logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   Oktober 2016

Symposium "Duurzaamheid en Techniek in het MBO". Woensdagmiddag 14 december te Nieuwegein ROC Midden Nederland  

Duurzaamheid en Techniek

Ieder jaar organiseert DMBO een symposium bij een ander ROC. Dit jaar is ROC Midden Nederland te Nieuwegein de gastheer. Het is een ROC vol klaslokalen met techniek. Daar gaan we ook een kijkje nemen. Daarnaast gaat het symposium over allerhande keuzedelen die een relatie hebben met duurzaamheid en techniek als  

Duurzaamheid in het beroep A ; Duurzaamheid in het beroep B;

Duurzaamheid in het beroep C ; Duurzaamheid in het beroep D

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving elektrotechnische installaties

Basisvakmanschap verduurzaming gebouwde omgeving werktuigbouwkundige installaties

Duurzaam vakmanschap elektrotechnische installaties; Duurzaam vakmanschap werktuigbouwkundige installaties

Duurzaam bouwen voor leidinggevende bouwbedrijf; Duurzaam stukadoren

Uitgevers presenteren hun materiaal op dit gebied en er wordt uitleg gegeven over wat voor lesmateriaal op het web staat van DMBO. Daarnaast gaan we in op de examinering. BuildUpSkills ontwikkelt voor tientallen onderwerpen korte e-learning trainingsmodules. We laten er wat van zien.
Heleentje Swart van de Groene Groei vertelt via welke methode (het groene kompas) teams duurzame ontwikkeling kunnen inbedden in hun opleiding.

De keynote speaker komt van Philips. Thomas Leenders van Philips Lighting presenteert de stand van zake op LED gebied en grote (bijzondere) projecten waar Philips mee bezig is.
Ook passeert circular lighting de revue.

Hou vast woensdagmiddag 14 december vrij. Het nadere programma volgt nog. U kan zich al opgeven door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen.       

Dinsdag 6 december. Bijeenkomst over de Circulaire Metaalketen (CMk) 

Bent u docent in de metaalsector? Hou dan dinsdagmiddag 6 december vrij. Van 15.00-18.00 uur vindt bij Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, 3439 NJ te Nieuwegein het 2e jaarlijkse symposium plaats over de Circulaire Metaalketen (CMk). 

Circulariteit biedt uitzicht op uitstekende businessmodellen en biedt het hoofd aan toekomstige grondstof schaarste en prijsstijgingen. Professor Jan Jonker van Nieuwe business modellen van de Universiteit Nijmegen is de keynote speaker. Meer info volgt
of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .  

Woensdag 23 november Bijeenkomst ontwikkeling keuzedeel Duurzaamheid in het beroep.


DMBO werkt samen met het CINOP aan de verduurzaming van het MBO onderwijs. Irma Romme van het CINOP heeft al een aantal bijeenkomsten geleid om samen te kijken naar het ontwerp van het keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Van grof ontwerp naar fijn ontwerp, van opdrachten tot inspirerende uitdagingen. Van les op school tot samenwerking met het bedrijfsleven en overheden.


De volgende bijeenkomst houden we in Utrecht (vanwege de centrale ligging) in het gebouw van RVO
Croeselaan 15, 3521 BJ Utrecht (achter het station). Van 10.00 – 12.30 met aansluitend lunch. S.v.p. graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     

Post-HBO-training  “Educatie in Duurzame Ontwikkeling voor het Voortgezet Onderwijs”


Bram Wondergem docent aan de Hoge School Rotterdam heeft de cursus ontwikkeld. Dit om naar een schone toekomst voor en door onze kinderen te gaan. 
De docent, die de cursus heeft gevolgd, heeft:
1. inzicht in de samenhang tussen de sociale, economische en ecologische domeinen;
2. inzicht in verschillende rollen van de leerling m.b.t. DO;
3. kennis van de bijdrage van het eigen vak binnen het thema DO;

en is in staat om:
mede een concept-leerplan Duurzame Ontwikkeling te ontwikkelen op basis van de lesmethoden, die gebruikt worden in zijn/haar school in samenwerking met de verschillende vakdocenten. 

Meer info mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Afstudeer enquête volwassenheid Groene IT in het MBO


Gossse Dorst is een student aan de Open Universiteit die is gevraagd onderzoek te doen naar de volwassenheid van Groene IT in het MBO. Hij zou u graag een enquete van 15 minuten willen aanbieden. Mail hem dan even dan krijgt u de link naar de enquête toegezonden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  


Veel ROC's gaan keuzedeel duurzaamheid in het beroep aanbieden. 


DMBO heeft lesmateriaal gemaakt voor keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Het wordt al door 16 (grote) ROC's gebruikt. Het is digitaal materiaal wat staat op www.duurzaammbo.nl  Voor docenten  bestaat er een antwoordenboek, een voorbeeld portfolio en een docentenhandleiding. Er bestaat ook gedrukt materiaal van uitgevers als van de OVD zie hier of van Edu-actief zie hier.    


Dinsdag 25 oktober DuurzaamDoen lezing over Biomassa
.

ROC Friese Poort Centrum Duurzaam, Uneto-VNI, Kenteq en Otib nodigen u graag uit op dinsdag 25 oktober 2016 voor een Duurzaam Doen lunchlezing over Biomassa. Op dinsdag 25 oktober 2016 neemt gastspreker Jasper de Vries u mee in de wereld van klimaatneutrale warmte- en elektriciteitsopwekking. Zet de datum alvast in uw agenda. De uitnodiging volgt in week 40. Direct aanmelden kan hier: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Geautomatiseerde checklists duurzaamheid

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je  thuis Hoe duurzaam is je school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.

Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots en Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.