Duurzaam koelen

In de VS gaat 1/3e van de energie op aan koelen. De compressie kost veel energie.

Hoe ?

1. Men laat water heel snel verdampen. Hierdoor koelt de lucht sterk af en dat gecombineerd met een ventilatiesysteem kun je een ruimte energiezuinig koelen. Dit met 75 tot 90 % minder energie. 

Van ons elektriciteitsverbruik gaat 25 % naar koelen. In 2007 had 80 % van de ziekenhuizen, 60 % van de kantoorgebouwen en 50 % van de winkels een koelinstallatie. Van de woningen maar 6 %. Maar dat verandert. Mensen gaan vanuit hun gekoeld kantoor in de aircogekoelde auto en willen dan thuis ook gekoeld zitten. 

In 2010 verwacht men dat de eerste magneetkoelkast op de markt komt. Het kan een energiezuinig alternatief zijn.

2. Je kunt lucht verwarmen via glazen warmtepanelen, die stijgt op en zuigt koude lucht aan (uit de kelder of de noordkant van het gebouw b.v.) Doordat de lucht in beweging is ontstaat een prettig gevoel net of een raam open staat. De werking kan worden versterkt door het plaatsen van een solaire schoorsteen.

Bedrijf Progress control / Microjoules te Waalwijk

3. De zon kan ook koelen via absorptiekoeling . Gebruik dan water onder lage druk. Zo laag dat het al verdampt wanneer er lauw water langs komt. (hoe lager de druk hoe eerder water gaat borrelen). Het verdampte water kun je op laten nemen door silicagel (dat men gebruikt als kleine zakjes bij verpakkingen).   Als de gel vol zit dan sluit een klep en gaat een andere open die de gel langs water laat gaan dat is opgewarmd door de zon. Dan droogt de gel weer en wordt de warmte aan de buitenkant van het gebouw afgegeven. De droge gel kan weer opnieuw gebruikt worden. 

Je hoeft geen koudemiddel mechanisch samen te persen waardoor er ook minder onderhoud zit aan dergelijke machines. Ze bevatten ook minder schadelijke stoffen. ClimateWell uit Zeden maakt ze. In de winter kan het systeem gebruikt worden voor verwarming. Tot nu toe waren de koelmachines alleen geschikt voor grote gebouwen (scholen) maar nu zijn ook kleinere gemaakt. Ook de warmte uit industrie processen kan gebruikt worden. De stadsverwarming zou in de zomer huizen kunnen koelen. Ook kan men de warmte van de motor van een auto gebruiken voor de eigen airco. 

Magnetisch koelen.

Een magneet in een magnetisch veld warmt op. Verdwijnt het magnetisch veld dan geeft hij die warmte weer af en koelt hij = magnetocallorisch effect. Door een magnetisch veld worden elektronen keurig gerangschikt en kunnen ze niet meer zo goed bewegen. Daardoor gaan de atomen meer trillen en worden dus warmer.
Vroeger alleen een effect bij superkoeling, nu al bij kamertemperatuur bij een legering van gadolium, silicium en germanium. 

Koelen met thermo-elektrische materialen
Dat zijn materialen die onder spanning aan de ene kant warm worden en aan de andere kant koud.

Bij Heineken stelde men dat het energieverbruik in koelkasten terug moest met 40 %. Eerst leek dat helemaal niet te kunnen maar toen men bij elkaar ging zitten kwam men er gezamenlijk uit.


gassen

 

 duurzaamkoelen  

Websites


Dinsdag 5 augustus is bij SWB Hengelo de door Thermo Air geleverde HR-Koeling + HR-WTW officieel in gebruik genomen. Bekijk het filmpje wat dinsdag 5 augustus volop in het RTL Z nieuws is geweest via de volgende link:

RTL Z: Het werkt met verdampen van water

Thermoair

Climate well voor koelen zonder elektriciteit.