Open menu

Geluk en persoonlijke ontwikkeling

 Je wordt gelukkig als je kan doen waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je voor betaald wordt en doet wat de wereld nodig heeft. Dan heb je missie, passie, roeping en een beroep in je leven. Dan heb je een reden om op te staan, dan heeft je leven echt zin en heb je zin in je leven. Dat gevoel wordt het Ikigai gevoel genoemd in Japan. Het zou mooi zijn als je dat kan realisen.

 Ikigai

Geluk heeft te maken heeft met sociaal, economisch en ecologisch geluk. Vrienden, leuke echtgenoot,  gezondheid, genoeg geld, leuke baan, mooie omgeving, schone lucht, schoon water, prettig huis. Je kan pas gelukkig zijn als mensen in je omgeving dat ook zijn. Je hoopt ook dat je kinderen gelukkig kunnen worden. Geluk op people, profit and planet gebied.

Dat is nu juist waar duurzaamheid naar streeft. Geluk voor iedereen voor altijd. Op een aarde die we koesteren en goed beheren.

Vandaar dat duurzaamheid is een optimum vinden tussen people, profit, planet.

Op een gegeven moment kom je er achter dat zelf gelukkig worden maar één kant van de zaak is. Je verbonden voelen met anderen, een doel hebben in het leven, iets bijdragen aan de gemeenschap, zin ervaren is de andere kant.
Hedonistisch geluk t.o.v. eudemonistisch geluk. 
En zonder pijn geen geluk. Afstuderen kost moeite maar dan is het geluk groter. Dat geldt ook voor de geboorte van een kind.  
Als je een berg beklimt kost dat moeite. Hoe meer, hoe groter het geluk als je op de top staat. Emoties moeten fluctureren anders voel je niets.

Als je doet waar je goed in bent, waar je hart naar uit gaat, wat goed is voor de wereld en wat betaald wordt, dan word je het gelukkigst. Dan heb je Ikigai.

Als het beter gaat met
- emoties
- betrokkenheid
- relaties
- betekenis
- prestaties
dan ben je gelukkiger. 

Meer positieve emoties als blijdschap, plezier, geluk. Begrijp wat je voelt.
-> een samenleving met meer trots, vrolijkheid, bewondering, dankbaarheid, liefde en tevredenheid. "Hunt the good stuff". (Seligman). 

Meer betrokkenheid
enthousiame, opgaan in wat je doet. Weet wat je motiveert en wat niet. Maak dan tijd voor waar je plezier in hebt.

Relaties bepalen ons bestaan
maar het is moeilijk zinvolle relaties te onderhouden. Vandaar kan je gesprekstechnieken leren, aandachtiger leren luisteren (LSD Luisteren, samenvatten, doorvragen) conflicthantering leren -> we gaan beter met elkaar om, minder misverstanden, frustratie, agressie, gepest, gezanik en gezeur. 
Meer complimenten, meer steun voor elkaar, meer aandacht, meer vertrouwen, meer vriendschap.

Meer betekenisvol bezig zijn b.v. iets goeds doen voor de maatshappij (voor God) -> een samenleving met minder verveling, zinloosheid.

Prestaties, het gevoel iets te kunnen en daar waardering voor te krijgen. Gezond presteren is iets wat we kunnen leren.  Dat geeft een samenleving vol prachtige menselijke prestaties, waarin we uitdagingen waarderen, volhouden bij tegenslag en elkaar steunen. Inspanningen zijn een manier om vooruit te komen en we raken gemotiveerd door het succes van anderen.  Sta positief in het leven. 

Dus meer karaktervorming en psychologie op school
meer tijd en aandacht voor reflexie en mindfullness
progressiegericht leidinggeven
meer vertrouwen op de werkvloer
een politiek die stuurt op een breder welvaartsbegrip

