logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   Februari 2016


Bijeenkomst m.b.t. Keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep 16 februari voor Zorg, Economie en Groen.


Veel ROC's denken er aan keuzedeel duurzaamheid in het beroep te gaan aanbieden. Laten we er gezamenlijk over praten, neem mee wat u voor ideeen of materialen heeft en kijk wat je van elkaar kan leren, ook wat betreft examinering. DMBO houdt er een bijeenkomst over bij het CINOP, Stationsplein 14, 5211 AP ’s-Hertogenbosch  . 
Dinsdag 16 februari van 14.00 tot 16.30 een sessie voor groen/gezondheidszorg/sociaal werk. Aanmelden mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Bijeenkomst over biomimicry (bionica, bioinspired innoveren) in het MBO met lector Ylva Poelman 24 maart HAS 's-Hertogenbosch.

Ylva Poelman (ook wel de bionische vrouw genoemd vanwege haar artikelen over biomimicry in Trouw en haar boek De natuur als uitvinder) is lector over dit onderwerp bij HAS Den Bosch. Van economische zaken uit heeft zij de opdracht gekregen om een doorlopende leerlijn op te zetten voor MBO en HBO op het gebied van biomimicry. EZ weet dat daar kansen liggen voor het bedrijfsleven. Ook vormt biomimicry voor een groot deel het uitgangspunt van het lesmateriaal wat DMBO heeft ontwikkeld voor Keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep.
(zie hier

De natuur gebruikt namelijk bijna altijd minder energie en materialen, kent een ongekende gevoeligheid en nauwkeurigheid, optimaliseert moeiteloos verschillende functies tegelijkertijd, verzoent tegenstrijdige eisen met elkaar, werkt bij omgevingsdruk en –temperatuur, recyclet alle materialen en is bovendien de uitvinder van efficiëntie en duurzaamheid.

Biomimicry, is een heel praktische innovatiemethode die de biologische oplossingen gebruikt als een bron van onconventionele ideeën voor onze eigen (duurzame) technische toepassingen.

Programma Donderdag 24 maart HAS Den Bosch Onderwijsboulevard 221 5223 DE ’s-Hertogenbosch 
13.00 - 13.30 Inloop
13.30 - 13.35 Opening Rob de Vrind DMBO
13.35 - 14.30 Ylva Poelman
14.30 - 14.45 Pauze
14.45 - 15.30 Zelf aan de slag met biomimicry
15.30 - 15.45 Pauze
15.45 - 16.30 Wat kan biomimicry toevoegen aan mijn vak en mijn lessen ?

Aanmelden kan door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen.

Techniekstudenten van ROC Midden Nederland zetten zonnepanelen op het dak van de school

Meer hier over zie hier.

ROC West Brabant heeft voor al haar cateringfaciliteiten nu het predicaat Gezonde Schoolkantine.

Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, bruin brood, salades) en maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (snoep en snacks). Het Voedingscentrum heeft gekozen voor 75% basisproducten, omdat ze graag een realistisch en motiverend doel wil stellen. Hierbij is rekening gehouden met hoe het aanbod op vele scholen is.Meer zie hier  Over dit onderwerp wil DMBO in april een bijeenkomst beleggen. Suggesties mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Veel ROC's gaan keuzedeel duurzaamheid in het beroep aanbieden.

DMBO is bezig met het maken van lesmateriaal. Het materiaal is hier te vinden. Een pdf van het materiaal is hier te downloaden. Graag uw feed back. Daarnaast geeft DMBO richtlijnen omtrent examinering dit tevens met dank aan het ID college die het keuzedeel al draaien. Zie hier. De laatste versies van keuzedeel duurzaamheid in het beroep A, B, C, D zijn hier te vinden. Er staat ook filmpje met uitleg over het keuzedeel op.


Geautomatiseerde checklists
.

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je  thuis Hoe duurzaam is je school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.


Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.