Open menu


Nieuwsbrief september 2021

In dit nieuwe schooljaar weer inspiratietips en activiteiten over het versterken van duurzaamheid in het MBO:

  1. Save the date: symposium over duurzaamheid Duurzaam Denken en Doen in het MBO en uitreiking SustainaBul MBO 2021 op 10 december
  2. Volg het webinar over de routekaart en/of maak gebruik van de stimuleringsregeling om tot visie- en strategievorming op gebied van duurzaamheid te komen op je school
  3. Nodig de vrijwilligers van de Jonge Klimaatbeweging uit voor gastlessen
  4. Organiseer een project of activiteit rond afval en water met je studenten
  5. Lees het inspiratierapport Circulaire Economie van SBB over impact van de circulaire economie op beroepen waar het MBO voor opleidt
  6. Reminders:
    1. Green Confest: Landelijk event voor MBO studenten op 12 oktober
    2. Webinar kennisdeling challenges en hackathons in het MBO op maandag 27 september, 15.30 – 17.00 uur
    3. Geef een duurzame docent op

1) Save the date: symposium over duurzaamheid Duurzaam Denken en Doen in het MBO en uitreiking SustainaBul MBO 2021 op 10 december

Op 10 december 2021 is het zover, dan vindt de uitreiking van de SustainaBul MBO 2021 plaats en kan je deelnemen aan het jaarlijkse inspirerende symposium Duurzaam Denken & Doen over duurzaamheid in het MBO, georganiseerd door Leren voor Morgen ism Yuverta. Dit jaar is het thema van het symposium: Hoe geef je vorm aan de leeromgeving van de (duurzame) toekomst?Het het symposium vindt plaats in Dordrecht bij Yuverta, van 10.30-17.00 uur. Meer informatie over het programma en aanmelding volgt binnenkort.

2)Volg het webinar over de routekaart en/of maak gebruik van de stimuleringsregeling om tot visie- en strategievorming op gebied van duurzaamheid te komen op je school

De routekaart is HET instrument om een visie- en strategie te vormen op duurzaam onderwijs. De routekaart helpt schoolleiders, docenten, leerlingen, ouders, buurtbewoners en lokale ondernemers om samen een visie te ontwikkelen op wat duurzaamheid voor hen betekent, en om deze visie uit te werken in een concrete strategie met aandacht voor alle elementen van de Whole School Approach. 15 september tussen 15:30-17:00 vindt een online webinar plaats waarin uitleg wordt gegeven over hoe je de routekaart kunt gebruiken. Aanmelden kan hier

StimuleringsregelingLeren voor Morgen opent tussen 1 september en 31 december de stimuleringsregeling‘Duurzaamheid in het DNA van de School’ voor scholen in het praktijkonderwijs, vmbo, mbo en hbo, om ze te stimuleren om met behulp van de Routekaart Duurzaam Onderwijs een eigen visie en strategie te vormen op leren voor duurzame ontwikkeling. Aanmelden voor deze regeling kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De stimuleringsregeling wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie.

De routekaart Duurzaam Onderwijs is ontwikkeld in opdracht van Leren voor Morgen. Projectpartners zijn SME, Teachers for Climate, Stichting Technotrend, Bright Future Lab, Managemind Group, Hart en Hoofd en NADO.

3)Nodig de vrijwilligers van de Jonge Klimaatbeweging uit voor gastlessen

De vrijwilligers van de Jonge Klimaatbeweging (JKB) staat weer klaar om tijdens klimaat gastlessen het gesprek aan te gaan met andere jongeren. Met nieuwe interactieve werkvormen worden de studenten uitgedaagd om na te denken over duurzaamheid in hun eigen vakgebied. Vanaf oktober 2021 wordt deze vernieuwde gastlessen door het hele land. Zouden dit soort lessen in uw lesprogramma of projectweek passen? Geef uw interesse aan via dit formulier of mail met vragen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

4)Organiseer een project of activiteit rond afval en water met je studenten 

RanMarine is een bedrijf dat waterdrones bouwt voor afvalcollectie en waterzuivering. Ze zijn gevestigd in Rotterdam, waar ze ook een test- en demonstratiehal hebben, maar kunnen hun drones ook op locatie brengen. Het bedrijf wil graag maatschappelijk betrokken zijn en jongeren via hun technologie meenemen in het verhaal over duurzaamheid (met name milieu- en watergerelateerd). Ze kunnen bijvoorbeeld met hun drones de impact meten van een plaatselijke schoonmaakactie, maar ook andere activiteiten zijn denkbaar. Wil je mogelijke samenwerking met hen verkennen, mail dan met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

5)Lees het inspiratierapport Circulaire Economie van SBB over impact van de circulaire economie op beroepen waar het MBO voor opleidt

SBB brengt periodiek trendrapporten uit over de verschillende sectoren. Dit jaar bracht SBB naast diverse trendrapporten ook een sector overstijgend inspiratierapport uit over circulaire economie. Het rapport biedt inzichten in de transitie naar een circulaire economie en welke impact deze transitie zal hebben binnen de beroepen waar in het mbo voor wordt opgeleid. Lees hier het volledige nieuwsbericht van de SBB met de link naar het rapport.

