E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Block chain

Blockchain

gaat de wereld veranderen. Het is de onderliggende technologie achter de bitcoin, de uit 2009 stammende elektronische munt waarvan de totale waarde inmiddels 10 miljard dollar bedraagt. Maar blockchains - in het Nederlands 'blokketen' - zijn eigenlijk véél interessanter dan bitcoins. Volgens experts gaat deze technologie de maatschappij fundamenteel veranderen op manieren waar we nu totaal geen weet van hebben. Voor veel mensen klinkt het bijna als sciencefiction maar over enkele decennia is het volstrekt normaal.

Een blockchain is eigenlijk niets meer dan een groot online register. Een decentrale database, waaraan steeds een nieuw stukje informatie kan worden toegevoegd. Doordat zo'n blockchain op duizenden servers over de hele wereld staat opgeslagen, blijft de informatie veilig bewaard. Elke nieuwe transactie wordt immers door al die duizenden servers gecheckt op fouten. Wil je frauderen dan moet je elke kopie op alle afzonderelijke computers die meedoen vervalsen.

Blockchain is een voor alle gebruikers inzichtelijk transactieoverzicht dat door diezelfde gebruikers wordt bijgehouden en dat niet kan worden aangepast zonder dat andere gebruikers dat merken. Behalve transacties kun je zo’n blockchain ook gebruiken om bijvoorbeeld contracten af te sluiten. Een voorbeeldje: je verkoopt je woning aan persoon y. Dan wordt in de blockchain vastgelegd dat persoon y jou geld geeft en dat die woning nu van persoon y is. “Dat stukje code of data zit dan voorgoed in de blockchain en iedereen die daar inzit, krijgt daar een kopie van. Ik kan die code ook niet veranderen, want dan ziet iedereen dat. Het is dus heel transparant en je hoeft niet meer naar de notaris.”Wat kun je ermee?


Blockchain biedt eindelijk een goede manier om digitaal geld, aandelen of bezittingen over te dragen en informatie veilig op het open internet te parkeren. Als je nu online een foto of file stuurt, kan de ontvanger zoveel mogelijk kopieën maken als hij wil. Met geld wil je dat niet, anders verliest het z'n waarde.
Blockchain maakt allerlei intermediairs en centraal bijgehouden registers overbodig. Wie bijvoorbeeld een huis koopt moet naar de notaris, die duizenden euro's vraagt. En in het Kadaster is het eigendom vastgelegd. Dat hoeft straks niet meer. Je kunt er op vertrouwen dat het eigendom goed in de blockchain staat, een derde persoon hoeft dat niet langer te controleren. Transacties verlopen daardoor sneller en zijn véél goedkoper.

Bedrijven en overheden hebben nu allemaal eigen systemen. Neem ABN AMRO, als voorbeeld. Ze hebben de gegevens van miljoenen klanten lokaal opgeslagen, er is een datacenter en wat backup. Maar bij een hack of brand lopen de gegevens van miljoenen mensen acuut gevaar. Met blockchain heb je dat probleem niet.
Het is geschikt niet alleen voor geld, banken en huizen, maar ook voor de industrie en sectoren die werken met grote hoeveelheden geautomatiseerde zaken. 
Het blijft onveilig klinken: een onlineregisters zonder centrale toezichthouder. "Toen de eerste pinautomaten op straat verschenen vonden mensen die ook eng en onveilig. Vandaar dat de acceptatie stap voor stap zal verlopen. Dus je stopt niet meteen iemands medische geschiedenis in een blockchain, maar begint bij een register voor voorgeschreven medicijnen.

Met blockchain kunnen we waar ook ter wereld iemand betalen zonder transactiekosten te betalen. Nu hebben we nog wetten om contracten te kunnen maken. Sociale innovaties kunnen worden gedefinieerd als nieuwe sociale relaties, met nieuwe manieren van doen, denken en organiseren. Nu handelen we nog lokaal via intermediairs. Binnenkort hebben we software die in de plaats komt van deze wettelijke procedures of zelfs van alle institutionele modellen.