Duurzaamheid gaat niet over minder maar over méér: meer comfort, meer gezondheid, meer schone lucht, meer creativiteit en vakmanschap, meer kwaliteit, en meer gelijkheid. Groei kan ook in schone energie, voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg, essentiële diensten, herstellende landbouw, etc.
Wat als we fossiele brandstoffen, privé vliegtuigen, SUV’s, geplande slijtage, advertenties e.d. afbouwen. Dat bevrijdt mensen van onnodige arbeid, maak een kortere werkweek b.v. van
20-30 uur zodat meer tijd vrijkomt voor levenskunsten..en betekenisvol zijn verbonden met de rest van de wereld. Verdeel inkomen en welvaart eerlijker, investeer in betaalbare gezondheidszorg, onderwijs en betaalbaar wonen.
Het woord miljardair zou uit alle talen verdwenen moeten zijn.
Regenwouden zijn weer aangegroeid en zijn barstensvol leven. Gematigde bossen strekken zich weer uit over Europa en Canada. De rivieren zitten weer vol vis, ecosystemen zijn hersteld, we draaien op duurzame energie, de temperaturen zijn gestabiliseerd. Vanalles begint te genezen, sneller dan iemand had durven dromen. Als we minder nemen krijgen we meer. (vrij naar Jason Hackel; Minder is meer).

Nederland heeft de gelukkigste jeugd

Van de 41 meest welvarende landen heeft Nederland de gelukkigste jeugd. Volgens wereldwijd onderzoek van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, staat ons land bovenaan de ranglijst als het gaat om onder meer mentale en lichamelijke gezondheid en sociale en leervaardigheden.

Daarmee zijn Nederlandse kinderen tussen 0 en 18 jaar nog nét een beetje gelukkiger dan hun leeftijdgenoten in Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Finland. De kinderen in Chili, Bulgarije en de Verenigde Staten bungelen onderaan het klassement van Unicef.

Negen op de tien Nederlandse 15-jarigen zijn tevreden met hun leven. In het rapport zijn veel vraagstukken meegenomen, zoals
scholing,
gezondheid,
obesitas,
schermtijd,
suïcide,
kindersterfte,
pesten en
de mate waarin jongeren erin slagen snel nieuwe vrienden te maken.

Unicef Nederland merkt op dat geen enkel land in het rapport hoog scoort op álle vraagstukken. Opgroeien in een welvarend land blijkt geen garantie voor een gelukkig en gezond leven waarbij goed onderwijs vanzelfsprekend is, benadrukt Unicef ook.

Te dik
Want Nederland doet het niet op ieder gebied goed. Een op de vier kinderen is bijvoorbeeld te dik. In Japan is dat slechts een op de zeven. En 30 procent van de Nederlandse kinderen víndt zichzelf te dik, dat speelt vooral bij tienermeisjes. Dat zelfbeeld drukt zwaar op het geluksgevoel. Alleen Finse en Schotse meisjes tobben nog meer met hun zelfbeeld.

Stress door school

We weten uit recent onderzoek dat Nederlandse jongeren de meeste stress ervaren door schooldruk. Naarmate die schooldruk groter wordt, ondervinden jongeren meer emotionele problemen en minder levenstevredenheid. 

Geluk

Je wordt gelukkiger als je weet waarnaar je verlangt (dat heet: bewustwording).
Vervolgens moet je stoppen met denken (in loslaten) dat we die wensen nooit kunnen waarmaken (zulke gedachten heten 'beperkende overtuigingen'). Die kun je vervangen door affirmaties: positieve zinnetjes die je herhaalt tot je ze gelooft. Zoals:

Je krijgt alles op het juiste moment. 

Laat je niet langer leiden door de vraag 'wat zullen anderen wel denken?', maar weet 'ik ben goed genoeg'.

Het is dan ook nog eens lekker als je denkt te voelen dat 'het universum' daarbij een handje helpt.

Deepak Chopra

Deepak Chopra (68) schreef meer dan veertig boeken over spiritualiteit en alternatieve geneeskunde, meditatie en homeopathie. Zijn werk werd vertaald in 35 talen. In 1999 riep Time Magazine hem uit tot een van de honderd grootste helden van de twintigste eeuw. De documentaire What The Bleep Do We Know is grotendeels gebaseerd op zijn ideeën.

Elizabeth Gilbert

Van het boek Eten, bidden, beminnen (2006) werden in Nederland een half miljoen exemplaren verkocht. Het boek over Gilberts zoektocht naar innerlijke rust veranderde de schrijfster (46) in een spirituele voorganger met optredens bij Super Soul Sunday van Oprah Winfrey en veel (voornamelijk vrouwelijke) volgers op Facebook en Twitter, die zich laven aan haar wijsheid en humor.

