1.0. Inleiding
De video
De tekst
Je hebt een mooi en belangrijk keuzedeel gekozen. Een keuzedeel om een gelukkige toekomst te creëren voor jou en je kinderen. Een toekomst zonder een hoop ellende. Daar kan jij er samen met duizenden anderen aan gaan werken. Want als we zo doorgaan maken we er een puinhoop van.
Op heel veel gebieden worden al oplossingen gezocht en gevonden. Maar dat is nog lang niet genoeg. Jij kan meehelpen aan het vinden er van.
Heb je zelf al een idee ? Zijn er dingen waar je je aan ergert en kunt verbeteren bij jou thuis of in jouw beroep ? Ga er in dit keuzedeel mee aan de slag ! (zie 2.5.)
Daarnaast moeten we er ook naar gaan handelen. Ook jij kan dat doen. Bijvoorbeeld door (meer) duurzame producten te kopen, waardoor niet-duurzame bedrijven en industrieën moeten stoppen (of zelfs failliet gaan). Door een grotere omzet kunnen duurzame producten goedkoper worden.
Via internet en social media (e-mail, twitter, Facebook, LinkedIn, Whatsapp, Instagram etc) kunnen ideeën snel over de aarde verspreid worden en kunnen we samen bouwen aan een duurzame wereld. Dat is hard nodig ook, om later nog prettig en welvarend te kunnen leven.
Doe en denk dus mee! Je hoeft er geen Einstein voor te zijn. Elk klein en goed idee draagt bij. Dat kan jij ook.
Dat is het doel van dit keuzedeel. Denk en doe mee op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dat, om er voor te zorgen dat we een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Daarvoor moet je wel weten wat die gelukkige toekomst bedreigt maar ook aan welke oplossingen men nu denkt. Dat ga je leren.
Dit keuzedeel gaat er nog meer om wat je zelf kunt bijdragen en hoe je zelf duurzamer kan gaan handelen in je eigen leefomgeving en dadelijk ook in je beroep.
Veel succes !
Ga nu eerst na wat je al weet van duurzaamheid thuis en in het beroep. Kijk of een mooi project bedacht kan worden om aan dit onderwerp praktisch te kunnen werken. Wie weet komt de docent zelf met iets of heeft een bedrijf behoefte aan een antwoord op een probleem op dit gebied. Wie weet komt dit idee nog later op.
Opdracht 1.0.1.
Je gaat alle opdrachten in dit keuzedeel verzamelen in een werkmap. Maak nu een kaft voor die map door er een collage op af te beelden die is gemaakt van allerhande beelden die in je opkomen m.b.t. duurzaamheid. Ga er eerst zelf naar op zoek. Kijk op internet, gebruik zoekwoorden in Google en zoek op afbeeldingen. Zet (minimaal 8) afbeeldingen bij elkaar op een pagina (b.v. in word) in de vorm van een collage.
Laat aan elkaar de verschillende collages zien en leg daarbij uit wat je gemaakt hebt.
Na deze opdracht heeft iedereen een kaft met zijn of haar gevoel bij dit keuzedeel.
Zet in de collage de tekst Werkmap, Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep, je naam en het studiejaar.
Je kan de antwoorden (en de bovenstaande kaft) zetten in een document dat je zelf maakt of in het antwoordenwerkboek met schrijflijnen zie hier of in een voorbewerkt antwoordenboek zonder lijnen zie hier. Deze hulpmiddelen staan ook onder B7. Er zijn ook scholen die dit hebben staan in n@tschool of in een andere digitale leeromgeving. Vraag je docent wat te doen.
Misschien nog leuk te bekijken
Wil je filmpje zien met Nederlandse ondertiteling dan kan dat. Zie hier
Voor oudere studenten of zijinstromers is het onderstaande ook een optie.
Leer studenten aan de hand van fragmenten uit verschillende Tegenlicht-afleveringen over oplossingen om duurzamer te worden, hoe obstakels overwonnen kunnen worden en wat de rol is van inspirerende pioniers.
Duurzaam is een keuze - VPRO
Inconvinient Truth 2006 2:30
An Inconvenient Sequel: Truth to Power 2017/2:32
Het bovenstaande is ook in een mooiere lay out te zien. Zie hier
Op de oudejaarsconferentie van 2022 zei Guido Weijers...
Ik zie om me heen millenials de hele wereld over vliegen op zoek naar geluk.
Ik weet waar het ligt; op het bankje dichtbij
Soms is minder gewoon ook prima
Minder oorlog;
Minder anderen veroordelen;
Minder suiker;
Minder moeten;
Minder to do lijsten maken;
en soms ook meer
Meer naar onszelf kijken
Meer not to do lijsten maken
Meer ont-moeten
Meer voelen
Meer luisteren
Meer treinen,
Meer natuur,
Meer respect,
Meer zegeningen tellen,
Meer liefde,
Maar ook minder
Minder scrollen
Minder honing
Minder dopamine
Minder schermtijd
Minder van meer en meer van minder
En dat is niet altijd heel moeilijk
Dat is meestal gewoon een kwestie van afkoelen en ademhalen
(Guido Weijers; oudejaarsconferentie 2022)