Open menu

Nieuwsbrief juni 2021

Beste leden van het MBO voor Morgen en Duurzaam MBO netwerk,

Hierbij nieuwe inspiratietips en activiteiten over het versterken van duurzaamheid in het MBO:

  • Deel je ervaring tijdens het webinar kennisdeling challenges en hacketons in het MBO - donderdag 24 juni, 15.30 – 17.00 uur
  • Bekijk en deel het promotiefilmpje over de sustainaBul MBO en doe mee met je instelling
  • Lees verhalen over duurzaamheid binnen diverse MBO instellingen in Vakblad Profiel
  • Bekijk de geleerde lessen van het Circular Skills programma van Leren voor Morgen tot nu toe in een overzichtelijke factsheet
  • Nodig de Jonge Klimaatbeweging uit voor in je les na de zomer: JKB on tour
  • Aandacht voor WATER in het MBO onderwijs. Webinar Dinsdag 6 juli 15.30 – 17.00 uur
  • Kijk de webinars van Groene Peper over duurzaamheid in het WO, HBO en MBO terug
  • Bekijk de voorstelling ‘I apologize to you for the mess’ van Lars Koning en ga erover in gesprek met studenten

1)Deel je ervaring tijdens het webinar kennisdeling challenges en hacketons in het MBO - donderdag 24 juni, 15.30 – 17.00 uur

Hacketons en challenges zijn een mooie onderwijsvorm om duurzaamheid een plek te geven in het curriculum. Teams kan je interdisciplinair samenstellen, onderwerpen uit de praktijk zijn interessant voor studenten en stimuleren eigenaarschap over het leerproces. Wat zijn de do’s en dont’s als je hacketons en challenges voor studenten organiseert? Hoe vind je geschikte opdrachten? Hoe begeleid je studenten succesvol? Welke onderwerpen spreken aan? Welke rol kunnen externe partijen vervullen in de organisatie van zulke challenges/hacketons? Deze onderwerpen bespreken we na een gezamenlijke aftrap graag in kleine groepen tijdens een kennisdeelsessie op donderdag 24 juni van 15.30-17.00 uur via zoom. Deelname is gratis. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef bij aanmelding naar welke vragen je voorkeur uitgaat.

2)Bekijk en deel het promotiefilmpje over de sustainaBul MBO en doe mee met je instelling

Meedoen met je instelling aan de SustainaBul MBO 2021, dé coöperatieve ranking voor duurzaamheid in het onderwijs, kan nog! Bekijk en deel nu het promotiefilmpje hierof ga voor meer informatie naar de website van SustainaBul MBO, https://mbo.sustainabul.com

3)Lees verhalen over duurzaamheid binnen diverse MBO instellingen in Vakblad Profiel. Roos Wemmenhove, netwerkcoordinator MBO bij Leren voor Morgen, interviewt maandelijks een medewerker van een instelling die deelneemt aan de SustainBul MBO voor vaktijdschrift Profiel. Lees hier de eerste drie interviews:

- Praktisch wereldburgerschap en duurzame ontwikkelingsdoelen in het MBOInterview met Dominique Derks, Practor Duurzaam Denken, Duurzaam Doen (Friesland College), ontwikkelde voor FC een visie op burgerschapsonderwijs op basis van de SDG’s.

-Duurzaamheid in het MBO: laat zien hoe het wél kan Interview met Marjan Nijenbanning, Kwartiermaker Food, Life & Innovation en Kennismakelaar Ondernemend Onderwijs Terra MBO Groningen. Zij werd vanwege de impact van haar activiteiten uitgeroepen tot Duurzaamste Docent MBO van Nederland in 2020.

-Duurzaam beroepsonderwijs:‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’Interview met Froukje Zumbrink en Simone Kleinhout, beiden duurzaamheidscoördinator bij Wellant. Wellant – momenteel in fusie met Helicon en Citaverde tot het nieuwe Yuverta – won afgelopen jaar de SustainaBul MBO.

Meer good practices vind je via de website van Leren voor Morgen: https://www.lerenvoormorgen.org/best-practices

4)Bekijk de geleerde lessen van het circular skills programma van Leren voor Morgen tot nu toe in een overzichtelijke factsheet  

Partners van het circular skills programma van Leren voor Morgen reflecteerden op een jaar samenwerken aan beroepsonderwijs voor de circulaire economie tijdens een online symposium. Ze presenteerden hun projecten aan elkaar en blikten samen terug op een jaar onderzoeken en experimenteren: Hoe staat het beroepsonderwijs ervoor op het gebied van circulaire vaardigheden? Welke aanpassingen moeten worden gedaan aan het onderwijsproces? Wat zijn onze geleerde lessen van een jaar experimenteren met nieuwe onderwijsvormen? Wat willen docenten? De conclusies en de daarop gebaseerde actielijnen voor het komende jaar vind je hierin een overzichtelijke factsheet.

