Steen- en bruinkool

Het zijn de meest vervuilende grondstoffen voor onze energievoorziening. Steenkool vervuilt twee keer zoveel als gas.

steenkoolverbruik.jpeg

Helaas stijgt het steenkoolverbruik nog steeds. In de Westerse landen nu de helft minder maar Azie gebruikt tegenwoordig 80 % van de kolen en CHina 50 %. China doet immense investeringen in groene energie maar de vraag naar energie groeit zo snel en kolen is beschikbaar dat ze toch nog als maar meer kolen gebruiken. 

Steenkool

In 2022 groeide de vraag naar steenkool met 3,3 %. Europa en VS -20%, China +5 %, India +8 %, Indonesie + 11 % afgelopen jaar. 
Het totale steenkoolverbruik komt dit jaar uit op 8,5 miljard ton, een stijging van 1,4 procent.

In Nederland draaien nog 15 % van de centrales op steenkool. In 2021 werd nog maar 6% van de elektriciteit opgewekt door steenkool. 59 % door gas en 
de rest = 35% door met name wind, zon, biomassa en kernenergie.  

In 2030 moet gestopt zijn met steenkool. De grootste producent is Australie. Die experteren veel naar China en Azie. Het is hun bron van inkomsten. De keerzijde is dat juist Australie erg opwarmt met enorme bosbranden als gevolg. Het grootste mijnbouwbedrijf daar is van Nederlandse afkomst namelijk Billiton (BHP). Ze ontduiken belasting via constructies met Nederland.  

In steenkool zit energie maar 55 % daarvan gaat al verloren aan de winning en het transport. 

Buinkoolwinnning

Bruinkool

Duitsland verstookt meer bruinkool dan China en de V.S. samen. RWE haalt dat in Duitsland uit de grond. Hiervoor worden enorme gebieden afgegraven en nog steeds koopt men dorpen op om de mijnen uit te kunnen breiden. In 2038 moet dit gestopt zijn en wil Duitsland geen bruinkool meer winnen. (2021)
Ze verdienen er veel geld mee.

bkw