Duurzame marketing en evenementen

Bij marketing krijg je vaker de opdracht om iets te promoten. Een stad, een winkelcentrum, een radiostation, een evenement, consumptie- of gebruikersgoederen. Als je bij de items kan aangeven dat er een duurzame component aan zit, gaat het promoten beter. Iedereen krijgt er dan een goed gevoel bij. Het goede gevoel dat je leeft in een duurzame stad, dat het festival duurzaam is of dat je duurzame goederen of producten koopt. Duurzaamheid speelt een grotere rol dan je vaak denkt.   

evenementen

Eigenlijk zouden de drankleveranciers er ook voor moeten zorgen dat de drank gedronken kan worden. Zij zouden moeten komen met oplossingen er voor op festivals en evenementen. 

Bij marketing schijnt het beter te zijn als je van de mission driver die je als bedrijf hebt uitgaat en niet de doel driver. 

evenementen

Fossiele multinationals prfiteren van de constante stroom van reclames die mensen verleiden om een vliegreis te boeken of een benzineslurpende SUV te kopen. Een verbod op fossiele reclame is het duidelijke signaal dat de samenleving nodig heeft. Een verbod op reclame van de fossiele industrie en voor vliegreizen en fossiele auto’s is een logische, intuïtieve en relatief eenvoudige klimaatmaatregel die nauwelijks iets kost, direct emissies reduceert en het draagvlak voor effectief klimaatbeleid enorm vergroot.

Duurzame evenementen

festivalcatering

Plastic afval op festivals

Op festivals worden bergen afval gegeneerd: plastic bekers, voedselverpakkingen, rietjes, enzovoort. Met een dagelijks bezoekersaantal van 175.000 worden er  ongeveer 1 miljoen plastic flesjes weggegooid.

Samen met koplopers uit de evenementensector ondertekenden Stichting Nederland Schoon en het ministerie van Infrastructuur en Milieu in 2015 de Green Deal 'Afvalvrije Festivals'. Met dit pact zetten ze zich in om het afval op festivals (gemiddeld 2,33 kilo per bezoeker) te beperken en beter te scheiden en recyclen. Het project loopt nog door tot eind 2019. Dan moet de hoeveelheid restafval vanaf één kilo per bezoeker met een kwart zijn verminderd ten opzichte van 2014.

In 2014 introduceerde men bij het Glastonbury festival roestvrij stalen flessen en gratis watertappunten. Twee jaar later volgde een stalen beker met een statiegeldsysteem. Een dergelijk systeem wordt al jaren in Duitsland gebruikt, zij het met bekers van hard plastic.

Het Rotterdamse festival Duizel heeft juist een tegenovergestelde aanpak. De laatste twee jaar heeft het festival ingezet op zoveel mogelijk gebruik van plastic bij verpakkingen met focus op inzameling en recycling. Zo krijg je aan het einde van het festival één grote berg plastic afval, die kan worden gerecycled tot nieuwe, toffe producten. 

In 2019 werden er tijdens de Marathon in Londen eetbare waterpakketjes uitgedeeld. De omhulsels van deze zogenaamde ‘eetbare waterbubbels’ Ooho van Notpla waren gemaakt van zeewier. Hierdoor werden er maar liefst 200.000 plastic flessen bespaard.

Wat te denken van eetbare bordjes of bestek. Of wrapps e,a, producten waarbij je bij het eten helemaal geen bestek nodig hebt. 

In 2022 werken de meeste festivals werken met herbruikbare bekers en bakjes die bezoekers terug moeten brengen naar de bar. Dat wekt nogal eens irritatie op, zeker als mensen statiegeld voor de beker moeten betalen. Bij sommige festivals is dat zelfs de prijs van een consumptie en dus schrikbarend duur.

eetbaar bestek
Eetbaar bestek.

Fossiel moet biobased worden en disposable recyclebaar.
Probeer voedselresten in de composteermachine te krijgen. Er bestaan ook al mobiele composteermachines.
In vliegtuigen bestel je tegenwoordig bij het boeken van de vlucht. Dan weten ze wat ze mee moeten nemen en moeten bereiden. Is dat ook een idee op andere gebieden.
Zijn verpakkingen te hergebruiken of anders in te zetten?
Is food waste nog in maaltijden te bereiden en te verkopen

afvalfestivals

2019 Wat doet Mojo

Ze hebben in 2005 al een slag gemaakt door van traditionele plastic bekers over te stappen op biobased bekers van PLA (polymelkzuur verkregen uit maïszetmeel) op onder andere Lowlands en Down The Rabbit Hole maar tot op heden worden PLA bekers verbrand voor energieterugwinning.  Nu gaan ze die bekers op veel meer evenementen structureel sorteren en recyclen. Bijvoorbeeld in de AFAS Live en de Ziggodome, concertzalen waar zij vaak komen, maar ook op festivals als Woo Hah! en Pinkpop.

