Open menu

Vragen broeikaseffect

Nu weet je het volgende

- waardoor het broeikaseffect ontstaat
- hoe koud het hier zou zijn zonder broeikasgassen
- hoe het komt dat de hoeveelheid CO2 nu zo toeneemt
- wat er tegen te doen is
- wat de trias energetica is

Je kan
- energie besparen
- indien mogelijk kiezen voor duurzame energie
- energie zo efficient mogelijk gebruiken

Vragen bij basisdeel 4

Hier volgen 10 vragen. Als je er 8 goed hebt ben je geslaagd. Succes.
Druk op continue.


1) Om energie te besparen is het goed streek- en seizoensgebonden producten te kopen. Waarom ?
2) In de onderstaande grafiek zie je dat de CO2 concentratie ieder jaar op en neer gaat. Men noemt dat de zaagtandgrafiek. Dat heeft te maken met zomer en winter. Als het hier zomer is dan is het op het zuidelijk halfrond winter. Maar er wonen veel meer mensen (hier) op het noordelijk halfrond dan op het zuidelijk. Waarom gaat de CO2 concentratie in de lucht 's-winters omhoog en in de zomer weer wat omlaag?

kooldioxide


3) Niets kost zo veel energie als het verwarmen van water. Je gebruikt warm water voor de verwarming, voor douchen, bad, (zwembad, jacuzzi), voor (af)wasmachines, voor het wassen van de handen, voor tandenpoetsen, scheren ect. Je kan (veel) energie besparen door het gebruik te minderen of door lagere temperaturen te gebruiken. Welk van de onderstaande antwoorden is aan te raden om energie te besparen ?
4) Trias energetica wil zeggen
5) Het broeikaseffect ofwel het warmer worden van de aarde heeft vele gevolgen. Wat hoort er niet in thuis ?
6) Nederland had een makkelijke doelstelling op energiegebied namelijk 20-20-20. Ofwel 20 % energiebesparing, 20 % duurzame energie in 2020. Nu we dat niet gaan halen heeft de overheid de doelstelling bijgesteld. Voor hoeveel duurzame energie gaan we nu ? en wat gaat het grootste aandeel hierin leveren ?
7) Wat is geen duurzame energie ?
8) Ieder jaar verstoken we wat de natuur in één miljoen jaar tijd heeft vastgelegd. Bij het verbranden van deze fossiele energie komen stoffen vrij die zorgen voor het broeikaseffect. Wat wordt niet gerekend onder fossiele energie ?
9) Alle kleuren licht vallen op de aarde. Hierdoor warmt de aarde op. Wordt die warmte afgegeven in de vorm van ultraviolet licht of infra rood licht ? Die warmte (dat licht) zou gewoon weer de ruimte in gaan maar wordt tegengehouden door voornamelijk CO2 (kooldioxide) of O2 (zuurstof) in de dampkring ?
10) Licht bestaat uit verschillende golflengten. Hoe ziet het licht er uit als de golflengte korter wordt ? Is dat licht gevaarlijker of minder gevaarlijk dan licht met een langere golflengte ?