Cellulaire / micorbiële landbouw
Boerderij-vrij voedsel via micorbiële tecnologie in bioreactoren waarbij koolstof uit afvalwater of organische resten of planten die we niet kunnen eten of de lucht kan komen.Er bestaan gisten die eiwit maken uit hout.Dat doen ze heel efficiënt.
De energiebron zou waterstof kunnen zijn.
Dan gaat het naar vleesloos vlees, ofwel biefstuk zonder koeien, kippevlees zonder kippen, visvlees zonder vis.
Waar planten drie weken over doen, doen bacterien in uren.
De purperbacterie gebruikt licht als energiebron. Wijzig die genetisch en je kan aan de slag.
Ze leveren al insuline en vitamines.
Gras kan via bioraffinage omgezet worden in bioplastics.
In Delft is men bezig met bioreactoren die energie opwekken, vervuiling opruimen, grondstoffen uit afval winnen.
Welke microben breken plastic af?
Ze kunnen energie opwekken, dienen als batterijen of biobrandstof winnen.
Ze kunnen tumoren te lijf gaan
DSM heeft
- een productiestam en ‑proces voor de grootschalige productie van natamycine, een veelgebruikt natuurlijk antischimmelmiddel om diverse soorten voedingsmiddelen en dranken tegen bederf te beschermen.
- Een ander voorbeeld zijn enzymen die onder andere de vele miljoenen mensen met een lactose-intolerantie in staat stellen om voedzame zuivelproducten in hun voeding op te nemen.
- Recente innovaties van DSM zijn onder andere Veramaris' omega 3-olie op basis van algen, die een duurzamere aquacultuur en gezondere vis voor de consument mogelijk maakt, en Avansya's calorievrije zoetstof.
Onze landbouw
- ons vee levert 14,5 % van het broeikaseffect
- de landbouw consumeeert 70 % van het waterverbruik
- het bezet 50 % van het bewoonbaar oppervlak
- 70 % is voor veevoer (gras of gewassen voor veevoer).
- het geeft vermesting en afname van de biodiversiteit.
Na rund- en lamsvlees scoort kaas het slechtste. Voor de productie van één kilo kaas is zes tot tien liter melk nodig. En om één liter melk te produceren, is weer negen vierkante meter land nodig. De ecologische voetafdruk van een broodje kaas is daarmee vergelijkbaar met die van een broodje ham. En dan hebben we het nog niet eens over het dierenleed gehad dat met melk- en kaasproductie gepaard gaat.
In 2022 is Original Camemberti, een veganistische camembert op basis van cashewnoten ontwikkeld. Mr. & Mrs. Watson heeft verschillende varianten ontwikkeld, van vegan roquefort tot een plantaardige geitenkaas cream cheese.
Zonder het bovenstaande
- zou zee en land terug kunnen naar natuur
- geen dierenleed
- geen ontbossing
- geen industriele visserij
- geen pesticiden of kunstmest