Open menu

 

Nieuwsbrief juli 2021

Beste leden van het MBO voor Morgen en Duurzaam MBO netwerk,

Hierbij nieuwe inspiratietips en activiteiten over het versterken van duurzaamheid in het MBO

- Roep je studenten op en/of kom zelf met je studenten om deel te nemen aan Green Confest: MBO studentenbijeenkomst op 12 oktober
- Doe mee aan het eerste webinar kennisdeling challenges en hackathons in het MBO op maandag 27 september, 15.30 – 17.00 uur
- Reminder: draag je collega voor als duurzame docent en doe mee aan de dag van de duurzaamheid
- Kijk het webinar met de Unie van Waterschappen over waterproblematiek en klimaatadaptatie in het MBO onderwijs terug
- Leer over competenties voor duurzame ontwikkeling van het Practoraat Circulaire Regionale Economie
- Doe in het nieuwe schooljaar (weer) mee aan een challenge/ontwerpwedstrijd met je studenten
- Volg met je studenten de 6 sessies van de talkshow ‘Praat groen met me’

1)Roep je studenten op en/of kom zelf met je studenten om deel te nemen aan Green Confest: MBO studentenbijeenkomst op 12 oktober

Op dinsdag 12 oktober organiseert ROC van Lelystad ism Leren voor Morgen het Green Confest – het duurzaamheidsfestival voor MBO studenten uit heel Nederland. Het event wordt gehouden bij Boer Kok in Lelystad, een fantastische locatie met een prachtige tuin, duurzame hapjes en drankjes. Voor het programma van de dag en achtergrondinformatie kijk hier Nemen jouw studenten ook deel? Of kom je zelf ook en neem je je studenten mee? Jullie kunnen op twee manieren deelnemen:

- Studenten kunnen zich individueel hierinschrijven – graag verspreiden!

- Studenten kunnen zich (evt samen met hun docenten/coördinatoren) met hun school/opleiding hier inschrijven om hun project te laten zien*. Je laat een of meerdere mooie voorbeelden zien van wat jullie doen op jouw school aan duurzaamheid. Dat kan een project zijn, een bepaalde les, een serie activiteiten, een spel, noem maar op. Je kunt dit laten zien op bijvoorbeeld een poster, een banner, een laptop met daarop een filmpje of presentatie, kaartjes, een maquette - het kan van alles zijn. Je hebt een tafel beschikbaar om je te presenteren. Tijdens het ochtendprogramma van het MBO Green Confest lopen andere (groepen) studenten rond om jullie project(en) te bekijken, vragen te stellen ……en te beoordelen! Aan het eind van de dag krijgen namelijk de mooiste initiatieven een prijs.

*Als je meerdere projecten wil presenteren, moet je het google doc formulier voor elk project apart invullen. Als je je aanmeldt met een project moet je je ook nog als individuele deelnemer aanmelden, zo houden wij zicht op het aantal aanmeldingen.

2) Doe mee aan het eerste webinar kennisdeling challenges en hackathons in het MBO op maandag 27 september, 15.30 – 17.00 uur

Of het nu gaat om voedselveiligheid of fast fashion, het herstel van de biodiversiteit of kringlooplandbouw, waarde gedreven zorg en zelfregie voor ouderen, de energietransitie of klimaatadaptief bouwen, gezonde leefstijl; het zijn slechts enkele voorbeelden van uitdagingen die om duurzame oplossingen vragen. Duurzaamheid vraagt om andere, vooral hybride en co-creatieve vormen van onderwijs waarbij de student een actieve rol heeft, de docent nieuwe rollen ontdekt en de samenleving de leeromgeving is. Hoe doe je dat? Die vraag kan je heel groots aanvliegen, maar willen we in eerste instantie verkennen via een werkvorm die al die elementen in zich draagt zoals hackathons, challenges en ‘real life learning projects’. Binnen deze leervormen werken jongeren in teams aan een maatschappelijk relevante uitdaging, zoals bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals. Wat zijn de do’s en dont’s wanneer je deze leervorm organiseert? Hoe vind je geschikte thema’s, vraagstukken en opdrachten? Hoe koppel je het aan kwalificatiedossiers? Hoe maak je het leren zichtbaar? Hoe begeleid je studenten succesvol? MBO voor Morgen organiseert i.s.m. Stichting SMARTCirculair en Coöperatie DOON een serie kennissessies over deze onderwerpen.

