Open menu

De duurzame toekomst

Het is 2050. Er bestaat een energieneutrale samenleving met 100% schone voertuigen, gerobotiseerd vervoer en slimme autowegen. Woningen, kantoren en fabrieken kunnen hun eigen (duurzame) energie opwekken. En gebouwen zijn zo goed geïsoleerd dat het verwarmen ervan met een theelichtje kan. Agrariërs leveren groene grondstoffen voor nieuwe producten. En dit alles gebeurt in een leefomgeving die totaal anders is ingericht dan nu.

Er bestaan oplossingen op het gebied van: Smart & Green Mobility, Gebouwde Omgeving, Energy Farming, Energieke Landschappen en Energieneutrale Industrie.

Publieke voorzieningen als water, energie, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs moeten op democratische wijze worden beheerd. Energie wordt niet meer geleverd door kapitalistische multinationals die fossiele brandstoffen verkopen, maar door coöperaties van burgers die de productie van zonne- en windenergie beheren. Ook bedrijven moeten coöperaties worden bestuurd door de werknemers zelf. Zo ontstaat een derde weg tussen het Amerikaanse neoliberalisme en het Sovjet-collectivisme. (Japanse filosoof Kohei Saito)

We kunnen kleinere auto's gaan rijden en het openbaar vervoer gratis maken. Tegelijkertijd kan de staat de sociale zekerheid verbeteren en maatregelen nemen die de gemeenschappelijke banden met anderen versterken. Een andere suggestie is de invoering van het maximuminkomen. Waarom moeten mensen meer verdienen dan pakweg 2 miljoen euro? Als de staat zo'n beleid voert, zal onze manier van denken langzaam maar zeker veranderen.
We moeten naar een maatschappij waarin de industriële vleesproductie is opgeven, we veel minder vliegen en  veel minder kleding kopen.

Zonder het aanpakken van de economische ongelijkheid kan het milieudenken nooit groot worden. We kunnen een betere samenleving creëren als we gratis onderwijs, gratis zorg, gratis openbaar vervoer en gratis internet realiseren. Dat is een andere vorm van overvloed dan elke twee jaar een iPhone kopen. Dan hebben we geen H&M en Zara meer, maar goede voorzieningen voor iedereen, die gratis of goedkoop zijn. Zo kun je een alliantie creëren tussen de arbeidersklasse en de milieubewuste middenklasse.
Meer tijd om van de natuur te genieten, te koken, te sporten, gitaar te spelen of een goed gesprek met vrienden te voeren. (Saito)