logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief    April 2015


Tweede bijeenkomst "Ondersteuning van de overheid om in het MBO duurzaamheid structureel in te bedden" donderdag 16 april.

Om de kamer te kunnen adviseren over duurzaamheid in het MBO is een enquête uitgezet, hebben we een bijeenkomst gehouden en is geïnventariseerd wat de stand van zake is in MBO-land. De concept-uitkomst is hier te lezen. Graag zouden we er nog eens over willen praten met mensen uit het onderwijsveld en wel op donderdagochtend 16 april. Dit om te komen tot een definitieve versie. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Croeselaan 15, Utrecht donderdag 16 april van 10.00 - 12.30. U kunt zich opgeven door even Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen.

Onderzoek naar Internationaal Maatshappelijk ondernemen in het onderwijs

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onderzoek laten doen rond het onderwerp Internationaal Maatschappelijk ondernemen in het MBO-onderwijs. De samenvatting van de resultaten is hier te zien. Meer info is te verkrijgen bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lustrum symposium Groene ICT en Duurzaamheid in het HBO

Werken aan groene groei. Op 29 mei 2015 vindt het grootste duurzaamheidsevent in het hoger onderwijs plaats: de lustrumeditie van symposium Groene ICT en Duurzaamheid (SGI 2015) in combinatie met de uitreiking van de SustainaBul op één dag en locatie.
Meer info zie hier

BUS to be. 76 modules voor de bouw- en installatiewereld.


Bijna alle partijen in de bouw- en installatie wereld gaan in een Horizon project BUS to Be (Build up skills to be) samen met een aantal ROC's tot 2017 76 modules maken om de bouw en installatiewereld voor te bereiden op nul op de meter bouwen en grootschalige renovatie om te komen tot een hoger niveau m.b.t. het energielabel. Daarbij gaan ze nieuwe keuzedelen ontwikkelen als Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving Werktuigkundige installaties, Elektrotechnische installaties en misschien ook op koudetechniek gebied.
Om docenten in het MBO nu al te enthousiasmeren op dit gebied heeft men een ambassadeurstraining ontwikkeld die landelijk gegeven gaat worden. Een training met filmpjes, opdrachten en uitleg over wat komen gaat. In 2020 verplicht bouwen met een EPC = 0 en meer dan 100.000 woningen die jaarlijks in de renovatie gaan.

Binnenkort krijgt u meer te horen over die training. Daarnaast is een App in ontwikkeling waarin de vernieuwde beroepscompetentieprofielen van allerhande vakspecialisaties in de bouw en installatiewereld zijn te vinden tezamen met lesmateriaal wat gemaakt gaat worden of wat er al is.  Meer zie hier .

Het boek "Zaken doen in de nieuwe economie" geschikt maken voor het MBO onderwijs.

Op de officiële website www.zakendoennextgen.nl vind je niet alleen meer informatie over de lesmethode en krijg je ook een sneak preview van het materiaal. Het telt meer dan 150 pagina’s inspiratie en innovatie
dat aansluit bij de vraag naar 21st century skills, blended, multimediaal en interactief van opzet is; het bevat tientallen aansprekende voorbeelden en opdrachten en kan worden ingezet voor het keuzedeel ‘Oriëntatie op ondernemerschap’ en ‘Duurzaamheid’. Het is parallel te gebruiken met Zakendoen in de Nieuwe Economie en is beschikbaar voor schooljaar 2015 – 2016 voor studenten niveau  2,3,4 in het mbo van alle studierichtingen.

Zakendoen in de Nieuwe Economie NextGen wordt in juni gelanceerd. Houd je e-mail in de gaten voor de uitnodiging!

Computergame over boerderij met melkvee ism leerlingen van het Nordwin College
In het project Boerderij van de toekomst wordt een computergame ontworpen waarin spelers leren hoe ze de duurzame boerderij van de toekomst moeten managen. Ruim 40 studenten van Van Hall Larenstein, het Nordwin College en het Friesland College werken samen in dit project. Dit meldt Groenonderwijs. het wordt een serious game. Het ontwerp van het computerspel is gebaseerd is op het onderzoek dat wordt gedaan door de studenten van het Friesland College die allemaal de opleiding Game Design volgen. De game is bedoeld voor (agrarische) jongeren tussen de 16 en 22 jaar. De aanleiding is de opheffing van het melkquotum, de wens tot schaalvergroting en een efficiëntere productie enerzijds en het behoud en de versterking van het Friese landschap en de biodiversiteit anderzijds.

Geautomatiseerde checklists. U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug !

Hoe duurzaam is je stageplek
Hoe duurzaam ben je thuis
Hoe duurzaam is je school
Hoe duurzaam is de horeca

Meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Nederland zijn hier te vinden.

Betreffende deze nieuwsbrief 

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.