Open menu

Goed nieuws 

Nederland heeft bijna geen plofkippen meer. Kippen hebben het in Nederland beter gekregen.

De zogenaamde “Inflation Reduction Act” in de V.S. is een feit, met 370 miljard dollar aan groene investeringen in onder meer hernieuwbare energie en schone waterstoftechnologie. Hierdoor trekt de industrie uit Europa langzaam weg maar we hebben een hoogopgeleide bevolking en nog steeds een industriële basis met veel kennis. En geld zou geen probleem moeten zijn in Europa.

30 procent van de aarde gaat beschermd worden tegen 2030, naast een halvering van de voedselverspilling en een internationaal fonds om dat te financieren.

Wij hier, vandaag, zijn op heel veel manieren bevoorrecht. Bevoorrecht door het land waarin we wonen, de vrijheid die we hebben om te zeggen wat we willen en te zijn wie we willen zijn, bevoorrecht door ons zorgstelsel, bevoorrecht door de infrastructuur en de verschillende vangnetten waar we in tijden van nood op kunnen terugvallen.

Nederland wordt een prettige samenleving waarin we meer met het openbaar vervoer reizen en minder met de auto. Waarin we wonen in compacte groene steden en dorpen met voorzieningen op loopafstand. Het landelijk gebied is gevarieerder: met minder veeteelt en met de teelt van andere gewassen, ook voor natuurlijke grondstoffen. Kortom, een economie gericht op welvaart én welzijn.

De meest positieve voorspellingen over het plaatsen van zonnepanelen in Nederland worden zelfs overtroffen. Hernieuwbare energie groeit nu wereldwijd zo snel dat ze tegen 2025 al de grootste bron van elektriciteit kan zijn.

We gaan meer fietsen (al dan niet elektrisch)
Er is een grote opmars van zonne- en windenergie bezig
Er wordt nieuw bos geplant
Vega is in opkomst
Groen is het nieuwe normaal aan het worden
We zijn onze eigen natuur aan het herontdekken
Agro-ecologie
Autoluwe economisch gezonde steden
Burgers die windcollectieven opzetten.

We voeren als maar minder oorlog en er vallen als maar minder doden.
In de oudheid was de kans door geweld gedood te worden 1 op 6
Nu 1 op 41.000 wereldwijd.
In Nederland 1 op 170.000 op een geweldadige dood.
Vier continenten zijn vrijwel oorlogsvrij.

De kans op kernoorlogen is afgenomen.
In 1985 waren er 62.000 kernwapens.
In  2014 16.000.

In 2016 is de uitstoot van CO2 niet meer toegenomen ondanks een groeiende wereldeconomie.
Nu moet hij gaan dalen en daar moeten we allemaal aan gaan werken.

Ikea investeert 1 miljard euro in duurzame energie voor arme landen (2021)
 
Van uitsterven geredde dieren
- de zeekoe
- bultrugwalvissen
- reuzenpanda's
Er zijn weer wolven in Duitsland en Nederland (150)
Grizzly beren in Yellostone park zijn verzesvoudigd sinds 1957.
Tijgers in Azie groeien weer. 600 er bij.

China verbiedt de handel in Ivoor vanaf 2017.

In 2020 ondertekenen 26 banken, verzekeraars en impactbeleggers uit tien landen de Biodiversity Pledge. De sector realiseert zich dat het vernietigen van biodiversiteit een groot risico vormt, ook voor investeringen. Daarom gaan ze zich inzetten voor de bescherming en de verbetering van biodiversiteit.

Extreme armoede, het aantal oorlogsslachtoffers, de kindersterfe, de misdaad, honger, kinderarbeid, het aantal doden bij natuurrampen en het aantal vliegtuigcrashes zijn de afgelopen decennia omlaag gevlogen.

Dankzij de inzet van biologische gewasbescherming met onder meer sluipwespen, roofmijten, bacteriën en schimmels, is het gebruik van pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen in de tuinbouw in de afgelopen vijftig jaar wereldwijd met 50 tot 90 procent gedaald. 

De mensheid heeft een buitengewone vooruitgang geboekt in het terugdringen van besmettelijke ziekten en hun gevolgen. Mensen zijn ook weerbaarder geworden tegenover extreme weersomstandigheden en natuurrampen. Geweld nam in al haar vormen aanzienlijk af en is waarschijnlijk op haar laagste punt ooit, ondanks de verschrikkingen van de 20ste eeuw en het huidige terrorisme.

Globaal gezien schoven mensen op van autocratische regeervormen naar de liberale democratie, gekenmerkt door de rechtsstaat en een groeiende vrijheid.

Persoonlijke, economische en politieke vrijheden verspreidden zich wereldwijd en worden vandaag ruim geaccepteerd als universele waarden. Modernisering bevrijdt vrouwen van traditionele rolpatronen, terwijl zij zelf steeds meer zeggenschap krijgen over de eigen vruchtbaarheid. Een historisch hoog aantal mensen – zowel in percentage als in absolute cijfers – is bevrijd van onzekerheid, schaarste en uitbuiting.

Dankzij technologische verbeteringen in de landbouw sinds 1960 halveerde de gemiddelde hoeveelheid land dat nodig is om gewassen te telen en om dieren te voederen.

