1.4. De wereldbevolking

De video

De tekst

Ik ben nu 60 jaar en toen ik klein was leerde ik op de lagere school dat de aarde drie miljard inwoners had. Nu zijn er meer dan 7 miljard en jonge mensen gaan mee maken dat er 9 - 10 miljard zullen zijn. Die willen allemaal wonen, werken, recreëren, eten op reis gaan enz. Iedere minuut komen er 150 mensen bij; Iedere dag 216.000 en iedere 12 jaar 1 miljard. Voor al die mensen zijn landbouwgronden nodig en havens, wegen, steden, vliegvelden, industrieterreinen enz. Dat gaat natuurlijk ten koste van de natuur en van de biodiversiteit. We hebben steeds meer ruimte nodig en pikken steeds meer in. Op de meest ongerepte plekken van de aarde begint toerisme op te komen. Ook daar zie je steeds meer mensen verschijnen.  

Elk miljard inwoners extra maakt het leven op deze planeet moeilijker. Is dit het einde van de wereld? Nee. Kunnen we tien miljard mensen voeden? Waarschijnlijk. Maar we zouden beter af zijn met een kleinere wereldbevolking.

Naast de groei van de wereldbevolking groeit ook het aantal mensen in de middenklasse die een huis en een auto kan kopen en op vakantie kan gaan. Dat aantal gaat toenemen met 3 miljard mensen (vooral in China en India). Ook dat zal een enorme impact hebben op de aarde.  

Op foto's van de aarde in de nacht is goed te zien hoe de bevolking groeit.

Dia491
Dia492
We leven tegenwoordig is mega-steden. 

 Mexicocity

Mexico-city 21 miljoen inwoners

NewYork

New York

Tokyo3

Tokyo city. 30 miljoen inwoners: alles volgebouwd. Hier is een vierkante meter grond het duurste van de wereld. Wil je in een goedkoop hotel dan kan je in een capsule kruipen. 

Tokyo2

Landen als India en China hebben al meer dan duizend miljoen inwoners. Ooit gehoord van Chongqing in China. De grootste stad aldaar.  31 miljoen inwoners. Je hebt in China al 33 Manhattans. Sinds 1978 mag je in China maar één kind per gezin hebben. Daardoor zijn 400 miljoen kinderen minder geboren. Dat is evenveel als alle inwoners van heel Europa samen. Sinds 2015 mag iedereen in China weer twee kinderen krijgen.

In India heeft men niet dergelije maatregelen Dat land groeit maar door en gaat China inhalen. Maar men wordt er ook steeds welvarender. De Hoogovens van Nederland zijn in handen van India (Tata steel). Zij proberen betaalbare auto's te gaan maken voor de meer dan duizend miljoen inwoners van India. Dat zal daar het nodige gaan betekenen.

In india op de treinFile in India

Als je wilt weten hoeveel inwoners de aarde nu precies heeft en hoeveel er per seconde bij komen kan je hier kijken.  

Opdracht 1.4.1.

Hoeveel mensen leven er nu op aarde ?

Hoeveel mensen leefden er 60 jaar geleden ?

Hoeveel mensen zullen er leven in 2050 ?

Waarom hebben al die mensen en de toename van de welvaart van veel mensen zo'n impact, zo'n invloed op de aarde ? 

Opdracht 1.4.2.

Omdat de wereldbevolking zo groeit, moeten we steeds beter omgaan met materialen en energie.
Doe je dat in je (toekomstige) beroep ook ?
Ga op zoek naar hoe je energie en materialen kan besparen in je beroep.

Kijk eerst waar allemaal energie en materialen gebruikt worden. Ga dan op zoek naar hoe je kan besparen.

Meer zie hier

 Wil je dit filmpje zien met Nederlandse ondertiteling dan kan dat Zie hier