Open menu


Niet duurzame goederen en kleding



Vragen

1. Goederen kunnen milieuonvriendelijk zijn en niet duurzaam. Geef acht redenen wanneer dat niet het geval is.
2. Afval en zwerfvuil wordt vaak maar moeilijk afgebroken. Hoe lang blijft een plastic draagtas zichtbaar in het milieu ?
3. Hoe lang blijf je kauwgom zien ?
4. Hoe lang duurt het voor een sigarettenpeuk is vergaan ?
5. Hoe lang voordat een bananenschil verdwenen is ?

 Theorie

Goederen en kleding kunnen milieuonvriendelijk zijn omdat ze komen uit de bio-industrie, er teveel bestrijdingsmiddelen of antibiotica bij gebruikt worden, de afbreektijd (de persistentie) te groot is, de winning van grondstoffen ten koste gaat van (tropisch regen)woud en de biodiversiteit, er kinderarbeid en geen eerlijke handel bij betrokken is, mensen zonder respect behandeld worden, er veel energie uit fossiele brandstoffen bij gebruikt wordt ect.
We geven aan kleding 848 euro per persoon per jaar uit. Er gaat 14 miljard in om via 15800 modewinkels en 82000 betaalde banen.

Mobieltjes


DUUURZAAM                                IN                        ITEM             UIT                         DUURZAAM

Mobieltje

Vodafoon gaat via de eco-score zien welke impact een mobiele telefoon heeft op het milieu en de maatschappij. Uit eerder onderzoek van de Europese Unie blijkt dat 45 procent van de Nederlanders vindt dat milieulabels een belangrijke rol spelen bij hun aankopen. Eind 2011 zijn alle mobiele telefoons in Vodafone-winkels voorzien van een eco-score.  
De eco-score wordt vastgesteld op basis van 162 eigenschappen. Hieronder vallen bijvoorbeeld het verminderen van de CO2-uitstoot, de besparing op watergebruik en hoe grondstoffen worden gewonnen. Daarnaast kijken we naar het duurzaamheidsbeleid van de fabrikant waaronder hoe een telefoonfabrikant omgaat met sociale componenten zoals anticorruptiebeleid en arbeidsomstandigheden. In de winkel is deze methodiek in een eco-score uitgedrukt oplopend van een tot en met vijf, waarbij het cijfer vijf aangeeft dat een telefoon zeer goed scoort op duurzaamheid.

Milieulabel heeft effect op helft NederlandersUit eerder onderzoek van de Europese Unie blijkt dat 45 procent van de Nederlanders vindt dat milieulabels een belangrijke rol spelen bij hun aankopen. Ruim de helft van de Nederlanders vindt zelfs dat een etiket waarop de CO2-footprint van een product staat vermeld, in de toekomst verplicht moet worden.
 
De introductie van een eco-score is een belangrijke stap in maatschappelijk verantwoord ondernemen in de telecomindustrie. Doordat de mobiele telefoon een alledaags en vooral heel persoonlijk item is geworden, maken we duurzaamheid heel tastbaar. De consument wordt hierdoor direct aangesproken op zijn eigen verantwoordelijkheid, zegt Martin de Jong, duurzaamheidsmanager bij Vodafone Nederland.
 
Over de Eco-score
De eco-score is gebaseerd op de levenscyclus van een mobiele telefoon. Het ontwikkelen van de methode is uitgevoerd door twee internationale onderzoeksbureaus (Bureau Veritas en SKM Enviros). In Nederland zal een controle van de ontwikkelde methode door een gerenommeerde accountants- en advies organisatie plaatsvinden.

Plastic

In Europa worden per jaar 100 miljard plastic tasjes verbruikt. 8 miljard belanden als zwerfvuil als zwerfvuil op de straten, in de rivieren, zeeën en oceanen. Het afbreken duurt honderden jaren. Sommige delen van de oceaan zijn veranderd in een plastic soep: door de stroming bijeengebrachte grote hoeveelheden stukjes plastic.Het plastic bedreigt vogels, vissen en andere zeedieren. Vrijwel alle Noordzeevogels (94 procent) hebben plastic in hun maag. Stranden aan de Middellandse Zee, de Noordzee en de Golf van Biskaje veranderen regelmatig (afhankelijk van de windrichting en stroming) in een waterbed van plastic.
Als de consument moet betalen voor een tasje neemt het gebruik drastisch af. Denen gebruiken nog maar 4 per jaar maar Polen, Portugezen, Slowaken, Slovenen, Esten, Litouwers, Letten en Hongaren zij zijn goed voor 466 tasjes per jaar. De Nederlander loopt met 71 eenmalig te gebruiken tasjes rond: in Nederlandse supermarkten worden ze niet meer verstrekt.

 Zwerfvuil

Vaak worden er te veel of verkeerde verpakkingsmiddelen gebruikt. Vaak levert het veel zwerfvuil op. Dat is misschien wel niet het grootste milieuprobleem, maar wel n van de grootste ergernissen van velen. Zwerfafval bestaat voor 37,4 % uit verpakkingsmateriaal van onder meer voedsel en drank, 38,2 % zijn sigarettenpeuken, de rest is ander materiaal. Het tempo waarin zwerfafval wordt afgebroken door de natuur is afhankelijk van de weersomstandigheden.
De afbreektijd is grofweg als volgt:

- Appelklokhuis ongeveer 14 dagen.
- Bananenschil of sinasappelschil 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer.
- Blikjes van frisdrank een blikje is gemaakt uit 2 materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt vanaluminium en dat vergaat nooit. De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt.
- Kauwgom 20 tot 25 jaar.
- Kranten van een paar dagen tot een half jaar.
- Petfles van polyester (bv frisdrankflesjes) in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar.
- Sigarettenpeuken ongeveer 2 jaar

    Meer over zwerfvuil is te zien op www.nederlandschoon.nl

    milieulabels2

    Alles over (milieuvriendelijke) labels http://www.productmilieu.nl/milieulabels.asp

    Alles over energielabels voor woningen is te zien op https://www.energieaanbieding.nl/energielabel/
    Denk hierbij aan de verschillende soorten energielabels en het verbeteren van een energielabel voor de woning.

     

    milieulabels2www.milieukeur.nl

    http://www.eco-label.com/dutch
    http://www.fsc.org/en
    http://www.skal.com
    http://www.energielabel.nl
    http://www.blauer-engel.de


    milieulabels2
    http://www.kledingchecker.nl/



    Hoe gaat de fabricant van je kleding om met mens, dier en milieu ?




    milieulabels2

    https://www.energievergelijk.nl/onderwerpen

    Op dit portaal kunnen burgers vragen stellen over de leefomgeving, van geluidshinder en duurzaam bouwen tot omgevingsvergunning en lokale energie. De duizenden antwoorden zijn afkomstig van honderden organisaties, overheden en bedrijven.










    milieulabels2 http://www.passievoorsystemen.nl/2010/09/een-verhaal-over-troep/

    de meest populaire korte film met het milieu als thema

    http://www.goedewaar.nl


    Is je kleding milieu- dier en mensvriendelijk geproduceerd ?