%MCEPASTEBIN%

 

logoklDuurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   Mei 2019


MBO challenge Voedselverspilling

Bedrijven hebben vragen m.b.t. dit onderwerp. Je kan met studenten uit het MBO aan werken maar je mag ook zelf met iets komen. Geef je op via de website. Het aantal aanmeldingen voor de challenge loopt op en inmiddels doen er 17 teams mee! Wees er snel bij want we hebben capaciteit voor maximaal 30 studententeams en voor 30 bedrijfscases!
Zie
www.mbo-challenge.nl 

Doe mee met de digitale zelfscan en ranglijst duurzaamheid in het MBO.  

In het HBO en WO hebben ze een ranglijst voor hoe duurzaam de verschillende instellingen zijn. We zijn bezig dit ook op te zetten in het MBO. Door op http://mbo.sustainabul.com  in te vullen hoe uw instelling er voor staat kan u duurzaamheid beter in uw instelling verankeren en kan u leren van andere MBO-instellingen. Via de FAQ-knop op de site wordt uitgelegd hoe alles precies in zijn werk gaat.

ROC/AOC’s worden via de SustainaBul MBO gevraagd om middels een digitale zelfscan hun eigen onderwijs, praktijk en bedrijfsvoering kritisch tegen het licht te houden. De bewijstukken worden met elkaar gedeeld, zodat er ook van en met elkaar geleerd kan worden. Samen brengen we zo de duurzame ontwikkeling in het MBO verder. Als laatste stap worden de antwoorden door de deelnemers zelf in een ranglijst geplaatst. Het proces wordt daarna feestelijk afgesloten met de uitreiking van de SustainaBul. 

Meld je nu aan op de website of vraag om een gesprek ! Dat kan door info@hildaweges.nl  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen. 

Themasessie duurzaamheid

Maandag 13 mei werd op een ROC een themasessie over duurzaamheid gehouden. Het voltallig management team was aanwezig en het doel was duurzaamheid te implementeren in het strategisch beleidsplan. Men was erg enthousiast over de themasessie en allen zeiden dat ze er veel aan hebben gehad. Het had hun denken over duurzaamheid gestimuleerd en houvast gegeven. Ze gaan er nu verder mee aan de slag in hun beleidsplan. Als u ook zo’n themasessie wil mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leren van SPARK 20 juni 10.00 – 13.00

SPARK the Movement is een programma in Friesland waarbij scholen en bedrijven uit alle onderwijslagen elkaar inspireren op duurzaamheid. Omdat meerdere mensen aangaven te willen leren van dit project voor het starten van een (onderwijsbrede) beweging voor hun eigen regio, organiseren wij hierover een bijeenkomst. De werksessie is expliciet bedoeld voor mensen die een dergelijk initiatief willen opzetten en/of van de lessen van SPARK willen leren.

Op 20 juni van 10:00 tot 13:30 vind deze plaats in Utrecht, in samenwerking met Circulair Friesland en Brabant Geeft Energie. Er zijn twee doelen:

- Kennisnemen van SPARK the Movement, de werkwijze, succesfactoren en verbeterpunten.
- Ontwerpen van een programma in je eigen regio of mede-ontwerpen van een duurzaamheidsprogramma in de provincie Brabant. 

Wil je komen? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorjaarsconferentie Topsector Energie, Jaarbeurs Utrecht,  6 juni 2019

Zie
https://www.topsectorenergie.nl/agenda/energy-outlook-conferentie-netwerkborrel-topsector-energie

Finale SLIMCirculair ’18-’19 14 juni 2019 

Het slot van de challenge over circulair bouwen waaraan 18 ROC’s meedoen.

13.00 - 18.00 uur ROC Midden Nederland Disketteweg 10, Amersfoort

Opleiden voor de circulaire economie

Woensdag 26 juni, 15.00 tot 17.00 uur, locatie Agora theater (Agorabaan 12, 8224 JS Lelystad)

We dagen je uit om met circulaire economie het succes van jouw bedrijf of onderwijsinstelling te vergroten en daarin samen te werken. De ‘Het-kan-dus wel-sessie’ is voor iedereen die circulaire kansen wil pakken in een publiek private samenwerking van het bedrijfsleven en onderwijs. 
https://www.wijzijnkatapult.nl/agenda/1351806.aspx?t=Het+kan+dus+wel%3a+Circulaire+economie#tab=acceptedTab

Nieuwe lesmethode voor het Keuzedeel duurzaamheid in het beroep (C/D)

Met deze methode werkt de student aan drie doelen:

1.Het verkrijgen van overzicht over de problematiek rond duurzaamheid, op wereldschaal en op persoonlijk niveau. 

2.Het opbouwen van inzicht in achterliggende processen.

3.Het opdoen van praktische kennis en ervaring in de beroepsomgeving. Dit is ook mogelijk in de vorm van het opzetten en uitvoeren van een duurzaam project.

https://dwvdo.nl/duurzaamheid-in-je-beroep/?utm_source=De+Wereld+van+de+Ondernemer&utm_campaign=6012fc6002-combineren&utm_medium=email&utm_term=0_d3672b8212-6012fc6002-139619757&mc_cid=6012fc6002&mc_eid=6cea3480b3

ROC van Amsterdam start een technische mbo-opleiding, die zich richt op de energietransitie

MBO College Zuidoost, onderdeel van het ROC van Amsterdam - Flevoland, krijgt voor het eerst een technische mbo-opleiding, die zich richt op de energietransitie. De opleiding start waarschijnlijk al in augustus dit jaar. De nieuwe opleiding is ook bedoeld voor werkzoekenden, die na afronden kans maken op een baan.  

Nieuw op de website

Checklist over wijken en buurten. Zie hier
Hoe groen, duurzaam, veilig is je woonwijk of buurt. Vul hem in en je krijgt persoonlijk antwoord terug met een analyse en vervolgstappen. 
Alles over plastic zie hier
Voor alle Sustainable Development Goals is nu hier te zien wat de feiten zijn, wat de kennisleerdoelen, de sociaal emotionele leerdoelen en mogelijke projecten kunnen zijn in in actie te komen.  
Donut education - een nieuw model over onderwijs in duurzame ontwikkeling is hier te vinden.
Info over schone auto's (64.115 hits) 
Info over warmtepompsystemen (49.264 hits)
Duurzaam toerisme (49.147 hits)   
Circular economy (34.946 hits) 
Duurzame marketing en evenementen (12.352 hits)
De checklist duurzaamheid op je stageplek is al meer dan 88.000 keer ingevuld.  
Goede voorbeelden zijn hier te vinden.     

 

 

Betreffende deze nieuwsbrief 

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots, Katapult en de Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.  

logos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%MCEPASTEBIN%