Fab city
Fab City wil ‘alles wat ze consumeren zelf te produceren’
Deze beweging ontstond in 2014, toen de burgemeester van Barcelona alle steden in de wereld uitdaagde om in 2054 ‘alles wat ze consumeren zelf te produceren’.
Sindsdien is de beweging zich in meer dan dertig steden gaan roeren, van Santiago tot Shenzhen, waar ze niet alleen strijdt voor een CO2-neutrale circulaire economie, maar ook de innovatieve filosofie van de ‘kosmolokale productie’ in de praktijk brengt.
Het basisidee achter deze tweede visie op regeneratief ontwerpen is dat ‘atomen zwaar zijn en bits licht’: het is zinvol om lokaal producten te maken (gemaakt van atomen) om transportkosten en energieverbruik te drukken en ze te baseren op ontwerpen (gemaakt van bits, oftewel stukjes informatie) die wereldwijd via open-sourceplatformen te krijgen zijn.
We horen vaak over open-sourcesoftware als Linux, Drupal of Firefox, maar de Fab City-beweging kijkt ook naar open-sourcehardware. De Pools-Amerikaanse uitvinder Marcin Jakubowski heeft bijvoorbeeld de Global Village Construction Set ontworpen: gratis, in lokale gemeenschappen ontwikkelde ontwerpen die gedownload kunnen worden en waarmee vijftig belangrijke machines gemaakt kunnen worden, van tractoren tot 3D-printers, voor een fractie van wat ze in de normale handel zouden kosten.
‘Ons doel,’ zegt hij, ‘is een opslagplaats met gepubliceerde ontwerpen die zo helder en zo volledig zijn dat één gebrande dvd in feite een startpakket voor een beschaving is.’ Hij is met zijn werk een inspiratiebron voor anderen, zoals het Open Building Institute en WikiHouse, die ontwerpen aanbieden voor goedkope modulaire ecowoningen die lokaal gemaakt en gebouwd kunnen worden. Veel van dit soort organisaties vinden nu ook hun weg naar de ‘maker-spaces’ ( gemeenschappelijke werkplaatsen) die her en der in Afrika, van Benin tot Nigeria, opkomen.