Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief September 2013

 


Kom naar het 8e DMBO symposium nu over "Green technology" in de duurzaamheidsfabriek van DaVinci op donderdag 10-10 Leerparkpromenade 100, 3312 KW Dordrecht.

We verwachten 100 MBO docenten, management adviseurs etc. uit Nederland alsmede het voltallig techniekteam van DaVinci. We hopen er een dag van te maken met aansprekende voorbeelden van het moderne techniekonderwijs in Nederland, met sprekers over het bouw- en techniekonderwijs in de toekomst, met trends en creatieve denktechnieken én met een rondleiding in de unieke duurzaamheidsfabriek waar DaVinci haar MBO studenten opleidt voor de toekomst. Rein Meerster zal het concept uit de doeken doen en u kunt kennis maken met de verschillende 3D printers die zij hebben staan in het Leonardo Experience Lab. Daarnaast wordt verteld hoe partijen worden betrokken van basisscholen tot het HBO en van het bedrijfsleven tot de overheid. Hopelijk komt Thomas Rau als key note speaker. Rob de Vrind geeft een masterclass over de allernieuwste trends en inzichten op het gebied van duurzaamheid.  

Programma

09.30 Inloop
10.00 Opening Marloes de Vries CvB Da Vinci
10.10 Duurzaamheid in het MBO Waar staan we, waar gaan we heen. 
10.30 Key note (Thomas Rau / André Kuijpers of zo)
11.20 Intermezzo
11.30 Rein Meester over het concept van de Duurzaamheidsfabriek

12.10 Lunch
13.00 Workshopronde I of Rondleiding in de fabriek
13.45 Wisselen / koffie /thee
14.00 Workshopronde II of Rondleiding in de fabriek
14.45 Wisselen / koffie /thee
15.00 Workshopronde III of Rondleiding in de fabriek
16.00 Plenair
16.15 Netwerkborrel
17.30 Sluiting

Leerlingen bouwkunde en duurzaam gebruik van daken

Vorig jaar ROC van Hilversum samen met twee ondernemers in de bouw (Michiel Beck en Robin Kerssens) het project Dakschatten begonnen. Doel van het project is een brug te slaan tussen het onderwijs en het werkveld door Techniek-studenten een commercieel gezond en realistisch plan te laten schrijven voor duurzaam gebruik van daken.

Te denken valt bijvoorbeeld aan zonnepanelen, sedem begroeiing, regenwater-installaties en combinaties van duurzame technieken.

Dit jaar heeft de gemeente Hilversum de daken van vier van haar panden ter beschikking gesteld voor het verduurzaming door Dakschatten studenten. In 4 weken schrijven de studenten een plan, volgen ze lezingen over duurzaamheid en bezoeken ze duurzame projecten in de omgeving. Donderdag 26 september presenteren ze de plannen aan een vakjury. Het winnende plan wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd. Zo zijn de voorbereidingen voor het daadwerkelijk verduurzamen van het dak van het MBO College Hilversum (Dakschatten 2012) in volle gang.

Doordat in dit project bedrijfsleven, overheid en onderwijs samenkomen, kunnen we realistisch en praktisch onderwijs bieden met maatschappelijke relevantie. (meer info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )


Lunchlezing over domotica


ROC Friese Poort | Centrum Duurzaam en stichting GEEF nodigt u graag uit voor de Duurzaam Doen lunchlezing over Domotica op dinsdag 10 september. D
e lezing vindt plaats  van 12.00 uur tot 13.00 uur op de Anne Wadmanwei 6, 8914BD Leeuwarden. Inloop met een broodje vanaf 11.30 uur. Meer info zie hier en aanmelden kan hier   

Duurzaamheid moet in alle nieuwe profielen en keuzedelen.


Aeqor heeft van de AOC raad de opdracht gekregen om duurzaamheid in alle kwalificaties te schrijven.


Bij KC Handel hebben ze aangegeven dat ze per dossier kijken, op basis van ontwikkelingen en trends, hoe duurzaamheid in ALLE dossiers van KC Handel en MITT opgenomen kan worden.

Ze gaan het dan verwerken in de werkproces omschrijvingen, gedrag of vakkennis en vakvaardigheid. Wat goed van KC Handel en Aequor maar wij vinden eigenlijk dat duurzaamheid in alle profielen moet komen zowel in de omschrijving van de vakkennis, in de vaardigheden en in de verantwoordingsdocumenten zodat het geexamineerd wordt. Kenteq gaat het nu ook bekijken.

KEUZEDEEL DUURZAAMHEID IN DE KWALIFICATIEDOSSIER(S) MBO
Duurzaamheid in het beroep, niveau 1
Duurzaamheid in het beroep, niveau 2
Duurzaamheid in het beroep, niveau 3
Duurzaamheid in het beroep, niveau 4 


Teken (als u wilt) de onderstaande petitie

Samen met de ASN Bank, U en Natuur en Milieu  vragen wij minister Kamp om te zorgen voor zekerheid op de zonnemarkt en alle zonnestroom vrij te stellen van energiebelasting. De petitie is hier te ondertekenen
 

Betreffende deze nieuwsbrief


D
MBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website
www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Afmelden kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.