In totaal zijn dat zo’n 10 miljoen bekers per jaar die gerecycled kunnen worden tot nieuw PLA-materiaal. De overige disposables, zoals bakjes, bestek en bordjes, zijn te vies om gerecycled te kunnen worden. Daarom willen we daarvoor composteerbare alternatieven gebruiken.

Op dit moment zijn er binnen de Nederlandse afvalverwerkingsindustrie nog geen partijen die PLA sorteren en verwerken. Voorlopig pakken ze die handschoen dus zelf op en ontwikkelen ze hun eigen bekersorteerinstallatie. Op al de evenementen van Mojo sorteren ze daarmee in totaal zo’n 10 miljoen bekers, die ze vervolgens aanbieden aan een recyclebedrijf in Hulshout, België> Daar kan Looplife Polymers met een gespecialiseerde installatie PLA mechanisch verwerken.

Mojo, deed in 2022 jaar vier proeven met een systeem waarbij bezoekers muntjes kregen voor een glas, dat ze steeds in moesten leveren. Dat scheelt steeds 100.000 bekers op de grond. Ook poppodia als AFAS Live en Ziggo Dome in Amsterdam, 013 in Tilburg en Bibelot in Dordrecht werken inmiddels met het inruilsysteem.

Wat doet Coldplay

Voor iedere bezoeker wordt een boom geplant en wordt er geen gebruik gemaakt van single-use plastics. Daarnaast is het meest in het oog springend de ‘kinetische vloeren’ die de band bij elk concert wil aanleggen. Deze wekken energie op van het hossende publiek, en die stroom gaat weer naar de verlichting, de instrumenten en andere stroomvreters.

https://www.youtube.com/watch?v=WuyM70alnb8

Van wegwerpbekers naar retourbekers

afvaldb

Ook festivals ontkomen niet aan minder plastic. Lowlands is één van de ondertekenaars van het Plastic Pact, waarmee de overheid de hoeveelheid plastic terug wil dringen en recycling wil bevorderen. Al het wegwerpservies dat gebruikt wordt op het festival in Biddinghuizen, wordt gemaakt van biobased materialen. Drinkbekers worden al sinds 2005 gemaakt biobased plastic. “Plastic is bij iedereen top-of-mind, ook bij bezoekers. De tijd dat je op festivals over bekertjes heen liep, is ver achter ons”, vertelde Maarten Lokven, projectmanager bij festivalorganisator Mojo in een eerder interview.

Het Britse muziekfestival Glastonbury draaide de afgelopen editie volledig zonder wegwerpplastic. Ook waren plastic waterflesjes niet verkrijgbaar: festivalgangers kregen een hervulbare waterfles, die gevuld kon worden bij speciale vulstations. Volgens diverse Britse media leidde dit in combinatie met het warme weer tot waterschaarste.

Het beste is over te stappen van wegwerpbekers naar bekers die terugkomen naar de bar. Dat moet je wel goed regelen. Het levert tienduizenden stuks minder afval op. De gemeente kan daarbij helpen, ondermeer door te sponsoren in de aankoop van bekers of te helpen met een ruimte om de bekers spoelen.

Bij foodtrucks gebruikt men geen plastic vorkjes meer, is de verlichting zoveel mogelijk led en werkt men met retourbekers. Het festival heeft zelf geen bekers gekocht. Het is pas rendabel om zelf bekers te kopen als je ongeveer tien festivals per jaar doet. De bekers worden nu bij een leverancier gehuurd. Die gaan aan het eind van het feest vies terug. Bij de verhuurder worden ze gereinigd. Deelnemers betalen één euro statiegeld voor de harde bekers, die ze aan het eind weer kunnen inleveren of kunnen doneren aan een goed doel. Het enige wat de bezoekers vervelend vonden, is dat ze de hele tijd hun beker vast moesten houden en niet weg konden zetten.

