Open menu

Waterstofnet 

Duitsland investeert 9 miljard in netwerk (2021)

Ons buurland trekt negen miljard uit om de aankomende tien jaar een waterstofinfrastructuur met een vermogen van vijf gigawatt aan te leggen. Voor de beeldvorming: dat komt overeen met de capaciteit van tien kerncentrales.

Waterstof- en warmwatersysteen voor woonwijken

In Hoogeveen begint eind 2020 de bouw van een wijk met een eigen waterstofcentrale. De zestien huizen zullen overtollige elektriciteit centraal omzetten in waterstof. Een warmtepomp en brandstofcel zorgen voor genoeg warmte en energie in de donkere, koude wintermaanden. Door een centrale energiecentrale te bouwen kan het systeem veel efficiënter werken.

Een grote warmtepomp, een opslagtank voor warm water, een elektrolyzer die stroom omzet in waterstof, en een waterstofauto. Die laatste dient als brandstofcel; de waterstof gaat de auto in en de elektrische energie wordt vervolgens via de auto aan woningen geleverd.

Een pomp met grote capaciteit kost per bewoner drie keer minder dan een waterpomp in elk huis.

Bovendien wordt de warmtepomp veel efficiënter. In het systeem produceert de pomp warm water als er een overschot aan elektriciteit is. Het warme water slaan we vervolgens op, en het blijft warm tot mensen het nodig hebben. Dat is normaal niet zo; dan werkt de pomp als er warm water nodig is. Dat is vaak op momenten dat de duurzame elektriciteit niet beschikbaar is, in de vroege ochtend of de avond.

Bewoners betalen €45.000 extra voor het huis om de installatie te bekostigen. Dat wordt op termijn terugverdiend doordat er geen energierekening op de mat valt. Wat de terugverdientijd is moet blijken.

Waterstof via bestaand gasnet (2022)

In Lochem zijn de eerste (12) woningen verwarmd met waterstof via bestaand aardgasnet
Of waterstof op een goede, veilige én comfortabele manier huizen kan verwarmen gaan we hier aantonen.

Bijmengen van waterstof in ons gasnet

Dat blijkt een slecht plan: het is duur, levert weinig op en verdringt andere, betere toepassingen van waterstof. En het drijft de prijs van gas op. Toch geven we er in Nederland subsidie voor. (2022)

Waterstoffabrieken

Voor onze hoogovens is 5000-6000 megawatt aan vermogen nodig. In 2022 gaat Shell een nieuwe waterstoffabriek bouwen van 200 megawatt, goed voor 60.000 kilo waterstof per dag, ofwel 25-30x minder dan de hoogovens nodig hebben. Dit voor de productie van benzine, diesel en kerosine. Het olieconcern wil in 2050 een emissievrij bedrijf zijn.

Maar op de Maasvlakte zou in totaal tot 2000 megawatt geproduceerd kunnen worden. In  Eemshaven bestaan plannen voor een waterstoffabriek van 4000 megawatt. Daarvoor zijn enorm grote nieuwe windparken nodig. Dat zou al over vijf jaar gereed kunnen zijn.

Er zal ook veel in zonnige landen geproduceerd moeten worden. Waterstof is beter te vervoeren dan elektriciteit via het net.