6)Reminders:

a) Green Confest: Landelijk event voor MBO studenten op 12 oktober

Op dinsdag 12 oktober organiseert ROC van Lelystad ism Leren voor Morgen het Green Confest – het duurzaamheidsfestival voor MBO studenten uit heel Nederland. Het event wordt gehouden bij Boer Kok in Lelystad, een fantastische locatie met een prachtige tuin, duurzame hapjes en drankjes. Voor het programma van de dag en achtergrondinformatie kijk hierNemen jouw studenten ook deel? Of kom je zelf ook en neem je je studenten mee?

Studenten kunnen zich (evt samen met hun docenten/coördinatoren) met hun school/opleiding hier inschrijven om hun project te laten zien*. Je laat een of meerdere mooie voorbeelden zien van wat jullie doen op jouw school aan duurzaamheid. Dat kan een project zijn, een bepaalde les, een serie activiteiten, een spel, noem maar op. Je kunt dit laten zien op bijvoorbeeld een poster, een banner, een laptop met daarop een filmpje of presentatie, kaartjes, een maquette - het kan van alles zijn. Je hebt een tafel beschikbaar om je te presenteren. Tijdens het ochtendprogramma van het MBO Green Confest lopen andere (groepen) studenten rond om jullie project(en) te bekijken, vragen te stellen ……en te beoordelen! Aan het eind van de dag krijgen namelijk de mooiste initiatieven een prijs.

*Als je meerdere projecten wil presenteren, moet je het google doc formulier voor elk project apart invullen. Als je je aanmeldt met een project moet je je ook nog als individuele deelnemer aanmelden, zo houden wij zicht op het aantal aanmeldingen

b) Webinar kennisdeling challenges en hackathons in het MBO op maandag 27 september, 15.30 – 17.00 uur

Of het nu gaat om voedselveiligheid of fast fashion, het herstel van de biodiversiteit of kringlooplandbouw, waarde gedreven zorg en zelfregie voor ouderen, de energietransitie of klimaatadaptief bouwen, gezonde leefstijl; het zijn slechts enkele voorbeelden van uitdagingen die om duurzame oplossingen vragen. Duurzaamheid vraagt om andere, vooral hybride en co-creatieve vormen van onderwijs waarbij de student een actieve rol heeft, de docent nieuwe rollen ontdekt en de samenleving de leeromgeving is. Hoe doe je dat? Die vraag kan je heel groots aanvliegen, maar willen we in eerste instantie verkennen via een werkvorm die al die elementen in zich draagt zoals hackathons, challenges en ‘real life learning projects’. Binnen deze leervormen werken jongeren in teams aan een maatschappelijk relevante uitdaging, zoals bijvoorbeeld de Sustainable Development Goals. Wat zijn de do’s en dont’s wanneer je deze leervorm organiseert? Hoe vind je geschikte thema’s, vraagstukken en opdrachten? Hoe koppel je het aan kwalificatiedossiers? Hoe maak je het leren zichtbaar? Hoe begeleid je studenten succesvol? MBO voor Morgen organiseert i.s.m. Stichting SMARTCirculair en Coöperatie DOON een serie kennissessies over deze onderwerpen.

Graag horen we via dit (aanmeld)formulierwelke onderwerpen je in deze sessies graag met anderen wilt leren. Op basis van deze inventarisatie kiezen we de thema’s voor de eerste, en volgende sessies. De eerste sessie vindt plaats op maandag 27 september van 15.30-17.00 uur via ZOOM. Deelname is gratis. Deze eerste sessie is bedoeld voor docenten en duurzaamheidscoördinatoren. Aanmelden kan via bovenstaand aanmeldformulier of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

c) Meld een duurzame docent aan

Wie van je collega’s verdient het om duurzame docent MBO 2021 te worden? Hoe meer duurzame docenten worden aangemeld, hoe meer mooie verhalen we kunnen vertellen. Meld je collega hieraan. Bekendmaking van de winnaars gebeurt op 8 oktober, dag van de duurzaamheid in het onderwijs. Kijk voor een overzicht van activiteiten waar je aan mee kan doen hier.

Heb je iets te delen over duurzaamheid in het MBO dat voor anderen interessant is? Een vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? 

Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.zodat we dit kunnen delen in deze nieuwsbrief of je vraag anderszins voor je uit kunnen zetten in het MBO voor Morgen netwerk.

Waarom ontvang je deze email?
Je ontvangt deze email omdat je je hebt opgegeven voor het MBO netwerk van de Coöperatie Leren voor Morgen of voor het DMBO netwerk. Heb je je hier niet voor opgegeven of wil je in de toekomst geen berichten meer van het netwerk ontvangen dan kun je je hier afmelden.

Duurzaamheid in het onderwijs voor alle leerlagen
Voor de agenda van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs klik hier

De Coöperatie Leren voor Morgen brengt ook een maandelijkse nieuwsbrief uit over duurzaamheid in het onderwijs van peuter tot professional. Wilt je je op deze nieuwsbrief abonneren klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

Roos Wemmenhove (Leren voor Morgen)

Rob de Vrind (Duurzaam MBO)