Open menu

Het moderne techniekonderwijs in Dordrecht.


DFDaVinci 31 DFDaVinci 23 DFDaVinci 68
 

Op de DMBO kenniskringdag van 2 april 2013 vertelde g
eestelijk vader Bert van Pelt over de Duurzaamheidsfabriek

 

Waar je bent moet je zien waarvoor je leert !


Hoofd – hart - handen


DFDaVinci 40 DFDaVinci 20 DFDaVinci 45

De fabriek heeft 3 (4) lagen. Bovenin zaken voor het brein. 3D printers, de Leonardo experience ruimte, design omgevingen en ruimtes voor lessen.
Als ideeën verder moeten worden uitgewerkt gaat het naar niveau 2 waar ICT komt en werktuigbouw
- Electro- en installatietechniek.

Moeten er echt dingen worden gemaakt en voor het zware werk gaat het naar de werkvloer op de begane grond die industrieel is uitgevoerd (25 KN/ m2)  

 

In de fabriek komen studenten van TU Delft, het HBO en het MBO samen. Ook UNETO-VNI zit er in (voor de monteurs van morgen). Basisscholen, VMBO komen al veel kijken.

In het leerpark participeren de gemeente en het Da Vinci beiden voor 50 %. Da Vinci huurt van de gemeente een (groot) deel van het oppervlak

Het bedrijfsleven, het MKB en starters kunnen ook gebruik maken van de faciliteiten als de lasrobot, de watersnijder, de 3D printers.
De machines zijn niet alleen voor het onderwijs maar ook voor anderen. Het gebouw moet mede van het bedrijfsleven worden. Heeft € 8 miljoen gekost.

DFDaVinci 63 DFDaVinci 7 DFDaVinci 3


Duurzaamheid (energie / machine- en materiaalkeuze / de omgang met materiaal / design en hoogwaardige recycling is de leidraad in de producten en processen

Meervoudig gebruik, energiezuinige generatoren etc. De duurzame energietechniek in het gebouw is opengewerkt te zien en soms dubbel uitgevoerd zodat studenten er aan kunnen werken.

 

Het dak is geschikt gemaakt voor windmolens en zonnepanelen. De doorvoeringen zijn al aangelegd. Op één van de daken staat een zonnepaneelpark.

 

Het devies. Begin klein en laat het groeien.  De RDM Campus van Rotterdam is ook met 4,5 miljoen begonnen en is gegroeid naar 80 miljoen.
Je moet niet te snel exploitatie gericht denken en strategisch investerend. Maar denken als investering in de toekomst. Zo heeft het MBO in Rotterdam al 1 miljoen aan commerciële nevenactiviteiten.
Eerst komen de early adapters en daarna moet de fabriek zich gaan bewijzen en hoopt men dat ie al gauw te klein wordt. Je moet dit proces faciliteren op een integrale manier. Daarna kan vakmanschap
pas echt goed tot uiting komen. Eerst de techniek in de etalage op een schone en moderne manier ! Dat is belangrijk.    

DFDaVinci 18 DFDaVinci 17 DFDaVinci 53
  
Ze werken nu aan een takelsysteem voor de binnenvaart. HBO ontwerp – MBO-ers maken het. Er staat een opstelling voor de proceschemie met pijpleidingen, pompen etc.
De PET-flessen en plastic bekertjes moeten basismateriaal worden voor de 3D printers en met is gestart met een grote warmte koude opslag opstelling.  

DFDaVinci 9 DFDaVinci 36 DFDaVinci 11