5)Nodig de Jonge Klimaatbeweging uit voor in je les: JKB on tour

Na de zomer gaat de Jonge Klimaatbeweging (JKB) weer on tour! Na twee succesvolle projecten, is er een vernieuwd JKB on tour lesprogramma voor MBO studenten ontwikkeld. In deze les gaan de jonge gastdocenten het klimaatgesprek aan met de studenten. Met interactieve werkvormen worden de studenten uitgedaagd om na te denken over duurzaamheid in hun eigen vakgebied. Zouden dit soort lessen in uw lesprogramma of projectweek passen in de periode van sept-dec 2021? Geef uw interesse aan via dit formulier. Voor meer informatie kijk op de website van de JKB.

6)Aandacht voor WATER in het MBO onderwijs. Webinar Dinsdag 6 juli 15.30 – 17.00 uur

De unie van waterschappen wil graag met u praten over hoe de waterproblematiek meer aandacht kan krijgen in het MBO-onderwijs. Extreme neerslag, hittegolven, droogte: we krijgen er steeds vaker mee te maken. Hoe kunnen we de openbare ruimte zo klimaatbestendig mogelijk inrichten? De waterschappen in Nederland zijn hier volop mee bezig en maken deze klimaatadaptatie graag concreet voor het MBO-onderwijs. Tijdens deze webinar gaan medewerkers van het waterschap kort in op het onderwerp, presenteren ze ingrediënten van de digitale toolbox die ze voor het MBO voor ogen hebben en halen ze graag op waar het MBO behoefte aan heeft. Op welke manier kunnen waterschappen dit het beste aanbieden dat het MBO hiermee aan de slag gaat? én als u al een mooi voorbeeld heeft horen we het graag. Aanmelden kan door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.te mailen. Dan wordt de link toegezonden.

7)Kijk de webinars van Groene Peper over duurzaamheid in het WO, HBO en MBO terug

Tijdens Groene Peper, het jaarlijkse symposium voor duurzaamheid in het WO, HBO en MBO waren diverse interessante webinars te volgen. Deze webinars zijn nu hier terug te kijken: https://groenepeper.com/programma/

8)Bekijk de voorstelling ‘I apologize to you for the mess’ van Lars Koning en ga erover in gesprek met studenten

Studenten van het Koning Willem I College speelden onder regie van Lars Koning deze voorstelling, die verhaalt over Lana, een klimaatactiviste in hart en nieren. Door een conflict met de maatschappij komt Lana in conflict met zichzelf. Ze heeft het gevoel dat er niet naar haar geluisterd wordt door de maatschappij en dat het lot van de wereld in haar handen ligt. Jan Palach en David Buckel inspireren Lana, ze wilt zichzelf verbranden. Vuur is een abstract personage die Lana’s geweten weergeeft; vuur relativeert de beslissingen en gedachtes van Lana. Hoe meer Lana radicaliseert, des te meer vuur relativeert. Lukt het Lana om haar zelf weer terug te vinden? Bekijk de voorstelling op https://youtu.be/cMn4-MCgezU

In het nagesprek kan je studenten bijvoorbeeld vragen: Kun jij je verbinden met Lana? Begrijp je haar? Wat zou ze ook kunnen doen? Wat zou jij in het geval van Lana doen? Wat staat het meisje in de steigers voor? Wat vinden jullie van het klimaat? Kunnen we het nog redden? Veel plezier!

  

Heb je iets te delen over duurzaamheid in het MBO dat voor anderen interessant is? Een vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? 
Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.zodat we dit kunnen delen in deze nieuwsbrief of je vraag anderszins voor je uit kunnen zetten in het MBO voor Morgen netwerk.

Waarom ontvang je deze email?
Je ontvangt deze email omdat je je hebt opgegeven voor het MBO netwerk van de Coöperatie Leren voor Morgen of voor het DMBO netwerk. Heb je je hier niet voor opgegeven of wil je in de toekomst geen berichten meer van het netwerk ontvangen dan kun je je hier afmelden.

Duurzaamheid in het onderwijs op alle niveaus
Voor de agenda van Leren voor Morgen over duurzaamheid in het onderwijs klik hier

De Coöperatie Leren voor Morgen brengt ook een maandelijkse nieuwsbrief uit over duurzaamheid in het onderwijs van peuter tot professional. Wilt je je op deze nieuwsbrief abonneren klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

Roos Wemmenhove (Leren voor Morgen)

Rob de Vrind (Duurzaam MBO)