Open menu

IT en zorg

In ziekenhuizen heb  je steeds minder ruimte nodig. Je kan als maar vaker behandelen op afstand (telefonisch consult) of thuis via digitale zorgoplossingen als zelfmetingen, teledermatologie, telemonitoring, videoconsulten, digitale trainingen / e-learning voor cliënten.

zorgenIT
zorgenit2

Zorg op afstand

Door corona gebruikt de huisartsenzorg steeds meer de mogelijkheden van zorg op afstand. Zorgnetwerkorganisatie VitaValley stelde een dossier samen met ervaringen uit de praktijk, subsidiemogelijkheden en praktische tips voor huisartsen.

DOSSIER: Digitale zorg in de huisartsenpraktijk - VitaValley

Avans heeft een GET-LAB
en een lector Active aging Louis Neven.

Zorgprofessionals spelen een cruciale rol bij de implementatie van technische innovaties. Om ze kennis te laten maken met deze zorgtechnologieën werken ze aan de opzet van het Gezondheid en Technologie Lab: GET-LAB. Een onderwijs- en onderzoeksruimte voor aankomende zorgprofessionals. Met ons lab willen we laten zien hoe technologie zorgprocessen kan veranderen en verbeteren. Zo leren professionals in opleiding kritische analyses te maken van de voor- en nadelen van bepaalde zorgtechnologieën op maat. 

Als oudere wil je in de zorg kunnen opstaan wanneer je wilt, kunnen eten wat je wilt en kunnen doen wat je wilt. GPS-trackers voor dementerende dolende bejaarden. Je kan zelf je bloeddruk meten en de gegevens direct naar de arts sturen. Via een elektronisch patiëntendossier wordt het voor de zorg makkelijker gegevens in te voeren en bij te houden. Hierdoor krijgt de zorg meer tijd voor echte zorgtaken.
Als je bij de arts weg gaat verliest de arts je uit het oog. Dat hoeft niet meer. Via gezondheidsapps blijf je in contact. Die verzamelen ook zelf nog eens heel veel gegevens waaruit nieuwe inzichten ontstaan.  

Men is er mee bezig.
Apparaten om stemmen, locaties, gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbeweging of slaap te registreren. Pillen met een sensor om kanker op te sporen of om  de lichaamstemperatuur en zuurstofniveau's te reglistreren. 

P1000731P1000729
Via Apps gerechten beoordelen en bestellen.
e-Health Apps die gezondheid monitoren..hartslag, cholesterol, bloeddruk, suiker
App Cardimoni die hartslag doorgeeft door vinger op de camera van de iPhone te houden
Apps die longvocht of ademhaling registreren door implantaten.
Skinvision App kan verdachte plekjes op de huid controleren op kanker.
Apple watch kan zien of je diabetes begint te krijgen.
Apps die depressies opsporen en advies geven
Bots die vragen stellen over wat er met je aan de hand is waarna je mogelijke oorzaken krijgt en de bot kan meteen een afspraak met de arts maken. 

Research kit die data over je hart doorgeeft voor hartonderzoek
Asthma Health die de weersomstandigheden op de plek waar je bent koppelt aan je conditie
Glucosucces die diabetici volgt
mPower voor Parkinson
Share the journey m.b.t. borstkanker.

Embracelet is een horloge dat alarm slaat als je hem twee seconden indrukt. Het belt meteen contacten, is zelf een telefoon + microfoon + luidspreker.
Het slaat ook alarm als je niet meer beweegt of een bepaalde zone verlaat. Het horloge kan je herinneren medicijnen in te nemen.

Amicimi is een forse sleutelhanger voor als je je onveilig voelt. Belt hulpdiensten of de politie.
Weegschaal die de bloedcirculatie in je voeten meet
Sensor in de toiletpot die je waarschuwt als je een blaasontsteking hebt.
Beetje speeksel en een app vertelt je of een infectie op komst is.
Sensoren in onderbroek of T-shirt zeggen of je gestrest bent.

