Duurzame kinderopvang


Beeldverhaal
(4 MB downloaden duurt even)

Luiers

Duurzaam speelgoed
 

Buiten spelen


Natuur- en milieulessen


Voeding


Links

 

 Duurzame kinderopvang

 

 

Luiers
 

Luiers zijn verantwoordelijk voor een grote hoeveelheid afval. Een baby gebruikt gemiddeld 5.000 wegwerpluiers of 6.250 wasbare katoenen luiers!!! Ruim 80 procent van de ouders kiest voor wegwerpluiers. Over het algemeen is de milieubelasting van beide soorten luiers even groot. Bij wegwerpluiers is voor de productie houtpulp en aardolie (voor plastic) nodig, wat energie kost en vervuiling veroorzaakt. Er is veel afval. En bij wasbare katoenen luiers is het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor het verbouwen van het katoen erg slecht voor het milieu, en natuurlijk de grote hoeveelheid was kost energie, water en wasmiddelen.

 

Tips:

- Door kinderen op tijd zindelijk te maken, kunt je veel besparen in de milieubelasting.

- De milieubelasting van katoenen luiers is te verminderen door op 40 of 60 graden te wassen in plaats van op 90 graden, niet machinaal te drogen en door tweedehands luiers of luiers van EKO-katoen te gebruiken.

- Een wegwerpluier gaat langer mee als je een losse inlegluier gebruikt. Deze absorbeert voldoende om kleine plasjes op te vangen en het luierbroekje droog te houden.

- Ruim 160 gemeentes zamelen het luierafval apart voor recycling. Het bedrijf Knowaste dat de luiers recyclede, is hier in oktober 2007 mee op gehouden. De gemeentes en afvalverwerkers beraden zich nu op een nieuwe bestemming voor de ingezamelde luiers. Klik hier voor een overzicht van de gemeenten die luiers apart inzamelen.

- Hoewel wegwerpluiers grotendeels afbreekbaar zijn, mogen ze niet bij het GFT-afval. Met name hygiische overwegingen spelen hierbij een rol.

 

Meer informatie over milieubesparing via luiers:

http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Luiers

 

luiers

 

Terug