Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief December 2012

Uw ROC of AOC op de kaart met hoe duurzaam uw instituut is ?

Dat kan. Op de website kunt u hier een kaart zien van Nederland met duurzame ROC's en AOC's. U kunt uw teksten en adres van uw instituut doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dan komt u ook op de kaart te staan. 

Het Deltioncollege is gestart met de Energie battle (http://www.duurzaam-nl.nl/the-energy-battle)

Vanaf januari zal de battle plaatsvinden, met wellicht een koude winter is de uitdaging des te groter! Vooraf aan deze Energybattle, is bij medewerkers van de deelnemende bedrijven de meetapparatuur thuis geïnstalleerd. Door studenten van Deltion College is geïnventariseerd wat het energieverbruik is van de deelnemers. Deze 0 meting is van groot belang voor de eindscore. De wedstrijd duurt in totaal acht weken.

Tijdens de wedstrijd krijgen de deelnemers van ons iedere week een nuttige tip om energie te kunnen besparen. Deze tips worden via een weekjournaal op een afgeschermd gedeelte van deze website gepubliceerd, ook maken we iedere week de tussenstand van de teams ergens bekend en gebruiken we social media om nog meer beleving te creëren.

De deelnemers kunnen zelf natuurlijk ook allerlei maatregelen en trucs toepassen om zoveel mogelijk te besparen. Want wie wil er nu geen winnaar zijn!

Om het enthousiasme tijdens de wedstrijd te behouden, krijgen de deelnemers op het bedrijf bezoek van Daan de Cocq, dé inspecteur die op zijn bekende humoristische wijze probeert de deelnemers aan te sporen echt te gaan voor die eerste plaats en zo voor eeuwig roem te vergaren.

Preconferentie Duurzaamheid Onderwijs en Society 3.0

Op 14 januari 2013 wordt er in het Innovatiehuis de tweede Pré-Conferentie gehouden, met als onderwerp Duurzaamheid, Onderwijs en Society 3.0.

In aanloop naar Dé Managementconferentie: IJzersterk!  Hoe onderwijs en studentenprojecten kunnen bijdragen aan een duurzame vernieuwende samenleving.


Duurzaamheid is een van de programmalijnen tijdens de managementconferentie. In deze pré-conferentie willen we aandacht geven aan één van de aspecten van een duurzaam MBO namelijk de mogelijkheid om studentenprojecten en onderwijs  te richten op duurzaamheid in een vernieuwende samenleving..

Tijdens deze middag willen we interactiviteit combineren met een TED-achtige opzet en discussiëren over mogelijke concrete mogelijkheden. Samen gaan we op zoek naar concrete invullingen van projecten. U gaat naar huis met zowel inspirerende verhalen als concrete invullingen voor uw eigen onderwijsinstelling als nieuwe contacten.

Datum: maandag 14 januari
Tijdsduur: 13.00 - 17.00 uur
Kosten: € 45,00 per persoon (kosteloos bij deelname aan Dé Managementconferentie 2013)
Locatie: Innovatiehuis, Koningsweg 38 te ’s-Hertogenbosch.
Sprekers: Rob de Vrind (Koning Willem 1 College), Thomas Leenders (Duurzaamheidsleider van Ricoh) en Antoine Heideveld (Agentschap NL).

De opbouw van de middag gaat als volgt:
- Opening.
- Spreken: Deelnemers met elkaar in dialoog.
- Luisteren: Presentatie Rob de Vrind, Thomas Leenders en Antoine Heideveld.
- Spreken & luisteren: De deelnemers spreken, de sprekers luisteren.
- Afsluiting: de sprekers hebben het laatste woord.

Let op! Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en VOL = VOL. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Meer zie hier

Wat is een vernieuwende samenleving..

Naast neurale netwerken in ons hoofd ontstaan nu supra-neurale netwerken via Social Media. De denkkracht en creativiteit van de mensheid wordt aan elkaar gekoppeld om oplossingen te bedenken. Via Social Media kunnen we duurzame ideeën en producten delen via hot spots op verschillende werelddelen. Zo kunnen we verbeteren, verbreden en vermarkten. Wereldwijd kunnen we inventariseren wat bedacht is en waar nog creatieve oplossingen nodig zijn. De denkkracht en creativiteit kan op deze manier vele malen groter worden dan op dit moment. Dat kan de sleutel worden voor een (meer) duurzame wereld. Via deze weg moet het mogelijk zijn genoeg voedsel, energie, producten en diensten voor ons allemaal en voor altijd te creëren. Dé oplossing voor een duurzame wereld.

Studiedag over Cradle to Cradle in het MBO donderdag 10 januari gaat niet door.

