Open menu

Duurzaamheid en ik.

Niet iedereen is hetzelfde. Dat geldt ook voor jullie.

Maak een collage met foto's van jezelf, je hobby's, wie je bent, wat je mooi vindt, je vakanties. Dit wordt de kaft van het tabblad duurzaamheid en ik / thuis. Zet er de tekst op duurzaamheid en ik.

Het bureau Young mentality onderscheidt jongeren in:

- sociale aanpassers
niet graag alleen, maken makkelijk vrienden
als anderen zich duurzaam gedragen doe jij dat ook
eigenzinnige idealisten,
afwijkende kleren, willen anders zijn, materiële status is niet zo belangrijk, willen veel variatie.
Vooral geinteresseerd in de internationale kant van duurzaamheid.
- enthousiaste verkenners,
veel op zoek naar nieuwe uitdagingen, spanning (toch veelal van thuis uit)
De natuur is er om te sporten of voor avontuur.
- honkvaste gemakszoekers,
lekker thuis, niet erg bezig met duurzaamheid en de wereld staat ver af. 
extraverte statuszoekers
gaat graag naar grote feesten, wil merkkleding of tech gadgets, 
Duurzaamheid staat op gespannen voet met de zucht naar luxe en glamour. 
Als je er zelf beter van wordt, is over duurzaamheid te praten.
- erkenningszoekers
wat onzeker, wil er graag bij horen. Koopt merkkleding. Valt niet graag op. 
Leren over duurzaamheid het liefst via TV e.a. media.

Opdracht 

1. Bij welke groep hoor jij vind je ? Hoe zit dat in de klas ? Bediscussieer dat met je medestudenten.

2. Bij duurzaamheid proberen we een optimale balans te vinden tussen people-profit-planet en tevens te denken aan de toekomst en problemen elders. Hoe sta jij hierin? Door 12 items te rangschikken in een volgorde van 12 (=het belangrijkste) tot 1 (=het minst belangrijk voor je), kom je hierachter. Maak je eigen volgorde en kijk hoe duurzaam jij in het leven staat. Gebruik daarvoor dit bestandje.

Verwerk dat in je verslag.

3. Bereken hoe duurzaam je leeft. Vul daarvoor de vragen in op deze site. Bedenk wat je kan verbeteren.

Je kan ook http://www.brabantsevoetafdruk.nl/

Bewaar je uitslagen en geef je mening over deze uitslag.

Door je koopgedrag stem je telkens of je wilt dat de wereld duurzamer wordt of niet. Ook door welke bank je neemt, of je vaak de fiets of het OV neemt en of je thuis energie bespaart of dat je let op meer duurzame voeding. Je kan zelf  genoeg doen om de werled wat beter te maken !

Wat kan ik zelf doen De duurzame burger

Opdracht:

Schrijf op welke 18 voorbeelden hier onder worden genoemd die je kan uit voeren als duurzame burger.

Schrijf voor elk voorbeeld op 1. doe je al 2. doe je niet maar ga je doen 3. ga je nooit doen (je mag het cijfer er achter zetten)

Geef aan of het voorbeeld 1. weinig moeite kost maar ook weinig bijdraagt aan duurzaamheid. 2. weinig moeite kost maar veel bijdraagt. 3. veel moeite kosten en weinig bijdraagt of 4 veel moeite kost maar veel bijdraagt. Het cijfer er achter zetten volstaat. 

Bediscussieer met je medestudenten de uitkomst. 

 Een duurzaam persoon

Watkanikzelfdoen

Spaart en belegt duurzaam


meer

Watkanikzelfdoen Koopt Fair Trade
producten

 
meer

Watkanikzelfdoen Koopt duurzaam inmeer

Watkanikzelfdoen Hergebruikt  materialen

meer

Watkanikzelfdoen Bespaart materialen
 

meer

 
Watkanikzelfdoen Bespaart energie
 

meer

Watkanikzelfdoen

Gebruikt en koopt computers duurzaam

 

meer

Watkanikzelfdoen

Koopt milieulabels

meer

Watkanikzelfdoen Discrimineert niet.


meer

Watkanikzelfdoen Pesten niet

meer

Watkanikzelfdoen Is tegen kinderarbeid

meer

Watkanikzelfdoen Is tegen uitbuiting

meer

Watkanikzelfdoen Gaat duurzaam op vakantie

meer

 
Watkanikzelfdoen Koopt een duurzaam gebouwd huis

meer

Watkanikzelfdoen Koopt een schone auto

meer

 
Watkanikzelfdoen Koopt gezonde duurzame voeding

meer

Watkanikzelfdoen Koopt duurzame kleding

meer
 
Watkanikzelfdoen De duurzame student
meer

Zelf beginnen:

Klimaatneutraal leven? Verminder je energieverbruik en compenseer je verdere CO2 uitstoot. Surf naar www.hier.nu en stel uw eigen actieplan op.

