Migratie
In het VN-Vluchtelingenverdrag uit 1951 staat dat wie vlucht voor vervolging, niet naar een onveilig land mag worden teruggestuurd.
De beste oplossing is wereldvrede! 'Nergens meer oorlog of onderdrukking' zou het aantal vluchtelingen naar Nederland drastisch beperken. De top 5 van landen waar mensen die in Nederland asiel aanvragen, in 2023 vandaan kwamen: Syrië (burgeroorlog), Turkije (veelal vervolgde Gülen-volgelingen), Jemen (burgeroorlog), Eritrea (dictatoriaal regime) en Somalië (burgeroorlog, terreurgroepen).
In 2022 kwamen er ruim 400.000 migranten naar Nederland (403.108, om precies te zijn). De grootste groep migranten waren de Oekraïners (108.000). Dat was natuurlijk uitzonderlijk: zoiets gebeurt niet ieder jaar. De mensen uit Oekraïne kregen (en krijgen nog steeds) een aparte status. Hun verblijfsvergunning is tijdelijk. De tweede grootste groep migranten waren de remigranten (44.000). Dat zijn Nederlanders die terugkeren vanuit het buitenland. IN 2023 330.000 mensen.
Verder kwamen er 39.000 arbeidsmigranten en 29.000 kennismigranten (expats) naar Nederland. Ook verwelkomden we 42.000 internationale studenten en 8000 mensen die hier voor de liefde naartoe kwamen.
Het aantal asielzoekers dat een eerste asielverzoek indiende, stond in 2022 op 35.535. In 2023 38.000. Er kwamen in 2022 bijna 11.000 na-reizigers naar Nederland. In 2023 10.330.
Een op de drie asielzoekers komt nog steeds uit Syrië. Veel Syrische vluchtelingen die al jaren in Turkije verblijven, reizen alsnog door naar Europa. Ze ontvluchten Turkije vanwege groeiende agressie tegen Syriërs in dat land en het gebrek aan perspectief daar.
En dan is er nog een groep 'overig'. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld voor een culturele uitwisseling of een medische behandeling naar Nederland komen.
Tot en met november 2023 meldden zich 5400 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in aanmeldcentrum Ter Apel. Ruim duizend meer dan vorig jaar en het dubbele van 2021. Bijna de helft van deze alleenreizende jongeren komt uit Syrië, 18 procent uit Eritrea en 9 procent uit Somalië.
(2023) Het opvangprobleem wordt nog vergroot door de komst van meer dan 100.000 gevluchte Oekraïners naar Nederland. Zij gelden (nog) niet als asielzoekers en vallen daarom niet onder het COA. Ze hebben wel onderdak nodig: 85.000 van hen verblijven nu in door gemeenten opgezette opvanglocaties.
De boosheid dat statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen) voorrang hebben op de sociale woonmarkt, leidt dan ook tot veel onvrede.
(2022) Maar niet ver van Europa worden duizenden mensen vastgezet in kampen. De Libische kustwacht haalt ze van zee; ramt of schiet hun opblaasboot lek en dwingt de migranten aan boord te klimmen van een door de EU betaald patrouilleschip. In het detentiecentrum worden ze verkracht en gemarteld, gedwongen hun familie te bellen terwijl ze worden geranseld met elektriciteitsdraden. Dan smeken ze hun vader of moeder om meer geld te sturen.Mensensmokkelaars maken miljardenwinsten.
Het zijn geen ongekende aantallen, in 2015 — tijdens de vorige vluchtelingencrisis — kwamen er meer asielzoekers naar Nederland: 57.000. Maar de aantallen leidden deze keer wel tot meer problemen. Dat probleem kent vele vaders.
