Open menu


Welke MBO instellingen zijn goed bezig op het gebied van duurzaamheid ?

Vrijdag 13 september 10.00 – 16.00 uur (inloop 09.30)
Utrecht (locatie volgt nog)

Eind dit jaar vindt in Amsterdam de uitreiking plaats van de sustainabuls in het MBO. Tot 28 oktober kunnen MBO-instellingen aangeven hoe duurzaam ze bezig zijn. Daar kunnen we allemaal van leren. Iedere deelnemer krijgt een certificaat en uit de deelnemers worden de duurzaamste MBO-instellingen gekozen. Dat vindt plaats op het symposium over duurzaamheid vrijdag 13 december bij ROC TOP te Amsterdam.

Je kan invullen hoe duurzaam je instelling is op https://mbo.sustainabul.com Al meer dan 10 ROC’s hebben het ingevuld of zijn er mee bezig.
Op vrijdag 13 september vanaf 10.00 uur (inloop 9.30) gaan we met elkaar letterlijk aan de slag met het invullen en de website. Daarbij discussiëren we over vragen die rijzen bij het invullen en geven we nog een uitleg over de bedoeling, over de beoordeling van de antwoorden, over de ranking en de uitreiking.

Aanmelden is verplicht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duurzaamheid in het kappersvak

ROC Friese Poort, Wilaarderburen 1 te Leeuwarden
Donderdag 3 oktober

Hoe kan het kappersvak verduurzamen? Kappers met gedegen kennis van duurzaamheid in hun vak komen aan het woord. Docenten en studenten van de kappersopleiding zullen daarna met hen in gesprek gaan over hoe duurzaamheid een plek kan krijgen in de kappersopleidingen.

Bij kapsalons worden jaarlijks grote hoeveelheden chemicaliën door de gootsteen gespoeld. Niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid; Een deel van die chemicaliën komt immers op je huid terecht. Kappers, maar ook klanten krijgen hierdoor gezondheidsklachten. In de kappersopleidingen is voor dit probleem en de mogelijke oplossingen hiervoor tot nu toe nauwelijks aandacht.

Kappers met gedegen kennis schetsen wat de risico’s voor jezelf en je klanten kunnen zijn bij het gebruik van bepaalde producten, hoe je toe kan werken naar gebruik van duurzamere producten en hoe je producten die daadwerkelijk duurzaam zijn kan onderscheiden van producten die dat pretenderen, maar dat in werkelijkheid niet zijn.

13.30 – 13.35 Welkomswoord door Siska Kingma, opleidingsmanager Kappersopleiding ROC Friese Poort

13.35 – 13.40 Toelichting op de dag door de dagvoorzitter

13.40 – 13.50 Rob de Vrind: duurzaamheid in het MBO, waar staan we?

13.50 – 14.20 Keynote: Dianne te Mebel, (Instituut Haar & Gezondheid) Duurzaamheid in het kappersvak

14.20 – 14.35 Samira (de Biologische Kapper) Mijn ommezwaai naar duurzaamheid

14.35 – 14.50 Pieter Patje: Duurzaamheid in de kappersopleidingen
14.50 – 15.00 Student Friese Poort waarom ik duurzaamheid in het kappersvak belangrijk vind.

15.00 – 15.20 Annie Kok (Haarvriendelijk): hoe onderscheid je echt duurzaam van greenwashing in het kappersvak en wat zijn uitdagingen voor docenten?
15.20 – 16.20 Aan de slag in workshops: hoe implementeer je duurzaamheid in je eigen onderwijs?
16.20 – 16.30 Plenaire terugkoppeling en afsluiting
16.30 Borrel

In de bijlage de officiële uitnodiging. Aanmelden kan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jaarlijks Duurzaam MBO symposium

Vrijdag 13 december ROC Top te Amsterdam NDSM-straat 1 1033 SB Amsterdam

Onderwerpen: Uitreiking sustainabuls, duurzame eventmanagement, duurzame horeca, de Sustainable Development Goals en onderwijs, The whole school approach duurzaamheid ect.
Als u zelf een workshop wilt verzorgen of een goede spreker weet mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie volgt.

UNESCO scholendag

24 september Haagse Hogeschool

12:15 plenaire opening in Speaker's Corner
Collegevoorzitter HHS en lid Unesco Commissie Leonard Geluk

13:30 eerste ronde workshops
- Immaterieel erfgoed en onderwijs
- Cross Your Borders (onder voorbehoud)
- ROC Mondriaan: studenten aan de slag met Unesco
- Carolus Clusius College (VO) deelt ervaringen met Erasmus+ projecten (deel 1)

14:25 tweede ronde workshops
- Immaterieel erfgoed en onderwijs
- Carolus Clusius College (VO) deelt ervaringen met Erasmus+ projecten (deel 2)
- HR Rotterdam: samenwerking met de stad in gebouw De Heuvel
- Indische Buurtschool (PO): Ouders ontmoeten ouders

15:20 derde ronde workshops
- Immaterieel erfgoed en onderwijs
- Baarnsch Lyceum en Lyceum Sancta Maria (VO): geschiedenis in een breder perspectief - tien keer meer geschiedenis
- Koning Willem I College (MBO): de SDG's in een Unesco-school
- Rectoren/bestuurders: het vernieuwde kwaliteitskader en de strategie van Unesco

16:05 borrel Lighthouse Café

U kunt zich hier aanmelden voor de bijeenkomst

Betreffende deze nieuwsbrief 

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website
www.duurzaammbo.nl boordevol informatie. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots, Katapult en de Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.