Green Canteens


Gezonde en Groene schoolkantines in de praktijk

Bevindingen

Nudging is één van de strategieën om gedragsverandering tot stand te brengen. Het is een manier om gedrag te veranderen zonder daarbij de keuzevrijheid aan te tasten. Nudging is vaak een kleine verandering in de sociale of fysieke omgeving die het aantrekkelijk maakt om het gewenste gedrag uit te voeren. 

- Zet lampen op het eten / drinken dat u wilt promoten en studenten worden daardoor aangetrokken (meer dan 186%)
- Start de route met de gezonde dingen eerst, zoals fruit etc.
- Maak de ongezonde dingen schaars en laten de leerlingen er om vragen.
- Smileys of het stoplicht systeem werkt als volgt: lachend en groen voor gezond en goed - rood en boos; alleen zo nu en dan
- Zet de goede dingen op ooghoogte, en zorg dat studenten voor de slechte dingen moeten zoeken, of dat het niet makkeijk te pakken is of men er voor moet buigen.
- Beloon goede voeding door het goedkoper te maken.
- Snacks pas na 11.30. Voor die tijd slechts een gezond ontbijt serveren.
- Door de kleurstelling op het bord kan je verleid worden meer groenten te eten zonder dat je het door hebt, en een vertekend beeld van diepte kan dat ook bevorderen.

Groene Schoolkantine  (1)Groene Schoolkantine  (2)Groene Schoolkantine  (3)
- Smoothies zijn lekker, populair en gezond.
- Overal gratis water uit de kraan in plaats van frisdrank.
- Onderzoek waarom mensen in Sardinië en Japan zo lang te leven. Het blijkt dat vis, olijfolie en vooral van maatschappelijke omgeving voor ouderen belangrijk.

- WWMDD: Wat zou Mc Donalds doen? Aarzel niet om te leren van de succesvolle commerciële bedrijven.
De Happy Meal (in uw geval met een gezonde spul) is een cash cow. Het geven van gadgets werkt.

- Belangrijk bij het bevorderen van een gezonde spullen zijn evenwicht, matigheid, variatie en de sociale functie.
- Bij de horeca van het KWIC mag een student nooit alleen zitten tijdens de lunch.
- Ontmoedigen in plaats van verbieden. Zoals elke adolescent in de wereld doen studenten precies het tegenovergestelde als je snacks enz verbiedt.
- Midden-up/down-beleid: van leraren, kantine personeel tot schoolmanagement en neer naar studenten en ouders.
Groene Schoolkantine  (4)Groene Schoolkantine  (5)Groene Schoolkantine  (6)
- Probeer te beinvloeden met meer plezier, in plaats van het maken van meer regels en voorschriften. Alleen dan zullen de mensen hun gedrag veranderen.
- De geur van schoonmaakspullen maakt dat mensen gaan schoonmaken en netter zijn.
- De aanblik van boeken of een bibliotheek maakt mensen stil.
- Hoe kleiner het bord, hoe minder je eet. Hoe groter het bord hoe meer je eet.
- Verleiden is beter dan verbieden. Bijvoorbeeld fruit in een mooie kom verhoogt de omzet met 103%.
- Succesfactoren bij Burgers Zoo: maak tekort = zolang de voorraad strekt. Dan wil men het juist hebben. Werk met gadgets, de tip van de chef-kok, wandelroute via de rechter (dus niet via de linkerkant), gezonde dingen eerst, gezonde dingen onder de spotlights (186% meer kopen !!) specialiteiten, niet gezond niet gemakkelijk te bereiken.
- Blijf het voor een paar weken proberen. Als mensen dingen gewend zijn, zijn ze niet gemakkelijk meer bereid om te veranderen.
- Laat studenten deel te nemen. Denk na samen met ze en bespreek dingen met ze.
- Maak de schoolkantine een leuke plek waar de student graag komen en willen verblijven. Het is een plek om te ervaren en te proeven (zoals de ideeën van James Olivier). 
- Noem 'gezond' niet in uw communicatie naar studenten.
-  Hutten heeft ook acties rond het verspillen voedselprobleem. De verspillingsfabriek.
- Breng je eigen mok mee en je krijgt koffie 10 % goedkoper
- Hou een mokkenactie en deel die uit onder docenten. 
- Meatless maandag introduceren. Studenten kunnen ervaren dat vleesloze gerechten ook heel lekker kunnen zijn.
  Op die dag kan je wel vlees krijgen maar je moet er om vragen.
- neem je eigen bestek mee.
- ga in gesprek met de cateraar.Vaak willen ze best meedenken
- poster met informatie over hoeveel water nodig is voor humus tov vlees
- Wat je ook doet, als het maar iets is..
- Als je te vooruitstrevend bent sluit je studenten uit die misschien ook een goed idee hebben.
- De kantine als testlokatie.
- De kantine om te meten hoeveel veodsel verspild wordt.

