Open menu
logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief maart 2012

 

Nieuw op de site


Lessen over duurzame gezondheidszorg Zie hier

Via het gratis te downloaden programma eXe learning is DMBO bezig lessen te maken en op internet te zetten. Die van duurzame gezondheidszorg zijn de eerste. Bekijk ze hier.


Een prachtige computergame om de milleniumdoelen op een speelse manier onder de aandacht te krijgen. Zie  hier

Millennium Tycoon is een scenariospel met de bedoeling om de millenniumdoelen in al hun complexiteit onder de aandacht te brengen op een speelse en boeiende manier.
De Milleniumtycoon is ontwikkeld met subsidie van NCDO.


Fair business campus bij u op school ?
Nog MBO scholen gezocht m.n. in de drie noordelijke provincies.

Het project was een succes bij leerlingen van het Noorderpoort college te Groningen en op het Drenthe College in Assen. Het is nu zelfs in verbeterde versie als “Fair Business Campus” beschikbaar voor het MBO.  Folder zie hier.
Men zoekt nieuwe MBO scholen met name in het noorden van het land om dit mooie project verder te verbreiden.


Experimenteren uw leerlingen al met duurzaam ondernemen ?

Maakt u zelf gerecyclede of geupgrade producten in de les ?  Ze zijn hier te verkopen op je eigen gratis webwinkel !

Het platform Usedful.nl is kort geleden gelanceerd om Nederlanders een plek te bieden hun zelfgemaakte, gerecycled of geupcyclede producten te verkopen in hun eigen, gratis te openen, webwinkel. Consumenten vinden er een erg compleet aanbod van duurzame producten en het verhaal van de aanbieder erachter. Ook zullen er leveranciers van grondstoffen (restproducten) zich in toenemende mate gaan aanbieden. Zo verzorgt het een marktplaats functie voor de gehele keten van cradle to cradle.  Ook ideaal voor duurzame mini ondernemingen.


Prinsentuin Breda wint duurzaamheidsprijs.

Het project 'Duurzame Lessen', waar acht leerlingen van Prinsentuin aan werkten, heeft op de Brabantse Jongerendag de eerste prijs van 7.500 euro gewonnen.

Docent Bas Postma gaf zijn leerlingen de kans een duurzaam thema naar keuze te onderzoeken. Acht derdeklassers meldden zich aan. "Amber, Noah en Lotte hebben onderzocht hoe je een volledig natuurlijke lippenbalsem kunt maken en hebben die vervolgens ook geproduceerd. Nick en Zoë hebben zelf voedselverpakkingen gemaakt van afbreekbaar plastic. En Yannick, Mart en Daan hebben andere leerlingen gestimuleerd hun plastic afval in de aula apart te houden, zodat het gerecycled kan worden."

Met de 7.500 euro gaat docent Postma het project uitbreiden, zodat alle eerste-, tweede- en derdeklassers op zijn school dit jaar een duurzaam thema kunnen verkennen.

Bekijk hier het winnende filmpje

Duurzaam inkopen

In 2015 kopen alle ROC's en AOC's 100 % duurzaam in. Dat is in een convenant vastgelegd. Eind maart was de werkgroep duurzaam inkopen bij elkaar (met het Graafschapcollege, ROC Noorderpoort, ROC Midden Nederland en Delthion) . Ze willen niet alleen duurzaam inkopen maar ook meehelpen de organisatie en het onderwijs duurzamer te maken. Men wenst duidelijkheid vanuit de CvB's en draagvlak bij management, docenten en studenten. Vandaar dat ze aan de slag willen met ISO 26000 de standaard die richtlijnen geeft waar allemaal aan te denken. Ze worden daarbij geholpen door het normalisatie instituut NEN. Men is ook bezig met een (quick) scan om te bezien hoe de verschillende instituten er voor staan.  Wordt vervolgd.

Cradle to cradle

Een duidelijk filmpje over de essentie van C2C is hier te zien

Het filmpje is in het Engels dus ideaal voor de Engelse les.

Mikrocrediet

Je moet mensen in de derde wereld geen vis geven maar leren vissen.  Waarom kies je niet iemand uit - investeer- en volg .  Zie hier

Tegenwoordig zijn er sites waarop je iemand in de derde wereld kunt kiezen. Die geef je dan een microkrediet en die betalt je terug maar is wel door je geholpen. Het is de manier om armoede te bestrijden
Het is ook met de school te doen. Nog leuker als je zelf met je klas mikrocrediet uitgeeft waarmee de leerlingen meer geld mee moeten zien te maken. Wat je verdient geef je via het bovenstaande weer aan armen waarvoor dat geld nog veel meer waard is.
Day for change kan er voor u lessen in verzorgen en er projecten in begeleiden. Zie hier


Antwoorden op vragen over het milieu zijn hier te vinden

Op dit portaal kunnen burgers vragen stellen over de leefomgeving, van geluidshinder en duurzaam bouwen tot omgevingsvergunning en lokale energie. De duizenden antwoorden zijn afkomstig van honderden organisaties, overheden en bedrijven.


Wil je een les geven over duurzaamheid, internationale samenwerking of mensenrechten. Het COS kan helpen.

Ze kunnen helpen met een lezing, inleiding of debat. Daarnaast beschikken ze over een groot aanbod van materialen als spellen, leskisten en tentoonstellingen. De acht COSsen in Nederland die het programma Consumptie Verplicht uitvoeren beschikken over tal van aansprekende middelen die je kan inzetten.  Zie hier


Vind je ook dat er statiegeld op grote én kleine plastic drankflessen en blikjes moet komen


Klik dan hier Het manifest "Een echte held kiest statiegeld" (www.echteheld.nl) vertelt er meer over: Wij willen statiegeld op grote én kleine plastic drankflessen.


Teken hier de petitie voor Robin Hood belasting

De Robin Hood belasting laat financiële instellingen een kleine belasting (0,05%) betalen over financiële transacties. Verwachte opbrengst binnen de EU is € 200 miljard per jaar. Dit kunnen we wereldwijd investeren in gezondheid, onderwijs en de strijd tegen klimaatverandering. 
Diverse landen in de EU zijn voorstander van een dergelijke belasting. Nederland nog niet. Teken de petitie!


Teken
hier petitie om meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs

Het doel van deze petitie? Zorgen dat alle politieke partijen de rol van duurzaamheid in het onderwijs opnemen in hun partijprogramma voor de verkiezingen van 13 mei 2015. Teken hier de petitie en geef een stem aan de Groene Generatie


Teken
hier een petitie om de BTW op zonnepanelen te verlagen

De ASN bank en Natuur en Milieu  gaan namens jou het kabinet oproepen om maatregelen te nemen om gebruik van zonne-energie als duurzame energiebron te stimuleren. Zodat ook jij betaalbaar en eenvoudig kunt profiteren van stroom van je eigen dak. 89% van de Nederlanders wil zonnepanelen. Dus teken door hier op te klikken


Lid worden van het platform duurzame ontwikkeling

Inmiddels zijn al ruim 1500 mensen lid van dit platform. Via deze link kunt u zich registreren. In uw instellingen kunt u aangeven of u wekelijks of maandelijks email wilt ontvangen over onderwerpen op de door u gekozen thema's in relatie tot duurzame ontwikkeling en hoger en middelbaar beroepsonderwijs. We zien u graag op www.plado.nl.


Betreffende deze nieuwsbrief


DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordvol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.