De kosten liggen niet eens veel hoger. Je bespaart bijvoorbeeld ook weer op de schoonmaakkosten. De plastic wegwerpbeker is inderdaad goedkoop. Voor 175 euro koop je al 10.000 plastic bekers. Bekers van hard plastic kosten al gauw tientallen centen per stuk, neerkomend op een paar duizend euro op 10.000 bekers. Ook al kan je die bekers uiteraard vaker dan één keer gebruiken, het verschil is groot. En dan hebben we het nog niet over het opslaan van de bekers en de logistiek. Huren is daarom een aantrekkelijke optie. Naast je eigen logo kun je wel bijvoorbeeld reclame laten drukken op de bekers. Foodtruckfestival Trek vraagt 2,50 euro voor een harde beker, die niet meer ingeleverd kan worden. Zo levert de beker geld op.

Logistiek moet er wel over nagedacht worden. Er zijn andere looplijnen achter de bar, je hebt te maken met statiegeld en het brengen en afvoeren van de bekers is toch weer een nieuwe logistieke stroom. Het zou mooi zijn als gemeentes een depot starten waar herbruikbare bekers gestald worden met bijvoorbeeld het gemeentelogo erop. 

Het gaat jaarlijks om miljoenen bekertjes. Als ze schoon ingezameld zouden worden zijn ze te recyclen maar de wegwerpbekertjes belanden massaal op de grond, waar ze vertrapt en vies worden. Onbruikbaar voor recycling, en dus gaan ze de verbrandingsoven in.

Op een afgesloten festivalterrein is een en ander inderdaad overzichtelijker dan het openbaar carnaval, waar elke kroeg toch een beetje zijn eigen toko bestiert. Toch gebeurde zoiets wel bij de Gentse Feesten. 1,7 miljoen wegwerpbekertjes gingen er daar jaarlijks doorheen. Sinds 2018 is de wegwerpbeker daar buiten verboden. Daarvoor werden 500.000 harde bekers gekocht en een statiegeldsysteem opgetuigd. Samen met de invoering van het verbod sprong de gemeente bij met een financiële subsidie van 77.000 euro, naast steun bij de opslag van de bekers en de logistiek. Gezamenlijke inkoop en verhuur, daar moet het heen.

je kan alleen herbruikbaar servies en bestek toestaan. Op de Oktoberfesten krijgt iedereen een biermok. Frisdranken en water worden geserveerd in herbruikbare flessen; blikjes zijn op geen enkele plek op het terrein verkrijgbaar. Daarnaast moeten ook de containers waarin het voedsel en de bierpullen worden geleverd, herbruikbaar zijn.

disposables

Energie

De eerste festivals stappen af van dieselaggregaat voor een duurzame energievoorziening. Theaterfestival De Parade ging in 2017 al over op groene stroom. Het festival Welcome to the Village in Leeuwarden maakte vorig jaar gebruik van een mobiele opslagbatterij voor de energievoorziening. Lowlands gaat nog niet over, maar zet de dieselgeneratoren wel bewuster in. Dat bespaart volgens de organisatie per editie 20.000 liter diesel en de inzet van tien generatoren. Voor een vast stroomnet zijn ‘vergevorderde plannen’, stelt het festival.

Op het festival Pukkelpop in het Belgische Hasselt wordt komend weekend een ‘Green Energy Mill’ toren getest die duurzame energie moet opwekken. De toren van 21 meter hoog is ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven en heeft zonnepanelen, een windturbine en opslagbatterijen.

Alternatief voor aggregaten

Vanaf eind januari 2017 biedt Nuon een oplossing voor de dieselaggregaten als tijdelijke stroomvoorziening bij evenementen en bouwwerkzaamheden. Een groene batterij met duurzame stroom afkomstig van bijvoorbeeld windmolens.

Energietoren

TU/e heeft een energietoren (the green energy mill) voor ontwikkeld voor festivals die op wind- en zonnekracht werkt.

Ook Defensie heeft al laten doorschemeren mogelijkheden te zien. De 21 meter hoge uitklapbare energietoren telt een groot aantal zonnecollectoren en een windturbine.

Aan een voorspelling voor de energie-opbrengst waagt men zich nog niet in 2019. Ook met weinig wind en zon moet het mogelijk zijn een kleinschalig evenement van genoeg energie te voorzien. De installatie heeft een back-up; een generator die met schonere brandstoffen - bijvoorbeeld biodiesel - stroom opwekt. In een later stadium kan ook waterstof worden ingezet.