Schaf een HRE-ketel aan wanneer uw verwarmingsketel aan vervanging toe is. Omdat zon HRE ketel ook stroom opwekt, is het in feite een complete minicentrale voor verwarming, water en elektriciteit.

Vervang gloeilampen door LED-verlichting. Een spaarlamp verbruikt circa 80 procent minder energie en gaat acht keer langer mee dan een gloeilamp. Een LED- lamp, met gewone lampfitting spaart zelfs 90 procent energie en maakt 50.000 branduren waar.

Laat de auto staan en gebruik de fiets
  voor alle sportieve afstanden. Dat scheelt CO2 uitstoot, voorkomt dat je in de file moet staan en verbetert je conditie.

Ga voor een hybride of elektrische auto  en ondersteun daarmee de ontwikkeling van schone auto's.

Gebruik de energie die je opwekt op de hometrainer om uw mobiele telefoon op te laden.

Vraag bij aanschaf van een apparaat of je het product kunt terugbrengen voor recycling wanneer u het afdankt. Daarmee prikkelt je de bewustwording van de winkelier over duurzaam ontwikkelen en is de kans groter dat er slimme retoursystemen worden opgezet.

Denk niet dat duurzaam en milieubewust leven een ver-van-uw-bedshow is. Er zijn al veel duurzaam ontwikkelde producten te koop. Je hoeft daar alleen maar bewust voor te kiezen.

Koop geen waterbed. Het is verreweg de grootste energieverslinder van alle huishoudelijke apparaten.

Blijf hard roepen om energiebesparende, eerlijke en duurzame producten. Hou je ogen open voor alles wat er op dat gebied op de markt verschijnt en kies bewust voor duurzame zaken. Laat voelen wat je macht is als kritische consument.

Vraag je bij elke aankoop af of het artikel van uw keuze duurzaam en eerlijk geproduceerd is. Prikkel winkelier en producent met uw vraag. Gevolg: een steeds gevarieerder, betaalbaar aanbad aan milieu- en mensvriendelijke producten.

Meld je aan bij een energiebedrijf dat zowel groene stroom als groen gas levert.

Bedenk dat je bijna een kwart van uw consumptie
klimaatneutraal kunt maken door uw greencard te gebruiken als je benzine tankt, voor de aankoop van kleding, producten voor persoonlijke verzorging en voor uw vliegreizen en ontspanning.

Wil je echt milieuvriendelijk reizen, kijk dan op www.dekleineaarde.nl, www.ecotoerisme.nl, www.duurzaamtoerisme.nl, www.responsibletravel.nl www.tourismconcern.org.uk, www.grdc.org.

Check uw vakantievoetafdruk
en kijk hoe belastend die is door te surfen naar www.vakantievoetafdruk.nl.

Ga veel en uitbundig dansen
in de duurzame dancing in Rotterdam, waar de trillingen van de vloer worden omgezet in energie. Een innovatief concept voor het opwekken van energie, dat zich leent voor een scala aan toepassingsvarianten.

Zoek je duurzaam werk? Surf dan naar www.duurzamavacaturebank.nl en kijk naar het aanbod van banen op het gebied van het milieu, duurzame energie en alternatieve gezondheidszorg.

Neem als consument geen genoegen met goedkope artikelen die gemaakt zijn in sweatshops in derdewereldlanden of het product kunnen zijn van kinderarbeid.

Let bij de aanschaf van apparatuur op het energielabel. Je kan eraan zien hoeveel energie een nieuw apparaat verbruikt (www.energielabel.nl) 

Kies voor groene stroom en groen gas bij je energieleverancier.

Kijk ook eens op www.bespaarbox.nl waar veel direct uitvoerbare praktische tips op staan voor besparingen als particulier.

Trek uw opladers uit het stopcontact en zet je tv, cd- speler en pc uit als u ze niet gebruikt. Ook in standby-stand blijven ze allemaal stroom verbruiken.