BH met hartslagmeter
Sokken die alarm slaan bij diabetes en suikergehalte registratie via contactlenzen
Je horloge ziet aankomen of je verkouden wordt
Luiers die aangeven of dementerenden aan het uitdrogen zijn of een urineweginfectie krijgen,

Polsbandjes met minuscule naaldjes die bloedwaarden analyseren.
Kniebeschermers voor bouwvakkers die slijtage registreren
Condooms die SOA's bij de partner aangeven
Er zijn al 700 zelfmeetapparaten op de markt.  
Activiteitenmaters op je smartphine
Apps die je eetgedrag registreren.
Stappentellers
Slaapgedragmeters

Typ sympton search in bij google en een diagnose van wat je hebt wordt gegeven. Het werkt steeds meer samen met artsen en grote farmaceutische bedrijven.
Deep mind van google onderzoekt miljoenen oogscans om te zien of patiënten blind raken. Dadelijk ga je b.v. naar de drogist, laat een oogscan maken en je krijgt een advies.
We gaan dat men weten war griepepidemieën ontstaan, of iemand ziek wordt en of je meer moet gaan bewegen. Niet het genezen maar het voorkomen van genezing begint de aandacht te krijgen. 

P1000620-1P1000725

i-Lab analyseert en via App stuur je gegevens door. Binnen 10 minuten moet je antwoord krijgen en het mag niet meer dan € 10 kosten. B.v. of je AIDS hebt.

Of chips die kankercellen kunnen detecteren. Of chips die kunnen meten hoe je reageert op medicijnen. Dat kan van persoon op persoon verschillend zijn. Zo wordt mogelijk de juiste persoonlijke dosis te bepalen.

Schermen die bijhouden of je medicatie hebt ingenomen. Avatars met bedrieglijk echte gezichten kunnen mensen helpen ze in te nemen. Ze kunnen emoties tonen en antwoorden geven.
Schuifdeuren ipv draaideuren.
Flexibele wanden.
Badkamer met onderdruk zodat je geen vieze geurtjes uit de huiskamer (waar vaak in gekookt wordt) ruikt.
Zorgbed dat wegklapt in een kast.
Tillift weggewerkt in het plafond.

Sensoren in vloerbedekking die registreren of iemand gevallen is.
Sensoren in bed die registreren of iemand uit bed gegaan is of de hartslag waarnemen.
Sensoren / chips die energie opwekken voor b.v. pacemaker uit de hartslag of de ademhalingsbeweging.

In 2019 heeft men een systeem op lage frequentie geluidsgolven ontwikkeld waarmee je kan zien of een patient valt (e.d.). Bij een camea heb je privacyproblemen. Hierbij niet.

Het CareSensus-platform van Philips kan, zonder gebruik te maken van een camera, de activiteiten van de hulpbehoevende oudere 24 uur per dag en zeven dagen per week discreet monitoren. Het bestaat uit sensoren die bijvoorbeeld op de koelkast, voordeur, badkamer, slaapkamer en woonkamer worden geplaatst. Vervolgens leveren de sensoren gegevens die Philips opslaat in het HealthSuite Cloudplatform en analyseert met slimme algoritmes.

Hiermee maakt het concern een ‘blauwdruk’ van de activiteiten van de oudere, waarin zorgverleners subtiele afwijkingen vroegtijdig kunnen ontdekken. Naar berekeningen van Cordaan zou het sensorsysteem, dat € 1.000 per jaar kost per bewoner, de zorgkosten van ziekenhuis- en verpleeghuisopnames met € 18.500 per persoon besparen.

Het gaat er naar toe dat je thuis zelf hartfilmpjes maakt of de bloeddruk meet.

Je kan het systeem aanvullen met een alarm dat automatisch afgaat, wanneer de bewoner valt en niet meer opstaat.

P1000730-1
Robots die mee helpen met fitness of revalidatie of gezichten te herkennen etc.Of die liedjes zingen of bingo kunnen uitvoeren.

We gaan naar butlerrobots of robots die één bepaalde handeling perfect kunnen uitvoeren.

De robot PARO ziet er uit als een zeehond en je kan er tegen praten, hem aaien en hij reageert.

paro1
Met een camera is het ook mogelijk dementerenden gerust te stellen op afstand (net zoals de moderne babyfoon met camera werkt). Een pillendoos kan trillend zijn als je vergeet een pil te nemen.

Project Baseline van de futuristische onderzoekstak van Google Google X genaamd.
2014: Google heeft van 175 personen hun DNA geanalyseerd en test hoe men reageert op medicijnen en voeding door 24 uur per dag meetapparatuur bij zich te hebben als een contactlens die glucose analyseert.
Geeft big data  Als het lukt => meer vrijwilligers. 

