dat je 1,5 miljoen km met een Tesla kan rijden.


De top 10 in 2020 met mooie animaties.

De batterij

Het gewicht van de accu's is de laatste tien jaar met de helft gedaald.

Waar de autobatterij op dit moment nog een grote kostenpost is, kan hij vóór 2030 twee tot drie keer goedkoper. Dan zullen elektrische auto's goedkoper worden dan de benzinevariant. Minister voor Milieu en Wonen heeft de ambitie dat elke nieuw verkochte auto in 2030 emissievrij is. Dan denkt men dat je na één oplaadbeurt 800 km kan rijden (is nu 250 km).
Huidige batterijen kan je 1500 - 3000 keer opladen met 20 % verleis tot gevolg. Tegen 2030 moet dat 5000 keer zijn en bij vastestof batterijen wordt dat 10.000 keer. 

De productie van een elektrische auto veroorzaakt door de accu een extra uitstoot van 5.200 kg CO2 in vergelijking met een brandstofauto. Maar in het gebruik is de CO2-uitstoot maar een derde van die van een brandstofauto, uitgaande van de huidige grijsgroene stroommix. “Al met al, kijkend naar de productie en het energieverbruik over de hele levensduur van 220.000 km, halveert een elektrische auto de uitstoot van CO2. Ook is elektrisch rijden beter voor de luchtkwaliteit in steden en in natuurgebieden. Tijdens het rijden is er geen uitstoot van stikstofoxiden. Die is er wel bij de productie van grijze stroom, maar naarmate de elektriciteit groener opgewekt wordt, loopt de uitstoot van stikstofoxide verder terug.

Als je twijfelt tussen bezine of elektrisch dan kan je er hier hulp over krijgen.

De grootte van de batterij zegt wat 
 1 kWH batterij ->    6 km (gemiddeld)
32 kWh batterij -> 260 km (Seat Mii)
45 kWh batterij -> 330 km 
58 kWh batterij -> 420 km 
77 kWh batterij -> 550 km  (bij de ID3) 
90 kWh batterij -> 500 km (Jaguar Ipace)

Een elektrische motor is vier keer efficienter dan een benzinemotor. Hij is ook lichter, compacter en goedkoper. 

Een  prachtig overzicht van de elektrische auto's die in 2020 in de showroom staan is hier te zien

Universiteitsstad Oxford wil in 2020 nog een emissievrij centrum. Niet-elektrische auto's, bestelbusjes en taxi's moeten geld betalen om in het centrum te rijden.

De lightyear

light

De lightyear is een nieuwe auto voor vijf personen met 5 m2 zonnepaneel. Bereik 725 kilometer. Hij kan met een stekker ’s nachts worden opgeladen voor een bereik van 400 kilometer. Door zonne-energie op te slaan, is het mogelijk de auto ongeveer dertig dagen te gebruiken zonder tussentijds op te laden. Batterij van 60 kilowattuur en heeft een motorkap en een dak volledig van zonnepanelen met veiligheidsglas zo sterk dat een volwassen persoon erover heen kan lopen zonder schade aan te richten. De carrosserie van de auto bestaat vooral uit aluminium en koolstofvezel. In plaats van buitenspiegels heeft de auto camera’s die naar achteren kijken. Het beeld van de camera’s is zichtbaar in de deuren van de auto, vlak onder het zijraam. Kosten € 113.000 maar men wil naar € 50.000. Daarvoor is de productie uitbesteed. 

De Seat Mii (prijsdoorbraak)

Eind 2019 bracht Seat de Seat Mii op de markt voor € 23.400. Een prijsdoorbraak. 32,2 kWH accupakket. 260 km. In de stad verder door terugwinnen remenergie.

De Aptera

De Aptera kan 1500 km rijden op een batterijenpakket van 100 kWh. Hij krijgt drie wielen om gewicht te besparen, en elk wiel wordt aangedreven door een elektromotor. hij acceleert in drie seconden van nul naar honderd. 

alptera

2019 De Jaguar I-pace is verkozen als auto van het jaar vanwege design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieubelasting en de prijs. Jaguar wordt geprezen om het combineren van de behoefte aan een nieuwe SUV en de groeiende vraag naar elektrische auto’s. De auto wordt omschreven als aantrekkelijk en praktisch voor alledaags gebruik. De vijfzitter beschikt over een accupakket van 90 kilowattuur en een actieradius van 500 kilometer. De elektrische auto beschikt daarnaast over een moderne warmtepomp, in tegenstelling tot conventionele elektrische verwarming. Dit leidt volgens Jaguar tot veel efficiënter energieverbruik. Vanaf € 80.810.

auto
BMW zegt:
Zelfrijdende auto's zullen heel duur worden (50-70 % van de kosten); dat alle auto's dezelfde technologie op hetzelfde niveau moeten krijgen is ook een probleem. Eerst moet  de elektrische auto én hoe groter het batterijenpakket, des te langer de laadtijd. En als je vaak bij snelladers komt, merkt dat de batterijen razendsnel verouderen en dat je ze met dat gedrag uiteindelijk om zeep helpt.De batterij is het duurste onderdeel van de auto. Als die het niet meer doet, is de complete auto na drie, vier jaar rijp voor de schroothoop. 

Brandstofcellen hebben voor gewone personenauto's geen zin. Een brandstofcelauto blijft, ook in de toekomst, duurder dan een gewone, elektrische auto. Bovendien past zo'n brandstofcel met zijn waterstoftanks alleen in grotere auto's. Alleen daarin kun je die tanks goed beschermen bij botsingen.

De brandstofcel biedt wél goede mogelijkheden voor bestelbussen en trucks. In 2030 zien we ze heus in de bedrijfswagensector.

Vragen Elektrisch rijden in Nederland Vliegende auto's                           
Innovaties Apps Treinen 
Opladen Theorie over vervoer Fietsen scooters
Hoe maak je een Tesla Theorie over de auto Scheepvaart
Warmtepomp in de auto Zuinigheidsrecords Lesbrief over accu's
Automatisch rijden Recycling Duurzame autotechniek
Vrachtwagens Auto's en bioplastic/3Dgeprint Powerpoint over de Toyota prius
Transportsystemen Auto's op waterstof Flimpje over elektrisch rijden
Trends    

  

Vragen 


1. Wordt het wagenpark als maar groener of is het tegenovergestelde het geval ?
2. Waarom is een hybride beter voor het milieu ? Hoe werkt het ?
3. Wat is een plug-in hydride. Waarom is die eigenlijk nog beter ?
4. Wanneer is een elektrische auto milieu pas echt milieuvriendelijk. Want normaliter levert de verbranding van benzine minder CO2 op dan de opwekking van stroom.
5. Hoeveel stroom kan een elektrische auto per keer laden ? Hoe ver kun je daarmee rijden ?
6. Een huishouden verbruikt gemiddeld 3500 kW per jaar. Hoe vaak kun je dus een auto opladen voor die hoeveelheid en hoeveel kilometer kun je daarmee rijden.
7. Een gezin rijdt gemiddeld 15.000 km per jaar. Hoeveel keer het verbruik van een gezin heb je nodig om zo ver auto te kunnen rijden.  
8. Elektrisch auto rijden wordt vergeleken met hoeveel wasmachines tegelijkertijd ?
9. Hoe duur zijn de auto's eigenlijk. Ofwel hoe duur is de batterij die er in ligt.
10. Wie stoot het meeste CO2 uit een diesel/benzine auto of een elektrische auto als je alles meeneemt ?
11. Hoeveel kom je tekort als je een elektrische auto wilt opladen in een carport met zonnepanelen ? 

Over vervoer
12. Als de snelheid van een auto 2 maal toeneemt hoe vaak neemt de luchtweerstand (en dus het brandstofverbruik) dan toe ?
13. Verklaar a.d.h.v. het bovenstaande waarom een TV ongunstiger is dan een normale trein.
14. Een vol vliegtuig verbruikt per zitplaats evenveel brandstof als een auto met hoeveel personen.
15. Een volle trein verbruikt per zitplaats evenveel energie als een auto met hoeveel personen

Hoe het nieuwe rijden werkt is hier te zien.

Innovaties 
 
De combinatie tussen drones en zelfrijdende auto's

 

In Dubai werd al in 2017 een test uitgevoerd met vliegende taxi's en ook taxibedrijf Uber heeft grootse plannen met vervoer door de lucht. Als het aan Toyota ligt, komen er bij de Olympische Zomerspelen in 2020 vliegende auto’s in Tokyo. Ook Mercedes’ moederbedrijf Daimler investeert in vliegende taxi’s.