Kosten: een prototype is altijd duurder, maar wanneer je er meer gaat maken, komen de kosten om en nabij op 150.000 euro. En bij nog grotere aantallen, wordt-ie waarschijnlijk nog voordeliger."

De toren is heel breed aan de onderkant en weegt zo'n 11.000 kilo. De op te splitsen drie delen passen in één vrachtwagencontainer.

Stroom van tweedehands accu's uit elektrische auto's

De Johan Cruijff Arena in Amsterdam heeft een superbatterij bestaande uit 148 tweedehands accu’s afkomstig uit elektrische auto’s in gebruik genomen. Dit moet ervoor zorgen dat voetbalwedstrijden en popconcerten tijdens stroomstoringen gewoon kunnen doorgaan.

De batterij komt in de parkeergarage te staan. Dat is geen toevallige keus: op die manier kan de megabatterij namelijk worden uitgebreid door er elektrische auto’s aan te koppelen. Deze auto’s kunnen tijdelijk voor extra opslagcapaciteit zorgen.

Duurzaam kamperen in een tent

Festivals en kamperen gaan uitstekend samen. Maar de kunststof wegwerptentjes die na afloop blijven staan, passen daar weer niet bij. Kartent is een recyclebare festivaltent, gemaakt van karton. De twee jonge ondernemers achter het concept zagen bij festivalgangers een groeiende trend om aan het einde van een festival hun tent achter te laten, met een enorme afvalberg van nauwelijks recyclebaar materiaal als gevolg. De Kartent, die de ondernemers samen met Smurfit Kappa ontwikkelden, moet hiervoor een oplossing bieden.

De tent is niet alleen 100 procent recyclebaar, maar ook toegespitst op gebruik op festivals. Zo kan de Kartent tot 400 procent van het eigen gewicht aan water absorberen en blijft de tent ook onder natte omstandigheden goed in model. Daarnaast is de productie van de tent energiezuiniger; bij de productie van een traditionele tent wordt volgens Smurfit Kappa twee keer meer kooldioxide uitgestoten. Van de tent wordt bijvoorbeeld de kartonnen afvalbak KarBin gemaakt.

KarTent gaat samen met Suez de handen ineen slaan om te verduurzamen. KarTent is een kartonnen tweepersoonstent en die is  duurzamer dan de kunststof-wegwerptentjes die we elk jaar weer massaal aanschaffen voor het festivalseizoen, om ze na afloop op het festivalterrein te laten staan. De KarTent kun je ook laten staan, met het belangrijke verschil dat die ingezameld en volledig gerecycled wordt. Uit de gebruikte tenten maakt KarTent een KarBin: een kartonnen afvalcontainer. Die is opvouwbaar, waardoor je veel exemplaren kunt vervoeren op één pallet. Ook die worden na gebruik ingezameld en gerecycled.

Afvalbakken uit gerecycled karton

Suez een nieuwe toevoeging in een lange reeks producten van gerecyclede grondstoffen. Zo werd in 2019 een afvalbak voor festivals aangekondigd, die gemaakt is van gerecycled karton.

Minder transport

De logistiek die komt kijken bij het organiseren van een festival, krijgt ook steeds meer aandacht. Zo wordt voor het Belgische festival Pukkelpop veel materiaal aangevoerd per schip. Voor de editie van 2020 onderzoekt de organisatie of ook schepen ingezet kunnen worden voor personenvervoer. Een deel van de materialen voor Lowlands wordt na het festival opgeslagen in een loods op het terrein zelf, hierdoor hoeven er minder vrachtwagens te rijden. Voor het vervoeren van de festivalbezoekers zet de NS pendelbussen in van en naar stations in de buurt.

Het Amsterdamse festival DGTL vliegt zijn artiesten vanaf 2021 duurzaam in. Voor zover de internationale muziekmakers met het vliegtuig komen, koopt DGTL duurzame kerosine in bij het Nederlandse SkyNRG. Deze zorgen ervoor dat er zo meer vluchten gedeeltelijk duurzaam worden. Het is een manier om de voetafdruk van het duurzame festival (nog) verder terug te dringen.(2021)

Composteermachines

Groenafval, etensresten, wegwerpservies, bestek en koffiebekertjes razendsnel composteren met een composteermachine (Eco Creation). Dit apparaat kan afval, dat normaal gesproken een half jaar nodig heeft om te composteren, in een etmaal omzetten in compost. De voordelen zijn minder afval leidt tot minder transport en dus minder CO2-uitstoot. Daarnaast ontstaat er een nieuwe grondstof, compost dat gebruikt wordt om kruiden op te laten groeien waar kruidenthee en cocktails van worden gemaakt voor festivals. Het afval moet wel gescheiden worden in twee afvalbakken.

compost
Diergaarde Blijdorp composteert alles.

