Open menu

Elekrtonica en wasmachines

wasmachines

Alleen al in Nederland werd er in 2016, 295.000 ton aan elektrische apparatuur verkocht, volgens cijfers van inzamelingsorganisatie Wecycle. In datzelfde jaar werd er 109.600 ton elektrisch afval ingezameld. Wasmachines hebben daar op basis van gewicht het grootste aandeel in.

E-waste is de snelst groeiende bron van afval. In 2018 werd naar schatting 48,5 miljoen ton elektrische -en elektronische apparaten weggegooid. Volgens de Verenigde Naties zal die hoeveelheid in 2050 meer dan verdubbelen als er niets verandert. Op dit moment wordt wereldwijd ongeveer twintig procent van de apparaten gerecycled.

In de VS en Canada ‘produceert’ iedere inwoner gemiddeld 20 kilo e-waste per jaar. In de EU-landen is dit 17,7 kilo. In Afrika wordt gemiddeld 1,9 kilo per persoon weggegooid. Vanuit de Europese Unie wordt jaarlijks 1,3 miljoen ton aan e-waste illegaal geëxporteerd naar ontwikkelingslanden.

Producenten moeten bereid zijn om apparaten te repareren, of om gebruikte onderdelen opnieuw te gebruiken voor nieuwe producten. Een circulaire aanpak kan ook de kosten van elektronica omlaag brengen: in 2040 kan de prijs voor consumenten met 14 procent dalen, voorspelde de Ellen MacArthur Foundation in 2018.

Componenten die los te weken zijn.(2021)

Het is onderzoekers gelukt een metalen composiet te ontwikkelen dat oplost in water. Na een smartwatch 40 uur te hebben ondergedompeld in een bad water weekten de horlogecomponenten los, klaar voor een tweede gebruik.

Goede voorbeelden

Coolrec verwerkt op zijn locatie in Dordrecht een deel van de door Wecycle ingezamelde elektronische apparaten tot hoogwaardige grondstoffen. Op de site is een groep mannen druk in de weer met het verslepen en inspecteren van koelkasten voordat ze een lopende band opgaan. Ze verwerken verwerken gemiddeld 120 koelkasten per uur. De koelkasten worden op de transportband stapsgewijs ontdaan van compressoren en andere onderdelen voordat een shredder ze tot kleine stukjes, ofwel flakes, maalt. Daar zitten verschillende kunststoffen in zoals polyethyleen, polypropyleen en polystyreen in.

De duurzame koplopers onder de producenten als Philips, Miele en Siemens gebruiken al gerecyclede materialen bij het maken van nieuwe producten. Een stofzuiger van Philips bestaat voor 36 procent uit gerecycled materiaal. Sinds kort gebruikt Philips de gerecyclede kunststoffen ook voor de productie van de zwarte bodemplaat van de Senseo Original-lijn.

Consumenten spelen vanzelfsprekend ook een belangrijke rol in de sluiting van de keten voor elektronische producten en bij recycling in het algemeen. Volgens ‘The Global E-waste Monitor 2017’ werd in Europa slecht 35 procent van de afgedankte elektronische apparatuur op de juiste manier afgevoerd in 2016. De overige 65 procent werd niet op de correcte manier gerecycled door bijvoorbeeld illegale exports en ongereguleerde recycling. Daar valt dus nog veel te winnen.

Afval in de IT sector

Voor e-waste in de IT sector zie hier

Mobieltjes

Voor mobieltjes zie hier