DMBO heeft besloten te wachten met de studiedag totdat het Cradle to Cradle spel is vertaald in het Nederlands en we er genoeg exemplaren van hebben. Daarbij is het waarschijnlijk mogeljk de dag te organiseren bij Desso zelf. Dan kan iedereen ook in de praktijk zien hoe Cradle to cradle werkt. We denken aan ergens in april.  Als u geinteresseerd bent kunt u dat mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  U kan dan ook aangeven waneer u niet kan. 

Bent u MBO docent en wilt u met goede ideeen vanuit uw vakgebied meedenken in het duurzame lesprogramma Green Canteen?

Dan is dit uw kans!  Green Canteen is een vakoverstijgend lesprogramma waarin scholieren actief aan de slag gaan met het verduurzamen van hun stageplek en/ of schoolkantine. Neemt u met JMA contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020-5507300

Nieuw op de site www.duurzaammbo.nl.


Aan de rechter kant op de home pagina zijn twee items toegevoegd

Goede initiatieven in Nederland
Ambassadeurs voor duurzaam


In ambassadeurs voor duurzaamheid kunt u lezen wat docenten vinden van duurzaamheid in het onderwijs. 

Eén van de ambassadeurs geeft b.v. de onderstaande tips


Tien tips voor docenten


1. Zoek de relatie tussen duurzaamheid en het vakgebied waarin je les geeft. Zie hier
2. Onderzoek de drijfveren van het bedrijfsleven en instellingen om duurzaam te ondernemen in je vakgebied.
3. Laat leerlingen eigen onderwerpen kiezen.
4. Laat leerlingen niet duurzame producten vergelijken met duurzame producten.
5. Zoek duurzame stagebedrijven.
6. Laat oud leerlingen op school vertellen over hoe zij duurzaam bezig zijn.
7. Volg de trends, nieuwe inzichten en gebruik deze in je lessen.
8. Geef leerlingen het perspectief dat ze mede de wereld kunnen veranderen
9. Vier je successen en deel deze met anderen.
10.Blijf leren en innoveren.

Wilt u weten wat ambassadeurs van DMBO te vertelen hebben over duurzaamheid. Kijk hier


De EU heeft DMBO gevraagd om de voormalige Sovjetrepublieken te helpen bij duurzaamheid in hun onderwijs

Eind november vond in Kiev een bijeenkomst plaats met afgevaardigden van de Sovjet unie, Wit Rusland, de Oekraïne, Armenië, Moldavië, Azerbeidjaan, Oezbekistan, Kirgizië en Georgië over duurzaamheid in het beroepsonderwijs. DMBO heeft daar verteld waar ze mee bezig zijn. Duurzaamheid in LB, als basiscursus, in projecten, als minor, in de specifieke vakken en in nieuwe geheel duurzame opleidingen. Dat alles door het attractief te maken via wedstrijdjes, awards en certificaten en door het relevant te maken via de relatie met het bedrijfsleven (project Genergy) en de maatschappij (de Community Week). Men was erg onder de indruk.  en men vond dat hier in Holland het onderwijs van de toekomst gegeven wordt. Precies dat wat de EU graag ziet. Dat het op de kaart staat met kennis en innovaties. 

Het duurzaamheidssymposium in 2013 bij u op school ?

Dat kan. Laat het even weten als u kan regelen dat 10-10-2013 een studiedag wordt voor uw docenten. Dan regelt DMBO in samenspraak met u van alles over duurzaamheid in het MBO onderwijs. DMBO is al geweest bij ROC West Brabant, ROC van Amsterdam, Zadkine, Koning Willem I Colege, ROC Midden Nederland, Aventus en de Landstede. In 2013 bij u ? Deltion en Hervion zijn al geinteresseerd.
Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe kunnen we meer docenten betrekken bij DMBO ?


Dit jaar hebben we vanuit het netwerk DMBO een succesvol symposium georganiseerd in Breda met als gastheer ROC West Brabant. Rond de 100 mensen kwamen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. Duurzaamheid in het onderwijs wordt steeds belangrijker. Graag willen we via  u weten hoe meer docenten betrokken kunnen worden bij de activiteiten van DMBO. Laat het ons weten via de Linked in groep http://www.linkedin.com/groups/Duurzaam-MBO-4166524?trk=myg_ugrp_ovr

De staat voor de rechter  Als u het met het onderstaande eens bent klik dan hier


Als we nu niets doen, laten we een onoplosbaar en onbetaalbaar probleem achter voor de volgende generaties. Omdat de overheid er niet in slaagt om internationale afspraken om te zetten in doeltreffende acties, vragen wij de rechter om op basis van erkende wetenschappelijke kennis te bewerkstelligen dat de overheid tot actie overgaat.


Wilt u meer aandacht voor duurzaamheid in het MBO klik dan hier


Betreffende deze nieuwsbrief


DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website
www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Afmelden kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.