Waterbesparing

Per editie wordt op Lowlands 5.000 kubieke meter drinkwater en even zoveel oppervlaktewater gebruikt. In de afgelopen jaren is het waterverbruik met de helft verminderd. Een groot deel van de toiletvoorzieningen bestaat uit vacuümtoiletten, waar minder water gebruikt wordt. Bij de toiletten die nog wel met water doorgespoeld worden, wordt water uit de Lowlands-vijver gebruikt.

Afvalwater van de vaatwassers wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen.

Het festival heeft een recyclingproject waarbij het water wordt geconserveerd in de biertenten. Ook in de kipgrilltenten gaat het afvalwater van de vaatwassers niet rechtstreeks naar de afvoer, maar wordt het hergebruikt om de toiletten mee door te spoelen.

Horeca

Ook de horecavoorzieningen op festivals verduurzamen steeds verder. Op Lowlands staat Rabobank met Brasserie 2050. In dit ‘restaurant van de toekomst’ worden niet alleen de smaakpapillen geprikkeld, maar worden ook vraagstukken geserveerd. Een voorbeeld daarvan is hoe we de wereldbevolking in 2050 kunnen voeden. Hoe krijgen we de voedselproductie omhoog en krijgen we de impact ervan flink omlaag? De ingrediënten waarmee gekookt wordt, kunnen volgens The Food Lineup afkomstig zijn van biologische boeren, maar ook van vertical farms.

Bio lekkernijen

Bij het Oktoberfest te München kan je naast de traditionele Duitse vleesspecialiteiten zoals (bio)worsten, vlees met kartoffeln en schnitzels veel vegetarische en veganistische lekkernijen krijgen. Dit aanbod breidt zich alleen maar verder uit.

Strikt genomen is zelfs het bier uit Beieren veganistisch, omdat het volgens de Beierse zuiverheidswet wordt geproduceerd. Die bepaalt dat alleen water, hop, mout en gist mogen worden gebruikt om bier te brouwen. Het bier wordt overigens speciaal gebrouwen door de zes grote brouwerijen uit München: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Staatliches Hofbräuhaus, Paulaner of Spaten.

Living labs voor innovatie

Innofest biedt acht festivals, zoals Oerol, Eurosonic Noorderslag en Into The Great Wide Open, aan als living labs voor innovatie. Dit werkt volgens de organisatie goed, omdat een festival een soort mini-maatschappij is, maar dan tijdelijk. Er wordt een energiegrid gebouwd, tijdelijke riolering aangelegd, er zijn logistieke uitdagingen en veel mensen die moeten eten of slapen. Je kunt er alles testen wat je ook in een echte maatschappij kunt testen, maar sneller en beter. Innofest helpt op deze manier naar eigen zeggen jaarlijks dertig innovaties sneller en beter naar de markt.

Bij het zoeken naar oplossingen kan je als volgt te werk gaan:
1. waar vindt waardeverlies plaats
2. selekteer de grootste kans
3. kies het businessmodel waarmee de kans het best wordt benut
4. kies de best passende design strategie

Ontwerpprincipes

Circulaire festivals (of regeneratieve festivals)

In een circulair systeem weet je precies wat de input en de output is. Alles heeft een oorsprong en bestemming. Er gaat niks verloren.
Je kan eerst een flow analysis maken. Welke materialen gebruik je allemaal op een festival. Elk stukje karton, elke liter water, elk blikje, elk stukje glas, elke tent… Kortom alles kan je indexeren. En wat eruit kwam ook. Tot urine en fecaliën aan toe. Zo kan je bijvoorbeeld de koolstofkringloop van voedsel sluiten door te composteren en het herwinnen van mineralen uit urine.

Je kan de voedselkringloop regeneratief maken. Alle food op het festival zou vegan kunnen zijn en alle ingrediënten zouden van regeneratieve landbouw kunnen komen. Ter plekke zouden wij alle voedselresten van het festival en de groenresten uit de omgeving bij elkaar voegen en daar hoogwaardige compost van maken die tijdens de Permacultuur-workshops zouden die gebruikt kunnen worden  om een voedselbos en zeldzame gewassen aan te planten. Vervolgens zou je kunnen kijken naar de CO2-uitstoot van het voedseltransport, het aantal bezoekers en op basis daarvan samen met de bezoekers 'fijnstof-vretende’ struiken aanplanten. Het theoretisch resultaat zou zowel een (gecompenseerd) negatieve CO2 uitstoot omvatten, als sluiting van de keten met een aantoonbaar regeneratief resultaat op flora, fauna en biodiversiteit. 