Arjan & David

Arjan Vergeer (34) en David de Kock (38) willen van Nederland het gelukkigste land van de wereld maken. Hoe? Door boeken te verkopen (365 dagen succesvol) en (online) cursussen. Meer zelfvertrouwen, meer inkomen, fijnere relaties en meer plezier? Het kan, zegt het duo, net als hun grote voorbeeld, de Amerikaan Anthony Robbins.

Katie Byron

Probeer de realiteit niet aan te passen aan hoe je denkt dat die zou moeten zijn, maar aanvaard de realiteit zoals die is. Dat is kortweg de boodschap van Byron Katie (73). Ze ontwikkelde een methode (bekend als The Work) die mensen terugbrengt naar 'de waarheid', waardoor ze vrede kunnen sluiten met hun leven. Ze doet dat met boeken, cursussen en lezingen.

Paulo Coelho

Paulo Coelho (68) kreeg in 1987 wereldfaam met de roman De Alchemist. Inmiddels zijn er wereldwijd 32 miljoen exemplaren verkocht, en staat het boek al 350 weken in de bestsellerlijst van The New York Times. In Coelho's werk staat de zoektocht naar zelfverwezelijking en lotbestemming centraal. Zijn boeken gaan over zingeving, en zijn goed voor menig levensles, vaak geciteerd op Facebook.

Brené Brown

Om een indruk te krijgen van (het werk van) Brené Brown is haar veelbekeken TEDx-talk een aanrader. De hoogleraar schreef het boek De kracht van kwetsbaarheid: Heb de moed om niet perfect te willen zijn (2013). Daarvoor deed ze wetenschappelijk onderzoek naar kwetsbaarheid, schaamte en moed. Op een warme, grappige manier moedigt ze mensen aan om meer te vertrouwen op hun intuïtie en creativiteit.

De dalai lama

Van alle spirituele leiders is Tenzin Gyatso (80) een van de invloedrijkste. Al 75 jaar is hij de veertiende dalai lama van de Tibetanen. Hij richt zich met zijn boodschap van vriendelijkheid tot iedereen en zijn mededogen geldt voor alle levende wezens. Als geen ander kan hij uitleggen wat mensen ten diepste gelukkig maakt. Hij baseert zich daarbij ook op wetenschappelijk (hersen)onderzoek. Gyatso ontving in 2012 de Templetonprijs voor zijn 'uitzonderlijke bijdrage aan het bevestigen van de spirituele dimensie van het leven'. Hij schreef vele boeken over geluk, wijsheid, vrede en meditatie.

De paus

De Argentijnse jezuïet Jorge Mario Bergoglio (79) gedenkt Franciscus van Assisi die zijn bezittingen weggaf, niet alleen met zijn naam, hij volgt ook diens voorbeeld van soberheid. Voor hem geen gouden ring of luxe appartement. Als aartsbisschop nam hij de bus en brak hij met tradities: zo waste en kuste hij de voeten van vrouwelijke gedetineerden, moslims en aidspatiënten. De paus heeft 2016 uitgeroepen tot een heilig jaar van barmhartigheid. Over drie weken verschijnt een interview met hem in boekvorm, 'De naam van god is genade'.

Mindfulness

Mindfulness of aandachttraining. Wie uit de maalstroom van zijn gedachten wil komen, kan naar een schoffel of breinaalden grijpen, maar net zo praktisch is het om een training, app, mp3 of cd over mindfulness te volgen. Die helpen je om de eeuwige buiteling van gedachten in je hoofd te stoppen, omdat ze toch elke dag voor 80 procent (!) nutteloos en dezelfde zijn. We hebben namelijk maar weinig originele ideeën. Door te ontspannen, prikkels buiten te sluiten en aandachtig te kijken met welke (negatieve) oordelen en overtuigingen je diep van binnen leeft, krijg je de kans het roer om te gooien. Mindfulness is in de jaren '70 uit de context van het boeddhisme gehaald. Sindsdien kunnen we onder meer mindfull moeder zijn, zwemmen, honden uitlaten, eten, leiding geven en kleuren (2015 is het jaar van de kleurboeken voor volwassenen). Voor tienduizenden Nederlanders werkt het als een vorm van stressvermindering. Volgens sceptici is het een middel dat ons collectieve probleem niet opheft: we zijn te druk en hebben te veel verlangens voor één mens.