Zelfrijdende autu's

Men wil hebben dat de onderstaande taxi Navya eind 2018 in Parijs rijdt. Hij heeft geen stuur, pedalen of bestuurdersstoel. De mogelijkheid om volledig autonoom te rijden, wordt mogelijk gemaakt door tien Lidar sensoren, zes camera’s en vier radars, stelt Electric Cars Report. De taxi is in staat om 1 tot 6 passagiers te vervoeren en is beschikbaar als privé- of deeldienst.

taxi

Een autonoom rijdende auto heeft doorgaans drie typen sensoren, een laserscanner of lidar, camera's en gewone radars. Dit drietal vormt de zintuigen van de auto. Elke sensor heeft zijn eigen sterkte en zwakte. Zo kan de radar nauwkeurig afstanden en snelheden meten en kan hij 's nachts en door de mist kijken, maar hij is minder goed in het onderscheiden van hoogten, omdat hij in een plat horizontaal vlak 'kijkt'. De lidar op het dak maakt juist een 3D-beeld van de hele omgeving, maar ziet minder details dan de stereocamera's achter de voorruit. Om een auto goed zicht te geven, moeten ze alle drie worden gebruikt, waarbij de sterkte van elke sensor optimaal wordt ingezet.

Het samenvoegen van alle informatie kent veel uitdagingen. Neem de enorme berg data die sensors produceren; tientallen megabytes per seconde. Die gegevens moeten realtime worden verwerkt en geanalyseerd, wat veel computerkracht vergt.

Zelfrijdende auto's worden gezien als een mogelijkheid om het aantal verkeersdoden en -gewonden terug te dringen. Een zelfrijdende auto is immers altijd alert, nooit dronken, valt niet in slaap, ruziet niet met kinderen op de achterbank. Hij kan bovendien trucs die een mens niet kan, zoals door de mist kijken en zelfstandig een parkeerplaats met laadpaal opzoeken. Doordat zelfrijdende auto's buiten de stad kunnen parkeren, komt in de binnensteden veel ruimte vrij voor andere zaken, is de hoop. Of dat werkelijk gebeurt, is overigens de vraag. Zeker is dat diverse grote auto- en techconcerns al aan het experimenteren zijn met robottaxi's. Nog niet in Europa, maar voorlopig alleen aan de Amerikaanse westkust en in China.

'Het perfecte navigatiesysteem moet aan een aantal eisen voldoen. Om te beginnen moet het nauwkeurig zijn. Niet alleen moet het kunnen aangeven waar je naartoe moet, het moet ook precies weten op welke positie jij je bevindt. GPS-ontvangers denken nog wel eens dat je ergens anders bent dan waar je werkelijk bent. Dat komt onder andere door reflectie van het satelliet-signaal door gebouwen. Daardoor gaan die systemen afwijkingen vertonen.

'Voor de hedendaagse auto-navigatie is een foutje niet zo erg, maar als we het hebben over zelfrijdende auto's moet het zeer betrouwbaar zijn, want zo'n auto mag niet op basis van een foutieve positie ergens tegenaan rijden. De dekking moet perfect zijn: het systeem moet het overal doen. Dus eigenlijk ook in een ondergrondse parkeergarage. Die dekking is uiteraard afhankelijk van het satelliet-netwerk: je moet niet vergeten dat het systeem moet communiceren met een GPS-satelliet ruim 20.000 kilometer hier vandaan. Die dekking is dus de zwakke plek. De afgelopen tien, vijftien jaar is er op technologisch gebied een grote slag geslagen. De ontvangertjes zijn veel beter geworden. Maar er zijn natuurkundige beperkingen. Op een gegeven moment is het signaal zó laag, zijn de obstakels die het signaal onderweg tegenkomt zó sterk, dan hou je niks over. Een oplossing daarvoor is het neerzetten van meer zenders op aarde. Maar er zullen altijd beperkingen en grenzen zijn.

De kaart moet kloppen en actueel zijn. Je kunt al snel niet meer toe met een oude kaart. En in de toekomst gaat de overheid je ook niet meer helpen: voorspelbaar is dat er minder zal worden geïnvesteerd in van die dure blauwe borden boven de snelweg, omdat ze ervan uitgaan dat jij een navigatiesysteem hebt.

Privacy?! Oei! Je komt dan in het gebied van het conflict tussen het algemeen belang en het individueel belang. Kijk: GPS alléén is privacy-veilig. Het is een passief systeem, zoals een ouderwetse radio: het ontvangt alleen, het zendt niet. Pas als je een navigatiesysteem koopt en je vinkt aan dat ze mogen weten waar jij bent, pas dán zend je zelf.

'Het toekomstbeeld is dat je in een auto zelf niets meer hoeft te doen, mede dankzij de perfecte navigatie. Het geautomatiseerde rijden kun je instellen op een schaal van nul tot vijf. Bij nul rijd je zelf. Bij het hoogste niveau tik je je bestemming in en ga je zelf achterin een potje zitten kaarten.

Smart cars

In veel nieuwe auto's kun je al je smartphone aan de auto te koppelen: in feite geeft het scherm in de auto alleen het scherm van je smartphone weer. Wat Google nu gaat doen, is het complete besturingssysteem van het infotainment in de auto overnemen. Daardoor kan het ook bepaalde functies van de auto zelf regelen, zoals het klimaat. Bekende diensten als Google Assistant, Google Maps en de Google Play Store maken straks deel uit van de auto. En doordat het systeem continu met internet verbonden is, blijft het altijd up-to-date.

De kaarten en de weginformatie (snelheidslimieten, bochten, stijgingspercentage) van Google Maps worden ook benut voor de rij-assistentiesystemen van de auto.

Een interessante bijkomstigheid is dat Google ook de spraakbediening in de auto overneemt. Denk aan gesproken commando's voor de temperatuur in de auto, een navigatiebestemming, je favoriete playlist van Spotify of het versturen van berichten via WhatsApp. Het is zelfs mogelijk om vanuit de auto te communiceren met de smarthome-apparaten bij je thuis. Je kunt bijvoorbeeld vragen om alvast de kamerthermostaat hoger te zetten en het licht in de woonkamer aan te doen.

Maar het audiosysteem bestaat in een auto al gauw uit zeven luidsprekers met surroundtechnologie. Dat is wel even wat anders dan een telefoon. Daarvoor moest men allerlei nieuwe, ondersteunende systemen ontwikkelen.

Je zoekt thuis via de Google-zoekmachine een restaurant en reserveert. Je stapt in de auto en rijdt ernaartoe. Intussen heeft de auto de gegevens automatisch overgenomen in het navigatiesysteem. Het systeem helpt je ook om een parkeerplek te vinden. En nadat je bent uitgestapt, word je bij de laatste meters, lopend naar het restaurant, verder genavigeerd. Auto en smartphone sluiten dan echt naadloos op elkaar aan.'

Automobilisten hoeven niet voor hun privacy te vrezen, beloven Volvo en Google. De gebruiker moet altijd eerst kiezen welke data hij wil delen. Hij kan blokkeren dat bepaalde persoonlijke voorkeuren of locaties waar hij komt, worden vastgelegd.

Enig risico blijft nog wel de kwetsbaarheid van een onlinesysteem. Als de auto een slechte of geen internetverbinding heeft, zouden sommige functies niet (goed) kunnen werken. Autofabrikanten hebben tot nu toe altijd hun navigatiekaarten in de auto opgeslagen, waardoor ze offline beschikbaar zijn.

 Reneaut denkt na over automatisch rijden en de integratie tussen auto's en wonen.

Nissan laat hier zien hoe auto's in de toekomst misschien worden opgeladen via een inductieplaat op de parkeerplaats en dat je 's-ochtends je huis van elektriciteit voorziet via de auto.
Vehicle to home of vehicle to grid oplossingen. Om koude donkere dagen op te kunnen vangen.


2018:In Noorwegen rijdt al bijna de helft met elektrische auto's hebben omdat de auto's daar geen belasting kennen en dus even duur zijn als gewone auto's.  


Porche gaat elektrisch
porche
Actieradius van 500 kilometer. Hij kan in 15 minuten 80 % van de accu opladen op een vermogen van 350 kilowatt. Komt in 2019 op de markt en gaat meer dan € 80.000 kosten.

De auto wordt geproduceerd in een nieuwe fabriek die klimaat neutraal is. Het dak met aluminium platen zet m.b.t. zonlicht stikstofoxide om in water en nitraat.