Zie eens af van een vliegreis naar verre bestemmingen en ontdek per fiets, te voet of per zeilboot hoe verrassend Nederland kan zijn.

Laat je niet wijsmaken dat zelfs de kleinste energiebesparingen geen zoden aan de dijk zouden zetten. Onderzoeksbureau CE heeft aangetoond dat Nederlandse huishoudens, kleine bedrijven en automobilisten 40 procent van het nationale energiegebruik voor hun rekening nemen.

Zorg dat je huis goed geïsoleerd is en de ramen van dubbel glas zijn.

Kweek eigen groenten en kruiden in uw tuin of op uw balkon. Kruiden staan prachtig in de gewone border of in potten en het scheelt in transportkosten voor de aanvoer van groenten.

Stel je kritisch op ten opzichte van de CO2 effecten van globalisering; kies bewust voor lokale producten die minder ver hoeven te reizen. Vraag erom bij de slager of groenteman, zoek ernaar bij de supermarkt.

Let er bij vervanging van oude apparaten op dat je energiezuinige nieuwe apparaten koopt (A-Label). Met name oude wasmachines en droogtrommels gebruiken enorm veel energie. Dat verbruik kan oplopen tot 20 procent van het totale huishoudelijke energieverbruik. I

nstalleer een waterbesparende douchekop.
Dat bespaart ongeveer 4,5 liter per minuut aan water.

Geef lege inktcartridges van uw pc en uw mobiele telefoons een nieuw leven. Lever ze in bij een goede- doelenorganisatie.

Controleer bij aanschaf van tuinmeubilair en houten bouwmaterialen of ze voorzien zijn van het FSC-, PEFC, en MTTC- certificaat. Dan weet je zeker dat ze duurzaam zijn geproduceerd.

Ontdooi diepvriesproducten in de koelkast, zodat de kou bewaard blijft in de koeling.

Moeite met nee zeggen
tegen onnodige zaken? Het is gemakkelijker dan je denkt. Laat voortaan de plastic tassen in winkels en supermarkten voor wat ze zijn. Neem gewoon uw eigen boodschappentas(sen) mee.

Heb je genoeg van de stortvloed aan reclamefolders? Plak een nee/nee sticker op de brievenbus en haal opgelucht adem.

Lees vooral het goede nieuws over duurzaam ontwikkelen. Steeds meer ontwikkelingen en initiatieven zullen je positieve kijk bevestigen.

Neem deel aan de discussie over het klimaat en stel vragen aan deskundigen. Veel sites van milieu en natuur en belangenorganisaties hebben een forum waaraan je kunt deelnemen en bieden de gelegenheid vragen te stellen of te reageren op informatie die op de site is geplaatst.

Verdiep je zoveel mogelijk in het onderwerp
duurzaam ontwikkelen, zodat je de hypes van de echte informatie kunt onderscheiden.

Lees boeken over duurzame ontwikkeling en klimaatverandering Zie hier

Sluit je aan bij milieu- of natuurorganisaties als je je leefomgeving actief wilt beschermen. 

Laat je geen doemdenken aanpraten;  Duurzaam ontwikkelen biedt enorme kansen als iedereen zich daarvoor inzet.

Leef bewust, volg de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet en blijf voor ogen houden dat dienstverlening veel milieuvriendelijker is dan producten kopen. Dus help familie of vriend een met een klus in huis of in de tuin als verjaardagscadeau.

Kies in de supermarkt, bij de groentewinkel en de bakker
voor producten in biologisch afbreekbare verpakkingen.

Koop zoveel mogelijk fair products als Max Havelaar- koffie, kruiden, wijn, ecofruit en vruchtensappen.

Ondersteun de slow food-beweging door streekproducten te kopen, uit eten te gaan in een slow food restaurant of zelf de tijd te nemen voor het koken en genieten van een rustig maal.

Denk nooit dat gaat niet lukken en houd voor ogen dat elke dag nieuwe kansen aandraagt voor duurzaam ontwikkelen.

Neem geen genoegen met halve of halfslachtige informatie bij aankoop van producten. Ga voor 100 procent duurzame en fair trade- producten.


Andere interessante sites
www.oneworld-citizens.org

De jaarlijkse trek van sommige dieren is te vergelijken met de jaarlijkse trek van grote zoogdieren in metalen vogels.