Na 2011 zijn miljoenen mensen richting Europa geduwd; Syriërs met in hun kielzog Irakezen, Eritreeërs, Ethiopiërs, Iraniërs, Afghanen, Turken, Soedanezen, Kameroeners, Marokkanen, Nigerianen en Tsjadiërs. Het aantal klimaatvluchtelingen stijgt met het opwarmen van de planeet, een stroom mensen die nog maar net op gang komt. Om Europa te bereiken, leveren migranten zich uit aan de knechten van het geld, de knechten van de dood. Ook wie politiek wordt vervolgd, is tegenwoordig aangewezen op mensensmokkelaars.
Maar zeker 60 procent van de vluchtelingen naar Europa heeft geen recht op asiel. Hierdoor krijgen politiek vervolgden steeds moeilijker asiel.
In 2023 vroegen 1 miljoen mensen asiel aan in de EU. Vooral Syriers (17%) Afganen (10%) en Turken (9%). 33% wil asiel in Duitsland. Nederland 4 %.
Er gaan verhalen rond en er bestaan folders met dat Nederland een prachtige bestemming is: de asielzoeker krijgt standaard een uitkering van 220 euro per maand. Wordt de aanvraag toegewezen, dan loopt de uitkering op tot 1.600 euro per maand. Bij 'Accommodatie': 'U verblijft in een huis. De Nederlandse overheid betaalt de huur.'
In 2021 dienden 25 duizend mensen een eerste asielaanvraag in (nareizigers waren er ruim 10 duizend). De 60 % moet gedwongen weer vertrekken maar maar 1/3e keert daadwerkelijk terug. Asielzoekers die geen kans op status maken uit bijvoorbeeld Marokko krijgen geen eenmalige reispas en kunnen om die reden niet kunnen worden uitgezet. Zij veroorzaken grote overlast rond asielzoekerscentra.
Een ander probleem zit in het sociale weefsel van de samenleving. In buurten met een grote variatie in herkomst ervaren bewoners minder samenhang. Ze voelen zich minder thuis en minder veilig.
Hierdoor is immigratie een bedreiging voor de democratie geworden.
En veel migranten worden in Europa niet gelukkig. Voor velen is het verschil te groot. Ze blijken onzeker en eenzaam.
Migratie is niet onwenselijk b.v. om een tekort op de arbeidsmarkt aan te vullen.
De grens moet poreus zijn, als een membraan: doorlaatbaar voor wie beschikt over een werk- en verblijfsvergunning. Zoals in bijvoorbeeld Canada zou de arbeidsbehoefte van Nederland doorslaggevend moeten zijn.
De ontvangende landen kennen bescherming en vrijheid waarin het woord 'maatschap' veelzeggend is: de burger is er deelnemer, mede-eigenaar. Iedere maat brengt iets in, iedere maat ontvangt een deel. Welbegrepen wederkerigheid stuwt de bloedsomloop van dit maatschappelijk lichaam.
In veel andere landen kent men dit niet. De Bulgarenfraude, crimineel misbruik van uitkeringen en toeslagen door Oost-Europese bendes, joeg de Toeslagenaffaire aan.Voorzieningen zonder wederkerigheid baren wandaden, baren wantrouwen, met weer nieuwe wandaden tot gevolg.
Dus probeer in de landen zelf te kijken of mensen een vluchtelingenstatus kunnen krijgen.
Rijke landen veroorzaken de klimaatcrisis dus moeten zij gebieden elders leefbaar houden.
Lessen over het onderstaande zijn te zien op https://www.cmo.nl/grenzeloos/index.php/migratie/wat-is-migratie
- Wat is migratie?
- Ongelijkheidskloof
- Ontheemden en vluchtelingen
- Arbeidsmigratie
- Bijzondere groepen
- Grootschalige gedwongen migratie
- Grootschalige vrijwillige migratie
- Effecten van migratie: integratie?
- Effecten van migratie: veranderingen
in de samenleving - Effecten van migratie: fysieke barrières
Lessen over vluchtelingen en asielzoekers staan op de onderstaande site
https://www.cmo.nl/grenzeloos/index.php/vluchtelingen-asielzoekers