Open menu

Ons ruimtegebruik

Nederland is een klein en dichtbevolkt land en elke vierkante centimeter is al in gebruik.

Tegelijkertijd staat Nederland voor grote opgaven zoals de energietransitie, het woningtekort en klimaatverandering die stuk voor stuk om ruimte vragen. Woonwijken, windmolens, waterberging, natuur, landbouw, infrastructuur, alles moet een plek krijgen in ons dichtbevolkte land van 41.528 vierkante kilometer. Dat is het totale oppervlak van Nederland inclusief de binnenwateren. Trek je die ervan af dan houd je 33.883 vierkante kilometer over.

De kwaliteit van de leefomgeving is ook al ondermaats is. Door intensieve landbouw en verstedelijking zijn de grenzen van de draagkracht van de bodem waarop wij alles bouwen bereikt of zelfs al gepasseerd.

Dit komt door 'de eenzijdige oriëntatie op het maximaliseren van de economische gebruikswaarde van stedelijke gebieden en landbouwgrond', ofwel geld is het belangrijkst. Hierdoor zijn toekomstbestendigheid van de ondergrond, het watersysteem en de biodiversiteit aangetast.

Bovendien zijn zowel steden als landelijke gebieden door de huidige manier van inrichten niet berekend op de gevolgen van klimaatverandering, zoals afgelopen jaren bleek uit de problemen door extreme droogte.

De landbouw, die nu 60 procent van het landoppervlak inneemt, zal tot 2050 180.000 hectaren moeten inleveren ten gunste van andere functies zoals wonen en energieopwek. (2021)

In Noord-Brabant heb je bijna de hoogste grondprijs van Nederland, namelijk 74.400 euro per hectare. Landelijk is dat gemiddeld 60.000 euro per hectare.

Bij de ruimte gaat het om de gemeenschappen, het landschap, de geschiedenis en de mogelijke toekomst.
Daarin moeten intelligente, door digitalisering gedragen, integrale energiesystemen worden aangelegd met cross overs tussen sectoren. (2023) met regeneratie van de ecologische kwaliteit en met oog voor niet één doel bereiken maar meerdere doelen tegelijkertijd.