Open menu
logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief februari 2012

Nieuw op de site

Waar gaat duurzame ontwikkeling over. Zie hier

Een mooi overzicht en begrijpelijk geschreven voor leerlingen met bijna honderd items waarop geklikt kan worden voor meer informatie en opdrachten.  

De duurzame interieur adviseur. Zie hier

Waar moet je allemaal op letten m.b.t. de inrichting als de vloerbedekking, schilderwerk,  wandbekleding, meubilair en verlichting.

Biobased economie. Zie hier

Alles over hoe we hopen de meeste grondstoffen te gaan verkrijgen uit de levende natuur.

Circular economy en Cradle to cradle. Zie hier

We zullen onze economie zo moeten inrichten als de natuur het doet.

Gaat u met DMBO mee naar de duurzaamste afvalstoffendienst van Nederland en bekijken hoe duurzaam Heineken is ?

Dinsdag 20 maart
13.00 uur Excursie bij de duurzaamste afvalstoffendienst van Nederland, Titaniumlaan 1, 5221 CJ 's-Hertogenbosch
14.15 uur Ontvangst Heineken ontmoetingscentrum, Docterkampstraat 7 5222 AM 's-Hertogenbosch
14.30 uur PPT over hoe duurzaam Heineken is
15.30 uur excursie bij Heineken
16.30 uur afsluiting. Graag aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doe mee aan de Duurzaamheids Olympiade

INESPO is "the International Environmental Scientific Project Olympiad"die ieder jaar in Nederland wordt georganiseerd. Dit jaar van 9 - 15 juni. Scholieren tussen 13 en 18 jaar kunnen deelnemen in het vinden van innovatieve oplossingen voor milieuproblemen samen met jongeren van over heel de wereld.  Zij kunnen het verschil maken.  Voor deelname etc. zie http://www.inespo.org/

Wedstrijd talenten voor de toekomst  De winnaar krijgt een reis naar Uganda

Ben jij, of ken jij, iemand die niet ouder is dan 25 jaar, en die met duurzame, innovatieve en creatieve ideeën de wereld van morgen gaat veranderen? Dan kun je jezelf of je vriend(in) voor 21 februari 2012 tot 12:00 uur hier aanmelden!

Zonder duurzaamheid is er straks geen economische en sociale welvaart. Duurzaamheid wordt onderdeel van ons dagelijks leven. Groene stroom, groene auto’s, groene banen. Maar voor een goedlopende groene economie moet duurzaamheid wel geïntegreerd worden in ons onderwijssysteem!

Een aantrekkelijke lessenserie over armoede de ontwikkeling in de wereld

VSO Nederland ontwikkelt samen met het Koning Willem I College en ROC Midden-Nederland een nieuw ROC-curriculum “Wereldburgerschap”. Deze lessenseries vergroten het bewustzijn over armoede en ontwikkeling in de wereld.
In totaal dertig leerlingen gaan in Kenia en de Filipijnen ervaring op te doen. De eersten zijn 1 februari vertrokken. Zij krijgen de kans het belang in te zien. Dat wordt als input gebruikt voor de lessenreeks.  Meer info is te verkrijgen door  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te mailen.

Voorbeelden van duurzaam bouwen zijn hier te vinden

Er zijn meer dan vijftig prachtige voorbeelden te vinden van innovatief bouwen. Drijvende huizen, gebouwd volgens het cradle to cradle principe, voorzien (grotendeels) in hun eigenenergie, zijn betaalbaar en zien er prachtig uit. Briljant!
Van alles over duurzaam bouwen en het MBO is hier te vinden

Kippen zijn duurzaam te houden in rondeelstallen zie hier

Bij Rondeel worden kippen met veel zorg voor dierenwelzijn en milieu gehouden, gebaseerd op alle natuurlijke behoeften van de kip.

Het Rondeelconcept is een kennisgestuurde cocreatie van pluimveehouders, LNV-beleidsmedewerkers, veevoederindustrie, dierenartsen, eiverwerkende industrie, eierhandelaars en maatschappelijke organisaties, zoals de dierenbescherming, én burgers. Alle stakeholders - inclusief de kippen zelf - en aspecten als milieu, energie en landschap zijn prachtig in balans gekomen met dit nieuwe concept van intensieve (pluim)veehouderij: een compact zelf-sustainable ecosysteem. Het Rondeel vraagt slechts bescheiden grondoppervlak en bevindt zich bovendien in de buurt van onze woon- en leefomgeving. Dat scheelt weer veel onnodig transport. (bron: www.rondeel.org)

Antwoorden op vragen over het milieu zijn hier te vinden

Op dit portaal kunnen burgers vragen stellen over de leefomgeving, van geluidshinder en duurzaam bouwen tot omgevingsvergunning en lokale energie. De duizenden antwoorden zijn afkomstig van honderden organisaties, overheden en bedrijven.

Vind je ook dat er statiegeld op grote én kleine plastic drankflessen en blikjes moet komen

Klik dan hier Het manifest "Een echte held kiest statiegeld" (www.echteheld.nl) vertelt er meer over: Wij willen statiegeld op grote én kleine plastic drankflessen.

Wil je een les geven over duurzaamheid, internationale samenwerking of mensenrechten. Het COS kan helpen.

Ze kunnen helpen met een lezing, inleiding of debat. Daarnaast beschikken ze over een groot aanbod van materialen als spellen, leskisten en tentoonstellingen. De acht COSsen in Nederland die het programma Consumptie Verplicht uitvoeren beschikken over tal van aansprekende middelen die je kan inzetten.  Zie hier

Teken hier petitie om meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs

Het doel van deze petitie? Zorgen dat alle politieke partijen de rol van duurzaamheid in het onderwijs opnemen in hun partijprogramma voor de verkiezingen van 13 mei 2015. Teken hier de petitie en geef een stem aan de Groene Generatie

Teken hier een petitie om de BTW op zonnepanelen te verlagen

De ASN bank en Natuur en Milieu  gaan namens jou het kabinet oproepen om maatregelen te nemen om gebruik van zonne-energie als duurzame energiebron te stimuleren. Zodat ook jij betaalbaar en eenvoudig kunt profiteren van stroom van je eigen dak. 89% van de Nederlanders wil zonnepanelen. Dus teken door hier op te klikken

Lid worden van het platform duurzame ontwikkeling

Inmiddels zijn al ruim 1500 mensen lid van dit platform. Via deze link kunt u zich registreren. In uw instellingen kunt u aangeven of u wekelijks of maandelijks email wilt ontvangen over onderwerpen op de door u gekozen thema's in relatie tot duurzame ontwikkeling en hoger en middelbaar beroepsonderwijs. We zien u graag op www.plado.nl.

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordvol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.