E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Fotonica

Fotonica

Fotonica wordt een doorbraak-technologie. De truc is dat licht dan niet meer wordt omgezet naar elektriciteit. Dat scheelt in het energieverbruik.

fotoelekrisch2


Optische chips (uit Photon Delta Brabant ?).

Licht is vele malen sneller dan elektriciteit. Een microprocessor die met lichtdeeltjes werkt is daardoor vele schakelingen sneller dan een traditionele processor. Daardoor kan er veel meer data sneller verwerkt worden.

Voordelen

Licht is vele malen sneller dan elektriciteit. Een microprocessor die met lichtdeeltjes werkt is daardoor vele schakelingen sneller dan een traditionele processor. Daardoor kan er veel meer data sneller verwerkt worden.

Dataverkeer

De capaciteit van het huidige internet is straks te klein vanwege de groeiende omvang van het wereldwijde dataverkeer. Alleen met fotonische microprocessoren kan dataverkeer ook in de toekomst goed worden verwerkt. Dat zal tegelijkertijd voor een daling van het energieverbruik zorgen. Fotonica maakt namelijk slechts gebruik van één procent van de elektriciteit die elektronica gebruikt.

Mogelijkheden

De Brainport regio rond Eindhoven investeert al jaren in alle kansen en mogelijkheden die fotonica biedt. Hierdoor heeft Brabant een wereldwijde voorsprong op het gebied van deze technologieën. Verdere investeringen moeten ervoor zorgen dat de regio zijn nummer één-positie op het gebied van fotonica behoudt én vergroot. Concurrentie uit Amerika en Azië moet zo op afstand gehouden worden.


ASML maakt machines die de kleinste chips ter wereld kunnen maken maar het gaat naar optische chips. Chips niet op elektriciteit maar op licht. Dat is geen unicum, maar nergens ter wereld zijn wetenschappers erin geslaagd zoveel functies op de chip samen te brengen. Daardoor kan hij veel meer dan de huidige fotonische toepassingen, terwijl hij én veel kleiner is, én veel goedkoper en minder energie verbruikt.

Fotonica

In 2020 verwacht men al dat al veel apparaten, via deze chips, verbonden worden aan het internet. Het gaat over meer dan honderd miljard toepassingen. Een enorme markt. Het nieuwe goud.

Vandaar dat men in Brabant begonnen is met de "Photon Delta" want naast het Nat Lab en ASML is ook Philips een grote speler op het gebied van licht.
Dia130Dia131

Duizend keer efficiëntere nano-led opent deur naar snellere microchips

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een nano-led weten te ontwikkelen die duizend keer zo efficiënt is als zijn voorgangers, en die gigabits per seconde aankan. Ze publiceren hierover in het online journal Nature Communications.


fotonica

Duizend keer efficiëntere nano-led opent deur naar snellere microchips. Cruciaal is de lichtbron, die de data omzet in lichtsignalen. Die moet klein genoeg zijn om te passen in de microscopische structuren van microchips. Tegelijkertijd moet het uitgangsvermogen en de efficiëntie goed zijn. Dat laatste is een uitdaging, want kleine lichtbronnen met vermogens van nano- of microwatts, bleken tot nu toe bijna altijd erg inefficiënt.

Onderzoekers aan de TU Eindhoven hebben nu een led ontwikkeld van slechts enkele honderden nanometers groot, met een geïntegreerd lichtkanaaltje (waveguide) voor transport van het lichtsignaal. Deze geïntegreerde nano-led doet het qua efficiëntie zeker duizend keer beter dan de beste elders ontwikkelde varianten. De winst halen de Eindhovense onderzoekers vooral met de kwaliteit van de geïntegreerde koppeling van de lichtbron (de led) en het lichtkanaaltje. Ze verspillen daar veel minder licht en krijgen dus veel meer licht in het kanaaltje. De efficiëntie van de nieuwe nano-led ligt nu nog tussen de 0,01 procent en 1 procent, en de onderzoekers verwachten dat ze daar binnenkort ruim boven zitten, dankzij een nieuwe productiemethode.

Gigabits per seconde  Een andere belangrijke eigenschap van de nieuwe nano-led is dat hij is geïntegreerd in een silicium ondergrond, op een membraan van indiumfosfide. Silicium is hét basismateriaal voor microchips, maar het is niet geschikt voor lichtbronnen, en dat is indiumfosfide wel. Verder blijkt uit testen dat het nieuwe element elektrische signalen razendsnel omzet in optische signalen en datasnelheden aankan van meerdere gigabits per seconde.

fotoellectrisch

Maar de ontwikkeling is nog niet ver genoeg om overgenomen te worden door de industrie, en de benodigde productietechnologie moet nog van de grond komen.  Het onderzoek maakt deel uit van het Zwaartekrachtprogramma ‘Research Centre for Integrated Nanophotonics’ dat aan de TU/e wordt uitgevoerd. Het Institute for Photonic Integration van de TU/e is een van de meest toonaangevende onderzoekscentra wereldwijd op gebied van geïntegreerde fotonica.  Bron: TU/e 2017-2


On-chip microgolflaser (2017)

Zo’n chip is veelbelovend in toepassingen zoals een schaalbare quantumcomputer. TU Delft ontwikkelde een on-chip microgolflaser gebaseerd op een fundamenteel aspect van supergeleiding: het ac Josephson effect. Op de chip is een Josephson junctie op nanoschaal gekoppeld aan een supergeleidende holte. Door met een batterij een kleine gelijkspanning aan te leggen over de junctie kunnen er Cooper paren tunnelen door de junctie waardoor microgolflicht vrij komt. De supergeleidende holte zorgt voor versterking van dit licht, waardoor uiteindelijk een coherente straal microgolflicht uit de chip komt.

Bij fotonica wordt gewerkt met lichtdeeltjes, in de wetenschap fotonen genoemd. Deze fotonen versterken de elektronische schakelingen op elektronica, zoals bij een microchip het geval is. Bij geïntegreerde fotonica gaat het specifiek om microchips die met lichtsignalen werken. Deze lichtdeeltjes versterken de elektronische signalen, stroom dus, op de  traditionele microchip. Microchips zitten bijvoorbeeld in rekenmachines, smartphones en televisies. Deze chips kunnen signalen gebruiken om berekeningen te maken, informatie op te slaan en het volume te regelen.