Mooi om te zien. Volledig elektrisch maar voorlopig nog niet op de markt (en veel te duur). 

dashbord
Het dashbord van de toekomst


Mercedes investeert 11 miljard


In 2022 willen Mercedes tien elektrische modellen hebben. Vanaf 2019 komen ze op de markt. Ze investeren er 10 miljard euro in.
,,Het zijn auto's die rijden als een Mercedes. Ze zullen duurder zijn dan die van onze concurrenten, maar ook beter. Het wordt de absolute standaard, qua design, prestaties, comfort. De oplaadsnelheid zal twee keer zo groot zijn als die van de huidige generaties. In minder dan een halfuur is de accu vol. Dan kun je er meer dan 500 kilometer mee rijden."

mercedes

Een andere indrukwekkende onthulling was de Smart Vision EQ Fortwo. De Smart is volledig te bedienen via de smartphone en beschikt dan ook niet over een stuur of gaspedalen.

Smart Vision EQ Fortwo

De deelauto waar je blij van wordt. Bij Smart zijn ze klaar voor de volgende fase van het deelautoprogramma Car2Go. In die toekomstige stad rijdt de Smart op de afbeelding volledig autonoom.

smart

Het idee: je bezit de auto niet en dat kan ook niet. Maar je kunt de Smart Vision EQ Fortwo op elk gewenst moment voor laten rijden. Als je wilt, pikt de auto onderweg nog een tweede passagier op, die dezelfde kant op moet. Gezellig! Of niet, je mag zelf kiezen.

Alle Smarts staan met elkaar in verbinding en bepalen via een intelligent algoritme automatisch hoe ze het meest efficiënt ingezet kunnen worden. De auto kan ook allerlei boodschappen tonen: reclame bijvoorbeeld, maar ook actuele voetbalstanden of de weersvoorspelling. Zowel aan de voorkant als op de ramen aan de zijkant kan informatie geprojecteerd worden.

De Vision EQ Fortwo is niet alleen slim, het is ook een leuk autootje om te zien. En, niet eens heel erg onrealistisch. Toch hebben we het hier over de verre toekomst: “Er wordt nu gesproken over het jaar 2030 of later.

autos2020

In 2020 komen (of zijn) onder andere de bovenstaande elektrische auto's op de markt. 

3D geprinte auto's

Het Italiaanse XEV wil een 3D-geprinte auto in massaproductie brengen voor rond € 7.500. De auto biedt ruimte voor slechts twee personen, heeft een topsnelheid van nog geen 70 kilometer en een actieradius van ongeveer 140 kilometer. Alleen de ruiten, stoelen en het chassis komen niet uit de 3D-printer. De auto kan binnen drie tot twaalf maanden gemaakt worden. Dat komt omdat de elektrische auto uit slechts 57 onderdelen bestaat terwijl een auto op benzine er ongeveer 2.000 heeft. .

Faraday Future

In 2018 wordt deze auto in productie genomen. Prijs staat er niet bij. Volledig elektrisch en de auto heeft 10 HD-camera’s, 13 radars en 12 ultrasonische sensoren om autonoom rijden mogelijk te maken. Elektrisch Racemonster van 0 naar 100 kilometer in slechts 2,39 seconden.
Daarnaast is de elektrische auto uitgerust met een accupakket van 130 kilowatt, wat hem een actieradius van meer dan 600 kilometer geeft. Faraday Future claimt een batterij met de hoogste energiedichtheid ter wereld te hebben, die het in samenwerking met LG Chem ontwikkelde.

faraday

Volkswagen I.D.

Nieuwe, elektrische Volkswagen rijdt 500 kilometer op laadtijd van 15 minuten. Gaat in 2025 automatisch rijden b.v. op autobanen. De goedkoopste uitvoering heeft een 45 kWh batterij, een actieradius van 330 kilometer en een startprijs onder de €30.000 hebben. Daarnaast zal er ook een uitvoering met een 58 kW batterij, een actieradius van 420 kilometer en een startprijs onder de €40.000 komen. Ook kondigt Volkswagen een uitvoering met een 77 kWh batterij en een actieradius van 550 kilometer aan.

elektrische auto
De Nissan Leaf gaat in plaats van een accu van 40 kwh er een krijgen van 69 kwh. Volgens Nissan kan de Leaf met deze accu 385 kilometer afleggen. 

De Quantino

Als het onderstaande waar is betekent dat een doorbraak, een trendbreuk in autorijden. . 

Nanoflowcell  kan 14 uur rijden. Je tankt + en -  elektrolyten. Productiekosten daarvan  € 0,10 per liter. Je hebt een + en een - tank nodig van 175 liter. Daar kan je 1000 km mee rijden. De batterijen zijn goedkoper, de elektrolyten zijn niet schadelijk voor het milieu. Te mooi om waar te zijn. 
Quantino

Quantino2
Zonne-gezinsauto Stella van TU Eindhoven

stellaStella is laag, opgetrokken uit aluminium en koolstofvezel en kan aan vier personen plaats bieden. 
Gewicht 380 kilo waarvan 60 kg accu's met een capaciteit van 6 kWh. Op het dak hoog rendement
zonnepanelen van 4,5 meter lang en 1,65 meter breed. In theorie zou de auto meer energie
kunnen opleveren dan hij verbruikt. 
Accu's genoeg voor 430 km en als de zon dan schijnt 680 km.

Hoger rendement

De innovatie technologie van Saietta maakt het mogelijk om de energieconsumptie van elektrische voertuigen terug te dringen. Saietta produceert elektrische motoren met een piekrendement van 94 procent. Deze efficiëntie wordt volgens het bedrijf over vrijwel het gehele toerentalbereik gehouden. Daardoor is het mogelijk om met kleinere, goedkope en compacte batterijen maximale prestaties te behalen.

Opladen van auto's met zonnestroom makkelijker.

Op dit moment is het gebruik van zonnestroom voor oplaadstations nog omslachtig. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op. Voordat elektrische auto's daar gebruik van kunnen maken, moet deze gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom. Volgens Chandra Mouli zorgt dit voor nadelen. Om de stroom om te zetten zijn er namelijk twee omvormers nodig, waardoor de kosten toenemen. Ook gaat er door de omzetting energie verloren.
Chandra Mouli heeft in zijn onderzoek daarom één omvormer ontworpen, waardoor het voertuig zowel direct vanuit zonnepanelen als uit het reguliere stroomnet kan opladen. Het elektriciteitsnet is daardoor niet meer nodig als tussenstap. Ook kan de batterij van de auto huizen van elektriciteit te voorzien dankzij de omvormer en blijft het mogelijk om elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet. In het laatste geval moet de stroom nog wel worden omgezet naar wisselstroom.

App voor het opladen van elektrische auto's.


De app berekent voor iedere gebruiker een optimaal laadplan en stuurt daarna de batterij van de auto aan. Daarbij wordt rekening gehouden met de wensen van gebruiker, de beschikbare capaciteit op het laadnetwerk en ook de energieprijs.

Oplaadpunt Audi A8 en andere slimme zaken.
 

audi
De A8 kan met een stekker worden opgeladen maar kan zichzelf ook draadloos op te laden. Op je oprit plaats je een soort paneel waar de stroomvoorziening onder zit. Je komt vervolgens aanrijden en in je display wordt aangegeven dat hij een oplaadpunt heeft gevonden. Hij geeft ook direct aan of je er al ver genoeg boven bent of dat je even een stukje door moet rijden. Eenmaal boven het laadpunt zet je de auto stil en schuift het laadpaneel omhoog tot het iets onder de auto. Op dat moment wordt je auto draadloos opgeladen. Is hij vol, dan zakt het paneel weer omlaag en staat je auto klaar voor de volgende rit.

Zolang de snelheid onder de 60 km/u blijft, hoef je zelf niet meer te rijden. Prima moment om lekker de krant te lezen in de ochtendspits. De A8 is in staat om dit te doen door de toepassing van een laser, radarsensoren, camera’s en ultrasone sensoren. Al deze informatie komt in het brein van het AI-systeem dat door Audi zFAS genoemd wordt. Je auto wordt zich dus bewust van zijn omgeving op basis van deze informatie net zoals een mens dat eigenlijk doet. Kan de snelheid boven de 60 km/u dan moet je zelf het stuur en de bediening weer overnemen. Natuurlijk kan Audi ook boven de 60 km/u de auto zelfstandig laten rijden. Toch doen ze dit nog niet en waarschijnlijk vergt dit toch nog wat meer test en ontwikkelwerk. Ziet de auto een vrije parkeerplek dan is de A8 in staat om zonder jou in de auto te hebben de auto te parkeren. Het enige dat je hoeft te doen is in de Audi app op een knop te drukken. Dit geldt ook voor het inparkeren in je garage.

