Duurzame kinderopvang

Beeldverhaal (4 MB downloaden duurt even)
 

Luiers

Duurzaam speelgoed
 

Buiten spelen

 

Natuur- en milieulessen

 

Voeding

 

Links

 

 

 Duurzame kinderopvang

 

Natuur- en milieuactiviteiten

 

Op kinderdagverblijven is vaak nog maar weinig aandacht voor de natuur. Toch is de natuur boeiend en zeker voor kinderen. Daar moet men in de kinderdagverblijven op inspringen. Ook op de speelplaatsen is een natuurlijke inrichting vaak afwezig. Dat kan duidelijk verbeterd worden. Bloementuinen, gras, bomen, insecten, beestjes, bloesems, konijnen, vissen etc. etc. Ze kunnen het leven voor de kinderen en de medewerkers op de kinderdagverblijven zo verrijken. In de projecten "Vuursteentjes" en "Groen is gras" met enkele ROC's en Veldwerk nederland is e.e.a. uitgewerkt. Zie http://www.veldwerknederland.nl

 

Er zijn een aantal milieuorganisaties (bijvoorbeeld http://www.greenpeacekids.nl

of http://www.kidsforanimals.nl) die op hun website een kinderpagina hebben, of een tijdschrift uitgeven. Zo wordt op speelse wijze kennis overgebracht. Oudere kinderen kunnen op deze sites terecht om informatie te vergaren voor een spreekbeurt of werkstuk. Op die manier kunnen ze ook nog klasgenootjes en vriend(innet)jes aansporen.
- Wanneer energie besparen in huis of recyclen van uw afval als een spelletje wordt gebracht, pikken kinderen dit heel snel op en wordt hun eigen vindingsrijkheid geprikkeld. Wie weet bedenken ze zelf een goed besparingsplan, als ze mee mogen denken en zoeken!

 

Opdracht: Bedenk een spelletje of activiteit!


Bedenk een spelletje of een andere activiteit om kinderen bewust te maken van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan n van de volgende onderwerpen:

-         insecten

-         bloemen

-       de seizoenen

-       de regenworm etc.

 

Denk er aan voor welke leeftijd het spelletje of activiteit geschikt moet zijn, wat je doel precies is, welke materialen je eventueel nodig hebt, en hoelang het duurt.

 

lessen

Terug