Beste leden van het MBO voor Morgen en Duurzaam MBO netwerk,

Bij deze nieuwe inspiratietips en activiteiten over het versterken van duurzaamheid in het MBO:

1)Meld je alvast aan voor het symposium over duurzaamheid Duurzaam Denken en Doen in het MBO en uitreiking SustainaBul MBO 2021 op 10 december.

Op 10 december vieren we het feestje van duurzaamheid in het mbo: laat je inspireren door talloze doe-activiteiten, workshops, sprekers, debat, laat zien wat je doet op gebied van duurzaamheid in het mbo en ontmoet elkaar! Vooraanmelden kan nu via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-duurzaam-denken-doen-2021-live-symposium-over-duurzaamheid-in-het-mbo-192213574977

2)Bekijk wie de verkiezing Duurzame Docent 2021 gewonnen heeft.

Colien Langerwerf, docent van Noorderpoort in Groningen, werd op de Dag van de Duurzaamheid 2021 verrast met de titel van De Duurzame Docent in het mbo van heel Nederland. Colien heeft een integrale opvatting van duurzaamheid, betrekt studenten in het samenstellen van onderwijs, geeft studenten mogelijkheden bij te dragen aan authentieke oplossingen voor duurzaamheid, is een vernieuwer en inspirator voor collega’s, leerlingen en partners buiten de school. Kijk hier de duurzame docentverkiezing terug en bekijk de profielen van de winnaars.

3)Maak gebruik van gecertificeerde leermiddelen over duurzaamheid via Wikiwijs

Verschillende educatiespecialisten uit het netwerk van Leren voor Morgen en GDO zijn aan de slag gegaan met het beoordelen van lesmateriaal voor lesmateriaal voor duurzame ontwikkeling. Wikiwijs is een platform van Kennisnet (uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW) waar docenten lesmateriaal kunnen creëren, maken, vinden, bekijken en downloaden. Om lesmateriaal van het keurmerk 'Leren voor duurzame ontwikkeling' te mogen voorzien zijn kwaliteitscriteria opgesteld, die je hier kunt vinden. Onder dit keurmerk valt lesmateriaal waarmee leerlingen zich kunnen ontwikkelen voor een duurzame toekomst. De materialen die de educatiespecialisten kwalitatief goed vinden zijn te vinden op een pagina in Wikiwijs en zijn daardoor eenvoudig te vinden voor leerkrachten in het po, vo en mbo. Duurzaamheid wordt breed benaderd vanuit de Sustainable Development Goals. Dit houdt in dat ook wordt gekeken naar de sociale kant van duurzaamheid. De thema’s waarop kan worden gezocht: GelijkheidGezondheidCirculaire economieBouw, infrastructuur en mobiliteitWaterEnergieKlimaat en Natuur en biodiversiteit.

Heb jij waardevol lesmateriaal voor op deze pagina? Deel het met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij bekijken voor je of het voldoet aan de kwaliteitscriteria! Leren voor Morgen trekt hierbij op met GDO.

4)Doe mee aan de workshops voor docenten over circulariteit in het onderwijs op 11 november en 9 december

Ervaar jij als mbo-docent de noodzaak van circulair onderwijs? Na het IPCC-rapport en onderzoek van Klimaat in de klas (78% wil duurzame vaardigheden aanleren) wil je een voorbeeldrol voor je studenten zijn. Maar hoe doceer je circulair skills? In de workshops voor mbo-docenten op do 11-11 en do 9-12 van 13-17 uur in Hoogeveen, gegeven door twee ervaren mbo-docenten van Terra college Groningen en Alfa college Hoogenveen Marjan Nijenbanning, Alco Otten en projectleider Ruth Pasternak van SME, leer je meer over de 8 docentrollen voor circulair skills-onderwijs. In de workshop:

