Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief November 2013

 

Lezingen in Centrum Duurzaam over Domotica, LED, Zonneboilers en Zonnepanelen.  Maandagavond 18 november 19.15 - 21.30 


op de Anne Wadmanwei 6, 8914BD Leeuwarden. Inloop met koffie vanaf 19.15 uur


Piet Steenstra van Steenstra & Boersma Electrotechniek geeft uitleg over de domoticamarkt en de omzetgroei die daar de komende jaren in wordt verwacht.
Meilo Meindertsma van Meipos geeft een presentatie over de bedrijfsmatige mogelijkheden van Ledverlichting.
Harry Haitsma, Project-realisator Duurzame energie zonneboilers, van Gemeente Leeuwarden, subsidietrajecten van de aanschaf en installatie van zonneboilers zien.
Lieuwe Feenstra, opleidingsmanager ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, vertelt over de site http://www.educationer.eu"
Erik Richter van Zoncol gaat in op de mogelijkheden van individuele zonnesystemen voor een collectieve prijs.

Slotconferentie landelijke HPBO project "Duurzame energie in de Beroepskolom" donderdag 21 november Leeuwarden. 

Graag nodigen wij u hierbij uit voor de slot conferentie van het landelijke HPBO project ‘Duurzame energie in de Beroepskolom’. Het event ‘Duurzame energie in onderwijs en bedrijf’ wordt op 21 november 2013 georganiseerd door drie HBO en drie MBO instellingen, die vanaf 2010 samen met  toonaangevende (energie) bedrijven hebben gewerkt aan het verankeren van het thema ‘duurzame energie’ in hun opleidingen. Tijdens dit slot event worden hier de resultaten van getoond. Het event vindt plaats bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Het programma start om 9.30 en duurt tot 16.30 uur.

Voor wie:                                                         
-  Docenten en studenten uit het mbo en hbo
-  Bedrijven, branche- en belangenorganisaties en overheidsinstellingen
Met
-  Inleidingen over inbedding van duurzame energie in onderwijs en bedrijf

-  Een informatiemarkt met o.a. bedrijfspresentaties

Diverse workshops met voorbeelden uit de (onderwijs)praktijk

Aanmelden: Mail je naam en contactgegevens naarDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
. Neem voor meer informatie contact op met Martin Wijnia (VHL Trainingen & Cursussen), 058 284 6160. Deelname gratis.

Workshop Duurzaamheid bij College voor Gezondheid en Uiterlijke Verzorging

Op 5 november vond bij het College voor Gezondheidszorg en Uiterlijke Verzorging in de Bessestraat in Goes een studiedag plaats. Op de agenda stond ook een Workshop Duurzaamheid. Doel van de workshop was het presenteren van Duurzaam Scalda, het inventariseren hoe duurzaamheid leeft in het beroep en de opleiding. Daarnaast natuurlijk het enthousiasmeren van onze collega’s om mee te werken aan een Duurzaam Scalda.

De inventarisatie leverde een aantal prachtige duurzame voorbeelden en tips op:

Docent Creative Vaardigheden laat zien hoe ze in haar lessen werkt met gebruikte materialen. Een mooi voorbeeld van recyclen.
Bezuinigingen van overheidswege op incontinentiemateriaal onder het mom van “Duurzaamheid” geven een eenzijdig beeld. Van balans tussen de 3 P’s van Duurzaamheid (People, Profit en Planet) is hier geen sprake.
De nadruk ligt op Profit, terwijl het People element verwaarloosd wordt. Niet duurzaam maar mensonterend. Het trainen van de billenreflex zorgt bijvoorbeeld wel voor effectieve besparingen op het gebruik van luiers.
Binnen de opleidingen Uiterlijke Verzorging/Kappers valt nog duurzame winst te behalen. Hoewel 'IJdelheid' het hier soms nog wint van duurzaam denken, is het belangrijk dat er een bewustwordingsproces plaatsvindt.
Door zuinig om te gaan met materialen is er besparing mogelijk.
Goed voorbeeld doet goed volgen. Lesgeven in afval scheiden, maar aan het eind van de kookles alles in één container te moeten gooien omdat afval scheiden 'geld' kost, zou dus geen optie moeten zijn.
Zelfs duurzame pensioen (gat)tips zijn besproken, zoals het investeren in duurzame opwekking van energie thuis, zodat je later veel lagere energiekosten hebt.

Het was een bijzonder leuke bijeenkomst met betrokken collega’s die een bijzonder interessante, leuke, confronterende maar ook humorvolle bijdrage hebben geleverd aan onze meningsvorming over het begrip Duurzaamheid in Opleiding en Beroep. Enthousiasmeren was dus niet nodig.


Informatiemiddag Ondernemerschap in het MBO met lezing over ondernemerschap en duurzaamheid. Donderdag 12 december KC Handel

Donderdag 12 december organiseert Kenniscentrum Handel een informatiemiddag over ondernemerschap in het mbo. Op deze dag wordt u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen in het ondernemerschapsonderwijs, Horapark 2, 6717 LZ Ede vanaf

Het tweede gedeelte van de middag zetten de uitgevers van de verschillende lesmethodes zichzelf in de etalage. Zij doen dit door een workshop of met een vrije inloop. In de bijlage bij deze uitnodiging leest u welke uitgeverijen aanwezig zijn en hoe zij zich presenteren.U kunt zich inschrijven via het
aanmeldingsformulier. 

Programma

12:30–13:00      Inloop
13:00–13:05      Welkom
13.05–13.20      De examens op een andere manier ingezet  David Vos licht kort de wijzigingen in de examens toe en toont hoe u de examens ook op een andere manier kunt gebruiken.
13:20–13:45      Wat staat er op de rol? Gabry Karsdorp & Marjon Bron praten u bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van ondernemerschap in de kwalificatiedossiers.
13:45–14:30      Duurzaamheid en onderwijs in ondernemerschap Rob de Vrind, oprichter van Duurzaam MBO Nederland, vertelt waarom duurzaamheid in het ondernemerschapsonderwijs zo belangrijk is.
 

14:30–14:45  Pauze
14:45–15:30  Uitgevers aan het woord, ronde 1 De uitgeverijen die methodes voor de CE Ondernemerschap aanbieden laten u zien wat zij in huis hebben.
15:30–16:15  Uitgevers aan het woord, ronde 2
16:15           Afsluiting met een drankje


Uitnodiging conferentie Techniek, Duurzaamheid & NME donderdag 14 november Centraal Museum Utrecht
 

Ben je
NME-professional en wil je meer leren over educatie rond techniek? Kom naar de conferentie Techniek, Duurzaamheid en Natuur- en Milieueducatie.

Techniek is overal, maar de betekenis van techniek voor educatie rond natuur, milieu en duurzaamheid is grotendeels onbekend terrein. Daarom is educatie rond techniek zo belangrijk.

Doe mee met een gevarieerd keuzeprogramma van verrassende workshops , luister naar de inspirerende
keynote speech van Maurits Groen  en verbaas je tussen de bedrijven door over de mogelijkheden van technische gadgets bij duurzaamheidseducatie. 

Donderdag 14 november Van 12.30 tot 17.30 uur Centraal Museum , Utrecht


Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven vind je op de website . Inschrijven kan nog t/m 31 oktober.

Keuzedeel duurzaamheid op niveau 1 niveau 2 niveau 3 en niveau 4 Ga er mee aan de slag !

Betreffende deze nieuwsbrief


DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl  boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook copy naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.