De intelligente ophanging is ook een AI-functie. Door de inzet van een laser wordt het oppervlak voor de auto constant bekeken. Het centrale zFAS brein kiest vervolgens de juiste actie voor de onafhankelijk schokbrekers en zorgt ervoor dat het comfort in de A8 zo optimaal mogelijk blijft. Zoals wij als mensen anticiperen bij het zien van een kuil in de weg, neemt Audi AI het hier van je over. In dit geval rijdt hij er niet omheen, maar past de ophanging zo aan dat je het niet tot nauwelijks merkt.

De Audi e-tron (een elektrische SUV) is onthuld (eind 2018). De elektrische cross-over krijgt een actieradius van ongeveer 400 kilometer en een Nederlands prijskaartje van € 84.100. De auto moet concurreren met Tesla Model X, de Jaguar I-Pace en de Mercedes EQC. De sportieve SUV beschikt over twee elektromotoren en kan daarmee een topsnelheid van 200 kilometer per uur bereiken. Binnen zes seconden bereikt de e-tron een snelheid van 100 kilometer  per uur. Het accupakket van 95 kilowattuur zorgt ervoor dat de e-tron 400 kilometer kan rijden op een volle lading. Hij wint remenergie terug. Hij wordt geproduceerd in Brussel in een CO2-neutrale fabriek. Die is CO2-neutraal dankzij energieopwekking uit hernieuwbare bronnen en CO2-compensatie door investeringen in milieuprojecten.

Vehicle-to-Everything (V2X). 

Een elektrische auto wordt dan gebruikt om de stroom te transporteren en dat gaat verder dan Vehicle-to-Grid (V2G) waarbij een elektrische auto stroom terug levert aan het stroomnetwerk via een laadpaal. Een kleine apparaatje dat makkelijk te installeren is en waarmee de stroom uit een elektrische auto ook naar andere objecten getransporteerd kan worden. Dat is V2X. Met de oplader kun je direct de gelijkstroom-batterij uit de elektrische auto gebruiken. Dat is flexibeler en vaak sneller dan het normale opladen via wisselstroom. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds je huis van stroom voorzien die overdag van de zonnepanelen van je kantoor komt.

Probleem bij koud weer


Bij koud weer kan het zijn dat het bereik van een elektrische auto met tot 50 % vermindert. Het kost namelijk ook stroom om de auto te verwarmen.
Hoe kouder, hoe meer stroom nodig is voor de verwarming en hoe minder ver je rijdt met een elektrische auto. Ook de batterij moet verwarmd worden om genoeg vermogen te kunnen krijgen.

Hoe maak je een Tesla ?

Hier is te zien hoe een tesla wordt gemaakt. Amazing!

Tesla bouwt een megafabriek met het grootste zonnedak
tesla fabriek
Het wordt het grootste zonnedak van de wereld. 70.000 MW.

De Tesla model 3


Tesla heeft zijn langverwachte Model 3 uit de doeken gedaan. De elektrisch aangedreven auto heeft een actieradius van bijna 350 kilometer en kent een relatief laag prijskaartje van $ 35.000. Komend jaar leverbaar. hier

Tesla3
Warmtepompen in elektrische auto's

Elektrische auto's moeten de auto ook elektrisch verwarmen. Dat kost veel stroom. Jaguar komt nu met een moderne warmtepomp in het klimaatsysteem van de auto. Deze pomp is volgens de ontwerpers veel efficiënter dan conventionele elektrische verwarming, omdat die ook gebruikmaakt van de energie van de buitenlucht om het interieur te verwarmen. Daardoor kan de actieradius van de Jaguar I-Pace Concept met 50 kilometer groeien, zelfs bij vrieskou.

Automatisch rijden


Een auto die doorgeeft waar hij rijdt, en een verkeerslicht dat dit signaal ontvangt en het groene licht langer laat branden, zodat de auto soepel kan doorrijden. Daar is een proef mee gedaan op de N205 bij Hoofddorp en Haarlem. Zeven auto's reden in konvooi over de provinciale weg, tussen het gewone verkeer. De auto's hielden automatisch afstand van elkaar. Ze bleven bij elkaar en wisten precies wanneer de voorligger afremde of optrok.
ICT in een auto
Auto's zijn eigenlijk rijdende computers geworden. Automotive Ethernet innovations for safe, secure high speed networks in automotive and industrial applications van het Nederlandse bedrijf NXP te Nijmegen.
 
Auto's die de lucht zuiveren

De Hyundai Nexo kan niet alleen personen vervoeren, maar zuivert tegelijkertijd ook lucht.
 
Supervrachtauto's

Jumbo
 
 
Volvo heeft de eerste elektrische vrachtwagens afgeleverd in 2019. Het voertuig weegt 16 ton en is onder andere geschikt voor afvalinzameling en stedelijke distributie. De eerste gebruikers zijn een Zweeds afvalinzamelingsbedrijf en een transportbedrijf.
 
evrachtwagen

Siemens wil gaan starten met een snelweg waar elektrische vrachtwagens voortdurend opladen, een e-Highway. Volgens het concern is het dé manier om elektrische vrachtwagens zonder onderbrekingen lange afstanden te laten rijden.

Musk gaat (autonome) elektrische trucks maken die 800 kilometer kunnen rijden en bijna 650 kilometer binnen 30 minuten bij kunnen laden. Ze kunnen platoonen = achter elkaar rijden waarbij alleen de voorste chauffeur op moet letten.

musk

Renault wil 13 % brandstof besparen bij vrachtauto's door betere aerodynamica van truck en trailer, banden met een lage rolweerstand en voorspellende energiebesparende rijhulp- en brandstofmanagementfuncties. Daarnaast wordt de aandrijflijn verbeterd, die gebruikmaakt van een rookgaswarmte-terugwininstallatie.
 
De Chinese stad Shenzhen stapt in 2018 over op volledig elektrisch busvervoer. De stad, met een enorme populatie van bijna 12 miljoen, werkt al jaren aan de verwezenlijking van deze doelstelling en heeft inmiddels 14.000 elektrische bussen in operatie.
 
Elektrische bussen
 

ridesharing

e fiets
pickupsysteem

Hyperloop

Wat als we mensen transporteren als buizenpost door kanalen met een super lage luchtweerstand.
De TU Delft heeft gewonnen in een wedstrijd hoe zo'n voertig er uit moet komen te zien.

hyperloop2hyperloop1

Nog meer wilde ideeën

 

Wat betekent het als alle auto's in Nederland elektrisch gaan rijden?

 
Er rijden 8,1 miljoen auto's in Nederland. Jaarlijks worden zo'n 450.000 nieuw verkocht, 200.000 gesloopt en 300.000 geëxporteerd. Ook werden 170.000 gebruikte auto's geïmporteerd. Bij elkaar levert dat een saldo op van ca 120.000 extra (fossiel aangedreven) auto's. De totale verkoop van elektrische auto's bedroeg dit jaar 6000. Dat zijn allemaal auto's met batterijen; hybride wordt dank zij de nieuwe belastingregeling zo goed als niet meer verkocht.

Elektrische auto's hebben laadpalen nodig. Daarvan staan er nu zo'n 30.000 en dat zouden er over 12 jaar zo'n 750.000 moeten zijn. En om 3 miljoen elektrische auto's schoon te voeden zijn er 11 windparken van het type Amalia nodig, of 50 vierkante kilometer zonnepanelen. Ter vergelijking: we beschikken vandaag over ca 20 km2. Dat wordt dus elk jaar een windpark bouwen of 4 km2 zonnepanelen leggen. Extra.

Als ooit de 8 miljoen auto's elektrisch gaan rijden hebben we 30 windmolenparken nodig type Amalia. Amalia beslaat 14 km² en heeft 60 Vestas V-80 windturbines van elk 2 MW Dus om elektrisch te kunnen rijden hebben we 1800 windmolens nodig van 2 MW (of 600 van 6 MW).
 
En dan willen we met z'n allen ook nog van het gas af. Of we ons nu massaal warm gaan houden met warmtepompen of met infrarood panelen (die daar eigenlijk niet eens zo geschikt voor zijn), ook dat kost bakken extra stroom. Voor een gemiddeld gezin kan het stroomverbruik makkelijk verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.
 
Het maakt ook verschil of je een taxi bestelt via Uber en daarmee nieuwe capaciteit creëert, of een lift regelt via BlaBlaCar waarmee je plaatsneemt in een stoel die anders leeg was gebleven.

Energiebesparing bij auto's.
 