Op basis van die informatie uit het eerste jaar kan je weer aanpassingen doen in het tweede jaar. (2021)

Goede voorbeelden

Lowlands

Duurt drie dagen en er komen 60.000 bezoekers. Er was 130.000 liter diesel voor nodig. De grote tent kostte 400 liter per uur (om de aggregaten te laten draaien voor de stroom voor geluid en licht).

Om dit duurzamer te kunnen organiseren had men de volgende ideeen  
- gebruik waterarme vliegtuigtoiletten die maar 1 liter water gebruiken
- spoel de normale toiletten met 6 l in plaats van 10 l water
- gebruik de urine om kunstmest van te maken (en haal fosfaat er uit)
- vergist de ontlasting -> energie -> voor het festival + fosfaatwinning uit de urine.
- 100 % afbreekbare drinkbekers die terug gaan naar de fabriek. 10 bekers leveren je een muntje voor een biertje
- deel 100.000 vuilneszakken uit
- zet 500 grote vuilcontainers op het terrein
- gebruik navulbare oprolbare waterflessen waar je statiegeld voor geeft.
- maak het mogelijk te kiezen voor green getto's om je tent op te zetten. getto's waar het schoon blijft
- haal elektriciteit liefst rechtstreeks uit de hoogspanningsmasten (ipv uit aggregaten). Daarvoor heb je wel tranvo's nodig.
- laat de alfatent met zonnepanelen het hele jaar staan om de energie te krijgen voor drie dagen lowlands.
- haal de 5000 m3 water voor drinken en douchen door een koolstoffilter dat dan geloosd kan worden worden op het opp water
- zorg dat er gezonde snacks verkrijgbaar zijn. La Place heeft gecertificeerde koffie, fair trade koffie, bio aardappelen vegetarische sushies
- geef de artisten krijgen biologisch te eten -> zie www.lowlands.nl
- zet een biobased poppodium in met zonnecollectoren


Zo worden er nu ook popconcerten georganiseerd onder de naam zeropop. Zie ook http://www.greenlabelevents.com/

afvalfestivals
Een duurzaam golftoernooi.

- De spelers worden opgehaald in een BMW met A label
- Restaurant biologisch, seizoens- en streekgebonden, koffie fair trade. Wegwerpspullen biologisch afbreekbaar
- Afvalscheiding
- Stroom van transformatoren op groene stroom (niet van generatoren op diesel)
- Vluchten worden gecompenseerd via het KLM zero programma
- Elektrische scooters
- Golfcourse met natuurlijke beplanting (heide) en zo min mogelijk besproeid
- Machines op biodiesel. Geen fungiciden meer maar andere middelen
- Prikkeldraad afzetting is vervangen door glad draad
- De rest wordt gecompenseerd door de Climate Neutral Group.

Duurzame formule 1 races

Over tien jaar, in 2030, moet de uitstoot van CO2 in de Formule 1 volledig geneutraliseerd zijn. Dat is de doelstelling die de internationale autosportfederatie FIA vandaag bekend maakte. Ze willen dit gaan doen met hybride verbrandingsmotoren met biobrandstoffen en hybride technologie. 

Duurzame logistiek en reizen

Naast het verduurzamen van de auto’s zal ook het verduurzamen van de evenementen een grote rol spelen. Zo moet bij de exploitatie van kantoren, faciliteiten en fabrieken die werkzaam zijn binnen de Formule 1 meer gerecycled worden. Toeschouwers moeten al vanaf 2025 een milieuvriendelijke manier aangeboden krijgen om naar het circuit te komen en vanaf dat jaar mag ook eenmalig gebruik van plastic niet meer.

Formule E

Niet te verwarren met Formule 1 is de Formule E klasse wel al volledig elektrisch. Sinds het idee van een volledig elektrische raceklasse in 2011 ontstond is de populariteit en interesse alleen maar gestegen. Formule E wordt in tegenstelling tot Formule 1 op kleine stadcircuits gehouden. Ook Eindhoven maakt kans om een Formule E race te organiseren.