Groene Schoolkantine  (8)Groene Schoolkantine  (9)Groene Schoolkantine  (16)
- De rol van de cateraar zal veranderen in de nabije toekomst van eten / drinken leverancier tot life style coach met een coaching en lesprogramma. Vitaliteit voor studenten en docenten zal de sleutel zijn. Dus van contract naar advies en voorlichting.
- Laat studenten deelnemen !! Laat ze met u mee denken en laat ze elkaar interviewen over hun keuzes en gedrag. Dus, niet te veel aanbodgestuurd, maar meer vraaggestuurd.
- Start om een ​​goede smaak te ontwikkelen. Dan zal de rest volgen.
- Een stap-voor-stap plan voor verandering:
1. Maak een schoolkantine team (alle betrokken partijen, waaronder studenten).
2. State of the art / huidige situatie.
3. Doelstellingen / ambities.
4. Promotie / acties / communicatie. 5. Het borgen van het beleid. 6. Evaluatie.
- Bijvoorbeeld ROC West-Brabant: 
2013: 54% gezonde producten in de 25 schoolkantines. 
2015: 82% gezonde producten in de 25 schoolkantines. 
Ondersteund door de schoolleiding, docenten, ouders en ... studenten. Groei in omzet van 15%, meer positief imago, positieve evaluatie van studenten.

- Belangrijke beïnvloeders zijn kantine personeel en initiatiefnemers (early adapters) binnen de schoolorganisatie. 

Prestentatie over de visie, de stakeholders, de motivatie en de ethiek bij grone schoolkantines door Rob de Vrind is hier te zien.  

Groene Schoolkantine  (17)Groene Schoolkantine  (19)Groene Schoolkantine  (23)

Kirsten Ruitenburg van NoviMoris over onbewuste prikkels en gedragsverandering in cateringen. Haar presentatie is hier te zien.

Groene Schoolkantine  (25)Groene Schoolkantine  (27)Groene Schoolkantine  (20)

Een prachtige duurzame lunch door de horeca afdeling die alles zoveel mogelijk biologisch, streek- en seizoensgebonden doen.

Groene Schoolkantine  (30)Groene Schoolkantine  (32)Groene Schoolkantine  (34)
Groene Schoolkantine  (36)Groene Schoolkantine  (46)Groene Schoolkantine  (45)

Cateraar Hutten liet deze presentatie zien.
De cateraars kwamen ook met stellingen die veel discussie opwekten.

Groene Schoolkantine  (41)Groene Schoolkantine  (43)Groene Schoolkantine  (52)

Criteria waaraan gezonde en groene cateringen moeten voldoen, door hett voedingscentrum. Je kunt nu zilver of goud halen. Zie hier.
ROC West Brabant liet in via deze presentatie zien hoe zij er in geslaagd zijn op 25 locaties het predicaat Gezonde school te krijgen.  
Zij werken samen met cateraar Zo-vital die 15 % meer omzet heeft gerealiseerd door de Gezonde cateringen bij ROC West Brabant en zij gaven deze presentatie.  

Groene Schoolkantine  (40)Groene Schoolkantine  (47)Groene Schoolkantine  (50)
Groene Schoolkantine  (53)Groene Schoolkantine  (55)Groene Schoolkantine  (56)

Een evaluatie van de verschillende onderdelen is hier te vinden.

bakje

Wie weet is het bovenstaande ook een optie. Veel meer over retoursystemen is hier te zien.

Je kan ook zeggen:
kies voor smaak, kies voor biologisch gaf 25% hogere omzet
95 procent van de mensen koopt biologisch
bedankt dat je kiest voor biologisch gaf 20 % hogere omzet

Wat kan je doen om energie te besparen in de catering?

FD1 - Gebruik een alternatief voor elektrische verwarming aan de binnenzijde van de glazen deur van een verticaal vriesmeubel.
FD2 - Plaats deuren voor verticale koelmeubels.
FD3 - Pas nachtafdekking toe bij semi-verticale koelmeubels.
FD4 - Plaats dagafdekking op horizontale vriesmeubels.
FD5 - Isoleer koel- en vriesleidingen.
FD6 - Koppel de verdamperventilator aan de vriesceldeur.
FD7 - Isoleer de wanden van koelcellen om warmte buiten te houden.
FD8 - Regel de verdamperventilatoren van koelcellen op basis van meerdere temperatuursensoren.
FD9 - Pas een frequentieregelaar toe om het circulatievoud te regelen bij gekoelde opslag van groente, fruit of andere plantaardige producten (levend product).
FD10 - Scheid de luchttoevoer naar de koelinstallatie van de warme lucht uit de koelinstallatie.
FD11 - Pas een condensordrukregeling op buitenluchttemperatuur toe op de koelinstallatie.
FD12 - Gebruik de restwarmte van de condensors van de koelinstallatie.
FD13 - Pas dagafdekking toe bij semi-verticale koelmeubels.
FD14 - Plaats LED-armaturen in gekoelde cellen.
FD15 - Pas heetgasontdooiing toe op de vriesinstallatie.
FE1 - Vervang de infrarood-salamander door een salamander met automatische pan/bord detectie.
FE2 - Pas hot-fill toe bij bestaande vaatwasapparatuur in grootkeukens.
FE3 - Pas een dubbelwandige vaatwasser toe in grootkeukens.
FE4 - Pas een laagdebiet afzuigkap toe bij grootkeukens.
FE5 - Pas een elektrisch frituurtoestel toe in plaats van een gasgestookt toestel.
FE6 - Pas een elektrische combisteamer toe in plaats van een gasgestookte variant.

OP de TU Delft bij de faculteit Bouwkunde worden alleen nog vegetarische gerechten aangeboden. De ambitieuze stap past in het grotere plan om de gehele campus over tien jaar geheel CO2-neutraal te krijgen)