Eigenlijk moeten auto's terug van 50 pK (met een piek van 100-200 pK) naar 15 pK. Auto's hoeven niet harden dan 120 km per uur en hoeven niet binnen dertig seconde naar die top te kunnen trekken. Met intelligente verkeerssystemen hoeven auto's niet meer continu te remmen en op te trekken. Dan is 1 op 50 mogelijk en voor elektrische auto's 1 kWh op 12 km. (Maarten van Andel. De groene illusie. ISBN 9789461263094) 
 
Theorie over vervoer 

Er is nog veel op te besparen. Het meeste komt van transport over de weg, b.v. door auto’s, vrachtwagens en bussen. Van 1990 tot 2010 dreigen de emissies met 53 % te stijgen. Efficiëntere voertuigen - hybride - brandstofcel - gewichtsbesparing
Efficiënter gebruik - verkeersdoorstroming - intelligente vervoerssystemen - mobiliteitsmanagement
 Als je 20.000 km rijdt kost dat zo'n 1400 l benzine (≡ 1400 m3 gas = 1 jaar stoken)
We maken 10x meer kilometers per auto dan per trein dus als er 2x zoveel mensen in de trein gaan worden de wegen 10% minder druk.
100 kg mens wordt verplaatst in 1000 kg voertuig.

E = 1/2mv2 dus optrekken tot 100 km kost 4x zoveel energie als tot 50 km. Optrekken tot 100 km kost evenveel energie als 1 km autoweg.
De rolweerstand (= de weerstand van de wielen op de weg) is 1 % op de autoweg. De luchtweerstand is afhankelijk van v2 (de snelheid in het kwadraat) dus als de snelheid 2x toeneemt, neemt de luchtweerstand 4x toe.

Als de motor veel toeren maakt is hij efficiënter dus pittig optrekken en bij 2000 toeren al (op)schakelen. Dan niet te hard rijden ivm de luchtweerstand. zie www.enegriefeiten.nl

Theorie over de auto

We betalen voor de energie inhoud van benzine wel circa 6 cent/kWh, waarvan we minstens 75% als nutteloze warmte verloren laten gaan. Een elektrische aandrijving zou voor dezelfde prestatie ca 3 cent energiebelasting kosten, maar door vermindering van wegenbelasting en BPM en lagere bijtelling voor lease auto’s wordt in feite de eerste 40.000 km belastingvrij gemaakt en door de investeringsaftrek kunnen bedrijven elektrische of hybride voertuigen aanschaffen zonder dat het ze meer kost

Hybride auto's zijn een eerste stap in het milieuvriendelijker maken. De auto's hebben een elektrische en een conventionele verbrandingsmotor. Tijdens het rijden laadt een generator de accu van de elektrische auto op. Hybride auto's zijn stiller, zuiniger en veroorzaken minder vervuiling. De auto is vooral in de stad geschikt.

Je hebt ook Full hybrides. Die kunnen alleen op elektriciteit rijden. Daarnaast zijn er auto's die eerst pro elektra rijden en dan overgaan op benzine.

Er worden nu ook al hybride motoren voor trucks ontwikkeld. Daihatsu levert alle nieuwe auto's CO2-neutraal. Ter compensatie worden bomen geplant. 

Jongeren hechten steeds minder aan autobezit. Steeds meer werk wordt thuis gedaan. De auto's verdelen zich beter over de dag. Maar de regering wil toch nog veel meer nieuwe en snelle wegen terwijl alles in de stad vastloopt en de luchtkwaliteitsnormen overschreden worden. De gunstige belasting op schone auto's wordt minder en minder oplaadpalen. Helaas. Auto's komen steeds voller te zitten met computers (al 53 in moderne auto's). De data die ze verzamelen kan men weer aan elkaar knopen zodat nieuwe mogelijkheden ontstaan om de snelste route te vinden of om b.v. achter elkaar te kunnen rijden. Als dadelijk auto's zelfsturend worden kunnen taxi en vrachtwagenchauffeurs het wel schudden. Dan kunnen ook blinden de auto nemen of ouderen of jonge kinderen. 98 % van de auto's staan stil maar dat kan dus ook anders.  

Er bestaan carports met zonnepanelen voor het opladen van een elektrische auto. Zie powerpark op www.hermanstechniek.nl. Levert 1100 kWh per jaar (gem. 3 kWh per dag) genoeg voor zo'n 10 % van wat een elektrische auto nodig heeft.  Op de panelen kan de auto (gemiddeld) 16,8 km rijden

Bij de verbranding van 1 liter diesel komt 2,5 kilo CO2 vrij. Maar daar komt nog de uitstoot bij die de productie (raffinage, distributie etcetera) van diesel met zich mee brengt, waarmee de teller op minimaal 3 kilo per liter uitkomt.
Als we uitgaan van een dieselauto die 1 op 18 rijdt, hoeveel elektriciteit is er dan nodig om diezelfde hoeveelheid kilometers te rijden met een auto op stroom? Ongeveer 2,88 kWh, want de huidige elektrische auto's gebruiken zo'n 0,16 kWh per kilometer, zegt Chris Hellinga, specialist op dit terrein bij de TU Delft. Hierbij inbegrepen is dan al het verlies dat opladen en ontladen van de accu met zich meebrengt.

De fabriek zegt dat een Tesla 0,18 kWh / km verbruikt. Bij elektrische aandrijving gaat echter maar een klein deel van de energie verloren aan warmte. Sommige elektrische aandrijvingen kunnen wel 95% efficient zijn. Wanneer een voertuig elektrisch aangedreven wordt kan, in vergelijking met fossiele brandstof, tot wel 3x meer afstand afgelegd worden op dezelfde hoeveelheid energie. Een EV is in vergelijking met fossiele auto's dus zeer energiezuinig. (Een BMW i3 rijdt eigenlijk 1 op 56). Zie hier. Je hebt zware en lichte elektrische auto's. Hun verbruik ligt tussen 0,14 en 0,23 kWh/km Zie hier 

Vraag is vervolgens: hoeveel CO2 komt er vrij bij de productie van 2,88 KwH in energiecentrales? Uit gegevens van het CBS blijkt dat de Nederlandse centrales (een mix van gas- en kolengestookt) per kWh circa 700 gram CO2 emitteren (2008). Dus: 18 kilometer elektrisch rijden levert 2,01 kilo broeikasgas op tegenover 3 kilo met een zuinige diesel dat is eenderde milieuvriendelijker.
 
Deze som valt nog gunstiger uit in het voordeel van elektrisch als we de vergelijking zouden maken met de verbranding van 1 liter benzine. Dat komt omdat benzinemotoren minder efficiënt zijn dan dieselmotoren en daarom gemiddeld meer uitstoot opleveren. Bovendien gingen we er in bovenstaande som vanuit dat alle elektriciteit met kolen of gas is opgewekt. In Nederland wordt ruim 7 procent van alle stroom opgewekt uit duurzame bronnen, wat natuurlijk gunstig is voor rijden op stroom. Het is vanzelfsprekend de bedoeling dat percentage verder op te voeren tot 20 procent duurzaam in 2020.

e auto
Om de transitie naar elektrisch vervoer in het stroomnet in te passen heeft energiebedrijf Essent een ambitieus plan gelanceerd mobile smart grid geheten. Idee is om autobezitters te stimuleren hun accu in de daluren op te laden met windenergie.
Bang dat het net de toestroom van elektrische auto’s niet aankan hoeven we volgens netbeheerder Enexis niet te zijn. Daarvoor gaat de ontwikkeling van elektrisch vervoer te geleidelijk. Elektrische auto's hebben geen versnellingsbak dus spaart smeerolie. Soms slijten de banden wel sneller vanwege de enorme kracht van de elektromotor.

Ook het uit elkaar nemen en terugwinnen van kritische grondstoffen als Lithium en alsmede de herdistributie daarvan produceert CO2.

In Israël is het bedrijf Better Place bezig de batterijen te leasen en bij de pomp de accu's compleet te vervangen. Men wil het volgende: je koopt een auto maar je leent er een batterij bij. Better Place geeft je thuis een oplaadstation of oplaadpaal zodat je na opladen 150 km kan rijden. Er komen overal verwisselstations voor als je verder wilt rijden. In 3 minuten heb je een volle nieuwe accu.     

Een gemiddelde autorijder met 15.000 km per jaar produceert 2000 - 4000 kg CO2. Dat is te compenseren met 200 - 400 bomen aan te planten.

Tevens is men bezig volledig recyclebare auto's te produceren.

TU Delft ontwikkelt Solar auto's waarvan de techniek in de toekomst mogelijk ook gebruikt kan worden in normale auto's.
Ook is men bezig fossiele brandstoffen te vervangen door biobrandstoffen. Er wordt gekeken naar
- materialen
- optimale productieprocessen
- vereenvoudiging

- terugkeer naar hoofdzaken2 uitstoot. Koude lucht van 300 bar wordt verwarmd en in de cilinders gespoten.

