Open menu

Infraroodpanelen

Een infraroodpaneel straalt warmte naar een bepaalde plek in de kamer. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager.
Je kunt hem aan het plafond hangen en dan straalt hij warmte op je, als een zonnetje in huis. Of je zet hem op de grond en dan verwarmt hij je benen. Voor mensen die last hebben van koude benen, is zo'n paneel zeer effectief. Maar je moet er niet je hele huis mee verwarmen of warme kleding aantrekken.

Als je alleen je werkkamer wil verwarmen is het toch eenvoudiger en goedkoper om de cv aan te zetten en alleen in de werkkamer de radiator open te draaien. Heb je geen verwarming ergens b.v. in een uitbouw dan kan een infraroodpaneel een goede oplossing zijn.

M.u.v. warmtepompen is stoken op gas de minst dure tussenoplossing. Met zo'n pomp vervijfvoudig je de warmteopbrengst doordat je warmte aftapt van de buitenlucht of de ondergrond. 1 kilowattuur elektriciteit levert je dan 5 kilowattuur warmte op.'

Normaal gesproken levert 1 kilowattuur aan elektriciteit 1 kilowattuur aan warmte op. Dat geldt net zo goed voor een klassiek elektrisch kacheltje als voor een infraroodpaneel. Uitgaande van het aangekondigde prijsplafond (voor elektriciteit € 0,40 en voor gas € 1,45) is 1 kilowattuur warmte uit elektriciteit drie à vier keer zo duur als uit gas.

Maar met een infraroodpaneel warm je oppervlakken direct op. Je kunt dezelfde behaaglijkheid krijgen, bij een lagere luchttemperatuur. De panelen zijn daardoor ongeveer 30 procent efficiënter dan standaard elektrische kacheltjes, schat bouwkundige Van den Ham maar ook dan ben je nog steeds aanzienlijk duurder uit met infrarood.

Je hebt tegenwoordig elektrische voetverwarming, vloerverwarmingsmatjes, stoelverwarming en bureauverwarming ofwel personal comfort systems. Daar horen ook infraroodpanelen die je op de vloer zet of onder je bureaublad hangt bij. Als je warme kleren aantrekt en die gadgets helemaal finetunet kun je het warm houden met een gemiddeld verbruik van pakweg 50 watt ofwel een ouderwetse gloeilamp.