Ongelijke inkomensverdeling

Bij 80 euro per maand leef je in extreme armoede volgens de VN. 
In Nederland ligt de ondergrens op 1030 euro per maand. De bijstand. 400.000 huishoudens in Nederland.   

Als je inkomen groter is dan wat je opmaakt stijgt je vermogen. Barbezos van Amazon en Elon Musk hebben al 169 miljard vermogen in 2021. 

0,7 % van de werled heeft bijna de helft van het vermogen van alle wereldburgers. 
71 % bezit slechts 3 % van het totaal. 

geld

De lonen stijgen nauwelijks, de salarissen van de topmannen stijgt enorm. De winsten zijn enorm maar de mensen die het doen profiteren er niet van. Als journalist kan je bijna niet je brood verdienen en de uitgever DPG Media maakte 174 miljoen winst (in 2018) op 1,6 miljard omzet.

Inkomensverschillen in Nederland

In Nederland bezit de rijkste 10 % 64% van het totaal. Wat overblijft is 36 % waar de rest (90%) het mee moet doen. 
10 % heeft een negatief vermogen. Ze hebben meer schulden dan bezittingen. 

Bestuursvoorzitters in Nederland verdienden vorig jaar 7,2 procent meer dan in 2017, terwijl de cao-lonen met slechts 2,1 procent stegen. Unilevertopman Paul Polman kreeg 283 keer zoveel als zijn gemiddelde werknemer. Bij de 20 grootste bedrijven verdiende de top 83 maal zoveel. In drie dagen verdienen zij waar een gemiddelde werknemer een jaar voor moet werken. 

Koploper is Ben van Beurden van Shell, die vorig jaar 20,1 miljoen euro verdiende aan basissalaris, bonussen, aandelen, pensioen en overige inkomsten. Dat is ruim de helft meer dan een jaar eerder, vooral door een aandelenbonus van ruim 15 miljoen euro.Dan komt Nancy McKinstry van informatieleverancier Wolters Kluwer (13,7 miljoen euro),
Gillian Tans van accommodatiewebsite Booking.com (12,7 miljoen),
Paul Polman van Unilever (11,7 miljoen) en
Jean-François van Boxmeer van Heineken (9 miljoen).
 
geld
 
Een baas verdiende vorig jaar gemiddeld dertig keer zoveel als de gemiddelde werknemer.  De top profiteert het meest terwijl de werknemers die de winsten mogelijk maken te vaak als kostenpost worden gezien. De kloof tussen de grootste grootverdieners en werknemers groeit verder en dat is moreel verwerpelijk. Terwijl iedereen vindt dat juist werknemers er meer op vooruit moeten gaan - zij zijn tenslotte het belangrijkste kapitaal van het bedrijf - zorgt de top vooral goed voor zichzelf.

De lonen hadden al 13 % hoger moeten liggen als ze waren meegegegroeid met de productiviteit.
De vennootschapsbelasting (de belasting over de winst) daalt ondanks de grote winsten. Die winsten komen wel doordat we hier een goede infrastructuur hebben, goed onderwijs, goede gezondheidszorg. Dan zou je daar ook aan bij moeten dragen. Dat gebeurt te weinig en dat terwijl de belasting op primaire levensbehoeften is van 4 % (1984) naar 9 % gegaan. De BTW naar 21 %. 

Via handel en speculatie op de beurs worden astronomische bedragen verdiend maar gratis geld bestaat niet. 

Nederland behoort tot de top 10 van rijkste landen gezien het BBP bruto binnenlands product. We streven er naar om 0,7 % van het bruto nationaal product te besteden aan ontwikkelingshulp. 

Wanneer u en ik als werkenden een flink deel van ons inkomen afdragen voor het algemeen goed, terwijl de allerrijksten via belastingparadijzen of schimmige aandelenconstructies tientallen miljoenen aan belasting ontduiken, is de samenleving onrechtvaardig. Een overheid die streeft naar een eerlijke maatschappij maakt een speerpunt van het dichten van de mazen in de wet die belastingontduiking mogelijk maken. En die machtige ultrarijken die, gewoon omdat het kan, weigeren hun eerlijke deel te betalen: pay your damn taxes!