logo dmbo


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief juni 2012

 

Reserveer vast 10 - 10 in uw agenda

 

10-10 organiseert DMBO samen met de Urgenda en ROC West Brabant haar jaarlijkse symposium. Dit maal  dit maal in Elektron te Breda  met als titel Green economy. (zie hier)

Met goede voorbeelden, inspirerende gesprekken en een paneldiscussie. Met o.a. lezingen over nieuwe vaardigheden bij duurzaam bouwen, duurzame competenties bij het European Business Competence Licence, de stand van zake bij duurzame energietechniek, 
geslaagde projecten bij LLB, Sustainable Society 3.0. en duurzame studenten ondernemingen, een overzicht wat gebeurt er allemaal gebeurt op duurzaamheidsgebied in het MBO, nieuwe lessen en een spel over Cradle to cradle en design, workshops uit de AOC wereld
biobased economy etc. Duurzaamheid begint echt op de kaart te komen in het MBO !  Poster zie hier

Zelf aan de slag met aansprekende duurzame ideeën of producten en die delen met andere landen. Wie doet er mee ?.

We zoeken enthousiaste MBO-docenten met studenten die slim willen zijn in de toekomst. Ze worden in contact gebracht met Bulgarije, Malawi, Kenia, Engeland en Senegal. Met deze landen kunnen studenten ideeën uitwisselen hoe bestaande duurzame oplossingen verbeterd kunnen worden of op grotere schaal / voor andere doeleinden toegepast kunnen worden. 

Talentvolle groepen worden uitgenodigd op het duurzaam MBO symposium op 10-10 te Breda. Deze groepen krijgen bovendien de mogelijkheid deel te nemen aan de eco-competitie op 15 november in Utrecht van Plan Nederland, waar ze kans maken op mooie duurzame prijzen. Studenten kunnen bij Plan Nederland een budget van € 100,- aanvragen om hun plannen uit te werken. Meer informatie is te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aanmelden kan tot eind september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Event Duurzame energie in beroep en onderwijs 11 juli te Bolsward


Tijdens de rustdag van de zesdaagse Dong Energy Solar Challenge zonneboot race voor mbo en hbo studententeams wordt er in de Broerekerk te Bolsward een event gehouden .

Programma:

10.00 Ontvangst met koffie en thee (Broerekerk Bolsward)
10.30 Opening van de conferentie door de dagvoorzitter
10.35 Keynote ‘De noodzaak van een integrale aanpak van duurzaamheidsvraagstukken’, door Arjen Wals, hoogleraar Social Learning and Sustainable Development, Wageningen Universiteit
11.15 Keynote ‘Nieuwe kennis en vaardigheden van vakmensen in 2020 op het gebied van duurzame energie’, door Jan Cromwijk en Peter Smulders, OTIB DuBUS project (Dutch Build Up Skills).
12.00 Lunch en gelegenheid de demo vloer te bezoeken (informatiemarkt en presentaties van studenten en deelnemende bedrijven)
13.30 Praktijkvoorbeeld: ‘Energiescan van een gemeentelijk gebouw. Een uniek project waarin overheid, bedrijfsleven en het onderwijs elkaar in de praktijk ontmoeten’, door Gert-Jan Offinga, DEC Nederland: ontwikkeling en organisatie Proef Natuur Milieu en Educatie. En Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden over:‘financiering van energiebesparende maatregelen en projecten’.
14.15 Keynote ‘Bewustwording van de noodzaak van transformatie naar duurzame energie’, door Wubbo Ockels
15.00 Afronding van de conferentie en vertrek richting het zonneboten terrein (de paddock), met begeleiding.
16.30 (desgewenst) Netwerkmoment Energy Valley Solar Day op het zonnebotenterrein

Als bijlage treft u de uitnodiging aan, waar u gedetailleerde informatie vindt over het event.

U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. Event Duurzame energie in beroep en onderwijs. Graag vóór 29 juni a.s. Wilt u in de mail aangeven namens welke organisatie u komt (incl. NAW gegevens), met hoeveel personen (incl. namen) en of u al dan niet wilt deelnemen aan de netwerkborrel aan het eind van de dag.

 

Lesmateriaal voor windmolenmonteurs.


Noorderpoort
  is bezig met een Europees project m.b.t. lesmateriaal voor windmolenmonteurs.  Meer info is te zien op http://www.vetwind.eu/ Er staan al mooie filmpjes op over reparaties hoog boven in windmolens. Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordvol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.