Open menu

Een duurzame fianciële sector

Banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders gaan actief de CO2-uitstoot van hun investeringen en beleggingen naar beneden brengen. Daarmee levert de financiële sector vrijwillig een bijdrage aan het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord. Zij ondertekenden daartoe een zogenoemd klimaatcommitment.

Pensioenfonds PME van metaalelectro heeft alle belangen in kolen en gas verkocht. Het ging over 1,2 miljard aan beleggingen. Ze beleggen 62 miljard (vierde van Nederland). ABP (540 miljard) belegt nog 15 miljard fossiel. (2021)

greendealfinancien

Niet alleen individuele instanties zetten hun handtekening, maar ook de vier koepelorganisaties: Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Verbond van Verzekeraars, Pensioenfederatie en Dutch Fund and Asset Management Association (Dufas) met een gezamenlijk vermogen van 3.000 miljard. Ze committeren zich vrijwillig aan het meten en terugdringen van de CO2-uitstoot van hun financieringen en beleggingen.  

In 2022 maken de banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders bekend hoe zij de CO2-uitstoot van de relevante financieringen en beleggingen gaan meten. Welke financieringen en beleggingen relevant zijn verschilt per partij. Zo kan een financiële instelling focussen op één van haar kernactiviteiten of juist op een kleinere portefeuille als daarmee een hogere klimaatimpact wordt bereikt. De financiële instelling licht haar keuze toe, stelt daar reductiedoelen voor op en gaat daarover rapporteren.

Voor 2030 wil de financiële sector de CO2-uitstoot met 49 procent verminderen. Dat getal komt overeen met de doelstelling uit het Klimaatakkoord. Als partijen zich niet aan hun beloofde doelen houden, kunnen ze daar niet op worden afgerekend. Maar als wij niet leveren wat we beloofd hebben, dan wordt dat wel verdraaid zichtbaar. En dan zullen daar door de ministeries en door het kabinet vragen over gesteld worden.

Hierbij kan fossiel kan echt niet meer. Men moet andere investeringskeuzes gaan maken.

Naast het kijken naar CO2 zijn ook metingen en doelen op het gebied van biodiversiteit en mensenrechten nodig.

Bron duurzaambedrijfsleven

2020 Docenten demonstreren voor een fossielvrij pensioen. Ze willen dat het ABP pensioengeld weghaalt bij Shell, Exxon en BP. 

Pensioenbelegger APG

beheert voor vier miljoen Nederlanders een vermogen van circa 505 miljard euro. Hun doel is om in 2020 al € 5 miljard te beleggen in hernieuwbare energie. Ook sporen ze bedrijven aan om de energietransitie te versnellen. Want als grote investeerder hebben ze invloed! (Dus ze investering 1 % groen en 99 % niet).

De Hema

Burgerinitiatieven als WeLoveHema en HouDeHema proberen de Hema te kopen zodat het een cooperatie kan worden en geen speelbal wordt van durfinvesteerders en het geld niet op de juiste plek terecht komt.   

 

 

%MCEPASTEBIN%