Open menu
logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief januari 2012

 

Nieuw op de site

Lessen over kritisch consumeren en duurzaamheid -> hier

Laat leerlingen een product kiezen en presenteren aan de klas wat de verschillen van dat product met en zonder ecolabel.

Competenties voor de duurzame (mini)ondernemer -> hier

Wat moet een ondernemer kunnen op profit, people en planet gebied om een goede duurzame ondernemer te zijn.

Een mindmap over duurzaam bouwen -> hier

Duurzaam bouwen gaat over heel veel zaken. Hier een handige mindmap met alle aspecten

Info over duurzaam urban design -> hier

Tegenwoordig wordt in het MBO ook urban design gegeven.  Hier info over duurzaam urban design met duurzame wijken en initiatieven plus een mindmap.

Filmpje en info over duurzame kinderdagverblijven -> hier

Duurzame kinderdagverblijven besteden aandacht aan de natuur, hebben rust, reinheid regelmaat, in een prettige omgeving met gezonde voeding etc.

Lesprogramma's over energie en klimaat -> hier

Op het gebied van duurzaamheid en techniek worden steeds meer lessen ontwikkeld. Er worden nu zlefs duurzame afstudeerrichingen en opleidingen in ontwikkeld.
Voorbeelden van lessen zijn nu op het web gezet.

Hoe duurzaam is je stageplek -> hier

Een aantal ROC laat hun leerlingen invullen hoe duurzaam zij hun stageplek vinden. Ze krijgen dan antwoord terug vanuit DMBO met de uitslag en tips.

Kom naar de nieuwe bijeenkomst van DMBO over "biobased economy" dinsdag 31 januari, 10.30 – 15.30 uur bij bedrijf BEWA, Appelweg 6 - 4782 PX MOERDIJK Haven M064 Tel. 0168-412266

"Agro meets chemistry in de Delta" en “Kansen voor groene chemie in Nederland” zijn het thema. BEWA is onze gastheer. Het is een fabriek voor diervoederbewerking, vetveredeling en verwerking van organische materialen.

Programma:

10.00 uur inloop en ontvangst BEWA  Appelweg 6 - 4782 PX MOERDIJK Haven M064 Tel. 0168-412266
10.30 uur start bedrijfsrondleiding BEWA groep Moerdijk
12.15 uur lunch bij restaurant Passant  Plaza 11 4782 SL Moerdijk (0)168 33 00 13
13.00 uur presentatie Hans van Mourik BBE “vergroening in de chemie” en discussie.
14.00 uur reguliere vergadering DMBO. 
over aanbevelingen van de Raad van Advies, een bijeenkomst voor CvBers en captains of industry, het symposium van DMBO bij ROC West Brabant en de Floriade.
15.00 uur sluiting

De bijeenkomst is georganiseerd door Hans van Mourik van ROC West Brabant. Graag Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aanmelden. U bent allen welkom !

Doe mee aan de Duurzaamheids Olympiade

INESPO is "the International Environmental Scientific Project Olympiad"die ieder jaar in Nederland wordt georganiseerd. Dit jaar van 9 - 15 juni. Scholieren tussen 13 en 18 jaar kunnen deelnemen in het vinden van innovatieve oplossingen voor milieuproblemen samen met jongeren van over heel de wereld.  Zij kunnen het verschil maken.  Voor deelname etc. zie http://www.inespo.org/

Wedstrijd talenten voor de toekomst  De winnaar krijgt een reis naar Uganda

Ben jij, of ken jij, iemand die niet ouder is dan 25 jaar, en die met duurzame, innovatieve en creatieve ideeën de wereld van morgen gaat veranderen? Dan kun je jezelf of je vriend(in) voor 21 februari 2012 tot 12:00 uur hier aanmelden!

Zonder duurzaamheid is er straks geen economische en sociale welvaart. Duurzaamheid wordt onderdeel van ons dagelijks leven. Groene stroom, groene auto’s, groene banen. Maar voor een goedlopende groene economie moet duurzaamheid wel geïntegreerd worden in ons onderwijssysteem!

Dialoog tussen MBO bestuurders en bedrijfsleven 2 februari School voor de Toekomst, Vlijmenseweg 2, 's Hertogenbosch 16.00 - 21.00

De aandacht voor duurzaamheid groeit mondiaal. Koplopers in het bedrijfsleven pakken duurzaamheid met beide handen aan en er vinden succesvolle projecten in het beroepsonderwijs plaats.
Het beroepsonderwijs vormt een belangrijke toeleverancier van kennis en arbeidskrachten met het bedrijfsleven als grootste afnemer. In een dialoog bijeenkomst gaan we samen met bestuurders uit deze twee sectoren in op het vraagstuk:
hoe bereid je toekomstig beroepsbeoefenaars voor op een duurzame agenda van het bedrijfsleven? Hopelijk doet uw ROC ook mee.

Wil je een les geven over duurzaamheid, internationale samenwerking of mensenrechten. Het COS kan helpen.

Ze kunnen helpen met een lezing, inleiding of debat. Daarnaast beschikken ze over een groot aanbod van materialen als spellen, leskisten en tentoonstellingen. De acht COSsen in Nederland die het programma Consumptie Verplicht uitvoeren beschikken over tal van aansprekende middelen die je kan inzetten.  Zie hier

Teken hier petitie om meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs

Het doel van deze petitie? Zorgen dat alle politieke partijen de rol van duurzaamheid in het onderwijs opnemen in hun partijprogramma voor de verkiezingen van 13 mei 2015. Teken hier de petitie en geef een stem aan de Groene Generatie

Teken hier een petitie om de BTW op zonnepanelen te verlagen

De ASN bank en Natuur en Milieu  gaan namens jou het kabinet oproepen om maatregelen te nemen om gebruik van zonne-energie als duurzame energiebron te stimuleren. Zodat ook jij betaalbaar en eenvoudig kunt profiteren van stroom van je eigen dak. 89% van de Nederlanders wil zonnepanelen. Dus teken door hier op te klikken

Lid worden van het platform duurzame ontwikkeling

Inmiddels zijn al ruim 1500 mensen lid van dit platform. Via deze link kunt u zich registreren. In uw instellingen kunt u aangeven of u wekelijks of maandelijks email wilt ontvangen over onderwerpen op de door u gekozen thema's in relatie tot duurzame ontwikkeling en hoger en middelbaar beroepsonderwijs. We zien u graag op www.plado.nl.

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordvol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.