Graag horen we via dit (aanmeld)formulier welke onderwerpen je in deze sessies graag met anderen wilt leren. Op basis van deze inventarisatie kiezen we de thema’s voor de eerste, en volgende sessies. De eerste sessie vindt plaats op maandag 27 september van 15.30-17.00 uur via ZOOM. Deelname is gratis. Deze eerste sessie is bedoeld voor docenten en duurzaamheidscoördinatoren. Aanmelden kan via bovenstaand aanmeldformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

3) Reminder: draag je collega voor als duurzame docent en doe mee aan de dag van de duurzaamheid

Wie van je collega’s verdient het om duurzame docent MBO 2021 te worden? Hoe meer duurzame docenten worden aangemeld, hoe meer mooie verhalen we kunnen vertellen. Meld je collega hier aan. Bekendmaking van de winnaars gebeurt op 8 oktober, dag van de duurzaamheid in het onderwijs. Kijk voor een overzicht van activiteiten waar je aan mee kan doen hier.

4)Kijk het webinar met de Unie van Waterschappen over waterproblematiek en klimaatadaptatie in het MBO onderwijs terug

De unie van waterschappen wilde graag met u praten over hoe de waterproblematiek meer aandacht kan krijgen in het MBO-onderwijs. De waterschappen in Nederland zijn hier volop mee bezig en maken klimaatadaptatie graag concreet voor het MBO-onderwijs. De webinar van afgelopen dinsdag hierover is hierterug te kijken.

5)Leer over competenties voor circulariteit en duurzame ontwikkeling van het Practoraat Circulaire Regionale Economie

Het Practoraat CRE bij ROC van Lelystad werkt hard aan het ontwikkelen en in de praktijk brengen van competenties voor circulariteit en duurzame ontwikkeling. Ze hebben een magazine uitgebracht met verhalen en interviews over hoe ze dit aanpakken en wat hierin opvalt: https://practoraat-cre.nl/bladerboekSustainability

Wil je meer weten over competenties voor de circulaire economie, bekijk dan ook de laatste nieuwsbrief van het Circular Skills programma van Leren voor Morgen en schrijf je invoor deze nieuwsbrieven.

6)Doe in het nieuwe schooljaar (weer) mee aan een challenge/ontwerpwedstrijd met je studenten:

De landelijke MBO challenge voedselverspilling wordt in schooljaar 2021/2022 alweer voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Scholen worden zowel inhoudelijk (via Groen Kennisnet en de lesbrieven) en methodologisch ondersteund (via DOON). Deelname voor scholen is gratis. Klik hiervoor meer informatie en abonneren op de nieuwsbrief.

SMART circulair organiseert al enige jaren succesvol twee landelijke ontwerpwedstrijden: de Bouw Ontwerp Challenge en de Energieontwerpchallenge; in deze laatste wordt ook samengewerkt met VMBO en HBO. Klik hier voor resultaten van eerdere challenges, meer informatie, en abonneren op de nieuwsbrief.

Soapbox is een bedrijf dat extra-curriculair challenges organiseert voor het HBO/WO om studenten en het bedrijfsleven samen te laten werken aan de Sustainable Development Goals. Soapbox heeft de wens om een soortgelijk concept ook landelijk te organiseren met de MBO's. Voor meer informatie kijk hierof stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

7)Volg met je studenten de 6 sessies van de talkshow ‘Praat groen met me’

Het Praktijkcluster Groen, Natuur & Leefomgeving van CIV Groen maakt zes inspirerende talkshows. Alle talkshows met de titel ‘Praat Groen met me’ gaan over aansprekende groene projecten en werkomgevingen. Gekoppeld aan landelijke thema’s: innovatieve toepassingen van groen en wat deze kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld klimaatbeheersing, biodiversiteit en andere transities in het groene domein. De talkshows en de video’s laten zien welke nieuwe innovaties er zijn; het materiaal is daarom goed bruikbaar voor MBO-docenten in hun lessen.

Heb je iets te delen over duurzaamheid in het MBO dat voor anderen interessant is? Een vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? 
Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.zodat we dit kunnen delen in deze nieuwsbrief of je vraag anderszins voor je uit kunnen zetten in het MBO voor Morgen netwerk.

Waarom ontvang je deze email?
Je ontvangt deze email omdat je je hebt opgegeven voor het MBO netwerk van de Coöperatie Leren voor Morgen of voor het DMBO netwerk. Heb je je hier niet voor opgegeven of wil je in de toekomst geen berichten meer van het netwerk ontvangen dan kun je je hier afmelden.

Duurzaamheid in het onderwijs voor alle leerlagen
Voor de agenda van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs klik hier

De Coöperatie Leren voor Morgen brengt ook een maandelijkse nieuwsbrief uit over duurzaamheid in het onderwijs van peuter tot professional. Wilt je je op deze nieuwsbrief abonneren klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

Roos Wemmenhove (Leren voor Morgen)

Rob de Vrind (Duurzaam MBO)


Coöperatie Leren voor Morgen



Aanwezig: maandagochtend, dinsdagochtend, donderdagochtend

Powered by Agile