Eckhart Tolle

Deze Duitser (67) heeft sinds zijn boek De kracht van het nu verscheen tientallen miljoenen mensen weten te boeien, onder wie veel jonge. Je bent niet je denken, dat is slechts één van je gereedschappen, houdt hij volle zalen voor. We zijn niet ongelukkig door wat er in het verleden is gebeurd of wat er nog gaat gebeuren, maar door onze gedachten daarover. Laat je die los dan ontstaat een nieuw speelveld. Eckhart, die de naam van theoloog Meister Eckhart verkoos boven 'Ulrich', verkondigt niets nieuws - zegt hij ook zelf - maar weet oude waarheden prettig voor het voetlicht te brengen. Zijn bedrijf beschikt inmiddels over een eigen internettelevisiekanaal.

Thich Nath Hanh

De Vietnamese zenmeester Thich Nath Hanh (89) sprong als jonge vredesactivist tijdens de oorlog in zijn land in de bres voor mensen in nood. Meditatie of mindfulness draait niet alleen om wat er in jou gebeurt, zegt hij, maar ook om wat zich afspeelt in je omgeving. Zijn kracht is dat hij boeddhistische lessen praktisch toepasbaar maakt. De auteur van vele boeken opende meditatiegemeenschappen in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Thailand. In eigen land was hij lang niet welkom. De monnik is herstellende van een zware hersenbloeding.

Jan Geurtz

Wetenschapsfilosoof Jan Geurtz (65) geeft meditatiecursussen en workshops, waarbij je eerlijk naar je gedachten leert kijken. Wat is echt in jouw leven? Wat is een illusie die je in stand houdt? Durf je onder ogen te zien dat jouw emoties je voortdurend in een rollercoaster houden? Geurtz stapte naar eigen zeggen uit zijn mallemolen: die van zijn verslavingen aan relaties, liefde, seks, drugs. Door in retraites te gaan bij boeddhistische leraren zag hij in dat het zijn eigen denkpatronen waren die hem in de problemen brachten. ,,Door de juiste vorm van meditatie kun je afleren dat je negatieve emoties overheersen. Je voelt ze nog wel, maar je hebt er geen problemen meer mee."

Tiddy Rowan

Als samensteller van Het kleine boekje vol mindfulness, het best verkochte spirituele werk van 2015, drukt de Britse Tiddy Rowan een stempel op het afgelopen jaar. Na 44 jaar te hebben gemediteerd volgens diverse tradities, overhandigt ze haar tips en oefeningen aan de wereld in een piepklein boekje - voor in je tas of jaszak. Dé manier om eraan te worden herinnerd toch op zijn minst een paar minuten per dag mindful te zijn. Hoe meer mensen zich trainen in alert en wakker leven, hoe meer openheid er naar haar idee ontstaat om te praten over welzijn en stress.

Mensen op hun sterfbed zeiden:
'Ik wilde dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mijzelf, aan mijn dromen, in plaats van te leven zoals ik inmiddels gewoon was en/of anderen van mij verwachtten of verlangden.' Een andere is: 'Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens (duidelijker) uit te spreken.' En een derde is: 'Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt'.

Yoga

De neerwaartse hond, de kaars, de ploeg. Bij het horen van deze woorden weten de bijna 600.000 Nederlanders die wekelijks hun matje uitrollen in een van de bijna duizend yogascholen precies in welke houding ze hun lichaam moeten buigen. Honderd jaar nadat de van oorsprong heilige hindoeïstische bewegingskunst naar het westen kwam, hechten met name hoger opgeleiden en mensen met een bovengemiddeld inkomen geloof aan de heilzame werking van de ademhalingsoefeningen en fysieke houdingen die yoga voorschrijft. Yoga mag inmiddels met recht een industrie heten, compleet met tijdschriften, kleding- en accessoirewinkels (denk aan broeken, truien, matjes, meditatiekussens, wierook, boeken, cd's), speciale vakanties en een oneindige rij meerdaagse festivals - van Terschelling tot Ibiza. Yoga belooft een weldaad te zijn voor lichaam en ziel. Het ontstrest, geneest, geeft energie, wakkert de creativiteit en het libido aan, helpt bij slapeloosheid en constipatie, en leidt tot een positieve levenshouding; om maar eens wat beweringen van yogadocenten te noemen. Niet alle stellingen hebben een wetenschappelijke grond, maar die van dat libido bijvoorbeeld weer wel. Wie denkt ervan af te vallen, komt bedrogen uit - yoga vertraagt de stofwisseling juist.Het zal de overtuigde yogi's een zorg zijn. Door weer en wind fietsen ze naar de les, om zich na een uur transpireren absoluut dichter bij yogagod Shiva te weten.

