Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief Maart 2014


Wordt ook ECOschool !! Bijeenkomst over waarom alle AOC's ECOschool worden en de ROC's niet achter kunnen blijven.

Dinsdagmiddag 8 april Frankenthalerstraat 13, Breda

Het Prinsentuin college is een ECOschool. Daar organiseert DMBO op dinsdag 8 april van 14.00 - 17.00 uur een bijeenkomst voor u over ECOschools. We kunnen er dan meteen gaan kijken. In AOC land is afgesproken dat alle AOC's ecoschool gaan worden. Daar kunnen de ROC's niet bij achter blijven. Wat dat betekent en hoe je de groene vlag kunt behalen wordt uitgelegd door Hak van Nispen (directeur SME). Zij begeleiden het hele programma.
Meer info van SME is hier te zien en meer info van Prinsentuin hier

Programma
13.30 Inloop en welkom
14.00 Alle ins- en outs van Ecoschools  Hak van Nispen directeur SME  
15.00 Rondleiding in de school
16.00 Discussie
17.00 Einde

Mail even Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als u wilt komen. We hopen eigenlijk dat ieder ROC met (minimaal) één persoon komt. Kan u daar voor zorgen ? 

Symposium Greening the city  9 april 10.00 17.30 Centrum voor duurzaamheid Veerkracht Klarenbeek bij Apeldoorn

De groene wereld begint bij ons! Dat laten we zien op deze conferentie met gerenommeerde sprekers, scholenpresentaties, kunst in uitvoering, dans en groene ondernemers –en niet te vergeten– de battle om de jaarlijkse prijsvraag .

Laat u inspireren door:
• De scholen die laten zien én met u in gesprek gaan over hoe 'Greening the City' in de onderwijspraktijk vorm kan krijgen.
• Niek Roozen: een nationaal en internationaal bekende landschapsarchitect voor wie vergroening geen vraag maar de kern van zijn vak is.
• Atto Harsta: directeur van 'Aldus Bouwinnovatie', laat in zijn bouwbedrijf economie en ecologie samenwerken.
• Boj van den Berg: is kwartiermaker van de Jeugdfloriade 2022, hij neemt een aantal jonge 'Urban Greeners' mee.
• Joost van der Hoogte: Director Operations Bel Leerdammer BV, legt door een integrale duurzame ketenbenadering in zijn bedrijf de verbinding tussen stad en platteland; tussen de koe en de consument.
• Sam Verwaijen: eigenaar en grondlegger van Veerkracht én iemand met een hele eigen visie op duurzaamheid en leiderschap.

Kijk op de website voor het programma en meer informatie over de sprekers. Daar kunt u zich ook aanmelden.

UNESCO scholen dag  woensdag 9 april Inholland Academy, Theresiastraat 8 Den Haag

Op woensdag 9 april vindt de jaarlijkse UNESCO-Scholendag plaats. Coördinatoren, docenten en andere betrokkenen van scholen uit het netwerk, maar ook belangstellenden in het UNESCO-schoolprofiel zijn van harte uitgenodigd.
Een key note lezing van dr. Baukje Prins, Lector Burgerschap en diversiteit (HHS), en workshops over allerhande UNESCO-gerelateerde thema’s bieden de deelnemers inspiratie en praktische ideeën voor in de klas. Basisscholen, middelbare scholen, ROC’s én hogescholen kunnen ervaringen met elkaar uitwisselen en horen over interessante projecten en initiatieven die ook zij kunnen inzetten

Het programma en hoe aan te melden is hier te vinden.

Opleidingen bouw en techniek moeten duurzamer.  Build up skills Netherlands at Work BUS N@W gaat daar voor zorgen.

In 2020 gaat de EU voor de bouw nulenergie woningen voorschrijven. Dat betekent wat voor de bouw- en installatiewereld. Werknemers moeten worden bijgeschoold en het onderwijs in het MBO zal zich er op moeten aanpassen. Het project Build up skills Netherlands at Work (BUS N@W) gaat dat uitzoeken. Wat betekent dat voor de timmerman, metselaar, glaszetter, isoleerder, installateur en de leerlingen in de bouw en de techniek. Met name ROC Midden Nederland en ROC van Twente gaan er mee aan de slag samen met Fundeon, Kenteq, ISSO, OTIB, DMBO en vele andere partijen. We houden u op de hoogte. 

Lesmateriaal bij de keuzedeel duurzaamheid en beroep.

DMBO heeft e.e.a. al voor u uitgewerkt. Op de website staat nu de basismodule duurzaamheid met een algemeen gedeelte en een keuzedeel. Hierin kan de docent kiezen tussen duurzaamheid en ik, thuis, op school, de werkplek, het bedrijfsleven. Daarnaast kan gekeken worden naar duurzame producten of ideeën. Met checklists analyseren leerlingen hoe duurzaam gehandeld wordt en de leerling moet vervolgens een eigen verbeterplan maken. Dat doet hij/zij door te bekijken welke maatregelen weinig moeite en veel effect hebben tot veel moeite weinig effect. Zo prioriteert de leerling en ontstaat het verbeterplan. Handleiding voor docenten zie hier

Lesmateriaal over duurzame horeca
opleidingen

Op de site van DMBO is het onderwerp nu vrij goed uitgewerkt en echt geschikt om in de klas te gebruiken. Doe er uw voordeel mee. 

Het is hier te vinden en bevat onderwerpen als:
Waar gaat het over

    Apparatuur
    Assortiment
    Verpakkingen en dispoables
    Schoonmaak
    De inrichting
    Andere aspecten
    Energie en water
Hoe duurzaam is je horecabedijf (checklist)
Hoe duurzaam is je horecabedrijf specifiek (checklist)

Mindmap
Processen in de horeca
Milieu aspecten in de horeca
Publicaties en links

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl  boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook copy naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.