Onbehoorlijk werk / Sweat shops


Voor Apple (en haar Iphones) werken 1,2 miljoen mensen in China (o.a. bij Foxcomm) onder erbarmelijke omstandigheden. Ze hebben nooit vrij en werken tot 79 uur per week !. Vaak moeten ze zelfs onbetaald werk uitvoeren. Het in elkaar zetten van een apparaat van 600 euro kost maar 8 dollar. Als het 10 dollar kost hoeven de mensen maar maximaal 49 uur te werken en krijgen ze beter betaald. Dar gaat Apple naar streven en dan moeten er tienduizenden mensen bij aangenomen worden. Men zegt wel eerst zien dan geloven.

Voor Samsung ook. Die werken bij HEG electronics onder erbarmelijke omstandigheden. Alle 2000 arbeiders, hoofdzakelijk studenten werken zes dagen per week elf tot dertien uur per dag met een pauze van slechts 40 minuten. Ze doen gedwongen drie tot vijf uur overwerk. De maaltijd en overblijfruimten zijn verschikkelijk. De beloning wordt regelmatig uitgehold door extreem strenge boetes. Nachtploegen werken elf uur en krijgen maar tijd voor één maaltijd. Er werken ook kinderen onder 14 jaar en die krijgen 70 % van het loon en die moeten vaak gevaarlijke taken uitvoeren.


Door wereldwijde protesten en artikelen in  de New York Times verbeteren de omstandigheden. Nog maar 49 uur werk en wat beter loon. Men schat dat bij Foxconn 1,4 miljoen mensen werken.

In de oliestaten doen Nepalezen (200.000) vaak werk onder erbarmelijke omstandigheden. Paspoorten worden afgepakt, jonge vrouwen opgesloten, slecht of niet betaald, te weinig voedsel of slaap, sexueel misbruikt of mishandeld. Ze komen in een nachtmerrie terecht. Human Rights Watch is een instantie die wantoestanden tracht te voorkomen. Nepal wil een verbod voor haar inwoners.

Supermarkten en hun toeleveranciers (2021)

Oxfam Novib constateert 'systematische uitbuiting' door supermarktpartners die véél te weinig doen aan vrouwenrechten wereldwijd.

De vrouwen verdienden al heel weinig en zagen hun inkomsten door de coronacrisis alleen maar nóg minder worden. Terwijl supermarkten in 2020 juist recordwinsten boekten. Maar die vloeiden naar de aandeelhouders. 
Een Brziliaanse seisoenswerkster op een koffieplantage in deelstaat Minas Gerais werd gedwongen om lange dagen te werken, van 5 uur 's ochtends tot 6 uur 's avonds. Ook als het regende, met het risico om te worden gebeten door slangen en zonder toegang tot een toilet. Ze kreeg geen beschermende kleding, die moest ze zelf aanschaffen.

Bij de supermarkten ontbreekt goed onderzoek naar de herkomst van producten. Vervolgens moeten er stappen worden gezet om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Vrouwen verdienden al geen leefbaar loon en werden afgelopen jaar nóg harder getroffen. Het mechanisme zit zo in elkaar dat als wij hier goedkope spullen willen, daar de druk en ongelijkheid alleen maar toenemen.

De Jumbo belooft binnen vijf jaar 'betekenisvolle vooruitgang' te boeken bij het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in minimaal drie voedselketens en haar invloed gaat aanwenden om genderongelijkheid proberen uit te bannen.

Kleding

Sweatshop labour is modern, global capitalism stripped bare. From the small, backstreet sweatshop to some of the biggest corporations in the world - child labour, forced overtime, poverty wages, unsafe conditions, harassment of women workers and intimidation of trade unionists are commonplace.

Nosweat

Spijkerbroekenfabriek in China waar de arbeidsomstandigheden mensonterend zijn

China blue

Youtube

Filmtotaal

Mensenhandel 

Bij onbehoorlijk werk hoort ook mensenhandel. 18 oktober is de EU dag tegen de mensenhandel en 30 juli is dat wereldwijd.
CoMensha is in Nederland het expertise-centrum.

Vier categorieen

- sexuele uitbuiting
- arbeidsuitbuiting
- uitbuiting op crimineel gebied
- gedwongen orgaanverwijdering (in Nederland komt dat bijna niet voor)

 onbehoorlijkwerk

 

Wikipedia Sweatshop

Laborrights