Bikram Choudhury

Bikram yoga, vernoemd naar Bikram Choudhury, is een nieuwe yogavariant van 26 houdingen die worden uitgevoerd in een ruimte waar het 40 graden heet is. Choudhury, ook McYoga genoemd, zette wereldwijd een franchiseketen op van yogascholen met zijn methode. Sinds een paar jaar wordt hij door een aantal oud-leerlingen beschuldigd van seksueel misbruik.

Johan Noorloos

Hiv-patiënt Johan Noorloos begon aan yoga om zijn fysieke conditie te verbeteren, en raakte zo enthousiast dat hij heel Nederland wil bekeren tot de eeuwenoude bewegingsleer. Dat lukt vrij aardig omdat hij een legertje Bekende Nederlanders tot zijn leerlingen mag rekenen (denk: Katja Schuurman, Anita Witzier en Daphne Bunskoek) die hun leraar en zijn lessen graag aanprijzen.

Een kwart van alle Nederlanders heeft wel eens een spirituele cursus gedaan. Denk bijvoorbeeld aan Reiki, healingcursussen, lessen in auralezen of (Zen-)meditatie.

Amma

'Moeder' wordt de Indiase Mata Amritanandamayi (62) genoemd. Ze staat erom bekend dat ze altijd iedereen omhelst. Haar volgelingen claimen dat ze al 34 miljoen mensen knuffelde en ze met haar liefde spiritueel optilde. Maar een van haar discipelen kaartte in het boek Holy Hell een aantal misstanden aan in Amma's woon- en leefgemeenschap.

Pim van Lommel

Heeft de mens een ziel die doorleeft als het lichaam is overleden? Sinds een paar jaar zijn niet alleen filosofen en theologen geïnteresseerd in deze vraag, maar ook de medische wereld. Cardioloog Pim van Lommel neemt bijna-dood-ervaringen serieus en schreef er een paar jaar geleden de bestseller Eindeloos Bewustzijn over. In de Amerikaan Eben Alexander - ook arts - vindt hij een medestander. Bijna-dood-ervaringen zijn geen stuiptrekkingen van een brein in nood, geen dromen of hallucinaties, zeggen zij. Wie een bijna-dood-ervaring heeft, werpt een blik in het hiernamaals.

De lekkerste muziek

Echte meezingers zijn het niet, meer mee-hummers, de boedhistische chants op de cd Tibetan Incantations. Wie deze nummers eenmaal kent, hoort ze vaker - in films, in yogascholen, op toeristische plaatsen in India. Een soort spirituele Vogeltjesdans die je niet meer uit je hoofd krijgt.Ook mooi: de cd Shamanic Dream van Anugama, waarop op het ritme van je hartslag een drum klinkt in de verte. Muziek die je ongemerkt in vervoering kan brengen. Of luister eens naar Sacred Songs van operazangeres Renée Fleming. Opbeurend op winterse avonden.Veel lichtvoetiger is de cd T'ai Chi: Music for Relaxation van Thomas Walker. Met een beetje voorstellingsvermogen hoor je de zon opkomen.

Spirituele bestsellers

Het kleine boek vol mindfulness van Tiddy Rowan is dit jaar het best verkocht, meldt CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek).The power of the heart, laat je hart je gids zijn staat op nummer 2 in de top van best verkochte spirituele boeken. Baptist de Pape interviewde bekende zelfhulpgoeroes.De kracht van het nu en ook De kracht van het nu in de praktijk van Eckhart Tolle ligt al jaren goed in de spirituele markt. Inmiddels zijn er in totaal 425.000 exemplaren van verkocht.De hemel in kaart en ook Na dit leven van Eben Alexander trokken dit jaar veel lezers. De Amerikaanse neurochirurg is er na een bijna-doodervaring van overtuigd dat er een leven na de dood is.