Volvo is aan het bekijken of auto's via inductie opgeladen kunnen worden
“De testen laten zien dat onze C30 Electric volledig kan worden geladen zonder laadkabel in ongeveer 2,5 uur. Tegelijk hebben we geparticipeerd in een onderzoek naar langzaam en normaal laden met Inverto. Wie ook heeft meegedaan in het onderzoek,” zegt Lennart Stegland.

De Toyota Prius bevat twee kilo neodymium in de elektromotor en vijftien kilo lanthaan in de speciale batterijen. Neodymium is op in ongeveer dertig tot veertig jaar bij het huidige gebruikstempo en een groei van de wereldeconomie met 3 procent. Gaan we massaal over op windturbines en elektrische auto's dan gaat het veel harder en kunnen we al binnen acht tot vijftien jaar het eindpunt bereiken.

Bij een lagere snelheid (35 km/uur) en minder gewicht zou je op n accu 1.127 km kunnen rijden. In 1895-1920 reden er 30.000 elektrische voertuigen met een actieradius van 160 km (een paard haalde maar 20 km). Toen al geautomatiseerde omwisseling, publieke laadpunten, elektromotoren in de wielen en het terugwinnen van remenergie.
Nu heeft men beter batterijen  Toen 10-15 Watt opslag / kg Nu 20-40 Watt/kg
Nu meer vermogen                 Toen 10 pK                         Nu 110 pK
Nu harder                              Toen 40 km/uur                   Nu 130 km /uur
Bij 2 maal zo hard rijden verbruik je 4x zoveel energie.

China gaat 10 miljard pompen in het elektrisch rijden in een vijfjarenplan.  

Het is mogelijk auto's 100 kg lichter te maken alsmede goedkoper en met meer confort en veiligheid. 10 % minder gewicht geeft 6,7 % minder brandstofverbruik. Dat kan via hotformed steel = bij 950 graden gieten in persen en in 5 sec oprekken en afkoelen. Geeft stijver en 6 maal lichter metaal. Hierdoor werd het gewicht 12 kg minder. 

Je kan ook op gas rijden. Eén tank is 14 kg gas = 350 km. Als je er nog een benzinetank bij hebt kan je 200 km extra rijden. 1 kg aardgas = 1,3 l diezel = 1,5 l benzine. Een kg gas geeft 77 ct voordeel. In Nederland heb je al 1000 tankstations maar elders is dat veel minder.

Gemiddeld stoot een nieuwe auto in 2018 112 gram CO2 per kilometer uit. In 2015 was de uitstoot 102 gram per kilometer omdat mensen kopen weer grotere, zwaardere auto's kopen. Vooral de suv's en crossovers, auto's die hoog op de wielen staan. Die hoge instap, geliefd bij veel senioren maar het verbruik en dus ook de CO2-uitstoot ligt 10 tot 15 procent hoger dan bij een vergelijkbare lage auto. Auto's krijgen ook steeds meer pk's onder de motorkap om die grote auto's vlot over de wegen te sturen. In 2016 vloog de uitstoot van nieuwe auto's voor het eerst omhoog. Vorig jaar was er opnieuw een stijging en in 2018 is het  weer niet gelukt de uitstoot terug te dringen. Daardoor raken de klimaatdoelen van de overheid verder uit zicht. In 2030 zouden er alleen nog emissieloze auto's mogen worden verkocht, volledig elektrisch dus. Autofabrikanten denken dat dan slechts een kwart van hun nieuwe auto's elektrisch zal zijn.

De auto-industrie krijgt uit Brussel wel forse uitstooteisen opgelegd. In 2021 mag er niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uit een auto komen en in 2030 moet dat waarschijnlijk nog eens 30 tot 35 procent lager zijn.

Nederland is niet het enige land met een stijgende CO2-uitstoot van nieuwe auto's. Ook in omringende landen is dat zo. Vergeleken met Duitsland waar de gemiddelde uitstoot zo'n 20 procent hoger ligt, doet Nederland het overigens niet slecht.

1 op 100 Volkswagen


VolkswagenXL1
De tweezits Volkswagen XL is dankzij een combinatie van zeer efficiënte Plug-In Hybridetechnologie, een zeer gunstige stroomlijn en een laag gewicht de zuinigste productieauto ter wereld. Het gemiddelde verbruik is met 1:111 sensationeel laag.

Het lage gewicht van 795 kg van de XL1 is onder meer bereikt door een ruime toepassing van koolstofvezel. Volkswagen heeft hiervoor een baanbrekende productietechniek ontwikkeld, waarmee de productietijd met een factor vier is verkort.

Het lage gewicht vormt samen met de zeer gunstige stroomlijn (Cw-waarde: 0,189) de basis voor de zuinigheid van de XL1. Het Plug-In Hybride-systeem bestaat uit een tweecilinder TDI-motor met 48 pk, een e-motor van 27 pk, een DSG-transmissie en een lithium-ion batterij. Desgewenst haalt de XL1 een top van 160 km/h. De sprint van 0-100 km/h duurt 12,7 s. De lithium-ion accu maakt een elektrische en dus lokaal emissievrije actieradius van zo’n 50 km mogelijk.

De mate van efficiency wordt nog eens onderstreept door het feit dat de XL1 voor een constante snelheid van 100 km/h slechts 8,4 pk nodig heeft. Bij volledig elektrische aandrijving bedraagt het energiegebruik per kilometer minder dan 0,1 kWh. Het fabrieksverbruik bedraagt 1:111,1 (0,9 l/100 km; CO2: 29 g/km). Met de XL1 laat Volkswagen zien wat nu technisch haalbaar is.
De Porche panamera S-hybride van € 130.000 kan 36 km elektrisch rijden en verbruikt 1 op 32.

VolswagenXLVolkswagen-XL1-rear-three-quarter

Aan het begin van deze eeuw stelde Volkswagen zich ten doel een volwaardige 1 op 100-auto voor dagelijks gebruik te ontwikkelen. Met de spectaculair ogende XL1 is die er nu. Hij is 3,89 meter lang, 1,67 m breed en slechts 1,15 m hoog. Een Polo is ongeveer even lang en breed, maar duidelijk hoger (1,46 m). De XL1 biedt plaats aan twee personen. Zij zitten licht versprongen naast elkaar – in de prototypes die aan de XL1 vooraf gingen, waren de zitplaatsen nog achter elkaar geplaatst.

Volkswagen maakt de XL1 in de fabriek in Osnabrück. De eerste serie van 50 wordt nu geproduceerd.

In 2017 hebben ze er een elektrische versie van gemaakt die op de Energiebeurs in de Brabanthallen stond.

P1240326P1240327

Auto's en bioplastic

dat al een kleur krijgt tijdens de fabricage en niet meer gespoten hoeft te worden als deze Mazda.

mazda bioplastic

Een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven werkt in 2020 aan een auto gemaakt van gerecycled plastic. Deze auto wordt veel lichter dan normale wagens en moet duidelijk maken dat gerecycled plastic een geschikt bouwmateriaal voor auto's is. Zo is het carroserie gemaakt met tweedehandsplastic en bestaat het chassis uit een combinatie van natuurlijke vlasvezel en plastic uit de oceaan. De auto wordt elektrisch aangedreven. In juni moet hij klaar zijn.

plastic auto

Auto's en 3D printing

 Auto's op waterstof

In auto's zijn batterijen zwaar en hebben een lange laadtijd. Vandaar dat men zoekt naar alternatieven als b.v. waterstof.

Op 5 kg H2 (waterstof) kan men 800 km rijden. Hiervoor moet een brandstofcel 2x zo effectief zijn als een verbrandingsmotor. 5 kg H2 bij 1000 atmosfeer heeft een volume van 140 liter. 5 kg H2 heeft 70 liter nodig maar vanwege de isolatie e.a. zaken wordt het volume 140 l. De dichtheid van H2 is 70,8 kg / m3 ofwel voor 70 kilo 1000 liter. Vandaar dat de H2 vloeibaar gemaakt moet worden en dus moet worden afgekoeld tot - 253 oC. Dat kost 30 % van de energie-inhoud. Het verdampingsverlies is 0,4 - 4 % per dag. Waterstof is het kleinste molecuul en gaat bijna overal doorheen. Opslaan is moeilijk.

Het kost 81 euro per liter maar dit moet naar 10 euro en het kan gemaakt worden voor $ 3 per kg. 

Het ombouwen van drie pompstations kostte 1,8 miljoen euro. Voor 1 vrachtwagen met benzine zijn 19 vrachtwagens waterstof nodig. Tankstations hebben wel 1000 kg per dag nodig ofwel 10 leverancies per tankwagen per dag. Dat kan niet dus moet men naar pijpleidingen of men moet het ter plaatse produceren.