Muziekfestival Noorderslag

Muziekfestival Noorderslag krijgt stroom van een unieke combinatie van zonneenergie en biobrandstof die tot wel 95% CO2-uitstoot bespaart. De Mobile Solar Plant is een container van zes meter waaruit een 150m2 veld aan zonnepanelen uitklapt met daarin een Bredenoord Smart Powerbank en een aggregaat. De MSP komt ingeklapt op de locatie aan en kan met de speciale uitklaptechniek binnen een uur operationeel zijn.

Theaterfestival de Parade

De bekende zweefmolen en vele eettentjes zijn het symbool van Theaterfestival de Parade. Vanaf deze zomer gaat de Parade in Den Haag volledig over op groene stroom. Voorheen kwam de stroom uit aggregaten wat voor veel lawaai en vervuiling zorgde. De overstap naar groene stroom betekent dat er in deze tien dagen 20.000 liter diesel en 50 ton CO2-uitstoot wordt voorkomen op de Haagse locatie. De Amsterdamse editie van theaterfestival ging al in 2017 als eerste over op groene stroom, waarna Utrecht volgde.

Welcome to the Village

Welcome the village in Leeuwarden maakt gebruik van een mobiele opslagbatterij om in licht en geluid te voorzien. Het festival profileert zich als één van de groenste festivals ter wereld en heeft als doel om in 2022 volledig circulair te zijn.   

Glastonbury

verbiedt plastic flesjes en bekers en heeft aangekondigd niet langer eenmalige plastic waterflesjes en bekers te gaan gebruiken om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. In de voorgaande edities werd naar schatting ongeveer een miljoen bekers gebruikt. Aan de bezoekers wordt geadviseerd om herbruikbare drinkflesjes mee te nemen, te carpoolen, geen afval te laten slingeren en tenten na afloop weer mee naar huis te nemen.

Pinkpop en recyclen

Steeds meer festivals zetten in op het recyclen van afval. Afval kan op festivals in een gesloten omgeving na gebruik worden ingezameld om het vervolgens te recyclen. Bij een gesloten omgeving vindt zowel de verkoop als de inzameling plaats op dezelfde plek. Pinkpop start in 2019 met een pilot dat als doel heeft om 90 procent van alle drinkbekers gescheiden in te zamelen en na te sorteren. Op die manier kunnen ze effectief gerecycled worden, wat bijdraagt aan de circulaire economie. Ook wilt Pinkpop al het andere afval op zowel het festivalterrein als op de campings gaan scheiden. Het restafval dat niet kan worden verwerkt wordt omgezet in groene stroom.

DGTL

Dancefestival DGTL kreeg het begin dit jaar de Greener Festival Award 2018 uitgereikt. Daarmee behoort het evenement tot één van de duurzaamste festivals ter wereld. DGTL wordt elk jaar een stukje groener: dit jaar maakte het festival gebruik van harde, afwasbare bekers in plaats van plastic wegwerpbekers en groene stroom. Daarnaast is er tijdens het festival alleen vegetarisch voedsel verkrijgbaar en wordt er gekookt met onverkochte en verspilde producten om voedselverspilling tegen te gaan. In 2020 wil DGTL volledig circulair zijn met als uiteindelijke doel om volledig emissievrij te opereren. Dat betekent dat ook alle logistiek rondom het festival emissievrij moet zijn.

 

Als je zelf een festival organiseert.

Als je zelf een evenement of activiteit organiseert kan deze checklist je helpen bij het bekijken of je aan allerhande aspecten van duurzaamheid hebt gedacht. Je kunt hem invullen en dan krijg je hem terug gestuurd en als je wilt krijgt je docent hem ook.

Hoe duurzamer, hoe groter de kans dat je op het festival mag staan. 

Op basis van milieuvriendelijkheid worden er eco-punten toegekend bij de oktobefesten in München, bijvoorbeeld voor het gebruik van biologisch afbreekbare hydraulische olie in kermisattracties. Ook kunnen eco-punten behaald worden met andere energiebesparende oplossingen, zoals zonnepanelen of het gebruik van LED-verlichting in tenten of kermisattracties.

De nieuwe strategie heeft geleid tot een vermindering van het afval en watergebruik en een toename van groene energie. Ook is er een steeds groter assortiment aan vegetarische en veganistische lekkernijen beschikbaar.