Intensivering van de landbouw en het afnemend gebruik van hout als brandstof, heeft gezorgd voor een netto herbebossing in vele delen van de wereld. Ongeveer 80 percent van New England is vandaag bebost, tegenover ongeveer 50 percent aan het einde van de 19de eeuw. Gedurende de laatste 20 jaar is de hoeveelheid land voor bosbouw en houtproductie met 50 miljoen hectare afgenomen, een gebied zo groot als Frankrijk.

De hoeveelheid water nodig voor een gemiddeld dieet nam met bijna 25 percent af gedurende de laatste halve eeuw.

Vleesconsumptie is over haar hoogtepunt heen in vele rijke landen en verschuift van rundvlees naar proteïnebronnen waarvoor minder land nodig is.

100 miljoen kinderlevens zijn sinds 1990 gered.

Op het gebied van armoede weten we nu beter wat echt helpt: conflicten slechten, meisjesonderwijs, vrouwenemancipatie, ondervoeding aanpakken, gezinsplanning ondersteunen etc.

Voor het eerst leeft minder dan 10 % van de wereldbevolking in extreme armoede.

Er wordt gewerkt aan het verminderen van mensenhandel en 40 miljoen personen die moeten werken als slaven.

In 2018 groeit de economie harder dan verwacht, is de werkeloosheid historisch laag en het consumentenvertrouwen hoog. Onze auto's worden veiliger, duurzamer en comfortabeler. We leven als maar langer en onze kinderen zijn de gelukkiste op de wereld. 

Sinds 1950 is de levensverwachting van mensen gestegen van 48 naar 71.
Sinds 1990 is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft en rond moet komen van $1,90 per dag met de helft is afgenomen.
Sinds 1990 hebben 2 miljard mensen toegang kregen tot veilig drinkwater en sanitair bij een groei van de wereldbevolking van 40%

De onderstaande top 20 geeft aan hoe we eneorm veel kunnen doen aan klimaatverandering. 

top20

In de veehouderij zijn de laatste 20 jaar teruggedrongen met bijna 70 procent, ruim een kwart van de melkveehouders heeft inmiddels zonnepanelen op zijn daken en het gebruik van antibiotica daalde tussen 2009 en 2017 met 64 procent.

Perjaar wordt 130 miljard aan subsidie gegeven om duurzame energie op de kaart te zetten.

In 1921 stierven 3 op de 10 kinderen, nu 4 op de honderd.

Anders dan welke diersoort ook, wist de mens de aarde te verrijken. Aan de miljoenen biologische soorten, voegde hij miljoenen culturele soorten toe. Wij bouwden kanalen en kathedralen, het internet en Inter Milan. We schreven poëzie en formuleerden natuurwetten. We tuigden landschappen van zand, bos en moeras op met bruggen, speeltuinen en steden.

Het geluid van de zee, de wind en kwetterende vogels complementeerden we met symfonieën van Mozart, kwasa kwasa uit Kinshasa en rap van Kendrick Lamar. Door onze overweldigende creativiteit maakten wij de wereld divers en interessant.

Bovendien beschikken we in toenemende mate over de mogelijkheden om de door ons veroorzaakte problemen weer op te lossen. Dat is al duidelijk zichtbaar in het rijkste en meest ontwikkelde deel van de wereld. Onze bossen groeien weer. De lucht die we nu ademen, is waarschijnlijk schoner dan die van voor de Industriële Revolutie. In de grote rivieren zwemt weer volop vis. In Nederland keerden de zeearend, wolf en wilde kat terug.

Dankzij moderne technologie, van druppelirrigatie tot gentech, wordt wereldwijd meer voedsel verbouwd op alsmaar minder landbouwgrond. Niet alleen stijgt daardoor de wereldwijde voedselproductie en daalt de honger, we spelen ook meer ruimte vrij voor de natuur. Was in 1990 nog 7 procent van het aardoppervlak beschermde natuur, volgens Our World in Data is dat nu al 15 procent.

Waarom zouden we er ook niet in slagen de klimaatverandering te neutraliseren? Om de biodiversiteit weer op te krikken en onze veestapels fors te reduceren door de introductie van kweekvlees? Waarom zou het ons niet lukken om het basisloon in te voeren? Om wereldwijd de armsten aan pensioenen te helpen? Om honger verder terug te dringen en om fatsoenlijk om te gaan met migranten? We zijn niet gedoemd. De toekomst is wat we ervan maken.

Zelfs de onstuimige groei van de wereldbevolking vlakt inmiddels af. Wereldwijd baarden vrouwen in 1920 gemiddeld 5,2 kinderen, in 2020 waren het er 2,4. Naar alle waarschijnlijkheid daalt dat aantal rond 2070 tot nabij de 2, waarna de wereldbevolking weer begint te krimpen. Ook in Afrika zet nu de daling in. Die vooruitgang boeken we niet met genocides, afgedwongen sterilisaties en abortussen. Dat lukt door een stevige economische groei en gewone medemenselijkheid. Door armoede te bestrijden, meisjes naar school te laten gaan en vrouwen over hun eigen lichaam te laten beschikken. Aldus Ralf Bodelier (2021)

Hoe kan Nederland er over honderd jaar uitzien? Een droom.