Open menu

 

Beste leden van het MBO voor Morgen en Duurzaam MBO netwerk,

hier het nieuws van december 2021

Duurzaamste mbo scholen 2021 - Koning Willem I College op eerste plaats

Afgelopen vrijdag werden de winnaars van de SustainaBul MBO 2021 tijdens een livestream bekend gemaakt. Het Koning Willem I College werd nummer 1, en mag zich de duurzaamste mbo instelling van 2021 noemen. Tweede werd Yuverta, de winnaar van vorig jaar en host van de livestream. Friesland College staat op de derde plek in de ranglijst. De SustainaBul MBO wordt voor en met de deelnemende scholen uitgevoerd door Leren voor Morgen. Middels een coöperatieve ranking wordt getoetst hoe duurzaamheid integraal op de scholen wordt doorgevoerd in visie en beleid op onderwijs (zowel curriculum als kennisontwikkeling van staf), bedrijfsvoering, en relatie met de praktijk (waaronder samenwerking met de omgeving/het bedrijfsleven). Naast prijzen voor de nummers 1,2 en 3 werd er een stimuleringsprijs uitgereikt aan de hoogste nieuwe binnenkomer: het ROC van Nijmegen op de 9e plaats. Tijdens de livestream werd gestemd voor de beste ‘good practice’ op gebied van SDG 3 Goede gezondheid en Welzijn. Deze publieksprijs ging naar het Mediacollege Amsterdam met hun initiatief ‘mental health week’.

Meer info:

- Voor meer informatie en het persbericht klik hier

- Voor de link naar het filmpje met de 3 genomineerde good practices rond SDG 3 bekijk de livestream vanaf 1 uur en 11 minuten

- Good practices van alle deelnemende instellingen zijn te bekijken via https://mbo.sustainabul.com/good-practices (filteren op jaartal, onderdeel)

- Winnaar Koning Willem I College heeft al haar aangeleverde documenten voor de SustainaBul MBO openbaar gemaakt op de website van Duurzaaam MBO: https://duurzaammbo.nl/bedrijfsvoering/de-sustainabul/documenten-van-het-kwic

Doe met je studenten mee aan een interdisciplinaire hacketon circulaire economie

Ook dit jaar wordt er weer een hackathon georganiseerd voor mbo en hbo studenten in de week van de Circulaire Economie. De interdisciplinaire hackathon vindt plaats tussen 31 januari en 7 februari 2022. Na een nationale kick-off en workshops gaan studenten vijf dagen in de regio aan de slag met een casus en wordt het programma afgesloten met een finale tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Wil je als host-instelling meedoen met jouw studenten? Eventueel in samenwerking met een van de deelnemende hogescholen (Haagse Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool van Rotterdam, Fontys Hogeschool Eindhoven, Hogeschool Zuyd, InHolland)? Neem dan contact op met Dianne de Fijter:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Voor meer info zie https://www.leadership-circular-transition.nl/the-national-hackathon

Lees het interview met Tessa Kramer in Vakblad Profiel

Elke maand interviewt Leren voor Morgen een deelnemer aan de SustainaBul mbo met een bijzonder verhaal. Lees nu hier het interview in Vakblad Profiel met Tessa Kramer, duurzaamheidscoordinator bij het Mediacollege Amsterdam door Kiki Engels.

Doe met je leerlingen mee aan SDG challenges door Soapbox of nodig Piepschuim theater uit in je klas.

Soapbox en Piepschuim theater zouden zich – samen met een aantal anderen - presenteren tijdens het mbo symposium Duurzaam Denken & Doen op 10 december, maar door de corona-maatregelen ging dat niet door. Bij deze stellen we ze alsnog aan jullie voor:

Soapbox organiseert challenges rond de SDG’s voor het hbo en wo. Zie hier voor de aftermovie van de challenge met het hbo. Heb je interesse om deel te nemen aan een SDG challenge voor het mbo, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Piepschuim theater organiseert theater over duurzaamheid voor leerlingen, inclusief nabespreking. Hun voorstelling warming up gaat over duurzaamheid en wat je kan doen om zelf mee te helpen aan een betere wereld. Hun voorstelling is gemaakt voor het vo maar ook geschikt voor het mbo. Voor meer informatie neem contact op met Robbert Koekoek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je iets te delen over duurzaamheid in het MBO dat voor anderen interessant is? Een vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? 

Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we dit kunnen delen in deze nieuwsbrief of je vraag anderszins voor je uit kunnen zetten in het MBO voor Morgen netwerk.

Waarom ontvang je deze email?
Je ontvangt deze email omdat je je hebt opgegeven voor het MBO netwerk van de Coöperatie Leren voor Morgen of voor het DMBO netwerk. Heb je je hier niet voor opgegeven of wil je in de toekomst geen berichten meer van het netwerk ontvangen dan kun je je hier afmelden.

Duurzaamheid in het onderwijs voor alle leerlagen
Voor de agenda van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs klik hier

De Coöperatie Leren voor Morgen brengt ook een maandelijkse nieuwsbrief uit over duurzaamheid in het onderwijs van peuter tot professional. Wilt je je op deze nieuwsbrief abonneren klik dan hier.

Alvast fijne feestdagen en een gelukkig, gezond en duurzaam 2022 gewenst!