Om waterstof in te kunnen zetten om energie te leveren heb je een brandstofcel nodig. De levensduur ervan is nog kort en ze zijn peperduur. Meestal gebruikt men de polymeerelectrolyt branstofcel (PEMFC) die het beste werkt bij 80 oC.  Zware mechanische overbrengingen in auto's zijn bij elektrisch rijden niet meer nodig. Een joystic kan als stuur dienen. Er zal minder slijtage plaatsvinden en de auto zal lichter worden. Als waterstof vrij komt, stijgt het meteen op en verdunt. Als het niet genoeg verdunt, reageert het met zuurstof tot knalgas en is explosief. Voor pompstations geldt dezelfde norm als met LPG. Geen tanks in woonwijken.

In 2009 rijden 40 % van de auto's op Ijsland op waterstof (gemaakt uit aardwarmte). In 2050 wil IJsland volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. 

Meer zie hier

Recycling 

 schoneauto

 

De joint-venture van BMW Encory en recyclingbedrijf Alba stroomlijnt de logistiek, verwerking en marketing van gebruikte auto-onderdelen. Hiermee worden waardeketens gesloten en materialen ge-upcycled.

Batterijen hergebruiken

Experts verwachten vanaf 2020 een jaarlijkse afvalstroom van 170.000 ton aan lithium.

Daarnaast verwacht de auto-industrie dat er een schaarste aan lithium en kobalt zal ontstaan; essentiële metalen voor de productie van batterijen. De prijs van lithium verdubbelde bijvoorbeeld in de afgelopen tien jaar. Ook dit maakt de recycling van gebruikte batterijen tot een steeds belangrijker vraagstuk.

Batterijen verliezen langzaamaan hun vermogen, waardoor ze op een keer vervangen moeten worden. Dit betekent echter niet dat ze meteen op de vuilnisbelt belanden. Ook een gebruikte batterij heeft waarde en kan nog op verschillende manieren ingezet worden. Pas daarna is recycling aan de orde.

Zo zet BMW gebruikte i3-batterijen in als energieopslagfaciliteit, op het terrein van de BMW-fabriek in Leipzig. Vattenfall onthulde onlangs battery@pyc, een energieopslagfaciliteit van 22 megawattuur, die ook voor het overgrote deel uit gebruikte batterijen van de BMW i3 bestaat.

Ook Nissan en Renault zijn actief op zoek naar nieuwe bestemmingen voor gebruikte batterijen. Zo zet Renault ze in als energieopslagfaciliteit bij laadstations van elektrische auto’s en vond Nissan een relevante herbestemming door ze in straatverlichting te verwerken.

Op Nederlandse bodem laat Amsterdam ArenA zien dat hergebruikte batterijen een prima businesscase hebben. Het Ajax-station zet 148 gebruikte accu’s van de Nissan Leaf in als opslagfaciliteit. De organisatie achter het stadion richtte een energiebedrijf op, zodat het de diensten van de opslagbatterij kan verhandelen. De batterij kan namelijk een rol spelen in het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Formule 1 over tien jaar CO2 neutraal

Over tien jaar, in 2030, moet de uitstoot van CO2 in de Formule 1 volledig geneutraliseerd zijn. Dat is de doelstelling die de internationale autosportfederatie FIA vandaag bekend maakte. Ze willen dit gaan doen met hybride verbrandingsmotoren met biobrandstoffen en hybride technologie. 

Duurzame logistiek en reizen

Naast het verduurzamen van de auto’s zal ook het verduurzamen van de evenementen een grote rol spelen. Zo moet bij de exploitatie van kantoren, faciliteiten en fabrieken die werkzaam zijn binnen de Formule 1 meer gerecycled worden. Toeschouwers moeten al vanaf 2025 een milieuvriendelijke manier aangeboden krijgen om naar het circuit te komen en vanaf dat jaar mag ook eenmalig gebruik van plastic niet meer.

Formule E

Niet te verwarren met Formule 1 is de Formule E klasse wel al volledig elektrisch. Sinds het idee van een volledig elektrische raceklasse in 2011 ontstond is de populariteit en interesse alleen maar gestegen. Formule E wordt in tegenstelling tot Formule 1 op kleine stadcircuits gehouden. Ook Eindhoven maakt kans om een Formule E race te organiseren.

Vliegende auto's.  

Vliegende auto

De Gyrocopter van PAL-V uit Raamsdonkveer staat in 2018 op de autobeurs in Genève. In 2019 worden tien toestellen aan Nederlandse klanten afgeleverd. De eerste negentig exemplaren kosten 500.000 euro per stuk; het gaat om een speciale, luxe editie. De reguliere tweepersoons Liberty-versie gaat ongeveer 3 ton kosten.  
Tien jaar ontwikkeling, met 65 mensen. Op Breda International Airport (Seppe) beschikt het bedrijf over een eigen vliegschool. De bestuurder van de Gyrocopter moet naast zijn rijbewijs ook een brevet hebben om te mogen vliegen. Na circa 35 lessen kun je die halen.

Op de weg heeft de AeroMobil 3.0 een bereik van 877 kilometer en een topsnelheid van 159 kilometer per uur. In de lucht is het bereik nog steeds een indrukwekkende 700 kilometer en vliegt het luchtvaartuig met een snelheid van 200 kilometer per uur. Het verschil in snelheid tussen vliegen en rijden is veertig kilometer per uur en dat lijkt niet veel, maar houdt er rekening mee dat de vliegende auto ook nog eens direct van punt A naar punt B vliegt.

Ze worden ook steeds mooier. Zie https://youtu.be/W-luRl48t94 Deze vliegende moet bijna 200 kilometer kunnen vliegen op een volle batterij. Daarnaast moet het voertuig plaats bieden voor twee passagiers

Treinen

Een reis met de trein is gemiddeld een factor vijf maal zo duurzaam als een reis met de auto. Een trein stoot 53 gram CO₂ per reizigerskilometer uit. Door een snelle invoering van duurzame energie op het spoor kan zelfs de voorsprong op de elektrische auto worden uitgebouwd. Enkele mogelijkheden zijn: energieopslag in de trein, hergebruik van spoorstaven en innovatieve ICT-oplossingen voor het optimaliseren van de treinsnelheid.

Een dubbeldekker InterCity wekt ongeveer 8 procent van zijn eigen energieverbruik op tijdens het remmen. Een kwart daarvan gaat momenteel verloren wanneer de trein energie levert aan andere treinen.

Transport van goederen van Europa naar China met de trein.

China betaalde bijna 40 miljard euro voor de spoorverbinding. Die is nu in 2017 gereed gekomen. Peking verwacht dat de handel in tien jaar tijd 2,5 biljoen euro oplevert.

Groenten, vers fruit, bloemen en planten kunnen nu niet op grote schaal naar China. Via de lucht is dat te duur, per schip bederven de producten. Met steeds beter wordende koelcontainers en een trein die twee keer zo snel is als een schip, is China plotseling een stuk dichterbij gekomen.''

Het vervoer per spoor is de helft goedkoper dan per vliegtuig en een stuk sneller dan per schip. De rit naar Europa duurt gemiddeld zestien dagen, een containerschip doet er minstens een maand over.

Elektrische fietsen en scooters

Stuurondersteuning tegen vallen

TU Delft en Gazelle hebben daarom samen een prototype ontwikkeld van een elektrische fiets met stuurondersteuning. De fiets werkt met een slimme motor in de stuurkolom die het sturen ondersteunt op het moment dat de fietser dreigt om te vallen. Met dit systeem kan de fiets boven een snelheid van vier kilometer per uur stabiel worden gehouden.

Elektrische fietsen ontworpen door TU Delft

(Elektrische) fietsen op de Dutch designweek 2017

fiets2fiets

De meest gave en duurzame fietsmerken staan hier.

Duurzame scooter BE.e

Van 100 onderdelen naar 1. De duurzaamste elektrische scooter ter wereld is gemaakt van een ijzersterke ijzer-vervanger namelijk de innovatieve biocomposiet Nabasco een combinatie van bio-hars, hennep (85 %) en vlas (15 %).Dit maakt ook nog eens dat de scooter slechts rond de 100 kilogram weegt, zo’n 15 kilogram lichter dan de meeste scooters. De scooter zal op één accu ongeveer 70 kilometer kunnen afleggen. Om de accu vervolgens weer volledig op te laden is drieënhalf tot vier uur nodig.

Rondom de Be.e is de start-up Van.Eko opgericht die de scooter zal gaan vermarkten vanuit een innovatief circulair business model. In dit model blijft Van.Eko eigenaar van de Be.e en kan de gebruiker via een bundel zijn maandelijks ingekochte kilometers op de Be.e verbruiken.

