Open menu

Waar beleggen pensioenfondsen en verzekeraars in?

Atoomwapens, clusterbommen, fossiele energie (Shell, Exxon, BP), teerzandolie,  dubieuze Chineese praktijken, staatsobligaties en (staats)bedrijven als Alibaba en Tencent (voor de Chinese cesuur) , kinderarbeid, vleesproducerende bedrijven die de Amazone ontbossen, drank, gokkasten, cannabis, handwapen verkopers in de US (walmart) private equity (massa ontslagen, belastingontwijking, volladen van bedrijven met leningen). Dat zou kunnen en je kan dat onwenselijk vinden. 

De pensioenfondsen zijn best transparant en zijn zich hiervan bewust. ABP voorop. Ze willen hun CO2 footprint halveren (van 2018 -> 2023).
Het is koorddansen. tussen ethisch beleggen of zorgen voor een goed pensioen.
 
Je kan niet meer investeren in foute bedrijven maar je kan ook proberen die te veranderen (engagement). B.v. topsalarissen aan de kaak stellen of dat bedrijven hun personeel uitbuiten of vakbonden verbieden. Dat wordt aandeehoudersactivisme genoemd.   

Wat kan je doen?

1. De site www.mijnpensioenoverzicht.nl biedt een overzicht van alle pensioenfondsen en -verzekeraars die uw geld beleggen.

2. Om wat voor bedragen gaat het? Vaak geeft het loonstrookje uitsluitsel.

3. Ranglijsten zoals die van de VBDO en Eerlijke Pensioenwijzer bieden een indruk hoe een pensioenfonds het vergeleken met de rest doet.

4. De meeste pensioenfondsen publiceren overzichten van hun belangrijkste beleggingen. Let op notoire klimaatzondaars, wapenfabrikanten en andere zwarte schapen.

5. Vraag uw pensioenbestuurder deze beleggingskeuzes te motiveren. Doe mee aan enquêtes, klantenpanels, verantwoordingsorganen. Of nodig het pensioenfonds uit voor een discussie op uw werk. Ze zijn wettelijk verplicht te luisteren naar hun deelnemers.