Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief Maart 2013

 

De Duurzaamheidsfabriek van DaVinci college te Dordrecht bezoeken ? Dat kan met DMBO. Dinsdag 2 april vanaf 14.00 uur Leerparkpromenade 100 3312 KW Dordrecht.

Programma

14.00 – 15.30 Openbare kenniskringbijeenkomst DMBO met als onderwerpen:


1. Ira von Harras van Scalda heeft (ism Kenteq) voor de 15 % vrije ruimte een keuzedeel Duurzaamheid voor jezelf en in het beroep gemaakt. Het beschrijft voor alle niveua's de kerntaken, werkprocessen, de kennis en vaardigheden. Het streven is er een certificeerbare eenheid van te maken. Ira presenteert dit en vervolgens wordt uw mening gevraagd.

2. Er ontstaan steeds meer duurzame opleidingen. Gelukkig komt duurzaamheid dan ook steeds meer in het profielgedeelte te zitten. Een reden te meer voor opleidingen om zich ook te laten certificeren op dit gebied. Een voorstel hiervoor wil Rob de Vrind graag met u bespreken.   

3. In de wereld van de bouw en techniek wordt duurzaamheid steeds belangrijker. De EU gaat in 2020 voorschrijven dat alleen nog zeer energiezuinige woningen gebouwd mogen worden. Daarnaast bestaat de ambitie om een groot deel van het bestaande woningbestand energiezuiniger te maken. Dit betekent New skills for new jobs. Ofwel werk aan de winkel vor het onderwijs. De EU stopt er veel geld in via Build up Skills. Rob de Vrind legt de stand van zake uit.  
4. Op 10-10-2013 (duurzaamheidsdag) organiseert DMBO weer haar jaarlijks symposium. Dit maal in i.s.m. Da Vinci in de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht. Een grote happening. We gaan in op wensen en behoeften  

15.30 – 16.30 Rondleiding in de duurzaamheidsfabriek
met haar Cradle to Cradle concept, het Leonardo experience centre, opengewerkte techniek, lasrobot, 3D printers, 3D zonnepanelen etc.

16.30 – 17.30 Netwerkborrel


Graag opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw ROC of AOC op de kaart met hoe duurzaam uw instituut is ?

Dat kan. Op de website kunt u hier een kaart zien van Nederland met duurzame ROC's en AOC's. U kunt uw teksten en adres van uw instituut doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan komt u ook op de kaart te staan.


Gastles over cradle to cradle, biomimicri e.d. door een ondernemer ?


Dirk van de Ven, eigenaar van het bedrijf CONNEX Cablemanagement kan een enthousiast verhaal vertellen over circular econony en biomimicry gerelateerd aan de praktijk en businessmodellen. Hij is idee ontwikkelaar en daarnaast produceert zijn bedrijf kabelgoten e.d. die van bioplastic zijn en/of cradle to cradle. Via http://www.kabelgoot.nl/
kunt u contact met hem leggen

Bouwkunde, daken en duurzaamheid ofwel dakschatten

Dakschatten heeft een volledige Leergang Duurzaamheid ontwikkeld, waarbij studenten in wedstrijdvorm een duurzaam en realistisch ontwerp voor op het dak moeten bedenken.
 Het wordt ondersteund door een lespakket dat te bestellen is met daarin
:
• Een syllabus met 8 lessen en meerdere opdrachten;
• Een besloten online leeromgeving;
• Docentinstructies;
• Persoonlijke docentbegeleiding voor de aftrap van de leergang;
• 2 inspirerende gastcolleges van specialisten uit het bedrijfsleven;
• 2 excursies naar inspirerende voorbeeldprojecten;
• Feedback van een visiting critic uit de praktijk.

Meer info zie http://www.dakschatten.nl/leergang_duurzaamheid 


Edje LEDje een duurzaam co-creatieproject samen met bedrijfsleven op uw ROC ?

In Arnhem kreeg men de opdracht: bedenk een LEDlamp (Edje LEDje) waar je ook tegen kan praten en die cradle to cradle gebouwd is. Roep je “aan” dan gaat hij aan enz. Het idee is van Inge van der Vaart en zij kan dit faciliteren. Interesse ? Meer info zie hier.

Duurzaamheidsacademie in Overijssel met het MBO

Naast de duurzaamheidsfabriek van Da Vinci, Centrum Duurzaam van het Frieslandcollege, het E (energie) college te Groningen bestaat er nu ook de duurzaamheidsacademie in Overijssel.De duurzaamheidsacademie is een samenwerkingsverband van Saxion, HAN, Windesheim, UT, ROC’s en regionale kennisinstellingen. Dit met als doeluitwisseling en overdracht van kennis en ervaring met verduurzaming voor (toekomstige)professionals. Het gaat hierbij niet alleen om technologie, maar vooral ook om kennis van processen,samenwerkingsvormen, financiering, regelgeving en (bewoners)communicatie.
 

Duurzaamheid door creativiteit voor kinderopvang

ROC Midden Nederland is samen met dertien Europese collega’s en het Koning Willem I College een Europees project gestart genaamd 'Sustainability through creativity’.
Doel van het project is het concept duurzaamheid door creativiteit verder te ontwikkelen met Britse, Italiaanse, Roemeense en Oostenrijkse partnerscholen. Dit om duurzaamheid uiteindelijk te verankeren in de praktijk van de kinderopvang. Elk opleidingsinstituut gaat hiervoor nauw samenwerken met een kinderopvangorganisatie. Er wordt gewerkt naar het opzetten van creatieve recycle centra in de kinderopvang. Men gaat workshops ontwikkelen en een handboek samenstellen. Het project loopt door tot 1 november 2014. Op de opening volgden de deelnemers de workshops ‘van afval geen afval maken’ en ‘de kracht van de beperking’ en kregen de uitgeschreven handleidingen mee om zelf door te geven aan hun collega’s, studenten en partners in de kinderopvang. Kernbegrippen en eindproducten: ‘Creativiteit, duurzaamheid, ‘harvest map’ en ‘upcyclen’, dat zijn de kernbegrippen van dit project. Misschien lastig om te begrijpen als je er alleen maar over leest. Beelden helpen, je vindt ze gemakkelijk terug op http://www.creatiefrecyclecentrum.nl


U kunt jongeren mee laten denken over het energieakkoord

Op de website http://jongnederland.krijgtnieuweenergie.nl/ kunnen jongeren aangeven hoe zijn vinden dat Nederland de komende decennia om moet gaan met duurzame energie. Dat moet wel in de maand maart gebeuren.Laat de kans niet liggen.

Hoe kunnen we meer docenten betrekken bij DMBO ?

Dit jaar hebben we vanuit het netwerk DMBO een succesvol symposium georganiseerd in Breda met als gastheer ROC West Brabant. Rond de 100 mensen kwamen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. Duurzaamheid in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Graag willen we via  u weten hoe meer docenten betrokken kunnen worden bij de activiteiten van DMBO. Laat het ons weten via de Linked in groep http://www.linkedin.com/groups/Duurzaam-MBO-4166524?trk=myg_ugrp_ovr


Wilt u meer aandacht voor duurzaamheid in het MBO klik dan hier


Betreffende deze nieuwsbrief


DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website
www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Afmelden kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.