Regelgeving

Sommige steden hebben evenementenbeleid waarin punten gescoord worden voor evenementen die een groen energieplan hebben, kraanwater aanbieden, afval gescheiden inzamelen en bij catering rekening houden met een lokaal en vegetarisch aanbod. Men wil de eisen steeds strenger maken.

In 2022 gaat in die steden een verbod gelden nog te werken met plastic wegwerpbekers met uitzondering voor feesten als carnaval en Koningsdag, omdat deze verspreid over de hele stad gehouden worden.

Een mogelijke les:  "Afval bij popfestivals".

Popfestivals, voorbeelden van lineaire economie?

Pukkelpop is een bekend festival in België. Bekijk het onderstaande filmpje;

Geef hier in minstens 50 woorden aan wat je te zien krijgt in het filmpje

Bekijk onderstaand filmpje. Hoe maken omwonenden van Tomorrowland het festival duurzamer?

Geef in minimaal 50 woorden aan wat je ziet op het filmpje.

Lees dit artikel en geef je mening over wat er verteld wordt, in minimaal 50 woorden.

Wat weet je zelf over milieuproblemen?

Vind je zelf dat je voldoende over de problematiek weet? Leg uit waarom.

 

Filmpje over hoe je plastic bekertjes bij festivals zou kunnen gebruiken voor 3D printers.

Een toolkit voor afvalvrije festivals is hier te vinden.

Er is ook een green deal gesloten m.b.t. duurzame evenementen. Zie hier

Duurzame voetbalwedstrijden (2021)

duurzamer te worden met beloningen, met hun reisgedrag van teams en supporters, en met de exploitatie van de stadions.
Reizen kunnen gecompenseerd worden, je kan werken op groene stroom etc.

DUURZAAMHEID BIJ HET PROJECT CITYMARKETING

Deze opdracht maak je met jouw projectgroep.

Orientatie

Mede door de film De ongemakkelijke waarheid van Al Gore is het milieu weer helemaal terug op de agenda! Het wordt niet alleen in Nederland maar in heel de wereld belangrijk gevonden serieus maatregelen te nemen om onze aarde leefbaar te houden. Op deze site staat van alles over dit thema.Kijk maar bij het overzicht. Bekijk deze site, maar natuurlijk kun je ook op andere sites kijken, en noteer een aantal onderwerpen waar duurzaamheid zich mee bezighoudt. (min. 1 A4)

Deskresearch

Ook gemeenten besteden aandacht aan duurzaamheid. Hoe is te zien op www.duurzaamheidsmeter.nl  Zoek uit wat de stad (winkel, winkelcentrum, vereniging, etc) die jij gekozen hebt al doet aan duurzaamheid. Als je een winkel, vereniging of winkelcentrum hebt, kijk dan ook eens bij de stad waar deze gesitueerd is, of informeer bv. eens bij de winkeliersvereniging waar zij bij zijn aangesloten. Hoe duurzaam je gemeente is, is hier te zien.  

Uitvoering opdracht voor Citymarketing

Neem het onderdeel duurzaamheid mee in de promotie van je stad, winkel, vereniging of winkelcentrum. Geef hierin ook aan wat zij nu al doen aan duurzaamheid, wat beter kan en geef hierin adviezen.

Bij marketing wordt vaak drukwerk gebruikt. Hier kun je zien wanneer je kunt spreken van duurzaam drukwerk. 

Hier onder een lijst met duurzaamste stden van de wereld in 2018

duurzaamste steden

LED media façade in glas

vividglassVividGlass is een volledig geïntegreerd videoscherm bestaande uit hoog transparante, dubbelwandige glazen panelen met LED's die aan de binnenkant van een gebouw bevestigd zijn. Door de maximale gebouw integratie wordt er geen afbreuk gedaan aan de architectuur van het pand. Het heeft een transparantie van 60% waardoor de lichtinval en verbinding met de buitenwereld behouden blijft.

 

 


Hier staat een reader over kritisch consumeren zoals dat op het Koning Willem I College gegeven wordt. 

Op de Herman Brood Academie zegt men:

• Artiest —> optreden in een duurzame muziekindustrie. SDG’s input voor songs. Nieuwe vorm van optreden (green rider, energiebesparend materiaal etc. Toename van duurzame events waar passende muzikale omlijsting nodig is.
• Techniek —> duurzame geluids- en lichttechniek / energietransitie / transport. Vraagstukken vanuit stage-instellingen; circulaire materialen
• Management —> duurzame -circulaire- festivals; checklist sustainable manager (—> Green Events checklist duurzame muziekindustrie)