Het kan nog wel 30 jaar duren voordat blockchain mainstream is, maar het gaat wel hard." Eigendom Overheden moeten nu op tal van terreinen eigendom, titel en identiteit controleren. Denk aan het Kadaster voor huizen, geregistreerde octrooien en merken, auto's. Door registratie een blockchainbasis te geven, kan geld en tijd bespaard worden. De centrale rol van banken en gemeenten wordt dan buitenspel gezet. Ook van Buma/stemra dat (niet transparant) muziekrechten regelt.   

Minister Henk Kamp (EZ) maakte maandag bekend te onderzoeken of het kabinet een expertisecentrum voor Blockchain moet beginnen.

Voordelen b.v. voor een

Dokter

Met blockchaintechnologie kan iedereen straks gemakkelijk zijn online elektronisch patiëntendossier overal mee naartoe nemen. Ben je in New York en moet je naar het ziekenhuis, dan kun je de dokter met je persoonlijke key toegang verlenen tot je medische geschiedenis, zorgpolisinfo, medicijnen. Je kan er ook een tijdslot op zetten dat de toegang weer vervalt.

Derde wereld

Momenteel zijn er 4 miljard wereldbewoners zonder bankrekening. Met op blockchain gebaseerde mobiele apps kun je ze in mum van tijd een elektronische portemonnee geven en hen laten deelnemen aan het financiële verkeer. Dat is ook voor banken aantrekkelijk: zij zullen nu niet snel in plattelandsgebieden een filiaal starten.

Aandelen

Kopen en verkopen van aandelen, obligaties en financiële producten op de beurzen vergt nog veel tijd. Als er één blockchain database is, kan de bevestiging meteen in plaats van in drie dagen. Brokers zijn niet meer nodig, het werk van banken verandert ingrijpend. Dat verkleint de kosten en de risico's voor alle spelers.
Bedrijven in de financiële wereld onderzoeken de mogelijkheden, zoals Goldman Sachs, Barclays en UBS. Industrie Logistiek, inventarismanagement, supplychain, inkoop en verkoop van producten, grondstoffen, monitoren van machines via het Internet of Things. Fabrikanten moeten software-updates sturen naar klanten. Op al die terreinen bieden blockchaintoepassingen mogelijkheden. Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft in principe een blockchainstrategie nodig
Hypotheken, PGB-toekenningen muziekrechten, gezondheid, voedselindustrie, energie, overheid, vluchtelingen, groene energie (dat die echt is).  

Blokchain en duurzaamheid

Het stelt het een huiseigenaar met zonnepanelen op zijn dak instaat om zijn opgewekte zonne-energie direct te verkopen aan zijn buurman zonder zonnepanelen.

De technologie kan een betrouwbaar inzicht geven van de duurzaamheidsstatus van een pand. Verschillende partijen clusteren hun data in een gedeeld document. Zij controleren elkaars informatie. Vervolgens wordt de informatie vastgelegd en versleuteld. Het is vanaf dat moment
onmogelijk om de informatie te wijzigen.

Het kan een tool zijn voor ketens die transparant willen zijn. Wanneer de betrokken partijen hier allemaal achter staan
kan bijvoorbeeld de duurzaamheid van een chocoladereep worden gewaarborgd met behulp van Blockchain. Van elke stap
in de productieketen is de herkomst van grondstoffen, de producent en de prijs wereldwijd inzichtelijk voor de betrokkenen.

Blockchain staat bekend om zijn veiligheid, omdat elke transactie vergrendeld wordt met een cryptografische sleutel.
De versleutelingscode is gekoppeld aan de voorgaande ‘block’ informatie. Dit levert een keten van informatieblokken op: blockchain. Deze technologie maakt veilige en efficiënte waardeoverdracht mogelijk. Zodat een boer met een windmolen zijn energie direct kan verhandelen, zonder tussenkomst van derden, terwijl hij de scherpste prijs ontvangen

%MCEPASTEBIN%