De rol van studenten en de studentenraad.

Wil jij dat jouw school verduurzaamt en hier meer les over gaat geven?

De studentenraad kan hier wat aan doen! Wat kun je doen?

De studentenraad heeft geen specifiek recht als het gaat om duurzaamheid, maar jullie hebben natuurlijk wel initiatiefrecht.
Dat betekent dat jullie het recht hebben om zelf voorstellen te doen, zaken aan de orde te stellen en jullie mening te geven.

Als studentenraad kan je gezamenlijk bedenken hoe duurzaam jij vindt dat je school moet zijn en in gesprek gaan met je docenten en het CvB om te kijken of de school zo duurzaam kan worden of misschien wel al duurzamer is.

Schermafbeelding 2024 05 15 114232

Zeven tips

Activiteiten organiseren

Je kunt zelf duurzame activiteiten organiseren, bijvoorbeeld een kledingruil, warme truiendag of recycle-actie. Wees creatief en gebruik de 17
werelddoelen als inspiratie!

Meedoen met landelijke acties

Er zijn ook landelijke actiedagen waar je aan kunt meedoen met de school. Een overzicht van allerlei duurzame dagen op de kalender vind je hier:
www.duurzaamthuis.nl/duurzame-dagen

Duurzaamheid zichtbaar maken
 
Inspireer anderen om met duurzaamheid aan de slag te gaan door de 17 werelddoelen zichtbaar te maken in de school. Maak bijvoorbeeld een toekomstwand met alle duurzame initiatieven en ideeën.

In gesprek met CvB / Management

Ga in gesprek met de bestuurders en managers van jouw instelling. Vraag hen wat er al gebeurt rondom duurzaamheid. Geef aan wat jullie belangrijk vinden en wat er voor nodig is om dit te bereiken of organiseren.

In gesprek met docenten

Ga in gesprek met docenten over duurzaamheid en hoe jullie zouden willen dat hier aandacht aan wordt besteed in het onderwijs. Samen kunnen jullie kijken of duurzaamheid kan aansluiten bij de thema's van de lessen en het curriculum.

Deelname aan de SustainaBul MBO

Nog niet alle scholen zijn aangesloten bij de SustainaBul MBO. Dit is een netwerk van scholen dat samen werkt aan duurzaamheid in het mbo en goede voorbeelden uitwisselt. Kijk eens of jouw school al mee doet en hoe dat gaat! Meer informatie over de SustainaBul MBO vind je hier: www.mbo.sustainabul.com

Oprichten van een Green Office

Onderzoek de optie om een Green Office (GO) op te richten. Hier kunnen studenten en medewerkers samen aan de slag met duurzaamheid in en rondom de school.

Een mooie brochure over dit onderwerp is hier te downloaden.

Schermafbeelding 2024 05 15 115320