Hiermee wil Van.Eko de risico’s van eigendom doen verdwijnen en alleen het plezier van gebruik in rekening brengen. Ook zorgt dit model dat alle grondstoffen optimaal worden hergebruikt, gerecycled of op een duurzame manier worden afgedankt aan het einde van de levenscyclus van de scooter.

P1240329P1240330

Elektrische hyper scooter

De scooter wordt voorzien van een 7-inch touchscreen, Wi-Fi en een 4G-internetverbinding. Via knoppen op het stuur kunnen bestuurders hun telefoon bedienen. Zo kunnen ze muziek streamen, hun navigatie instellen en bellen. Verder rijdt hij natuurlijk op elektriciteit en kan 240 km rijden.

Nederlandse studenten ontwikkelen groene tuktuk

Studenten van de Hoge School Arnhem Nijmegen hebben de motor aangepast voor directe vloeibare LPG-injectie. Hiermee kan zeker 40 procent aan brandstof worden bespaard en ook is er ongeveer 40 procent minder vervuiling. Kosten 200 euro. Men gaat werken met microkredieten.

Trends

Trends in de bedrijfstak automotive (via de DESTEP methode)

Demografisch 

De wereldbevolking is de afgelopen jaren gegroeid. Meer dan 60% van de toename in de afgelopen 65 jaar heeft plaatsgevonden in Azië.  Ook de wereldwijde verstedelijking zal toenemen en op dit moment verhuizen elke week ongeveer 1.3 miljoen mensen naar de stad. Dit zal uiteindelijk lijden tot een groei van het aantal megasteden (tien miljoen inwoners of meer) van 30 in 2015 naar 36 in 2025 (Stegeman, Raboresearch, 2016).  In de automotive industrie zal de verstedelijking een negatieve invloed kunnen hebben op het autobezit van mensen, omdat de kleine afstand tussen wonen en werken in dezelfde stad ervoor zorgt dat de afstand met andere vervoersmiddelen afgelegd kunnen worden. Een nieuwe trend zal “car sharing” kunnen zijn (Zeegers, 2019). Waarbij mensen minder waarde hechten aan het bezit van een auto, maar meer waarde aan het gebruik van een auto. Ten slotte stijgt de gemiddelde leeftijd steeds meer door verbeterde gezondheidszorg en een gevolg daarvan is een stijging van de AOW-leeftijd. Dit zorgt ervoor dat mensen langer zakelijk moeten blijven reizen en door de toenemende kwaliteit van leven zal het recreatief en sociaal reizen toenemen na de pensionering. 
 
Ecologisch 

Door een stijgende welvaart, urbanisatie en bevolking zal de vraag naar natuurlijke hulpbronnen toenemen. De verwachting is dat in 2030 30% meer energie, 40% meer water en 50% meer voedsel nodig is in vergelijking met de huidige situatie (Stegeman, Hans, 2019). Het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zal meer dan verdubbelen tot aan 2050, waardoor er een grote druk komt op de leefomgeving (Bruyninckx, 2013). Zo zorgt de toename van de broeikasgassen ervoor dat de aarde opwarmt en de zeespiegel stijgt. Het doel is niet te kijken naar het tekort aan fossiele brandstoffen, maar dieper in te gaan op de CO2 uitstoot op aarde (Stegeman, Hans, 2019).  In de automotive industrie wordt het belangrijk dat bedrijven zich steeds minder afhankelijk maken van fossiele grondstoffen. 
De zoektocht naar de juiste vorm van alternatieve brandstoffen zal ook inspelen op aspecten van het uitstootprobleem zoals luchtkwaliteit, CO2 uitstoot en fijnstof. Autonoom en elektrisch rijden heeft een positieve invloed op de maatstaven van de ecologie en op het gebied van ecologie kan NXP een belangrijke rol aannemen in de automotive industrie.

 
Sociaal-cultureel 

Door het steeds individualistischer worden van de samenleving zal de tijdbesteding van mensen anders worden ingericht. Mensen zullen hun tijd flexibeler inrichten. Deze flexibiliteit heeft ervoor gezorgd dat er een nieuwe trend is ontstaan op het gebied van werken; Het nieuwe werken. Dit houdt in dat werken op een plek minder belangrijk is maar steeds meer gestuurd wordt op de output die geleverd wordt. Het flexibel werken heeft een invloed op de automotive sector. De vervoerspatronen zullen veranderen en de infrastructuur zal hierop aangepast kunnen worden. De piekbelasting op de infrastructuur zal door middel van het Nieuwe werken geminimaliseerd worden. Dit zal files reduceren en maakt het auto rijden aantrekkelijker. Daarnaast is een trend dat de consument steeds minder waarde zal hechten aan het bezit van een auto maar een auto meer op zijn functionaliteit beoordelen. Doordat de jonge consumenten opgegroeid zijn met internet en de mediatechnologie, zal de automotive sector daar op in kunnen spelen. Het leasen van een auto of car sharing zal online kunnen plaatsvinden. 
 
Technologisch

Belangrijke technologische ontwikkelingen in de wereld zijn Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en Big Data Analystics.  De markt van Internet of Things zal volgens McKensey & Company 11.1 biljoen euro worden in 2025 (Manyika, et al., z.d.). In 2022 zullen 1 triljoen sensoren verbonden zijn met het internet (Thompson, 2015). Dit betekent dat er heel veel apparaten met het internet verbonden zullen zijn. Voor de automotive industrie heeft deze ontwikkeling ook grote gevolgen. Internet of things kan namelijk voor veel verschillende doeleinden in de automotive industrie worden gebruikt. Zo kan Internet of Things ervoor zorgen dat de auto in connectie is met de andere auto’s om files of ongelukken te voorkomen en kunnen auto’s gegevens met elkaar delen. Door middel van Artificial Intelligence kan een auto in 2030 zelf de beste route bepalen. Verder worden risicovolle routes doorgerekend in de verzekeringskosten en kan eventuele schade aan de auto door de auto zelf worden opgenomen en gefactureerd naar de verzekering (Aiforgood, 2019). Ten slotte worden met Big Data Aanalystics alle gegevens van een auto verzameld en geanalyseerd. Zo kan bijvoorbeeld een fabrikant beter inschatten aan welke eisen een auto moet voldoen en kan een monteur de conditie van de auto beter inschatten. Een laatste technologische trend die veel invloed kan hebben op de automotive industrie is de opkomst van de 3D-print technologie. “The first 3D printed car will be in production by 2022 (Thompson, 2015)”. Doordat er delen van een auto of zelfs een gehele auto kan worden geproduceerd door een 3D-printer kan de automotive industrie keten veranderen.   

Economisch

De vraag naar autonome en elektrische auto’s zal toenemen. Ook neemt zoals eerder is beschreven de vraag naar shared driving toe.  Ook naar elektrisch rijden wordt de vraag groter. “Over 55% of all new car sales could be fully electrified by 2030” (Five trends transforming the Automotive Industry, 2017). De prijs van Lithium zal ook stijgen. “Voor lithium, dat met name in Zuid-Amerika (Chili, Bolivia, Argentinië), Australië en China wordt geproduceerd, is het beeld ongeveer hetzelfde. De enorme vraag stuwt de prijs op tot grote hoogten. Tot 2006 was de prijs onder de 2.000 dollar per ton, maar in 2016 was dat al zo’n 7.500 dollar en inmiddels ligt de prijs op 16.500 dollar ” (Autoblog, 2018).
 
Politiek-Juridisch

Op politiek-juridisch gebied zijn er twee ontwikkelingen erg belangrijk. De eerste ontwikkeling is de reductie van CO2 die vastgelegd zijn in het klimaatakkoord. De C02-uitstoot in 2050 moeten zijn gedaald met zo’n 85-95% ten opzichte van 1990 (Daskapital, 2019).  Een tweede ontwikkeling is de regelgeving op het gebied van het autonoom rijden. Er zijn momenteel weinig regels op het gebied van autonoom rijden. Dit zal in de toekomst kunnen veranderen (van Hooijdonk, 2019).

Vehicle to infrastructure  V2I

Audi gaat op de markt brengen dat je in de auto kan zien hoe lang een stoplicht nog op rood staat en hoe hard je moet rijden voor groen.
Ook denkt men na om lichtjes voor een auto aan te laten gaan als een fietser nadert.

Vehicle to grid  V2G

Vehicle to vehicle  V2V

Vehicle to device V2D

 

%MCEPASTEBIN%
Als het onderstaande waar is betekent dat een doorbraak, een trendbreuk in autorijden. .