Maar je zou in de kleding van verplegend personeel ook sensoren kunnen stoppen die registreren of de houding wel goed blijft tijdens het werk of kleding waarbij de buitenste laag antibacterieel is. 

Hulpmiddelen

Eye on glass helpt verpleegkundigen aders te vinden (via IR)
Fluorescentiebril helpt artsen eventueel achtergebleven kankercellen te vinden.
Ozamp kan blauwe plekken tonen die onzichtbaar zijn voor het oog.

De apneu sensor geeft een lichte shock aan de zenuw die de spieren van de tong aansturen.    

Verduurzaming in de zorg

Internet of Things en big data bieden ook vele mogelijkheden om processen in de zorg te verbeteren. Zo slaagden onderzoekers aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam erin om, door middel van big data, een nieuwe voorspeller voor darmkanker te vinden.

De intensive care van het VUmc en het OLVG biedt een ander mooi voorbeeld: het zet tegenwoordig big data in om sterfte door bloedvergiftiging terug te dringen.

Deze software, van Franse en Russische onderzoekers, is door middel van machine learning in staat om nieuwe medicijnen veel sneller op te sporen. Dit omdat het big data veel sneller en efficiënter kan analyseren.

Philips en het Zorgnetwerk Midden-Brabant werken samen aan het verbeteren van zorg op afstand voor patiënten met diabetes type 2. Hiervoor test Philips zijn oplossingen op het gebied van e-health. Twintig patiënten met diabetes type 2 hebben toegang gekregen tot het HealthSuite Digital Platform van Philips. Dit systeem maakt het mogelijk voor de patiënten om hun gezondheidsdata zelf bij te houden en vervolgens te communiceren met een behandelend arts of zorgmedewerker.

Het menselijk lichaam is een kwantificeerbaar object geworden, een verzameling enen en nullen die je kan meten, uitlezen, manipuleren, monitoren, pimpen en verbeteren en waarop je kan ingrijpen, bezuinigen, sturen en controle kunt uitoefenen..

We weten dadelijk continu onze hartslag, bloeddruk, longfuncties en of we genoeg bewegen. Implantaten kunnen dan op tijd aangeven dat je een hartaanval gaat krijgen. Genetische profielen worden uitgeplozen en waarna (iedere twee jaar) preventieve checks volgen.

De zorg zal ook delocaliseren. Overal kan men bloed prikken, urine afgeven, de bloeddruk meten.

Voedselbesmetting sneller aan het licht

Het achterhalen van de bron van voedselbesmetting kan een tijdrovende bezigheid zijn, compleet met enquêtes en vragenlijsten. Dit terwijl snelheid juist geboden is bij voedselvergiftiging, om de schade te beperken. Big data kan uitkomst bieden, stelt IBM Research. Door kassabonnen te analyseren en te vergelijken met eerdere uitbraken van voedselbesmetting, kan de boosdoener binnen enkele uren opgespoord worden.

Deep health

= health met artificial intelligence; met zelflerende systemen; met deep learning systemen.

Het wordt al ingezet in
- de pathologie waar celkweken worden bekeken op afwijkingen, kanker)
- vroegtijdige alzheimer opsporing
    men kan alzheimer 10 jaar eerder ontdekken op basis van MRI scans dan specialisen
    De volgende stap is Parkinson en verhoogde kans op depressiviteit.
- VisualDx helpt bij de diagnose van huidaandoeningen
- computers kunnen beter röntgenfoto’s bekijken op afwijkingen dan de meeste artsen

Elon Musk zei dat er een tijd komt dat het onverantwoordelijk is dat mensen een auto besturen.
Wie weet wordt het ook onverantwoordelijk dat artsen geen computers met deep learning inzetten. Maar als een computer het overneemt heb je wel een probleem met wie verantwoordelijk is.

Maar waar blijven al die data en staan die wel ergens veilig. Er bestaan 185 Aaps die de bloeddruk meten maar gaan die naar dubieuze App-bouwers of worden ze veilig, buiten bereik van anderen opgeslagen.
Dat is de keerzijde.

In 2019 is het gelukt een pacemaker te maken zonder batterij die werkt op energie die het hart levert. Maar of het werkt bij een ziek hart is nog niet bekend.