- Ga je aan de slag met de 8 rollen van een mbo-docent in het circulair skills-onderwijs
- Is veel ruimte voor uitwisseling van eigen ervaringen en ontvang je inspirerende voorbeelden
- Krijg je tips en tricks voor sterkere samenwerking met bedrijven en organisaties rond de school
- Bespreken we wat er nodig is voor de stap naar circulair onderwijs in het curriculum
- Neem je een kijkje in het tiny house op waterstof, gebouwd door studenten

Opgeven kan door ‘ik doe mee’ te mailen naar Ruth via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

5) Lees welke groepen studenten in de prijzen vielen tijdens ‘Green Confest’

Op 12 oktober organiseerde het MBO College Lelystad i.s.m. Leren voor Morgen Green Confest – het landelijke duurzaamheidsfestival voor mbo studenten. Minstens 70 studenten vanuit hele verschillende opleidingen inspireerden elkaar met hun activiteiten rond duurzaamheid. Tim Hofman reikte 3 prijzen uit: de prijs voor het leukste, innovatiefste project aan Luc van de Herman Brood Academie voor zijn Ka Boom Box, een modulair opgebouwde (en dus gemakkelijk te repareren) speaker uit 2e hands onderdelen, de prijs met de meeste impact voor de studenten van MBO college Lelystad die oplossingen bedachten voor grootschalige innovatie in de bouwsector, en de publieksprijs voor studenten van de mode opleiding van ROC van Amsterdam met hun prachtige, uit reststoffen vervaardigde kleding. Het was een zeer inspirerende dag!

6)Lees het interview met Rob de Vrind in Vakblad Profiel

Rob de Vrind, milieucoordinator bij het Koning Willem I College en dé man achter Duurzaam MBO, is al meer dan 20 jaar bezig met duurzaamheid in het MBO. Lees nu hier het interview met Rob in Vakblad Profiel.

7)Doe mee aan een challenge rond bouw, energie of voedselverspilling met je studenten

De Circulair Bouw Ontwerp Challenge, de Circulair Energie Ontwerp Challenge en de Voedselverspillingschallenge gaan weer van start! Meld je nu aan voor de challenges bouw/energie via https://www.smartcirculair.com en voor de voedselverspillingschallenge via https://www.mbo-challenge.nl

8)Reminder: maak gebruik van de stimuleringsregeling visie- en strategievorming van Leren voor Morgen

Leren voor Morgen opent tussen 1 september en 31 december de stimuleringsregeling‘Duurzaamheid in het DNA van de School’ voor scholen in het praktijkonderwijs, vmbo, mbo en hbo, om ze te stimuleren om met behulp van de Routekaart Duurzaam Onderwijs een eigen visie en strategie te vormen op leren voor duurzame ontwikkeling. Aanmelden voor deze regeling kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De stimuleringsregeling wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie.

Heb je iets te delen over duurzaamheid in het MBO dat voor anderen interessant is? Een vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? 
Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we dit kunnen delen in deze nieuwsbrief of je vraag anderszins voor je uit kunnen zetten in het MBO voor Morgen netwerk.

Waarom ontvang je deze email?
Je ontvangt deze email omdat je je hebt opgegeven voor het MBO netwerk van de Coöperatie Leren voor Morgen of voor het DMBO netwerk. Heb je je hier niet voor opgegeven of wil je in de toekomst geen berichten meer van het netwerk ontvangen dan kun je je hier afmelden.

Duurzaamheid in het onderwijs voor alle leerlagen
Voor de agenda van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs klik hier

De Coöperatie Leren voor Morgen brengt ook een maandelijkse nieuwsbrief uit over duurzaamheid in het onderwijs van peuter tot professional. Wilt je je op deze nieuwsbrief abonneren klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

Roos Wemmenhove (Leren voor Morgen)

Rob de Vrind (Duurzaam MBO)


Coöperatie Leren voor MorgenAanwezig: maandagochtend, dinsdagochtend, donderdagochtend